Ben İzmir'de yaşıyorum ve burada yaşamaya da devam etmek istiyorum. Birçok arkadaşım tercihlerinin şehir dışında olacağını ve benim de rahat bir üniversite yaşamı için böyle yapmam gerektiğini söylüyorlar, sizce haklılar mı?
Üniversite hayatını aile evinde geçirmek nasıl bir duygu?
Ikisininde avantajlari dezavantajlari var. Aile evi: * yemek, para sıkıntısı olmaz. Aksam ne yesem derdi olmaz. Faturalarla cok ilgilenmezsin. Alışveriş olayi falan evden birileri yapıyor oluyor. Başını sokacak net bir yerin oluyor. Kira derdin olmuyor. Zaten yine bu kirayi aile uyeleri ödüyor ya da cogunlukla o ev aileye ait oluyor. Dezavantajı belki kafana gore takilmamak, arkadaslarla rahat bulusmamak olabilir ama bu da aileye bagli. Benim ailem arkadaslarimla bulusmama falan karismiyorlar. Haber veriyorum kizlarla şuraya gideceğiz falan diye tamam. Zaten gec kalmayi ailemden once ben sevmedigimden böyle bir uyari da almiyorum. Dezavantaji bu olabilir bazilari icin, kısıtlayıcı aileler icin.
Aile dışında okumak ise Dezavantajları yemek kaygın olur, bu pahalilikta geçim zor olur, ev arkadaşın iyi biri olmayabilir sorun yasayabilirsin. Faturalarla, market alisverisiyle, hastane isleriyle falan genelse sen ugrasmak zorunda kalırsın. Her seylr cogu zaman tek basina mucadelr etmen gerekir. Kisaca çorabının sokugunu bile sen dikeceksin mecbur. Temizlik yemek hepsi senin uzerine olacak. arkadaslarla yapsan bile is bolumu olmasi gerek.
Avantajlari ise Hayati ogrenirsin, ayaklari uzerinde durmayi ogrenirsin. 5-10 liranin kıymetini öğrenirsin, parayi idareli kullanmayi ogrenirsin , atiyorum evde annene makarna mi yiyecegiz diye dudak buktugun makarna en iyi yemegin olur. Yani kisaca nimetin degerini bilirsin. Her şeye koşturmak seni yorar ama yetistirir. Özgüven gelistirirsin, cunku insanlarla falan daha fazla muhatap olmak zorundasın tek basina. Evde belki de annen, baban ben hallederim diyordur bazi seyleri, onlari sen halletmek zorunda oldugundan yaşam adina cok sey öğrenirsin. Kendi pisligini, daginikligini kendin toplamayi, temizlemeyi öğrenirsin. Ogrencileri en cok cezbeden taraf ise aileden uzak olma, hesap vermeme, eve istedigin vakitte gidip gelme olayi bunu da yasarsin illaki. burada ailenin ekonomik durumu da onemli. Eger sana para gonderecek durumlari varsa disari seçeneği olabilir. Ama siz ailecek şuanda zor geciniyorsaniz sana para yardiminda zorlanabilirler. Net 1500-2000 bin lira kira düşün mesela. Bunun dışında da para vermeleri gerek ki giyim, ulaşım, beslenme gibi ihtiyaclarini karsilayabilesin. Belki seninde calisman gerekebilir ekstradan.
İkisini de yaşayan biri olarak diyebilirim ki aileden uzak yasaak Survivor yaşamaktır. Aile evinde yaşamak krallar gibi yaşamaktır ama bağımlı kalırsan mental sağlığın olumsuz etkieniyor. Ama en azından rahat batıyor. Ama uzakta hayat çok sert. Ve acımasız. İnsanı hayatta kalmasını öğretiyor.
Baskıcı aileleri yüzünden. Mesela benim ailem bana hiç karışmaz zaten aileme göre hareket etmem. Aile evinde önüne hazır yemek geliyor sıcacık yatağım hazır. Yine özgür yaşıyorum. Ama bazı baskıcı aileler var. Kızını hiçbir yere göndermez. Annesi iş yap der falanm e tabi kızlar da aileden uzakta okumayı secer. En azından özgürlüğünü yaşar.
Herkesin üniversiteden farklı beklentileri var tabi. Kimisi kendini geliştirmek için gidiyor kimisi sevgili yapıyor. Kimisi ikisini bir arada yürütüyor. Çok farklı ortam. Beklentine göre değişiyor üniversitenin anlamı.