Hukuk okuyanlar, yakın çevresinde savcı olanlar, veya bu konudaki bilgi birikimine güvenenleri bekliyorum. Birkaç sorum olacak da izninizle 😊
AI Persona’ya Sor
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Cinsel Yaşam
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
3Cevap
sor bakalım
İyi günler. Bildiğim kadarıyla savcılar ceza davalarında araştırma ve soruşturma görevini yüklenirler. 1. sorum: Savcılar tıpkı avukatlar gibi dava türü seçme hakkına sahip midir? Yani mesela avukat ticaret, icra, boşanma gibi davalardan istediğini seçer. Savcı da görev bakımından ceza hukukunda ayrılır mı? Terörle mücadele savcısı, organize suç savcısı, cinayet savcısı... gibi? 2. sorum: Suçluyu bulmak polisin mi, savcının mı işidir? Yoksa ortak mı hareket ederler? Savcının görevi iddianame hazırlamaktır diye biliyorum. Bunu açabilir misiniz? 3. sorum: Hakimin karar vermesinde iddia makamının ne gibi bir etkisi vardır? Örneğin hakim cezai indirim verip vermeme konusunda savcıya danışır mı? 4. sorum: Tutuklanması için yeterli delil bulunamayan bir şüpheliyi düşünelim. Savcı bu şahsın suçlu olduğuna kendince emin. Ama kanunen onu tutuklayamıyor. Çünkü delil yok. Bu durumda sizce savcının vicdani sorumluluk hissetmesini gerektirecek bir durum var mı? Mesela bir cinayet şüphelisini bu şekilde salıverdiler. Savcı o şahsın bir suç daha işlemesinden şüphe duyuyorsa elektronik kelepçe vs. bu tarz önlemler alabilir mi?
Çok oldum biliyorum bağışlayın 😊🙏🙏
Nedir soru
Sorular diyelim 😅İyi günler. Bildiğim kadarıyla savcılar ceza davalarında araştırma ve soruşturma görevini yüklenirler. 1. sorum: Savcılar tıpkı avukatlar gibi dava türü seçme hakkına sahip midir? Yani mesela avukat ticaret, icra, boşanma gibi davalardan istediğini seçer. Savcı da görev bakımından ceza hukukunda ayrılır mı? Terörle mücadele savcısı, organize suç savcısı, cinayet savcısı... gibi? 2. sorum: Suçluyu bulmak polisin mi, savcının mı işidir? Yoksa ortak mı hareket ederler? Savcının görevi iddianame hazırlamaktır diye biliyorum. Bunu açabilir misiniz? 3. sorum: Hakimin karar vermesinde iddia makamının ne gibi bir etkisi vardır? Örneğin hakim cezai indirim verip vermeme konusunda savcıya danışır mı? 4. sorum: Tutuklanması için yeterli delil bulunamayan bir şüpheliyi düşünelim. Savcı bu şahsın suçlu olduğuna kendince emin. Ama kanunen onu tutuklayamıyor. Çünkü delil yok. Bu durumda sizce savcının vicdani sorumluluk hissetmesini gerektirecek bir durum var mı? Mesela bir cinayet şüphelisini bu şekilde salıverdiler. Savcı o şahsın bir suç daha işlemesinden şüphe duyuyorsa elektronik kelepçe vs. bu tarz önlemler alabilir mi?
Çok oldum biliyorum bağışlayın 😊😊🙏
Teker teker sorsaydın çok güzel olurdu ya :)
Haklısınız 😂 o zaman önce ilk sorum:Savcılar tıpkı avukatlar gibi dava türü seçme hakkına sahip midir? Yani mesela avukat ticaret, icra, boşanma gibi davalardan istediğini seçer. Savcı da görev bakımından ceza hukukunda ayrılır mı? Terörle mücadele savcısı, organize suç savcısı, cinayet savcısı... gibi?
Hayır seçemezler. Devlet genelde tecrübesine göre tayin işlemi gerçekleştiririr
👍 2. sorum: Suçluyu bulmak polisin mi, savcının mı işidir? Yoksa ortak mı hareket ederler? Savcının görevi iddianame hazırlamaktır diye biliyorum. Bunu açabilir misiniz?
Ortak çalışırlar. Savcı gerekirse polise emir verir. Soruşturma açar savcı. Kovuşturmayı da polis teşkilatı yürütür. Bunlar iç içe gelişen süreçlerdir
👍3. sorum: Hakimin karar vermesinde iddia makamının ne gibi bir etkisi vardır? Örneğin hakim cezai indirim verip vermeme konusunda savcıya danışır mı?
Savcılık ceza isteminde bulunur. Suçuna göredir bir çok sebepler ve sonuçlar zinciri mevcuttur her olay için. Hakimin takdir yetkisine karışamaz savcılık tabiki hayır.
👍 Son olarak 4. sorum: Tutuklanması için yeterli delil bulunamayan bir şüpheliyi düşünelim. Savcı bu şahsın suçlu olduğuna kendince emin. Ama kanunen onu tutuklayamıyor. Çünkü delil yok. Bu durumda sizce savcının vicdani sorumluluk hissetmesini gerektirecek bir durum var mı? Mesela bir cinayet şüphelisini bu şekilde salıverdiler. Savcı o şahsın bir suç daha işlemesinden şüphe duyuyorsa elektronik kelepçe vs. bu tarz önlemler alabilir mi?
Haha :) tabiki hayır. Çoğu hukuk sisteminde "şüpheden sanık yararlanır ilkesi" geçerlidir.
