Selamlar. Öğretmenlik eskisi kadar olmasa da hala birçok kişinin hayallerinin mesleği. Sadece bir meslek olarak görmemek lazım öğretmenliği aynı zamanda eğitimci olmak büyük bir sorumluluğun altına girmeyi de beraberinde getiriyor. En popüler öğretmenlik branşlarından biri de ilköğretim matematik öğretmenliği. İnsan yetiştirirken temelin sağlam atılması çok önemli. Bu sebeple ilköğretim öğretmenlerinin görevi çok kutsal. Bu mesleği seçmek isteyen birçok öğrencinin tereddütleri var tabi ki. Genellikle bu işi seçmeden önce derslerin zorluğu ve ilköğretim matematik öğretmenliği atama hakkında bilgi sahibi olmak istiyorlar.
İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü Dersleri Zor mu?
matematik öğretmenliği
Matematik öğretmenliği bölümünün zor olup olmadığı kişiden kişiye değişen bir durum. Eğer matematik konusunda yetenekliyseniz ve hevesliyseniz bu bölüm size zor gelmeyebilir. Ancak yeterli alt yapıya sahip değilseniz ve matematik konusunda yeterli temel bilgiye sahip değilseniz bu bölümü tercih etmemelisiniz. Ancak zaten temek bilgiye sahip olamayanlar bu bölümü kazanamayacağı için şunu söyleyebilirim. Üniversite sınavında ilköğretim matematik öğretmenliği bölümünü kazanacak kadar bilgiye sahipseniz okurken de zorlanmazsınız. Ancak şunu hatırlatmalıyım matematik bölümü heves isteyen pes etmeyeceklerin bölümüdür. Sayıları sevmelisiniz yoksa kolay bir bölüm olsa bile size zor gelecektir. Dersler ise şunlardır: Genel Matematik, Analitik Geometri I-II, Genel Fizik I-II, Analiz I-II, Lineer Cebir I-II, Bilgisayar ve Program I-II, Soyut Matematik I-II, Seçmeli Fen (Olasılık), İstatistik, Topolojiye Giriş I-II, Eğitime Giriş, Kompleks Analiz I-II, Eğitim Psikolojisi, Nümerik Analiz I-II, Eğitim Sosyolojisi, Lineer Programlama I, Soyut Cebir I-II, Matematik Öğretme Yöntemleri, Dif. Geometri I II, Rehberlik, Dif Denklemler I-II, Dönüşümler ve Geometri I-II, Fonksiyonel Analiz I-II, Genel Öğretim Metotları, Ölçme ve Değerlendirme, Kısmi Türev, Diferan, Denk, Reel Analiz, Öğretmenlik Uygulaması. Bu derslere bakarak ilköğretim matematik öğretmenliği dersleri zor mu? sorusuna kendinizce bir cevap bulabilirsiniz.
İlköğretim Matematik Öğretmenliği Atamaları Nasıl, Kolay mı?
matematik öğretmenliği ataması
2020 yılının Ocak ve Haziran aylarında ilköğretim matematik öğretmenliği için atamalar yapıldı. Atamalar KPSS ve sözlü sınav puanları dikkate alınarak yapıldı. Matematik öğretmenliği atamaları kolay mı? sorusuna net bir cevap vermek zor olsa da. Puanınız yüksek olduğu taktirde şansınızın da yükseldiğini söyleyebilirim. Rakamlar ile yorum yapmak daha doğru olacaktır. 2017 yılında ilköğretim matematik öğretmenliği için 1835 kişi, 2018'de 1453 kişi, 2019'da 1448 kişi atanmış. 202'de ise 2 kez atama yapılmış. Ocak ayında yapılan atamada 1699 kişi, haziran atamasında ise 1701 kişi atanmış.
İlköğretim Matematik Öğretmenliği Atama Puanları Kaçtan Başlıyor, Taban Puan?
matematik öğretmenliği KPSS taban puanı
Hem sözlü hem de KPSS puanlarından bahsetmek istiyorum. Son birkaç yılı karşılaştırırsak daha doğru bir fikir elde edebiliriz.
2017 yılında taban sözlü puanı 68,67 iken, taban KPSS puanı 65,75.
2018 yılında taban sözlü puanı 72 iken, taban KPSS puanı 71,79.
2019 yılında taban sözlü puanı 71 iken, taban KPSS puanı 70,77.
2020 Ocak ayında taban sözlü puanı 74 iken, taban KPSS puanı 74,02.
2020 Haziran ayında taban sözlü puanı 71 iken, taban KPSS puanı 70,51.
eğitim fakultesı okumak kumar oynamak gıbıdır.. 3 sene once oss sınavına gırdıgımde puanlarım ılkogretım matematık ve okul oncesı ogretmenlıgıne yetıyordu. atamalarına baktım ılkogretım matematık 88 ıle atanmıstı okul oncesı 54... yazdım okul oncesını şu an okul oncesının atanma puanı 77-78 cıvarlarında matematık 65-70 arası... anlatmak ıstedıgım burası turkıye neyın ne olacagı bellı olmuyor. dakkada bır egıtım sıstemı degısıyor atamalar degısıyor hersey degısıyor.. 4 seneye neler degısır.. kpssnın kaldırılması bıle dusunuluyor.. yerınde olsam eğitim fakultesıne yaklasmazdım.. yaz onlısans anestezı ya da radyolojı 2 yılda oku devlete atan 2500 -3000 lıra al keyfıne bak sonra pankart acıp atanamayan ogretmenler arasında olmakta var..
