İstanbul’da bir araştırma ve eğitim hastanesinden istifa eden M. M umudunu yitirince çareyi kebapçı olmak da bulmuş. Soğan soyuyorum ama daha mutluyum demiş röportajında. Ben mantıklı buldum, huzurlu bir yaşamı tercih ederdim çünkü. Siz hangisini tercih ederdiniz? 🙌🏼 https://www.diken.com.tr/turkiyede-hekimlik-yapmaktansa-isvicrede-kebapcida-calisiyor/
Türkiye’de doktor olmak
İsviçre’de kebapçı olmak
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Türkiye’de doktorluktan istifa edip İsviçre’de kebapçı oldu! Siz hangisini tercih ederdiniz?
Şimdi burada konuyu çok saptıranlar olacaktır. Mesele Türkiye de değil İsviçre de değil. Mesele kişinin mutlu olduğu mesleği yapması. Gayet Türkiye de de kebapçı olabilirdi belki ama insan bukadar radikal bir karar alırken çevresini değiştirmenin kolaylık olduğunu bilir. Ben bir iki yıl önce mimarlığı bıraktım. Çevremde maruz kaldığım baskıyı bir ben bilirim “Niye bıraktın? Okadar okumuşsun, bitir. Mis gibi meslek. Ne güzel bölüm” cart curt. Türk insanı kendini zeki zannetmekte çok ilerde gerçekten. Sonrasında ben bir cafe de pastacı olarak işe girdim. Çok basit bir işti yine çevreme göre, belki amelelik gibi algılanmış dahi olabilir. Ama orada çok mutluydum biliyor musun? İlk defa yarışmıyordum kimseyle, ben vardım, çırak olmayı kabul etmiştim ve öğrenmeye çok açıktım. Ne görürsem kapıyordum. Ondan sonra zaten gastronomi ile ilgili birşeyler okumaya karar verdim. Şimdi niye kendi hayat hikayemi anlattığıma gelirsek, dünyanın çobana da ihtiyacı var, doktora da. Ama aileler genellikle (bilhassa üniversite sınavında) çocukları sadece en prestijli üç bölümden birini kazansınlar istiyorlar. Çocuğun yeteneğinin hiçbir önemi yok, maksat çocuğunun üzerinden gururlanmak. Oysa adını bilmediğimiz bir sürü meslek var dünya da. Maksat başarılı ve mutlu olmak olmalı.
Türkiye'de açabilir miydi? Bugün Türkiye'de kurulan yeni bir işletme nasıl ayak uydursun. İnsanlar yeme içmeden git gide uzaklaşırken üstelik. Bir dürüme 37 lira verebilir misin? 5 günde 10 lira zam. Müşteriyi geçtim her şeyin fiyatı sürekli değişiyor ve sürekli kar-zarar hesabı yapman gerek. Kafa mı dayanır.
@Sigaravarmı Zamların muhattabı ben değilim hanımefendi. Türkiyedeki işletmeler ile ilgili de bilgi beyan etmedim. Ben kişinin sevdiği mesleği yapmasını destekleyen bir yorum yaptım. Siz çok başka bir damardan girmişsiniz.
Türkiyede de açabilirdi demiştiniz. Açsa da kara geçemezdi diyorum. Var olan işletmeler bile zararda şu an. Yeni açılan yapamazdı diyorum. Kavga etmek içün de söylemedim, fikir beyan etyim. İyi akşamlar.
Ki şahıs zaten Türkiyede açamayacağı kebapcıyı gidip İsviçreye açmamış. Açamazda bana sorarsanız. İsviçre ile ilgili bilgi sahibiyim. orada işletme açmanız için paranızın olmasıda yetmez, ki bu durumda hekim Bey zaten bir çalışan, işletme sahibi değil. Düzeltmek istedim. İyi akşamlar.
Çalıştığım hekimler arasında ayda milyonlarca TL kazananlar da var (yetenekli kaliteli hekimler) birde beceriksiz, diplomasını güç bela almış tipler de var..
