Arkadaşlar şimdi bakıyorum yasaya avukatlığa engel haller diye 2 yılı aşkın cezalarda avukat olamaz diyor. Burada avukat olamazdaki kasıt baroda avukat olamaz mı yoksa diplomayı alsa bile çöpe atması mı?
Şimdi benim 4 yıl kesinleşmiş cezam vardı infazı falan bitti bu yıl sınava girip üni ye gidip avukat olmak için çabalıycam. Ancak bu sabıka durumu ne tam olarak anlamadım.
Ben diplomayı alsam barosuz şahsıma avukat olamazmıyım?
Ya da diplomayı aldım örnek veriyorum bir şüpheli cezaevine girdi bana velalet veremez mi?
Şimdi benim 4 yıl kesinleşmiş cezam vardı infazı falan bitti bu yıl sınava girip üni ye gidip avukat olmak için çabalıycam. Ancak bu sabıka durumu ne tam olarak anlamadım.
Ben diplomayı alsam barosuz şahsıma avukat olamazmıyım?
Ya da diplomayı aldım örnek veriyorum bir şüpheli cezaevine girdi bana velalet veremez mi?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Merhabalar,
Avukatlık Kanunu uyarınca;
Aşağıda yazılı durumlardan birinin varlığı halinde, avukatlık mesleğine kabul
istemi reddolunur:
a) Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde
belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı iki yıldan fazla süreyle hapis cezasına ya da Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma,
hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmak,
b) Kesinleşmiş bir disiplin kararı sonucunda hakim, memur veya avukat olma niteliğini kaybetmiş olmak,
c) (İptal: Anayasa Mahkemesi’nin 28/2/2013 tarihli ve E.: 2012/116, K.: 2013/32
sayılı Kararı ile.)
d) Avukatlık mesleği ile birleşemiyen bir işle uğraşmak,
e) Mahkeme kararı ile kısıtlanmış olmak,
f) İflas etmiş olup da itibarı iade edilmemiş bulunmak (Taksiratlı ve hileli müflisler
itibarları iade edilmiş olsa dahi kabul olunmazlar),
g) Hakkında aciz vesikası verilmiş olup da bunu kaldırmamış bulunmak,
h) Avukatlığı sürekli olarak gereği gibi yapmaya engel vücut veya akılca malul olmak.
Birinci fıkranın (a) bendinde sayılan yüz kızartıcı suçlardan biri ile hüküm giymiş olanların cezası ertelenmiş, paraya çevrilmiş veya affa
uğramış olsa da avukatlığa kabul edilmezler.
Adayın birinci fıkranın (a) bendinde yazılı cezalardan birini gerektiren bir suçtan dolayı hakkında kamu davası açılmış olması halinde, avukatlığa alınması isteği hakkındaki kararın bu kovuşturmanın sonuna kadar bekletilmesine
karar verilebilir.
Şu kadar ki, ceza kovuşturmasının sonucu ne olursa olsun avukatlığa kabul isteğinin geri çevrilmesi gereken hallerde, sonuç beklenmeden istek karara bağlanır.
Dolayısıyla infazı tamamlanmış cezanız kasten işlenen bir suça ilişkin ise avukatlık ruhsatnamesi almak amacıyla baroya kayıt olamazsınız ve avukatlık mesleğini ifa edemezsiniz.
Adli sicil kaydına ilişkin olarak ise kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten
itibaren beş yıl geçmesiyle, tamamen silineceğini belirteyim. Ancak bu süre geçtikten sonra dahi halen kayıt gözükmekte ise Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne hitaben bir dilekçe ile talepte bulunmanız gerekecektir.
Avukat hanım benim size bir sorum olucaktı müsait olduğumuzda bakar mısınız
Çok teşekkür ederim. Yani 5 yılı doldurduğunda sildirme dilekçesi ile birlikte avukat olabiliyoruz o zaman. Zaten okul 5 yıl sürüyor teşekkürler.
Peki 18 yaş altı sabıka kaydı olan biri olabilirmi adli sicil kanunu gereğince 18 yaş altı adli sicil ve arşiv kayıtları ancak soruşturma ve kovuşturma kapsamında hakim ve cuhmuriyet savcılıklarına verilebilir yazıyor ve 18 yaş altı suçlarda tck53 hükmü yani kamu haklarından yoksunluk hükmü uygulanmıyor 18 yaşının altında yaralama suçundan 3 yıl hapis cezası almış bir kişi avukat olabilirmi
sicil kaydı temiz olupta banka hesaplarında şüpheli işlem blokesi memuriyete engel midir sizce?