biri benim branşımla ilgili konuşmuş buyur istediğin soruyu sorabilirsin :) ataması kolay denenemez zira alan sınavı diye bir bela var ve basit bir sınav değil ama önü açık yapılan değişikliklerle branş öğretmenlerine daha çok ders veriliyor ama burası türkiye her an herşey olablir. extra bilgi okuması diğer öğretmenliklere kıyasla biraz daha zordur derslerim çok soyut olması itibariyle
oo sen hiç bişi bilmiyorsun. kpss de 3 sınava giriyoruz atanmak için kpss gk-gy kpss eğitim kpss özel alan bilgisi testi burada üniveristede matematik alınıyla ilgili öğrendiğin her yerden soru geliyor ve kesin olrak atanmak istiyorsan iyi netler çıkarman lazım ki alan sınavı zorlu bir sınav. ben 2 sene öncenin mezunuyum bitirdim yani bölümü. derslerde eğlence sınıfına bağlı yoksa alan dersleri çok yoğun olduğundan eğlenceye fırsatın olmaz. ve bildiğin matematiği unutacaksın çok daha farklı durumlarla karşılacaksın mesela üniversite düzeyinde 0 doğal sayı kabul edilmez.
evet bilgili değilim ilk hedef psikoloji ama geçen sene sınıf öğretmenliği istiyordum sonra bir baktım herkes o bölümü okuyor okumak istiyor. ama çoğunun sadece puanı yettiği için veya öğretmenlik olduğu için ben ise okula başlayan küçüklerin okulu en baştan sevmesi derslere ilgili olması için istemiştim ama vazgeçtim diğerleri yüzünden. şimdi de matematiği gördüm ki çok fazla sevmeyen var ben onlara en baştan sevdirebilirim. anlamayana teneffüste çalıştırabilirim sayısal bir bölüm olduğu için o kadar rağbet edeni de çok olmaz diye düşündüm. kpss olmazsa özel okulda olur ama devlet okulu olmasını çok istiyorum ö<zellikle öğretmene ihtiyaç duyan ama öğretmensiz olan yerlere :) demişsin ki bir de üniversitede çok farklı ben sadece ilköğretim matematiği yaptırıyorlar sanıyodum :) yani bölümün adı o olunca :)
hiç sandığın gibi değil derslerin adını yazayım istersen ilk öğretim mat temelinde dediğin gibi olmalı yurdışında da bu bölümü okuyanlarl öğretmeyi öğreniyorlar ama bizde durum farklı. bak şuanda 10000 e yakın ilk öğrt mat açığı var bu sene sınava giren toplam 6614 kişi var açık sabit durur bu civarda giren kişi sayısıda sabit durur son 3 senedir sene 4000 kişi mesleğe başlıyor. ama sayının bu şekilde dewam edeceği garantisi yok.
:) doğru değişik bir üçlem :) sayısalım iyi değil matematik hariç :D ama şöyle düşün tm de matematik var sayısalda da var yani birleşme noktaları mevcut. sözeli söylemiyorum o sadece keyif :) alan farkı kalktı yapabiliyorsan sözel öğrencisiyken sayısala girer tıp bile okursun :)
Ya önü acık dershaneler kapanıyor çünkü millet özel derse sarıcak ve alanında iyi olursan tanınırsan çok iyi para kazanırsın KPSS ye de iyi hazırlanırsan birşeyler olur çoğu bölümünde okuması zordur sorsan zaten
Bölümün öğrencisi olarak söylüyorum. Bölüm dersleri zor değil az çalışınca bile geçecek notu alırsın. Ancak KPSS diye bir gerçek var ve aşırı sancılı bir dönem. Çok bilinçli ve yıllarca sınava girmiş tecrübeli kişilerle yarışıyorsun sadece akranlarınla değil ne yazık ki. Kpss'de çalışmak kadar tecrübe de önemli. Bu bölümü yazacakların çok iyi düşünmesi gerekiyor. Ders içerikleri analizde zaten AYT matematikle aynı tabi ki ek matematik dersleri var cebir, analitik gibi. Üniversite çok yetersiz. Hele ki eğitim bilimlerinde bitik. Bireysel çalışma çok önem arz ediyor. Yani bölümü okumak kolay ama sonrası zor. Özel ders imkânı olmasa tercih etmek pek mantıklı değil. Ha ama özel ders kim ne kadar verebilir ya da anlatımını öğrenci beğenir mi? O kısmı da ayrı bir muamma. Ben pek parlak bakmıyorum bölümün de mesleğin de geleceğine ama eğer hayallerinde varsa böyle bir iş kesinlikle okuması zor değil yapabilirsin.
Bence okumamalısın, boşuna 4 yılın gider. Ayrıca matematik öğretmenliği okuyan arkadaşlarımdan biliyorum, dersleri çok zordu, arkadaşlarım çok zorlanıyordu.
benim hedef aslında psikoloji ama olmaz sa türkçe öğretmenliği diyorum geçen sene sınıf öğretmenliği dedim herşeyi ilk benden öğrensin çocuklar diye atama yok gibi bişeymiş zaten çok okuyanı varmış vazgeçtim dedim bari matematikten korkmasınlar o yüzden yedek kararlarımdan biri :)
ben tarihi çok seviyorum bende tarih öğretmenliği düşünmüştüm bu sene mezun oldum zaten de işte ondada atama yok gibi bişeymiş coğrafya öğretmenliği falan iyi diyorlar bilemedim tercih yapmadım bir sene daha hazırlanıcam puan 306 bu arada benim