eğer bir din öğretmeni herhangi bir dine mensup olursa o dinin propagandasını yaparak çocukları o yönde yetiştirmeye kalkar kendi dininin sadece iyi yönlerini anlatır ve diğer dinlerin de hiç iyi yönlerinden bahsetmez hep kötü yönlerinden bahseder halbuki her dinin iyi veya kötü yönleri vardır bunları anlatabilecek kişi de tarafsız olmalıdır yani dinsiz olmalıdır hem iyi hem kötü yönleriyle dinleri anlatabilmelidir sonra isteyen istediği dini seçer..
Katılmıyorum. Bilim ve din çelişen bir olgu değildir. Hatta din bilimin önündedir. Tabii din dediğimizde kafamızda neyin canlandığı da bunun için önemli bir unsurdur. Özellikle İslam sözde gerici bir din olarak gösteriliyor. Hatta şu paylaştığınız görselde direkt olarak ''Sorgulayamazsınız'' gibi saçma bir ibare bulunuyor. Böyle bir şey yok. İslam'ın anlayışında bu yok. Tamamen reddedilen bir durumdur. İslam araştırın istiyor düşünün istiyor. Müslüman olmak ise teslimiyettir. Çünkü Müslüman olan insan zaten araştırmasını yapmış eldeki verileri gözden geçirmiş kalbiyle tasdik etmiş ve bağlanmış demektir. Üç-beş tane çapulcu hocaya veya İslam'ın İ'sini bile araştırmamış kendini burjuva ilan etmiş Ateistlere inanmak yerine kendi araştırmanızı yaparak bu verilere ulaşabilirsiniz zaten. Din dersine gelecek olursak. Ben din dersinin tamamen müfredattan kaldırılıp kişinin seçmeli olarak ''almak isterse'' seçeceği bir ders haline getirilmesi taraftarıyım. Ateist olan bir insan hiçbir dine mensup olmadığı için tarafsız bir şekilde dinleri anlatabilir diye düşünüyorsunuzdur muhtemelen. Tam aksine Ateist olan insan dinleri reddeden bir tavır içerisinde olduğu için ruhen ve manen kavrayamaz, kavrayamadığı bir şeyi insanlara aktaramaz. Bu Müslüman olarak benim görüşümdür.
araştırmak düşünmek ve sorgulamak farklı şeyler kendin de diyorsun islamda sorgulayamazsınız diye bir ibare yok ama müslüman olmak teslimiyettir peki teslimiyet ne demek sorgulamadan itaat etmek demek sorguladığın an teslimiyet yok olur daha kendi yazdıklarının içindeki çelişkiyi göremiyorsun islamın saçmalık bir din olduğunu nasıl göreceksin
sen çocuğun siyaset öğrenmek istese nasıl bir öğretmen istersin? kendi ideolojisi ile çocuğunun beynini yıkayacak bir öğretmen mi yoksa bütün siyasi görüşleri doğrusu ve yanlışları ile eşit bir şekilde anlatıp beyin yıkamaya çalışmayan bir öğretmen mi?
Bak dostum. Benim söylediklerimde herhangi bir çelişki yok. Sen diyelim ki kanser hastasısın. Ne yaparsın? Kanser hastalığı için kapı kapı dolanır doktorlara başvurur çare ararsın. Sonra bir doktorda karar kılarsın ve onun bu alanda yapmış olduğu çalışmalara bakarsın. Girmiş olduğu ameliyatlara , bu ameliyatların başarı oranına bakarsın. Sonra gider insanların yorumlarına bakarsın. Gider doktorla konuşur konuşmana göre kendi aklınla muhakeme yapmaya başlarsın. En sonunda aklına yatar ve gider tam bir teslimiyetle doktora güvenir tedaviye başlarsın. O saatten sonra doktor sana şu işlemi yapacağız dediğinde aklında şüphe olmadan tamam dersin. Şunu kullanmayacaksın dediğinde o yiyeceği/içeceği sorgulamadan kesersin. Neden peki? Çünkü sen araştırmanı yaptın. Gerekli bilgileri aklında düşündün sorguladın gerçekleri gördün kalbinle tasdikledin. Müslümanlıkta böyledir. Sen araştırırsın akıl ve kalp süzgecinden geçirirsin eğer aklına yatarsa kabullenir teslim edersin. Fakat aklında şüphe varsa zaten o Müslümanlık olmaz. Bu kadar basit.
söylediklerin mantıklı gibi geliyor ancak bu mantığı islama uygulayamazsın çünkü doğuştan müslümansın sorgulama yapabilmek için önce o kişiye tarafsız olarak taraf tutmadan bakabilmen lazım sen şimdi hz. muhammed gerçekten peygamber mi yoksa yalancı mı diye bir araştırma yaptın mı mesela ondan şüphe ederek yalancı olabileceğini hesaba katarak eğer bu hesabı yapıyorsan zaten dinden çıkmış oluyorsun teslimiyeti kaybederek
Dinde sorgulama yoktur öylemi, peki bu ayetler ne?
Kur’an’ı inceleyip düşünmüyorlar mı? Eğer Allah’tan başka birinden gelmiş olsaydı onda birçok tutarsızlık ve çelişki bulurlardı! ( nisa 82 )
Bu bir mübarek kitaptır ki onu sana, insanlar âyetleri üzerinde iyice düşünsünler, akıl iz‘an sahipleri ondan dersler, öğütler alsınlar diye indirdik. ( sad 29 )
sorgulamak düşünmek demek değildir zahmet olacak ama googleye girip kelime anlamına bak sorgulamak ne demekmiş ayrıca boş yorum yapma soruyla ilgili yorum yap capsleri boşver
başka bir açıklama : Sorgulamak nedir? Sorgulamak, eleştirel düşünebilmektir. Sorgulamak, soru sormaktır. Sorgulamak, her şeyi olduğu gibi kabul etmemektir. Sorgulamak, merak etmektir. Sorgulamak, aykırı olmayı göze almaktır. Sorgulamak, en önemlisi, yaşayacağınız hayatın kurallarını kendinizin koymasıdır.
