98 doğumluyum. Lisede sağlık meslek lisesine gittim ve hemşirelik okudum.
Anormal zor şartlar altında çalışmak beni bir ömür zorlayacağını düşündüğüm için lisans eğitimimi hemşirelik üzerinde almak istemedim ama haftanın 3 günü hastane ve 2 günü okula gittiğim için lisede kültür dersi almadım. Sadece 9. sınıfta mat1 gördüm.. bu sebeple elim kolum bağlandı. Mühendislik istememe rağmen Anadolu lisesindeki rakiplerim ile yarışamayacağım için ben de mecburi olarak başka bir sağlık bölümünün lisans düzeyindeki eğitimini almak zorunda kaldım..
benim şansıma sağlık alanında yapacağım tercihlerde verilen ek puanlar da kalktı ve yine 4 yıl boyunca matematik fizik kimya gören Anadolu lisesi öğrencileri rakibim oldu.. sonuç: kazanamadım lisans. Sonrasında önlisans okudum. dgs sınavına 1 sene hazırlandım ve kendi alanımda lisansa geçip mezun oldum. ben haftanın 3 günü 8-16 hastanede damaryolu açıp tedavi yaparken yaşıtlarım okulda matematik dersini dinliyordu çünkü..
bu Ülkenin eğitim sisteminden bi bok olmaz. Çok zahmet çektim bu lisans diplomasına sahip olabilmek için. Sonra ne oldu? Türkiye geneli 20bin alım yapıp 20 kişi aldılar.
Meslek lisesi ve senin gibi sağlık lisesinin gördüğü dersler hep MYO'ya yönelik maalesef ben de aynı hataya düşmüştüm. Maalesef özellikle senin gibi sağlık sektöründe devam etmek isteyen kişilerin kıymetinin daha fazla bilinmesi gerekiyor. Aynı hükümetin bile 20 senede 5 bakan değiştirdiği ve bir gelenin diğerinin yaptığını bozmasından da belliyiz zaten.
Ayar olduğum nokta şu; Madem bizi çekirdekten alıp, 2 sene boyunca haftada 3 gün hastanede amele gibi çalıştırıp her işi yaptırıp işi öğretiyorsun neden kpss ile alım yapmıyorsun? 80 aldım ortaöğretimden atanamadım... madem lisans düzeyinde personel alacaksın bizi neden yetiştirip, bir kenara atıp üniversiteye sıfırdan başka öğrenci alıp yetiştiriyorsun? Hadi tamam, madem bunu da yaptın, bizi neden 4 sene boyunca matematik fizik gören adamlarla yarışa sokuyorsun? Neden yani Cidden anlamadım. Sağlık yazanlara ek puan vardı benim senemde onu da kaldırdılar. Benim gibi bi sürü insanın hakkına girdiler. Ne diyeyim ben şimdi? Söyleyin dürüstçe..
2 sene pratikte çalışan ve işin mutfağından gelen senin gibiler için bırak sınavı, bence doğrudan alım yapılmalıydı. Hem sağlık sektöründe yetişmiş kalifiye eleman eksiği var hem de beyzadelere kendimizi beğendiremiyoruz. Başka ülkede olsan doktor gibi saygı görürdün. Bir de yabancı dili bağlasan süper olurdu bu açıdan.
Başka bir Avrupa ülkesine gittim. Benim pozisyonum hasta bakıcı pozisyonu. Lise mezunu hemşire yok, önlisans mezunu da yok. Bizde lise mezunu adamlar yani bizler lavaj gavaj yapıyoruz. Kan gazı alıyoruz.. adamlar orada tansiyon ölçüyor sadece. Ben zaten bunları gördükten sonra bıraktım. Hemşire görev tanımında olmayan binlerce görevi yapıyor.. böyle bi yer yok ya. Lanet olsun dedim cidden.
Zaten oradakilere görevi dışında bir şeyi ne teklif edebilir ne de yaptırabilirsin, her şeyin düzenli olması oradan belli. Burada her iş yapan hemşire olacağına orada hasta bakıcı olmak daha cazip geldi aslında. Buradaki hemşireden daha iyi kazanıyor sonuçta ve saatleri bile beli.
Getirmedi. Lisansa kendimi yırttım tamamladım. 13 ay atama yapmadılar. Branş bazında türkiye geneli 32. olmama rağmen şu an evde oturuyorum. 1 yılda 30 kişi alamadı devlet. Ne yapayım abi şimdi ben? Yani ziyan oldum. Cidden. Hep endüstri mühendisliği istemişimdir, hocalarım benden hukukçu olacağını söylemiştir. sonuç: sıfır. Üzülüyorum yani..
