Pazarlama sektörünün çekici geldiğine katılanlardanım, işin içerisinde olmasam da reklam ve pazarlamaya dair işler yapmayı canı gönülden isterim, sonuçta yaratıcılık ve fikir alışverişlerinin bol yapıldığı bir meslek. Bundan yola çıkarak pazarlama nasıl öğrenilir bilmek istiyorum, okulunu okumadan pazarlamacı olmak mümkün mü, mümkünse nasıl?
Pazarlama nasıl öğrenilir, okulunu okumadan pazarlamacı olunur mu?
Aşağıdaki ana başlıkları okuduktan sonra buna siz karar vermelisiniz. İlla mektepli olmak şart değildir. Alaylı olarak da mesleğinizi Pazarlama üzerine saçabilirsiniz. Önemli olan başarılı olup olmayacağınızdır, bunu da sizin performansınız belirleyecektir. Pazarlama departmanı işletmenin en önemli departmanlarından biridir.Satış ve Pazarlama genellikle birbiriyle karıştırılsa da birbirleriyle entegre çalışması gereken iki departmandır.
Pazarlama Departmanının iş tanımı nedir?
Reklam ve PR faaliyetlerini yürütürler,
Marka değerini korur yükseltirler,
Rekabet konusunda planlama yaparlar,
Müşteri memnuniyeti çalışmalarını organize ederler,
Tüketicinin ihtiyaçlarını belirlerler
Dağıtım kanallarını organize ederler,
Ürün geliştirme konusunda çalışmalar yaparlar,
Firma/Ürün pazar payını arttırırlar,
Reklam/Satış/Ürün Bütçelerini hazırlarlar,,
Fiyatlandırma ve satış stratejisi belirlerler,
Pazarlama Departmanının Görev Tanımları Nedir?
Sosyal Medya/Dijital Reklam ve Pazarlama,
Detaylı Raporlama ve Analiz,
Piyasayı iyi analiz etmek,
Proje organizasyonu,
Pazarlama Stratejileri yönetmek,
Yaratıcı ürün ve hizmetler sunmak,
CRM ve MİY yer alır.
Satış raporlarını yorumlamak,
Ürünün tüketiciye güvenli ulaştırılması,
Hendef kitle Analizi
Ürün tanıtım ve PR’ı
Bayi ağı kurmak ve yönetmek
Satış öncesi ve sonrası hizmetler vb.
Pazarlamanın Önemi Nedir?
Tüketici memnuniyeti
Marka değeri
Rekabet
Karlılık
Piyasa Koşullarına Uyum
Pazarın ihtiyaçları
Ürün fiyatlandırılması
Pazarlamayı Nasıl Yapabilirsiniz?
Bulunduğunuz pazarla ilgili hedefleriniz olmalı.
Rakip analizi yapabilmelisiniz.
Hedef kitlenizi ve sunduğunuz ürünü doğru belirlemelisiniz,
Reklam mecralarında içerik üretmelisiniz..
İnsan ilişkilerini kusursuz yönetebilmelisiniz.
Yeniliklere açık farklı ama ihtiyaç duyulacak ürünler üretin
Eğer bu mesleği okulu okuyarak yapmak istiyorsanız Pazarlamacı olmak için; herhangi bir üniversitenin pazarlama bölümünü okumalısınız. Pazarlama bölümleri 2 yıl ön lisans ya da 4 yıl lisans olarak okunabilir. Üniversitelerin pazarlama bölümlerinde öğrenciler pazarlama stratejileri, hukuk, satış maliye, dijital, kalite kontrol, reklamcılık ve pazarlama hakkında detaylı eğitim alırlar.
Aşağıdaki ana başlıkları okuduktan sonra buna siz karar vermelisiniz. İlla mektepli olmak şart değildir. Alaylı olarak da mesleğinizi Pazarlama üzerine saçabilirsiniz. Önemli olan başarılı olup olmayacağınızdır, bunu da sizin performansınız belirleyecektir. Pazarlama departmanı işletmenin en önemli departmanlarından biridir. Satış ve Pazarlama genellikle birbiriyle karıştırılsa da birbirleriyle entegre çalışması gereken iki departmandır.
Pazarlama Departmanının iş tanımı nedir?
Pazarlama Departmanının Görev Tanımları Nedir?
Pazarlamanın Önemi Nedir?
Pazarlamayı Nasıl Yapabilirsiniz?
Eğer bu mesleği okulu okuyarak yapmak istiyorsanız Pazarlamacı olmak için; herhangi bir üniversitenin pazarlama bölümünü okumalısınız. Pazarlama bölümleri 2 yıl ön lisans ya da 4 yıl lisans olarak okunabilir. Üniversitelerin pazarlama bölümlerinde öğrenciler pazarlama stratejileri, hukuk, satış maliye, dijital, kalite kontrol, reklamcılık ve pazarlama hakkında detaylı eğitim alırlar.