Günde onlarca suç dosyası geçiyor elimden. Cinayet, tehdit, darp, taciz. Henüz 1,5 yıldır görevdeyim. Öyle çok tecrübeli değilim. Meslek hakkında merak ettikleriniz, savcılık şikayetleriniz vs var ise sorun elimden geldiğinde cevaplarım.
Taciz olunca polisi arayınca geldi diyelim ve böyle bir şey oldu. Peki bu bir kanıt mı? Polis yakalayınca taciz anında suçüstü. Savcılığa gidince o kişi ceza alıyor mu?
Tacizi suçüstü yakalaması için polisin ya da şahitlerin veya kameraların taciz anını görmesi lazım. Ama kanıt yoksa ve aralarında bir husumet de bulunmuyorsa kadının beyanı esas alınıp tacizci olduğu iddia edilen şahsa ceza veriliyor.
Ben savcılık katibiyim. İddia güçlü ise tutuklamaya gönderiyoruz biz. Sonrası mahkemenin işi. Onlar napıyor bilmiyorum. Serbest de bırakabilir tutukluluğunu devam da ettirebilir
Trafik kazalarında birinin ölümüne sebep olan kişiler neden ceza almıyor. Daha az önce bir haber izledim ve arabayla çarptığı adam ölmüş ama çarpan kişi serbest bırakılmış nasıl oluyor bu
Aslında haberlerde olaylar yanlış anlatılıyor. Adamın suçunun olup olmadığı kriminal incelemeden sonra belli olacak diyelim. Kriminal incelemenin sonuçlanması da 1 ay sürüyor diyelim. Bu adamın sicili de temizse, daha önce hiçbir suça da karışmamışsa, bu adamı serbest bırakıyorlar kriminalden sonuç gelene kadar. Suçu kanıtlanmamış herkes masumdur. 1 ay sonra kriminalden gelen sonuçta adamın masum olduğu anlaşılırsa? Adamın boşa yattığı 1 ayın hesabını kimse veremez. Yok suçlu olduğu ortaya çıkarsa, zaten 1 ay sonra ceza veriyorlar. Bu sefer de "gelen tepkiler üzerine yeniden alındı" diyorlar. D ya da şöyle de olabiliyor. Savcılık suçlu bulup tutukluyor mahkemeye sevk ediyor, mahkeme serbest bırakıyor. Ben savcılık katibi olduğum için mahkeme neden serbest bırakıyor bilmiyorum.
Küçük bi şehirde olduğum için öyle çok cinayet olmuyor. Daha çok intihar görüyorum. Ama en üzüldüğüm cinayet şuydu. 2 çocuk annesi bir kadın, 2 çocuğuna da kireç çözücü içirmişti. Küçük çocuk öldü, büyüğü hastanede son anda kurtarıldı. Ölen daha bebekti. Otopsiyi yapan doktor bile ağlamıştı.
Tatmin edici değil. Evli-bekar, lise mezunu-üniversite mezunu olarak fark ediyor. 4.300-4.800 arası değişiyor. Fakat yemek olmadığı için yemeği cebinden yediğini, servis olmadığı için yol parası da verdiğini düşününce elinde bişey kalmıyor.
İcra katipliği için sıralamaya girmiştim ama kolumdaki sorun nedeniyle klavye çalışamadım sınava giremedim bir dahaki alım için nasıl çalışmam lazım? Mübaşirlik içinde tercih yaptım sonuç bekliyorum mübaşir nasıl iş olarak
Mübaşirin işi katibe göre daha kolaydır. Dosya getir götür yapar, evrakları yerlerine takar, mahkeme salonu önünde tarafları mahkeme salonuna çağırır falan. Maaşı da katipten daha düşüktür. Çalışma konusunda inan hiç bilmiyorum nasıl çalışılır. Ben hep bilgisayar başında olduğum için zaten yazabiliyordum. Ama Facebook ve Telegram gruplarında görüyorum katip adayları çalışma programları yapıyorlar. Onlardan birisi denenebilir.
Dışarıda olabilir evet. Ben soruyu adliye ortamına göre değerlendirmiştim. Adliyeden içeri girince o havalı avukatların hepsi kediye dönüyor. Mesela müvekkilinin dosyasını incelemek istiyor, inceleyip inceleyememesi katibin ve savcının keyfine bağlı.) o yüzden adliyede kedi gibiler.
Gıcıklık yapan da oluyor. Valla erkekler için ezik bir meslek midir bilmiyorum, sonuçta binlerce insan geçimini bu işten kazanıyor. Ama benim için ezik bir meslek. İnsan Kaynakları Uzmanıyım ben. Asıl mesleğim bu. SIrf İstanbuldan kurtulmak için, yaşamak istediğim şehirde de iş imkanı olmadığı için katip oldum. Kariyerimi yerle bir ettim. Ama inanıyorum geçici olarak buradayım. İlk fırsatta bu şehirde de mesleğimle ilgili iş bulcam ve istifa edicem.
Baraj 70. Ondan sonra en yüksek puandan aşağı doğru çağırıldığı için ne kadar yüksek alırsan o kadar kar tabi. Adliyeden adliyeye değişiyor. Ben 78 puanla girdim, başka bir adliyeye 73 puanla giren oldu, az alım yapan bir adliyede ise 80 puanla giremediler.