Daha önce e devletten askerlik durum belgesini sorguladığımda öğrencilikten ötürü tecilli yazıyordu. Normalde bu senenin sonunda tecilim bitiyordu ama bugün baktığımda 2026 yılına kadar uzatıldığını görüyorum. Ama gelin görün ki erteleme sebebi yazmıyor belgede. Geçen yıl yurtdışına taşınıp burda 3 yıllık oturum izni aldım, askerliğimin erteleme sebebi hala öğrencilikten ötürü mü yoksa yurtdışına taşındığımdan ötürü mü tecilli onu öğrenmem gerekiyor.
Bu aralar, türkiyede okuduğum görülen üniversiteden atıldım, eğer tecil nedenim hala öğrenciliktense ona göre bir şeyler yapmam gerekiyor
Durumunuz karışık olduğu için yanıtım biraz uzun olacak. Yurt dışına taşınıp oturum izni almanız sonrasında konsolosluğa gidip erteleme başvurusu yapmadı iseniz durum belgenizde görülen erteleme işlemi yurt dışı sebebiyle olamaz. Çünkü siz oturum izni aldığınız için otomatikman yapılan bir erteleme işlemi yok.
Yurtdışı erteleme işlemleri Askeralma Yönetmeliği ’nin 63’üncü maddesi ile düzenlenmiştir. Bu maddeye göre; Yurt dışı ertelemeden yararlanmak isteyen işçi, işveren, bir meslek veya sanatı icra edenler, gemi adamları ve yabancı ülkede ikamet eden çifte vatandaşların durumlarına göre istenen evraklarla bulundukları ülkedeki Türk Konsolosluklarına müracaat etmeleri gerekmektedir. Yönetmeliğin 64’üncü maddesi ise erteleme süresinin; süreli çalışma ve oturma izni olanlar için, izinlerden uzun olanının bitim tarihini takip eden 31 Aralık olarak belirlemiştir.
Bu durumda erteleme için konsolosluğa müracaat etmiş olsanız da siz izninizin üç yıllık olduğunu belirttiğinize göre 31.12.2025’e kadar olan ertelemeniz yurt dışı nedeniyle olamaz.
Okul nedeniyle erteleme işlemlerinde “Normalde bu sene sonunda tecilim bitiyordu” demenizin sebebi eğer okulunuzun normalde bu yıl bitmesi gerektiği ile ilgiliyse, burada yanılıyorsunuzdur bence. Çünkü lisans ve ön lisans seviyesindeki öğrencilik nedeniyle yapılan ertelemelerde, okuldan normalde mezun olunması gereken süreye bakılmaksızın 28 yaşını doldurduğu senenin 31 Aralığına kadar erteleme işlemi yapılır. Aslında erteleme öğrenci mezun olunca ya da okuldan ilişiği kesilinceye kadardır ama başlangıçta 28 yaş sonuna kadar ileri atıldı diye kaydedilir. Eğer 2025 yılında 28 yaşınızı dolduruyorsanız net olarak ertelemenizin öğrencilik ertelemesi olduğunu söyleyebiliriz.
Okuldan kaydınızı silindikten bir süre sonra teciliniz iptal olacaktır. Çünkü aynı yönetmeliğe göre; “Öğrenim kurumlarında öğrenim gören, kaydı silinen veya mezun olanların bilgileri elektronik ortamda Milli Savunma Bakanlığınca alınarak askeralma kayıtlarına işlenir.” Okuldan ilişiğiniz ne zaman kesildi bilmiyorum ama bu işlemin bu kadar uzamaması gerekliydi. Yakın zamanda teciliniz sona erdirilir.
Yurt dışında bulunmanız nedeniyle ilgili evrakları hazırlayarak konsolosluğa müracaat ederseniz, oturma veya çalışma izin belgenizin sonuna kadar erteleme işleminiz yapılır. Bence bu işlemi şu an mevcut olan ertelemeniz sonlandırılmadan en kısa sürede yapın. Bakaya olursanız bir miktar para cezası ile karşılaşabilirsiniz.
Başka bir sorunuz ya da açıklamamın yetersiz olduğu bir şey varsa yanıtlamaya çalışırım. İyi günler dilerim.
Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. BEnim askerliği tecil ettirmek istememin sebebi aslında 2 yıl sonra dövizli askerlik yapmam istememden kaynaklanmaktadır. Ama sanırım artık daha fazla uzatmayacağım, bu at normal bedelli için başvuracağım
Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Benim askerliği tecil ettirmek istememin sebebi aslında 2 yıl sonra dövizli askerlik yapmam istememden kaynaklanmaktadır. Ama sanırım artık daha fazla uzatmayacağım, bu ay normal bedelli için başvuracağım
Dövizle bedelli yapacağım ama daha 1.5 senem var onun için. O yüzden ertelemeye çalışıyorum. Şimdi diyeceksin ki normal bedelli zaten 21 gün git gel, ama işlerim gereği çok büyük bir zaman kaybı demek benim için 21 gün