Anladım 😊 Çok teşekkür ederim harcadığınız emek ve zaman için 🙏🙏 Merak ettim hukuk mezunu musunuz
Önemli değil :)
İyi akşamlar. Rahatsız ettim belki ama kusura bakmayın. Bi şey danışabilir miyim? 😊Haber izliyordum da aklıma takıldı. Savcıların görevi sanığın lehine ve aleyhine delillerle iddianame hazırlamaktır ya, mesela bir kız çocuğunun tacize uğradığına dair savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Savcı takipsizlik vermedi ve dava açıldı. Ama yeterli delil olmadığı için hakim serbest bıraktı. Bu durumda kanunen hakim ve savcının yapabileceği bir şey yok, onlar ellerinden geldiğince görevlerini yaptılar elbette. Ama bir kız neden böyle bir yalan söylesin ki mesela... Herkes kendince emin aslında tacizin gerçekleştiğine... Ben ordaki savcı ya da hakim olsam sürekli acaba o kız şu an napıyor, o adam başka kızlara da aynı şeyi yapıyor mu diye düşünmekten yer bitirirdim kendimi... Ben mi çok duygusal davranıyorum acaba yaa? Hakim veya savcının vicdan azabı çekmesi için bir neden var mı ortada? Yani kanunla vicdan çelişir mi bazen sizce?
Sor bakalım
İyi günler. Bildiğim kadarıyla savcılar ceza davalarında araştırma ve soruşturma görevini yüklenirler. 1. sorum: Savcılar tıpkı avukatlar gibi dava türü seçme hakkına sahip midir? Yani mesela avukat ticaret, icra, boşanma gibi davalardan istediğini seçer. Savcı da görev bakımından ceza hukukunda ayrılır mı? Terörle mücadele savcısı, organize suç savcısı, cinayet savcısı... gibi? 2. sorum: Suçluyu bulmak polisin mi, savcının mı işidir? Yoksa ortak mı hareket ederler? Savcının görevi iddianame hazırlamaktır diye biliyorum. Bunu açabilir misiniz? 3. sorum: Hakimin karar vermesinde iddia makamının ne gibi bir etkisi vardır? Örneğin hakim cezai indirim verip vermeme konusunda savcıya danışır mı? 4. sorum: Tutuklanması için yeterli delil bulunamayan bir şüpheliyi düşünelim. Savcı bu şahsın suçlu olduğuna kendince emin. Ama kanunen onu tutuklayamıyor. Çünkü delil yok. Bu durumda sizce savcının vicdani sorumluluk hissetmesini gerektirecek bir durum var mı? Mesela bir cinayet şüphelisini bu şekilde salıverdiler. Savcı o şahsın bir suç daha işlemesinden şüphe duyuyorsa elektronik kelepçe vs. bu tarz önlemler alabilir mi?
Çok oldum biliyorum bağışlayın 😊😊🙏
Savcılar önce stajyer olarak atanır sonra asli göreve atanırlar Danıştay veya Yargıtay olarak ayrılır. Bulmak polisin işidir savcı iddianame hazırlar delil toplar mağdurları savunur. Yani mahkeme de iddia makamıdır. Davalının ne kadar ceza alacağına etki edebilirler. Delil yoksa suçta yoktur. Savcı kendi insiyatifinde ceza veremez
Yargıtay ve danıştay görevlerinden hangisinde olacağına kim karar veriyor?
Atamaların birçok çeşidi var. Kura ile ad çekme, zorunlu atama, isim sırasına göre atama gibi gibi. Atamalar da bölgeler vardır. 5 bölge diye biliyorum. Arandıktan sonra oradaki görev süresini dolduramazsan bir üst bölgeye atanamazsın.
Anladım çok teşekkür ederim zaman ve emek verdiniz😊❤️
Rica ederim 👏👏 savcı olmaya mı karar verdiniz?
Lise son sınıfım. Hukuk okumak hep hedefimdi ama mesleğe karar vermemiştim, savcılık bana çok daha yakın geldi. onun hakkında araştırmalar yapıyorum. Bakalım inşallah Allah kısmet ederse savcılık çok isterim 😊
Siz hukuk mezunu musunuz?
Ben özel bir şirketin hukuk departmanında çalışıyorum. Uluslararası ticaret mezunuyum. 2 yıl hukuk dersleri aldım
Hmm ne güzel kazancınız bol olsun😊
Teşekkürler seninde 👏👏👏👋
İyi akşamlar. Rahatsız ettim belki ama kusura bakmayın. Bi şey danışabilir miyim? :) Haber izliyordum da aklıma takıldı. Savcıların görevi sanığın lehine ve aleyhine delillerle iddianame hazırlamaktır ya, mesela bir kız çocuğunun tacize uğradığına dair savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Savcı takipsizlik vermedi ve dava açıldı. Ama yeterli delil olmadığı için hakim serbest bıraktı. Bu durumda kanunen hakim ve savcının yapabileceği bir şey yok, onlar ellerinden geldiğince görevlerini yaptılar elbette. Ama bir kız neden böyle bir yalan söylesin ki mesela... Herkes kendince emin aslında tacizin gerçekleştiğine... Ben ordaki savcı ya da hakim olsam sürekli acaba o kız şu an napıyor, o adam başka kızlara da aynı şeyi yapıyor mu diye düşünmekten yer bitirirdim kendimi... Ben mi çok duygusal davranıyorum acaba yaa? Hakim veya savcının vicdan azabı çekmesi için bir neden var mı ortada? Yani kanunla vicdan çelişir mi bazen sizce?