Resmi gazetede yayınlanan karar ile Boğaziçi Üniversitesine Profesör Doktor Mehmet Naci İnci atandı.
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri geçici rektörlüğünü bile kabul etmezken, rektör olarak atanmasına sizce nasıl bir tepki verecek?
Sizce yine bir gece ataması ile göreve gelen profesör, kendinden önceki atanmış rektör gibi, bir gece kararnamesi ile gider mi yoksa bu kez kalıcı olur mu?
Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Naci İnci Atandı. Bu kez ne olacak?
Dünya üzerinde başka hiçbir örneği yokken bu isyanın sadece rektöre yapıldığını düşünmek bana göre tam bir saçmalık. Artık nasıl bir ülkede yaşadığımızın ve düşmanlarımızın bize karşı oynadıkları oyunlara gözümüzü açmamız gerekiyor. Şimdi aşağı yorum yaparlar Ak Partili işte cart curt falan. Sorunun Ak Parti Kara Parti değil Türkiye'nin geleceği meselesi olduğunu ve bizi rahat bırakmamak için her şeyi yapabilecek düşmanlara sahip olduğumuzu anlamamız gerekiyor. Boğaziçi'nde olan hiçbir şey artık benim için önemli değil, çünkü terör olaylarını desteklemek bana yakışmaz. Benim devletim teröristlere pabuç bırakacak kadar güçsüz de değil. O isyanı çıkaran ve yeni bir isyan çıkarmaya hazırlanan herkes benim gözümde teröristtir. Dünya üzerinde her ülkede bu durum böyledir üniversite rektörlerini devlet başkanı atar çünkü öğrencilerin rektöre hiçbir alakası yoktur. Öğrenciler için önemli olan dekan ve bölüm başkanlarıdır. Rektör bürokratik bir makamdır.
Hiç bir modern ülkede rektör aranmaz.. Mütevelli heyetleri seçer bazısı da.. Bir çogunda da ögrencilerşnde dahil oldugu seçimler uygulanır. İstedigin ünive bakabilirsin.. Hak aramak isyan etmek anayasal bir haktır.. Nasıl ki başörtüsü eylemi yapanlar terörist degil se bir yanlışa vurgu yapmak içşn eylemdeyse.. Her vatandaş eylem ya da protestoda bulunabilir anayasal olarak bu devletin güvencesindedir.. Sen kendi okulunda eylem yapanşarı tutuklamaya kalkarsan anayasal bir hakkı çignemiş olursun.. Her eylemin provakatif insanları vardır bu provaköterlerin yaptıkları üzerinden eleştirmek eylemin dogası a zarar vermez.. Eylemi de baglamaz... Çogu devletin kendi adamıdır zaten.. Çogu da karşı aşırı örgütler.. Bunlar algıyı eylemin meşrulugundan al ak için yapılır.. Başa dönersek anayasal bir hakkı uygulayan bir vatandaşa devletin yardımcı olması gerekir.. Hükümetler anayasayı uygulayacagını tahaaüt eder... Ama bizde her ses terörist ya da hain olur.. Başa sol parti geçse sag kesim terörist mi olacak tümden o zaman.. Hükümetler gelip geçici.. Devlet ve adalet kalıcıdır...
Bir avukatın gözünden: Cumhurbaşkanının rektör atama yetkisi var mı? Var. Öğrenciler ya da akademisyenler buna hukuken engel olabilir mi? Hayır. Öğrenciler bunu protesto edebilir mi? Evet.
Boğaziçi Üniversitesinde baskın bir sol düşüncenin hakim olduğunu biliyoruz. Rektör de iktidardaki sağ partiden olan Cumhurbaşkanının onayı ile resmen atanmasıyla protestolar başladı. Fakat bu sokaklarda çevreye zarar vererek yürüyüş yapmayı ve yeni gezi olaylarına zemin hazırlamayı gerektirmez. Tepkilerini resmi kanallardan yapsalardı ben de destek verirdim ama polise saldırılması vs. beni karşı kılmıştır.
öğrencilerin en fazla karşı olduğu kişiyi getirmek de inat değil mi biraz zaten bu eğitim islerini oyuncak haline getirdiler biri gider biri gelir tekrar
Boğaziçi cezalandırılıyor.. Ülkenin yurt dışında itibarı olan bir kurum, nasıl itibar kaybına uğruyor açık örneği.. Akademik yeterliliği olmayan bir isim görevden alınıp, yine yeterliliği tartışılan birini o göreve atamak, bir nevi yine oradaki öğrenciyi ve akademisyeni ciddiye almamak.