Haberde geçen eleman iyi bir hekim olsa İsviçre de de hekimlik yapabilirdi ama de klik sınavlarını geçecek yeteneğe sahip değil ki gitmiş orada soğan dogruyor.
Para almadan eğitim veren devletimizin bunda suçu var ki, eğitim sonrasında en az 15 sene bunlara devlet kurumunda çalışma zorunluluğu getirmeyip, kontenjani böyle boş adamlara ayırarak ülkenin faydasına çalışacak kişilerin önünü kapatıyor.
İsviçre Avrupa'da en yüksek ücret veren ülkelerden biridir. Bu gerçeği kimse inkar edemez fakat kazandığınızin büyük bir kısmını yine harcamak zorunda kalırsınız.
Orada yaşayan eşinize dostunuza sorun. Kira, elktrik şu doğalgaz vs faturalar, sağlık harcamaları vs ne kadar giderleri olduğunu ve gelirlerinin ne kadar olduğunu iyice araştırın.
Türkiye'de elbette her şey günlük gülistanlık Değil ama dünya da da değil. Bunu anlamak bunu görmek lazım.
çok genel bakmışsın hayata adam doktorluktan sıkılmış bence istese orada da doktor olurdu adamı bezdirmişler ki farklı sektörde daha rahat para kazanabileceği mesleğe geçmiş evet çok kazanır çok harcar ama afedersin orada b... cu bile olsa türkiye de ki çoğu meslekten çok kalır cebine şimdi bunları da düşünmek lazım
@mutluyaşamsırrı hekimlik soğan soymak daha iyi yani :)
Tüm dileğim ne biliyor musun?
Umarım isteyen herkes Avrupa'da ya da ABD de yaşama sansina kavuşur ama en az 10 sene dönmesinlee buraya. Orada hayatta kalsınlar sonra isterlerse dönsünler :)
Sırf takipçi kasmak, popüler olmak için, muhteşem koşullar olduğunu anlatan YouTuber Lara inanmak yerine iyi araştırmalı herkes, gerçekten her şey anlatıldığı gibi mi diye.
güzel dostum ben youtuber falan anlamam ben yurtdışındayım zaten gidiyorum geliyorum evet soğan soyması biraz saçma olmuş ama adamlar türkiyeden iyi ya şimdi birbriimizi kandırmıyalım keşke bizde daha iyi olsak her alanda da sadece gezmeye kol kola güle güle gidip gelsek ama hayat gerçekleri diye bir şey var
türkiyeden aldıgın paradan masrfalarını düşünce eline kalanın yaklasık 10 20 katı detaylı bilgi verirsem kızlar peşimi bırakmaz iyiyiz yani daha neyi dert ediyorsun güzel insan :)
Ailemden tek kurus almadan 2 ev aldım. Birinin 35 diğerinin 32 taksidi kaldı. 2 çocuğum var okula giden. Evet son iki yılda adam akıllı sosyal ortamlara giremiyoruz ama kötü durumda değiliz vs.
Yani demem o ki, işini düzgün yaparsan dünyanın her yerinde para kazanırsın. Ortalamanın altında potansiyelin varsa Almanya da da İsviçre de de aç kalirsin.
ülkemizde inanılmaz bir karamsarlık hakim, şöyle ki bir iş yapmak istesen yapma tutmaz olmaz burnunu sokan çok olur :) yani arkadaşların dahi ailen dahi müdahil olur. Başka bir yerde yap dene bakalım bir kendini sına yapabilirsin niye yapamayasın vardır :) Yani sosyal olanakları da farklı mesela bir markete gidip kasiyere merhaba, çıkarken kolay gelsin diyen kişi sayısı çok az. Bu bir tek market ve kasiyer olarak değil tüm meslek kollarında mutlaka var. Trafik cabası, kurallara uymayanlar v. s. İnsanlar birbirlerini dinlemekten aciz Yani tüm bunlar yetmiyor gibi çalışma şartları ağır ve maaşlar düşük orta kesim zaten eridi artık orta kesim kalmadı diyebiliriz (Doktorlar da bunun içerisinde)
Aslen ülkemizi güzelleştirecek olan bizleriz basit şeyler aslında ama tüm bir topluma mâl olabiliyor.
