Yani şimdi neredeyse nüfusun çoğu çocuğunu anasınıfından itibaren en iyi okullara gönderiyor. Bu okullarda eskisinden daha iyi imkanlar ve yöntemlerle bu çocuklar eğitim görüyorlar... Peki anne babalarımız zamanında nasıl olmuş da o imkansızlıklarla bu kadar iyi bilim insanları, sanatçılar çıkarabilmişiz?
Not: Soru şaşırtmacalıdır. Amacım bu sefer eğitim sistemini eleştirmek değil. Hadi biraz beyin fırtınası yapalım. Basma kalıp cevaplardan uzak duralım.
Sizce nasıl eski çocuklar bağda bahçede şimdiki kadar eğitim göremediği halde şimdiki birçok çocuk kadar zeki olabilmişler?
Dil ne kadar geniş ve çeşitli ise akıl o kadar çok çeşitli düşünür. Eskiden mukarnas sanatı vardı, şimdi adını bilen az. Spontane diye bir kelimeyi havalı havalı konuşuyoruz ama bizdeki karşılığını yani tavi kelimesini bilen yok! Her 50 yılda bir dil mi değişir, plaza dilinden bahsetmiyorum bile. Meselâ anne evde "sitresliyim" diyor çocuk bu kelimeden, elemi mi anlasın, keder, gam, kahır, müteessir mi hangisini anlasın, bşr kelime bu kadar manaya gelebilirmi? Bu kelimelerin her birisi başka anlam aslında. Kendi dilimizde ki tüm terzilik kavramlarını atıp, fransa dan hazır almışız. Şnternet dili İngilizce, bize ne kaldı? Bu kadar kavram kargaşası, çocukların aklını bulandırıyor, onca okula gitseler ne olacak, üstelik sürekli bir apartmana tıkıltırma, mantolama ile statik elektrik, yükleme, parklarda bile plastikle elektriklenme var, çocuklar topraktan uzak maalesef, asabi büyüyorlar. Özel okulların bile çoğunun bahçesi yok, teneffüsler kantinde geçiyor. Her gün önünden geçtiğim bahçesiz bir okul var. Yaşamadan, hissetmeden, dokunmadan, ne öğrenebilir bu çocuklar?
Sıkıcı ve bilimsel bir cevabı düşünmekle beraber, soruyu soranın aklından ne geçtiğini aşırı aşırı merak ediyorum 😁 Beyin zarının motor ve duyusal görevlerin merkezi olan kısımları var. Bu kısımların da her biri vücudun farklı bölgelerinden gelen uyarıları algılar ve işler. Diyelim ki elime taş aldım, taşı alırken el kaslarının bağlı olduğu motor bölge ve dokunduğum şeyin taş olduğunu anlamama yardımcı, el ile ilgili duyusal bölge çalışır. En çok sinir bağlantısı olan alanlar da eller, yüz ve ayaklarmış. Bu motor ve duyusal bölgelerin hemen önünde olan prefrontal alan da tüm beyin kaynaklarından gelen bilgilerin işlendiği, son davranışa karar veren yerdir. Dikkat, analiz, karar verme, dürtü baskılama, empati, deneyim, hatalardan ders çıkarma, plan yapma ve s. gibi çok çok üst düzey işler yani. Dolayısı ile, doğa ile iç içe olan çocuğun motor ve duyusal alanları daha çok uyarı alacak ve bunlara bağlı hem o kısımlar, devamında da prefrontal bölgesi daha iyi gelişecek. Dışarı salınan çocuğun beynine giden uyarılar, evinde zeka testleri ile büyüyen çocuğunkinden daha çeşitli ve zengin olacak sonuçta. Yorum kısmı varsayım tabi çünkü doktor değilim bilim insanı değilim nerden bileyim😂 neyse önemli olan insan doğanın bir parçasıdır, özünden vazgeçmemek gerekir. Çocuk dediğin taşa toprağa dokunacak, çamura batacak öyle büyüyecek yani piremses olmayacak 😊
O çocuklar neyi neden yapmaları gerektiğini biliyordu. Şimdi çocuklar ailelerinin koşu atı gibi. Çocuk sınavdan düşük onca annesi ağlarken babası içiyor. Çocuklar kendileri için yaşamadıkları için hayattan beklentileri olmadan bir yere kulp olalım derdine düşüyorlar.
Zekânın potansiyel sınırları doğuştan gelir. Bu doğru. Fakat onu potansiyelinin en üst noktasına çıkarmak veya en alt noktasına indirmek çevresel faktörlere bağlıdır.
yetenekler körelebilir evet ama öyle zekada ucurum farkında gelişme ile azalmalar olmuyor birkaç puan farkediyor ıq olarak mesela böyle yetenekleri en kötü etkiliyen bilişsel yetenekleri psikotik hastalıklar şizofreni gibi
Bir kaç puan mı? Bir dil öğrenmenin veya bir enstürman çalmayı öğrenmenin IQ'yu neredeyse 5 puan artırdığı hatta bazı bilimsel deneylere göre dinlenilen bazı klasik müziklerin bile IQ'yu 5-6 puan değiştirdiği biliniyor.