Yanılmıyorsam YÖK eski başkanı, Boğaziçi'nin itibarı yok oluyor Dünyada'da gibi bir fikir sunup, eski rektörü bir nevi yetersiz biri olduğunu tecil etmişti.. Bu fikrinden dolayı mı bilinmez, YÖK eski başkanı da görevden alınmıştı.
Sonuçta keyfi bir yönetim politikası var.. 1.3 ile öğrenciler arasında en düşük oy oranına sahip biri kendini nasıl sevdirebilir, akademik kadroya nasıl yön verebilir?
Liyakat esas alınsa, bunlar olmazdı.. Kelepçe takıldı kapıya ve bunu Reuters dahil bir çok ajans böyle servis etti.. Yazık.
Rektörü devletin ataması kadar saçma bir yönetim olamaz.. Rektör üniversite içinde seçimle gelir.. Gelen adam gidenin kopyası ne farketti ki.. Çok kalacagını sanmıyorum.. ya da umuyorum diyelim.. Ögrencilerin gene tepki göstermesini bekliyorum.. Bakalım görecez :)
Üniversitede okuyan öğrenciyi sadece dersleri ilgilendirir üniversitenin yönetimi değil. Celal Bayar üniversitesi rektörü Celal Bayar mezunu değil diye protesto yapmaya bir öğrencinin bence hakkı yok. Senin okulda sözün geçiyor mu hayır. Sen rektörü sürekli görüyor musun hayır. Neden rahatsızlık var anlamıyorum. Sen öğrenci olarak derslerine odaklan. Üniversitede akademisyen olursun itiraz edebilirsin tabii ki o ayrı durum.
Bu tamamen bizim sayın olmayan yetkili dangalak olan kişinin öğrencileri ve düşünceleri hiçe sayarak diktatörce hareketinin sonucudur. Kimse bunu da destekleyemez. Bu ülke kimsenin tapulu malı da değil, ağası da değil. Zaten ülkeyi yönetemiyorlar, ülkeye zarar vererek vatan hainliği yapıyorlar bir de üniversite öğrencileri ile aşık tutuyorlar.
Bende aynı şeyi anlatmaya çalışıyorum, bir kararname ile alın ne haliniz varsa görün demek dururken ısrarcı olmak, bize yakın biri olacak demek sorun yaratıyor, buna dur demek lazım diye düşünüyorum.
Arkadaş bunlar da ne utanma var ne sıkılma bunları destekleyen halkta durumun farkında değiller bizim protestomuz kişilere değil alın yöneticilerinizi isterseniz önlerinde namaza durun tapın bizi ilgilendirmiyor. Mesele sistem kokuşmuş çurumuş böyle bırakın ulkeyı eğitimi yonetmeyi muhtarlık bile yönetilemez bu zorbalıktır. GEL DE ANLAT MİLLETE CEHALET BİZİ BİTİRİCEK.
Bende o konuda sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Cumhurbaşkanı bağımsız olsa bu durum o kadar sıkıntı olmayabilirdi, ancak Cumhurbaşkanının aynı zamanda bir partinin genel başkanı olması işleri farklı bir noktaya götürüyor. İstersen sen o düşünceye sahip olma ama herkes gördüğüne göre yargısını oluşturuyor.
Cumhurbaşkanı ne olursa olsun mesele o değil kanunlar adil ve net olucak talimatla hareket edilmeyecek anayasaya göre adım atılmalı Şöyle duşun benim düşmanım bile cumhurbaşkanı olsa dur ben şuna duşmandım elime guç geçmişken bitiriyim diyemeyecek kanunlar olmalı. Şu an bu yöneticileri savunan yarım akıllılara laf anlatamazsın kendini yorma yarın onlara karşıt göruşlu biri geçtiğinde başa anlıyacaklar bu sistemkeyfi diye aslında biz onlarında geleceğini savunuyoruz ama onlarda bunu anlayacak kafa yok bunlar yuzunden 100 yıl gecse de bu Ulke hep geri kalıcak aptallık değişmiyor sadece şekil değiştiriyor. Bunlar yüzünden bizde geleceğimizden oluyoruz.
Sıkıntı o işte bu siyaset kavgası içinde olan öğrencilere, gelecekte bu ülkeyi bir yere getirme ihtimali olan insanlara oluyor. Biz böyle oldukça semer vuran bugün A olur, bir sonraki seçimde B. 🤣🤣
@crazyboys54 gösterir misin dünya da hangi üniversite de öğrenciler rektörü seçiyor? Böyle saçma bir soruyu duymadım daha önce. Boş insanlarsınız vesselam
Ne alakası var, öğrenciler kampüste oturma eylemi yaparken polis girip öğrencileri tutuklamadı mı? Sonra çoğunu serbest bıraktı olaylar ondan sonra karışmadı mı?