İşin özü sevdiği mesleği yapması ben yıllardır elektrik elektronik ile uğraştım ama mekanik işlerini daha çok seviyorum. 17 yıl önce ağır vasıta şoförü oldum aktif olarak tır kullanıyorum. Bana dünyanın en iyi ülkesinde en iyi maaşı verselerde aynı olurum. Bir çok kişi huzur ve mutluluk parada sanıyor ama öyle olmuyor işte
Yazık yemın edıyorum! Şu ülke doktor, bilim insanı gıbı yararlı ınsanları kaybedıip üremekten baska hıcbır vasfı olmayan temızlıkten ınsanlıktan laikten bihaber Arap cahıllerını kazanıyor. Sonra tum umudumuz genclık derler. Hadiii naş ordan. Sen daha kendın ulkenın doktorlarına sahıp cıkamayan bı devletsin. Gençler napsın bu ülkeyi, neden bu ülkeye fayda vermek ısteyelım bee sktrrr gıt ordannnn. İşinize gelınce her boka destek var ama halka genclıge gelınce bir sürü bahane. Ortalık lağam faresi dolmuş be af*kan sur*i fareleri varken doktor napsın bu ulkeyı
yorumlara bakıyorum da ne kada boş kafalı insanlarınız cidden ya adam düşünme algı fikir üretme yönümüz 0 ya hatta - 276272727 lerde adam neden onu tercih etmiş önce onu düşünmek lazım ki sebebini bulmakta çok zor değil sen burada 36 saat nöbetle çallış can güvenliğin 0 maaş desen bunun için mi bu stres diyorsun... adam orada kebapcıda olur komide olur hatta kargocu bile olur maaşını alır yaşam standartı bellidir aldığı maaşla 2 . el arabasınıda çok rahat alır ıphone vs zaten alır siz bunları bir düşünün sonra dersiniz dış güçler bizi kıskanıyor he bok kıskanıyor mk cahiilleri:)
Sosyal devlet anlayışının olmadığı, adaletin her geçen gün iyice çürüdüğü, insanların saygısızlık ve tahammül seviyesinin artık düştüğü bir ülkede bu adamı ve ülkemizi terk eden herkesi anlıyorum. Başka haberlerde ve videolarda yurtdışındaki insanlarımız kendi mesleklerini yapmasalar bile "mutlu" hissediyorlar. Ama bizim hissetmediğimiz kesin.
En az 18 sene okuyorsun Doktor oluyorsun! Vatandaş geliyor darp ediyor ve ceza almıyor! Yediğin dayakla kalıyorsun! Üstlerin ha bire mobbing uyguluyor! Sürekli nöbet veriyorlar! Ufak bi hatanda 72 saat nöbet veriyorlar! Günde 500 çeşit adamla uğraşıyorsun! Sosyal hayatin bitiyor. Bence adam en iyisini yapmis. Şu an adam turkiyedeki bir doktordan hem daha rahat hemde daha fazla kazaniyordur net!
Yurtdışında mühendisim. Fakat Türkiye’de belirli bir süre de olsa mesleğimi idrak etmeyi istiyorum. Yıllar evvel öyle bir proje de belirlenmişti, fakat ozamanki seçim sonuçları maalesef yatırım yapmayı belirsizleştirmişti, proje de askıya alınmıştı, bundan dolayı tekrardan projeye katılamamıştım
ben de kebabci olmayi tercih ederdim... sebebi ise kazanc degil saglikli insanlari bile öldürecegini bile bile sırf yalan furyasinda ayin 15. nde yatan maas icin corona ilaclarini yazip insanlari bilincli bir sekilde öldürürek para kazanmayi istemezdim
İsviçre'de neden doktorluk yapmıyor? Bana bu biraz saçma geldi, doktorluk gibi her yerde geçerli olabilecek bir mesleği kolay kolay bırakmaz, bence başka bir iş var. Normalde insanlar denklik belgesi alıp orada da doktorluk yapardı...