Özelde geçerliliği yok mu işinin? Büyük bir şehirde değilsin anlaşılan. Mühendislik veya hukuk tabii ki daha gözde ve elit meslekler ama sen doğru olanı yapıp bir ömür mutlu olacağın işi seçmişsin, sadece ülke doğru ülke değil.
Özelde tecrübe istiyorlar, cerrah arkasına tecrübesi olmayan birisini almak istemiyor haklı olarak.. liseden beri bunlarla uğraşıyorum, cidden üzüldüm yıprandım.. bıktım yani. İnsan emeklerinin karşılığını görmek istiyor. Bugün lise mezunu biri için 5 senelik deneyim koşulu ile kadro açmışlar. Ben neden madem Lisans eğitimi aldım? Kişiye Özel ilan açıp böyle yerleştiriyorlar işte.. ne umudum kaldı, ne başka bir şey. Bıktım yani.. sağolun dinlediniz siz de..
Çok haklısın serzenişlerinde, okulda teorik eğitimi alan birisi olarak tecrübe dediğin şeye bir yerde başlaman lazım. Herkes hazır istiyor, ki zaten meslek lisesinde almışsın bu pratik eğitimi. Adaletsiz ülke maalesef. Ben asıl teşekkür ederim yorumların için.
Ben okul seçimi yüzünden pişmanlık yaşadım. Sadece ortaokul egitimi veren güzel bir okuldan oraya geçince, yeni bir arkadaş gurubunda kaynasmak pek mümkün olamadi. Onlar ortaokulda da beraber okuduklari için arkadaş grupları çoktan oluşup kaynasmisti. Öğretmenler de kötüydü bence. Çok kötü bir sınıfa denk gelmistim.
O yaşlarda okul basarisinda arkadas ortami çok önemli. O yüzden vu bir deneyim oldu bana. Çocuk yeni bir okulda onceden oluşmuş bir arkadas ortamına girerse sıkıntı yaşar. Çünkü cocuklar o yaşlarda dışlayıcı ve acımasız olabiliyorlar.
Aynen yaa.. Seninkiler kac yasindalar bilmiyorum ama artık tecrubeleri ben olasi torunlarda kullanırım 😅 Mesela ilkokulda kesinlikle kadın öğretmene öğrenci vermem.. Bu konuda çok netim.
Zaten daha 2. sınıfta olduğu için staj amaçlı başvurmuştu şirkete. Ama onlar kadrolu iş vermek istediler. her şey arz talep dengesine göre şekilleniyor. Mahalle arası apartmandan bozma üniversitelerde önüne gelen hocalık yapıyor. Zaten olayın çoğu öğrencide bitiyor. Okullarda doğru düzgün bir egitim yok.
Almanca için 1 numaralı adres alman kultur mrkz. 2. Numara marmara üniv. Alm. kursları. İngilizce için de bence ingiliz konsolosluguna danışın. Çünkü çok fazla sayıda düşük nitelikli kurs var.
O konuda iyi gibi, 2 dili de seviyor, umarım böyle devam eder. Ing ve alm. si okulda iyi ama pratikte bakalım ilerleyen dönemde ne yapacak. Doğru söylüyorsun, kurslarda pek öğrenen görmedim.
Yabanci üniversitelerin istedikleri dil yeterlilik sınavları var. Onlara girip yeterli puan alması lazım. Zamanlama konusunda kayip olmamasi için dikkatli olun derim.
Orta okul bitiminde askeri liseye girdiğim işçin meslek seçimi diye bir şey olmadı.. Ancak harp okulundan mezun olarak çok istediğim tank sınıfında subay olmak kısmet oldu.
Askeri liseye girmek şans oldu.. Çünkü muayenelerde benim ciğer raporumu ciğerleri hasta bir başka adaya vermişler.. Annem itiraz etti deniz hastahanesinde tam sağlam raporu aldım onun üzerine beni Küleliye aldılar..
MAtematik yapmak yeterli değil fizik kimyası da var. Bir de ben doğru bölüm seçseydim daha iyi okulda daha iyi bölüm okuyabilirdim ama 1 yanlış tercih tüm hayatı etkiliyor
Hayır eşit ağırlığın ayt kısmı ezber olduğu için görseydim de her türlü tekrar çalışmak zorunda kalacaktım çünkü sadece yazılıları geçmek için çalışırdım. Sadece bunun sıkıntısını çekiyorum zamanında çalışmamanın.
Bu anlamda doğru bir tercih, en yii şekilde dili öğrenmek ama mesela ingiliz dili ve edebiyatından mezun olmak, İngiltere'de bir iş imkanı yaratıyor mu? Hani kendi dilleri zaten ya.