Evet farkettiniz mi eskiden bir insan için okuyor ve ya üniversite okuyor dediklerinden insanalrın ayrı bir saygısı vardı ama artık son yıllarda üniversiteli deyince boş insan gözü ile bakılır oldu dikkatinizi çekmek isterim ki istihdam alanı olarak bahsetmiyorum eğitim kavramının önemi törpüleniyor ve vasıfsızlaşıyor peki neden? hayatımız için Cok önemi olan eğitim ne insanalar ne de yöneticileri tarafından kâle alınır hale geldi ve şu da var ki egitimli insanın çok olup eğitime verilen önemin az olması önümüzdeki yıllar için ülkemizin geleceğini nitelik ve nicelik açısından nasıl etkiler sizce? "Şunu da eklemek isterim ki okumak düşünce sahibi olmak ve karakter oluşturmak ve bu fikir çokça insanlara aşılansa belki cinayetler kötü gidişat bu denli çoğalmaz" ?
Okumanın niteliği de önemli elbette. İyi ve kaliteli okumalar mı? Zehirli okumalar mı yapıldığı da önemli. Ki düşünce oldukça değerli bir şey dir insan hayatında, bizleri iyiye, doğru ve güzele, veya kötü, kirliye yöneltebilir...
Eğitim kalitesizleşiyor mu? Artık bildiğim kadarı ile 205 üniversitemiz var. Bu sayı oldukça fazla oldu. Ne yazik ki, okumuş işsizler ordumuz nedeniyle. Eğitim de akademisyenlere yapılan toplumsal baskılar da artıyor. Neden hocam açıyor, açtırıyorsunuz? Neden bir şey yapmıyorsunuz? Dendiğinde konu siyasallaşıyor. Ve işsizlik rakamlarının ne yazik ki 5 yıl ertelenmesi sonucu, bu kaotik kalitesizleşen eğitim atmosferi ve mezunları karşımıza geliyor... Sebepleri, yetersiz akademik personel, adını dahi bilmediğimiz yeni üniversiteler, rantlaşan kentler ve mezun işsizler ordusu... Mühendislik fakültesini bırakıp, 2 sınıfta, astsubay olan insan ile tanıştık. Sırf iş garantisi ve hayat koşulları nedeniyle. Diğer açıdan, 5 yıl öncekine göre 4-5 kat artan yeni üniversite ve bölümlerdeki mezun sayılarını, devlet atama ile almıyor. Özel sektör sömürüyor. Ve çok çok azı nitelikli işler de çalışabiliyor. Rakam yüzde 1 den düşük. İnsanların elbette umutları köreliyor. Mezun olsam ne olacak ki diye... Vasıfsız asgari ücretli bir fabrika çalışanı 3400 TL yol- yemek ve Agi ile ücret alırken, ne yazik ki üniversite mezunu bir öğretmen saati 30-40 TL ile ders vermek zorunda kalıyor ki, hocam ben '' küçük esnaf '' ım baksanıza diyor. Kapı, kapı kadın hali evlere ders vermek için gidiyor... Maaşı asgari ücrete bile gelmiyor, özel sektör de... Pozitif olarak ta bakmak gerekirse artık eğitim kurumlarının değil, kişiler ile eğitimi kaliteli hale getirme mümkün hale geldi. Bireysel özveriler ile. Bir makine mühendisi arkadaşım İstanbul da roket motorları üzerine çalışıyor, aylık 24 000 TL maaş ile, başka bir pilot arkadaşım 18 000 TL yardımcı pilot olarak, sözleşme imzaladı. Yeni bir profesör olan arkadaşım 12 000 TL civarı maaş alırken, Pratisten doktor olan aile hekimi bir yakınım aylık 18 000 TL kazanıyor... Almanya da bir mimar arkadaşım 7000 Euro maaş alıyor. Ve aylık yaşam kira, yiyecek giyecek, masrafının sadece 1200 euro olduğundan bahsediyor... Verileri, eğitim ve meslek düzeyinde maaş bilgileri aktarmak bilgilendirici olabileceğinden açıkladım. Kimseyi ötekileştirme amacı gözetmeden... Okuyan genç arkadaşlara da hayatın gerçekleri adına ve de ışık tutabilmesi adına...
Popülizmin olduğu yerde ilerleme olmaz. Her eve bir imam dercesine imam hatip lisesi açmak ne kadar mantıklı. 4 yıl ezber yaptırıp üniversite sınavına sokuyorlar bir de ve çoğu başarısız oluyor. Gerçi üniversite kazansa ne olur ki? Bayburt'ta, Afyon'da, Bilecik'te, Muş'ta orada burada üniversitenin ne işi varsa. Öğretim görevlisi yokken üniversite açıp sağa sola dağıttılar. Üniversitelerin %80'i bu ülkeye sadece zarar.
Eğitim zaten kalitesizdi ve daha da kalitesiz hale geliyor. ama bir yandan da gelişen teknolojiyle kalitesi artan bir çok unsuru da var. Sadece eğitim sisdemi siyast tarafından dizayn edildikçe kalite hep vasat olacak düşüncesindeyim.
Evet eğitim kalitesizleşiyor ama öğrenci de ilgi alakayı azaltıyor derslerine. Lisans ve yüksek lisansta öncelik bir şeyleri kendimizin araştırıp öğrenmesi ama nerde araştırma nerde öğrenci. Öğretmenlere önceden saygı da olurdu şimdi gelinen duruma bakın. Çift taraflı hata var.
Olmayan bir şey kalitesizleşemez!! Bir de elektrik mühendisini bakan yaptılar 👏👏👏aferin vallahi ayrıca EĞİTİM EVDE BAŞLAR Önce çocuklara bazı şeyler evde aşılanır. Her şeyi öğretmenlerden beklemek de saflık bence
Evet çünkü zamanında bakanlar şunu diyordu. Okuma oranı arttıkça akpnin oyları azalıyor diye. Bilerek bunu düşürüyorlar ki zaten dünya genelinde sıralamalara baktığımızda devamlı düşüş içindeyiz.
Eğitim sistemimiz kalitesiz yoksa bazı okullarda çok iyi eğitim ve ilgi alaka veriliyor maalesef okullar eğitim sistemine ve müfredatına uymak zorunda olduğu için herkes okullara laf söylüyor.