Bu konuda o kadar çok örnek var ki... Hatta 2 üniversite bitirmiş birini biliyorum migrosta kasiyerdi. Ve işini çok ta iyi yaptığı halde çalıştığı 2 senenin sonunda terfi alamayınca işi bıraktı. Bir diğer kişi de paralı bir vakıf üniversitesi mezunu olduğu halde avm de temizlik işine gidiyordu. Eminim sizin de bilip, duyduğunuz çok sayıda benzeri örnekler vardır. Madem ki okuduğumuz meslekleri yapıp, insani şartlarda bir ücret alamayacak isek neden üniversite okumalıyız ki?
Markette reyoncu, kasiyer.. vs olmak için üniversite okunur mu?
Günümüzde artık üniversite okuyor, üniversite okumanın ortaokul-liseden farkı kalmadı. Dolayısıyla üniversite okumanın da pek anlamı kalmadı.
Ya da farklı olmalısın...
Bundan sonraki kısımda da, kişisel beceri ve yetenekler ön plana çıkıyor. Mesela, artık İngilizce yabancı dilden sayılmıyor, işverenler zaten İngilizce bildiğini kabul ediyorlar. 2. bir dil bilmek avantajlı oluyor. Bir fok eğitime katılarak sertifika almak avantaj oluyor...
Ayrıca, şöyle bir durum da var; Üniversite mezunu bir genç, tamam mezun ama hiçbir tecrübesi yok, hiçbir şey bilmiyor ve ben şu kadardan aşağı çalışmam diyerek parayı beğenmiyor. Bence, bu da yanlış yaklaşım...
Sen, mezun olabilirsin ama işten anlamıyorsun? Ben, sana hem işi öğreteceğim, hem de çok para vereceğim? Hangi işveren bunu kabul eder ki?
En başta da dediğim gibi, artık herkes üniversite mezunu... Üniversitelerin liseden farkı kalmadı. Bu nedenle de, farklı olman gerekiyor...
Benim yeğenim doktora öğrencisi. Is bulamadığı icin masraflarını karşılamak adına yazın meyve bahçelerinde çalışıyor. Birçok mühendis ve atanamayan öğretmen tanıdığım var. Birçoğu asgari ücrete tamah edip, avm sektöründe çalışmak zorunda kalıyor. Bu ülkede tıp dışında okumak çöp artık ne yazık ki.
Aradığımı bulamadım ama bu da güzel. Oğlunu yıllarca okutur adam, doktor eder. İşk maaşı kutlamak ister baba ama kardeşinin oğlu eve mersedes ile gelir. Kardeşi der ki "ben okula vereceğim parayı, sermaye yaptım çocuğa, işleri iyi çok şükür.
Eğitim kredisi diye tasma ve zincir dağıtıyor devlet. Kaç yıl ödeniyor, yetmiyor bu sınavlar hele kpss sınavı, resmen enayi yolma işine döndü. Adam kazansa bile dayısı yoksa giremeyeceği sınava 90 tl alıyor. 1milyon 398 bin kişi baş vurmuş harika para
Bende dertliyim bu konuda atanabilmek için hem okudum hem çalıştım sonra yetmedi başka bölüme başladım ama devlet sağ olsun doğru düzgün ne alım yapıyor ne iş imkanı sağlıyor sonra ortada diplomalı insanlar çoğalıyor yazık bu ülkedeki gençliğimize.
Sonucun değişeceğini sanmıyorum herkesin hayatta tercihleri farkı birde siz plan yaparken hayat başka yöne savunuyor 18 yaşındaki benim hayalleri başkaydı.
Her mahalleye üniversite actilar ve tabiki onlarda ellerinde kaldi. Boyle basa boyle tarak. Sadece devletin konusma hakkina sahip oldugu bir yerde hic bir soze inanmayin der ali seraati.