Tartışılması gereken bu, bir yerde kaos çıkmasına izin verirsen, birileri o kaostan beslenir. Bu ülke buna çok müsait. İşte burada şunu düşünmek gerekmiyor mu? Kaosa izin verene kadar, zaten özerk bir yönetimde buna göre yaşamalarına izin vermek mi?
Ülke bilimde fende teknolojide ilerlerse artık bu konular çok saçma gerçekten bu sebeplerle ülkemizde hep kargaşa oluyor artık uyum sağlayalım ülkemiz için elimizden ne geliyorsa yapalım
O konuda lafım yok bu eğitim sistemi ile dediğinin olduğunu biz göremeyiz. Her sene üniversiteye giren sayısı azalıyor zaten. Tonlarca üniversite açıyoruz ama eğitecek kurumların başına gelenleri belirli bir siyasi düşünceye yakın olanlardan seçiyoruz. Bu şekilde o dediğin insanların yetişmesi mümkün değil gibi duruyor. 🙂🙂
Öğrenci eğitim için gittiği yerde devletin atadığı rektörü istemiyor pardon da kim bu öğrenciler işleri okumak ve mezun olmak okuyun gidin kardeşim sizene rektörden
Bence kalır, kalmalıda. Çok abarttılar. Cumhurbaskani yetkisi bu kim olursa olsun kullanmış ve kullanacak zaten, atanan kişi de boş adam değil , fizik profesörü ve zaten Boğaziçinde yardımcı doçent ve doçentlik yaptı diye biliyorum.
Soruyorsun, nasıl sormuyorsun 1992'de çıkan kanun vardı, 2016 yılından önce sistem böyle değildi ki, her üniversite kendi rektör adaylarını kendi seçiyordu bunlar arasından gerekli şartları taşıyan aday, O zamanın söylemi ile devlet başkanının şimdiki durumda Cumhurbaşkanının kararı ile atanırdı.
2016 yılında yapılan değişiklik ile atamalar Cumhurbaşkanı tarafından yapılır olarak değiştirildi.
Öğrenciye sorulmuyordu. Hocalar s3cim yapiyordu. Mesela tek oy yani kendi oyu ile atanan rektör duydun mu hiç? Evet oldu bu. Kim yaptı? Ahmet nejdet sezer. Yanı secimi ziklemedi bile. Çoğu univde yaptı bunu. Çünkü kendi zihniyerinden birini atamak istedi
Sonuçta akademisyenler gidip, tüm üniversitende hiç bir öğrencinin sevmediği, çoğunluğun yetersiz bulduğu birini seçmiyordu değil mi? O dönemde bende İstanbul Üniversitesi öğrencisiydim. Rektör yüzünden tonlarca olay yaşandı.
Tamam da o adam gitti yerine yeni biri geldi, en azından o zaman bu kadar açık açık değildi. İki hafta içinde itiraz hakkın vardı, şimdi o hakkın olmaması zaten bu kadar sıkıntı.
Dostum farklı uygulamalar var dünyada. Sanirim amerikada da secim yok. Ama sorun şu: kadrolasmis bi zümre var ve hep kendi adamlarını seçiyor. Sanirim onun icin bu degistirildi
Ama o zaman işte bu bir siyasi el ile yapıldı konusu ortadan kalkıyor. Zaten siyasetin içinde yüzen bir üniversite yapısına sahibiz biz, herhangi bir siyasi partinin eliyle atama yapılması sıkıntı çıkarıyor. Ben bu durumun sıkıntı yarattığını düşünüyorum. O yüzden bence bu konu hassas.
Eskiden soyleydi: seçim oluyo. Sonra sonuç YÖK 'e gidiyor. Yök bunu bi daha duzenliyo ideolojisine göre. Mesela 1. yi 6. Yapıyor. Liste yapıp CB ye 6 kişi gidiyor. CB de kafasına göre atıyor birini. Sadece hocaların secim yapması doğru mu? Onda da sıkınti var. Kadrolaşma varsa kendi adamını seçer. Her türlü sıkıntı maalesef
Önüne geçemezsin zaten. Ama o zamana göre bugünün tek farkı o zaman Cumhurbaşkanı aynı zamanda bir partinin genel başkanı değildi. Sıkıntının çıkma sebebinin bu olduğunu düşünüyorum. 🙂
O yüzden işte olaylar ister istemez farklı anlaşılıyor. O yüzden burada bırakmak mantolu olur diye düşünüyorum. Görüş ve yorumların için teşekkür ediyorum. İyi bir konuşma oldu. 🙂🙂