Yalnız "sadece" okul öncesinde bile çocuklara +20 puan kazandırıyoruz. Profilinizde üstün zekalı olduğunuz yazıyor. Ne kadar doğru bilemesem de, eğer öyle var saysak bile üstün zekalılar hakkında çok şey bildiğinizi düşünüyorsunuz belli ki.
Fakat benim bitirme tezim ve seminerim üstün zekalılardı ve ben 1 sene üstün zekalı 13 çocuğu okuttum. Yani ben burada sizinle tartışmıyorum.
cok mutlu oldum adınıza fakat dediğiniz şeyler hala tartışılan şeyler farkındaysanız kesin değil yani özel eğitim öğretmenisiniz sanırım. Ben küçükken ne bilseme ne özel okullara gittim. Üstün zekalılar okullarının en önemli yanı akran olayı zaten (akran eksiklğinden dolayı) ve bilişsel yeteneklerini geliştirme ıq sadece zeka değil temel bir eğitimin olmasınada bağlı o yüzden dünyadaki eğitim düzeylerien göre ıq testleri farklı oluyor. Şimdi sana 100 ıqlu normal bir insan getirsem bunu 150 seviyesine getirebilrimisdiniz cocukluktan dahil olsa bile hayır tabiki anne babadan geçen bir şey bunlar. Dahi derecesine yakın bir zekam var benim belki 5 küsür puan kazanırsam bana sözde kağıtta yararı olabilir bak :D erken okuyan cocuklar yürüyen vs bu çocukları tabiki erkenden kesfetmek mükemmel bir şey ama bu cocukaların coğunun beklenti ve değerlendirilme kaygısı yasadıgını biliyorsunuzdur. Veya mükemmelliyetçilik 90 alıyor niye 100 değil diyor vs zaten cogu üstün zekalıların bir ilgi alanında en iyisi olma olayını kendimden biliyorum ama bunun yanında hep bir sorun var ailenin neden oldugu yara disleksiden bahsetmiyorum ztn onun yanında okb sosyal fobi birsürü şey benim manyaklıgım dinozorlarla başladı okuldaki öğretmenlerim fark etmişti beni ama cocugun kesinlikle üstün zekalı oldugunu bilmemesi lazım mahvediyor kişiyi
şansıma alt komsumda bir cocuk üstün yetenekli benle vakit geçirmeyi cok seviyor doğal olarak ama müthiş bir beklenti durumu var cocukta bana içini döküyor birşeyde diyemiyorum sadece ipucları veriyorum küçükten ve bu cocuk zaten bilseme gidiyor ve özel eğitimleride alıyor demek ki birşeyler tam doğru değil. Üstün zekalı öğretmeni olmanın zorluguna tahmin edebiliyorum.
bende Şu an bir tez hazırlarım psikolojide seminerde yaparımö zaten son senem yapıcamda senin askine bir şey yazsam ve seminer yapsam kimse bir şey yapamaz çünkü kesin değil bu dediklerimiz bazı kişiler kabul ediyor bazıları etmiyor.
Hayır üstün zekalı öğretmeni değilim. Okul öncesi öğretmeniyim. Biz kaynaştırma dersi adı altında bu konuyu işliyoruz ve ben öğrencilerimin etiketlenmesine karşı olduğum için teste göndermedim. Sadece gelişimlerinden ilerledim. Çok da güzel geri dönüşler aldım. Şu an 3. sınıfa gidiyorlar ve bir öğrencim TeknoFest 3. sü olmuş.:)
yaptığınız kesinlikle çok iyi bir şey her çocuk değerlidir ve hepsinin yapabileceği çok iyi şeyler var. Öğretmen olmanız bu hayatta büyük sorumluluklarınız olduğunun göstergesi zaten geriye bir miras bırakıyorsunuz çünkü. Çocuklukta en önemli dönemlerdendir çoğu psikiyatrik hastalıklar bu dönemde gelişir kaynak o bu yüzden sizin dahada dikkatli olmanız lazım cocugun hata yapmasına izin verilmeli özgüveni zedenlememeli rekabet çok abartılmamalı. Önemli olan gelecekte bu çocukların üretken kendi fikirleri olan bilimle ile uğraşan kişilere dönüşmesi.
Teşekkür ederim. Ben de bu şekilde düşünüyorum. Ayrıca sınıf ortamında rekabete hiç yer vermiyorum. Zaten üstün zekalılar gereğinden fazla öz güvenli, inatçı ve rekabetçi oluyorlar genelde. Fakat bunun tam tersi olan öğrencilerim de vardı. Onlar da rekabet ortamında daha da içe kapanık oluyorlardı. Benim sınıfımda iş birliği esastır. Bu arada ben ve kardeşim de üstün zekalıyız. Sadece o hiperaktif sanıldığı için RAM'a gönderilerek üstün zeka tanısı aldı, fakat ben tanısızım. Bu yüzden onların dilinden anlayabiliyorum..
Ana Sayfa > Eğitim & Kariyer > Sorular > Sizce nasıl eski çocuklar bağda bahçede şimdiki kadar eğitim göremediği halde şimdiki birçok çocuk kadar zeki olabilmişler?