Ailesinin, toplumun, çevresinin, arkadaşların değerlerini ve inançlarını olduğu gibi kabul eden, içselleştiren kişi sorgulamaz. Sorgulamadan, olduğu gibi ne duyduysa, çevreden ona ne verildiyse kabul eder. Sorgulamayan kişi, sünger gibidir. Etrafındaki sıvı ne olursa olsun, onu emer. Kendi bünyesinin bir parçası haline getirir. Sorgulamayı öğrenmiş hatta, bunu alışkanlık haline getirmiş kişi, etrafındaki Dünya’ya eleştirel ve meraklı gözlerle bakar.
gelelim sana islamın en son neyini eleştirdin çok sorguluyorsun ya hani?
﴾18﴿ Allah hakkında yalan yanlış şeyler uydurandan daha zalim kim vardır! Onlar (kıyamet gününde) rablerinin huzuruna çıkarılacaklar, şahitler de “İşte bunlar rablerine asılsız şeyler isnat edenlerdir” diyecekler. Bilin ki, Allah’ın lâneti zalimlerin üzerine olacaktır! ﴾19﴿ O zalimler, Allah yolundan alıkoyan ve onu eğri göstermeye çalışanlardır; âhireti inkâr edenler de işte bunlardır. (Hud suresi )
nisa/82 eğer kuran allahtan gelmeseydi onda birçok hata ve çelişki bulurlardı diyor biz de buluyoruz hata ve çelişki neden bu kadar rahatsız oluyorsun?
Kuranda itaat gönül rızasıyla kabul etmektir bakınız Sonra, duman (gaz bulutları) halinde olan göğe yöneldi; böylece ona ve yerküreye dedi ki: "İsteyerek veya istemeyerek (meydana) gelin." İkisi de: "İsteyerek (itaat ederek) geldik" dediler.( fussilet 11 )
öyle mi dersin orda gelin dediği kişiler insan değil ama bir de insanlara bakış açısına bakalım ne dersin? tevbe/29 müslüman olmayanlarla aşağılanıp haraç verinceye kadar savaşın
Tevbe 29 da bahsi geçen zulüm eden yani savaş açan inkarcıkara hitap ediyor.
Allah, din konusunda sizinle savaşmayan ve sizi yurtlarınızdan çıkarmayanlarla iyi ilişkiler içinde olmanızı ve onlara adaletli davranmanızı yasaklamaz. Allah adaletli olanları elbette sever.( mümtehine 8) buyur
savaş açan onlarsa neden hendek hariç bütün savaşlar medine dışında hatta yarısından fazlası düşman şehirlerde yapılıyor yani saldıran müslüman kendini savunan yahudi ve müşrik nasıl oluyor bu savunma savaşı?
Size ne oldu da Allah yolunda ve “Rabbimiz, bizi halkı zalim olan bu şehirden çıkar, bize tarafından bir sahip gönder, bize katından bir yardımcı yolla!” diyen çaresiz erkekler, kadınlar ve çocuklar uğrunda savaşmıyorsunuz? ( nisa 75 ) Allah mazlumların yanında olmamızida söylemiştir
Yeminlerini bozan, peygamberi sürüp çıkarmaya karar veren ve size karşı saldırıyı ilk başlatan topluluğa karşı savaşmaktan geri mi duracaksınız? Yoksa onlardan korkuyor musunuz! Oysa asıl çekinmeniz gereken Allah’tır; eğer yürekten inanıyorsanız. ( tevbe 13 )
bak sorgulamak dedik neden hiç islamı eleştirmiyorsun muhammed ne yaparsa yapsın neden sorgulamadan körü körüne savunmaya kalkıyorsun nerde kaldı sorgulama olayı?
Ksde son zamanlarda mantikli sorular gormek cok guzel. Merak ettim acaba hem okuyup bilim adami olup hem de dindar olan bir insan var mi yani ornek verebilir mi biri? Cidden bilmiyorum cunku varsa da. Bana gore din degil egitim onemli cunku bizi din degil egitimimiz kurtaracak. Bi is ararken bile diplomana bakiyorlar. Duana degil. Aci gercek.
Bilime iman edip dini test edeceğime, dine iman eder bilimi test ederim. Allah Kabe yıkılmaz dedi Kabe yıkılmadı. Bilim Titanic batmaz dedi battı. Challenger düşmez dedi düştü. Şimdi kim haklı?
kabe tarihte birçok defa yıkılmıştır bunlardan biri de o kabe yıkılmaz ayetine güvenerek kabenin içine sığınan bir sahabeydi haccac kabeyi yıktı ve o sahabe öldü
Ben İslamdan sonra diyorum. Kuzey Kore bile kıtalararası Balistik Füzesi olduğunu bildiğinden ve füzenin başına dönmesini korkuğundan Kabeye saldıramıyor. Titanic batıyor Challenger düşüyor ikiz kuleler yıkılıyor küresel ekonomik sistem çöküyor bilimsel veya bilim dışı herşey bozulup yozlaşıyor ama Kabe dimdik ayakta.