İsviçre'de akşam 19.00 oldu mu açık market bile bulamazsın herkes evinde olur 21.00 dan sonra sifon çekmek bile yasak herkes uyur tam bir tale yurdunun ülke halini düşün 80.000₺ kazanıcaksın ama neye yarar cennet ülkemize gelmek için can atacaksın
Bunlar normal şeyler. Benim tanıdığım tiyatro hocası senelerdir sahnelere çıkan eğitim veren insan , şu anda ekmek fırınında bir işçi. Bazen hayat bunu gerektiriyor. İntiharın eşiğine gelen insanlar kariyerini falan düşünmüyor.
Ulkemde cöpcu olurum yurt dışında doktor olmam 8 ulke gezdim her konuda ulkem cennet ac kalsan bir parca ekmek veren olur oralarda insanın kopek kdar değeri yok
Ben hastanelerde calıstıgım için vaziyeti biraz bilirim bazı insanalar cidden bıraksın gittin kapapcı olsun sırf sayısalı iyi diye tıp okumus hasta görmeye korkanlar var
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Herkes ait olduğu toplumda yaşamak ister ülkesinde garibana bedava doktorluk yapıp hayır duası alacağına elin gavuruna kebap yedirsin dediğim gibi herkes menşei neyse ait olduğu toplumda yaşamak ister kınamıyorum kendine layık olanı yapmış😂😂
1
4 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
Birsey daha ilave edeyim yeterli kapasitede doktor olsaydı orada da doktor olurdu kebapçı olmazdı iyi ki gitmiş buradaki insanları kasap gibi doğrardi doktorlugu iyi olsaydı kebapçı olmazdı ayrıca 🤣🤣🤣
Türkiyede hekimlikten aylık milyon lira kazanan adamlar var. Birde bir işe yaramayan güç bela diploma almış olup, yetenkleri sınırlı olduğu için devlet Hastanesi'nde pinekleyenler.
@Master81 aynen katılıyorum kardeşim bize uyuz eşeği arap atı gibi pazarlayan bu ezik zihniyetli öğrenilmiş çaresizlik içinde kıvranan bu fondaş yani yırt dışından fonalanan medya kahrolsun diyorum sadece🤣🤣
İsviçre'de neden doktorluk yapmadığı ciddi bir soru işareti. Meslekten atildiysa.. Yoksa hic kimse bu mesleği kolay bırakmaz.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Doktorları kaybedince çok üzülüyorum. Çok yanlış bir karar, onlar hayati derecede önemliler. Asla öyle bir şey yapmazdım, o kadar öğretim, o kadar bilgi sonra insanlara yardım etmektense kebap yapmak, saçmalık bana göre.
Ben halimden memnunum, bu adam biraz abartmış geldi bana göre
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
İsviçre'de neden kebapçı olduğunu anlamadım. Orada doktora ihtiyaç yok mu? Sevdiği işi yapmak ise mesele o zaman Türkiye'de kebapçı açmak mı yasak? Biri bana açıklayabilir mi buradaki mantıksızlığı
Türkiye'de iş kurmak bu dönemde ne kadar mantıklı. Kaldı ki doktorların çalışma koşulları da insani değil, üstelik şiddet de çok arttı. Ben giden başarılı kesime gitmeyin diyemiyorum. Türkiye'de okul okumaya üşenen gitmesin tabi. Yine de hayatındaki emeklerin karşılığını görmek isteyen bir insanı yargılayamayız. orada mesleği devam ettirme konusuna gelirsek bilemem belkş denklik ile alakalı bir prosedür vardır ya da çoğu doktor bu işten artık nefret etmiştir. Fakülteye girince bile çoğu majör depresyona giriyor. Zor iş. Kolay iş zaten yok ama çalışma saatleri çok uzun.
Kaç para alıyor asgari ücret mi? Doktorların maaşı bellidir hele ki uzman 10bin falan en az bu 5dklik muayeneyi de anlamadim? İş ne zaman biterse o zaman çıkması gerekmiyor mu benim gittiğim bütün devlet hastaneleri böyle
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
İsviçre de neden doktor olmadı? Sınavlar falan vardır mutlaka