Adalet mi bu? Öğle paydosu da yok.. boş kalırsan oturursun. sulu yemek de yok orda pastane poğaça falan yiyosun. Siz olsanz napardınız?
Cevabın nedir?
Cevapla
Çok Süper Cevap
- Gizli Üye(36-45)+1 yıl
Daha iyisini bulamadikça idare edilebilecek bir iş. Bu arada başka iş bakmak, olmuyorsa sigorta istemek lazım. Sigortasız calıstirma diye bir sey olamaz zaten. Tabi asgari ücret altı calısma da olmamalı. Tam şikayet edilecek yer!
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
3
Cevap
14Cevap
- +1 yıl
sorudaki güzelliğe bak!!! :D yasal mı? cevabı zaten biliyoruz.
Hatta yine zaten bildiğin başka şeyleri de söyleyeyim. Gider ilgili kuruma, olmadı cimere falan yazarsın şikayette bulunursun. Ama senin patronun olan ve büyük ihtimalle siyasi ve güçlü kişilere yakın olan veyahut ilgili makamlara kendi yaptığı kanunsuzluğu görmezden gelsinler diye para yediren patronun bundan etkilenmez. İlla ki birileri ''Abi hakkında şikayet var'' der. PAtronun ''Kimmiş o '' diye sorar. Ve haberi getiren şahıs yasak olmasına rağmen şikayet dosyasına bakıp içeriğini sızdırır. Ve adın patronuna bir şekilde ulaşır. Sonra sana nankör damgası vurulup işten çıkartılırsın. Giderken bir de siciline işlemediğin suçları yazarlar. İşte hırsızdır yalancıdır vs. Ondan sonra yeni iş ararken o sicil gittiğin her yerde seni takip eder.
Seni de anlıyorum, bir çıkış yolu arıyorsun. Canıma minnet deyip işi bıraksan eminimbu sefer aile baskısıyla karşılaşırsın. ''Niye işi bıraktıııın bu zamanda iş bulmak kolay mııı nankör evlaaat'' vs vs. Hiç biri derdinden anlamaz. İki gerekçe söylesen dinlemezler. Bir de bahane olarak düşünürler. Hatta bazı aileler vardır ki işi bir adım daha öteye götürüp ''Bir tarafına kazık da soksalar sesini çıkarmayacaksın'' der. Bu da paraya tapan zihniyetin en iyi örneğidir. Haliyle insan arada kalır. İşten çıksam ailem dışlayacak. Çalışmaya devam etsem kafayı yiyeceğim. Peki ne yapmalıyım? Bir taraftan çalışırken bir taraftan başka iş aramaya ne dersin?00 Yorumla - +1 yıl
Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizi fırsata çevirmek emek sömürüsü yapmanın bir başka yolu. Yemek yok , yol yok , sigorta sosyal yardım yok, normalde bir işçi maliyeti kaba taslak 5000 TL , 2500 TL'ye sorunu çözmüş. Oruç tutuyormu bari patron efendi.
10 Yorumla ben ölümüne borca batmış biri olarak sana şunu diyim köle misin sen hapis hane daha iyidir boyun eğme kendin iş yap daha çok kazanırsın ya kafanı çalıştırırsın azcık ya da köle olmaya mecbursun bir kaç fikir verebilirim sermayen varsa biraz o aptalardan ne eksiğin var sende bıkmışın bir gün ölücen 2500 tl ye çalışan köle olarak öl istemem dostum herkese okuyan yardımcı olmaya çalışırım bilginize
00 Yorumla- Gizli Üye(25-29)+1 yıl
Üşenme böyle yerleri şikayet et. Nereye şikayet edilir bilmiyorum, cimer filan bakar mı?
21 Yorumla- Soran+1 yıl
Sgk 170 ara diyolar
Yasal olarak şikauet etme hakkınız var. Siz şikayet ediyorsunuz ancak sizin şikayet ettiginizi belli etmeden isletme sahiplerini inceleyip gereken cezayı veriyolar hatta işletme yerini kapatırlar bile
00 Yorumla- +1 yıl
Saati 10 saat yazınca saat ücreti sandım Türkiyede öyle zor
02 Yorumla- Soran+1 yıl
İki haftada bir tatil
- +1 yıl
Adam olana çok bile
İsmini vermeden ara maliyeyi şikayet et. Gelsin kitlesin cezayı
00 Yorumla- Gizli Üye(25-29)+1 yıl
Keske o maasa iş bulabilsem. Günlük 40 50 lira teklif eden yerler var 4 aydir iş arıyorum teklif edilen en yüksek maaş 1400 ve en az 10 saat çalışacaksın. Allah bu ülkeyi bizi bu duruma düşürenleri bildiği gibi yapsın
10 Yorumla - +1 yıl
Şikayet et denetlemeye geldiklerinde anlat herşeyi
00 Yorumla - +1 yıl
nerde çalışıyorsun
02 Yorumla- Soran+1 yıl
Pastane
- +1 yıl
hangi ilde
- +1 yıl
Değil
00 Yorumla Ben olsam çıkarım daha güzel bir iş bulurum
00 Yorumla- +1 yıl
Hayır değil
00 Yorumla Şikayet et hakkınıza giriyorlar
00 Yorumla- +1 yıl
Hayatta calısmam
00 Yorumla Yanliss
00 Yorumla- +1 yıl
Yanlş
00 Yorumla
Devamını Gör(12)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Merhabalar,
Sigortasız işçi çalıştıran işyerleri, çalıştırdıkları işçilerin vicdani yükümlülüğü altına girmiş bulunuyorlar. Prim günleri Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmediği için emekli olma hakları olmamış oluyor. Ayrıca kazançları düşük gösterildiği için emekli aylıkları da düşük olmaktadır. 2020 Yılı asgari Ücretin artması ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kayıt dışı istihdam için belirlenen ceza tutarları da yükseldi. Kayıt dışı işçi çalıştıran işçilere devlet büyük oranda ceza vereceğini belirtti.
İşyerleri tarafından sigortası yapılmayan işçilerin mutlaka bu durumu bildirmesi gerekir. İşçinin doğal haklarından, emeklilik haklarından faydalanmasında engel olunan sigortasız çalıştırılmadan dolayı bu durumlarını kendi iyilikleri için bildirmeleri gerekir. Sigortasız çalışan işçiler sigortasız işçi çalıştırma ihbar numarasından Alo 170'i arayarak işvereni şikâyet edebilirler. Ayrıca dilekçe yazarak SGK il müdürlüğü veya SGK merkezlerine başvurabilir.
Sigortasız Çalıştırılan İşçinin Hakları Nelerdir?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre, sigortalı: Kısa ve/veya uzun vadeli sigorta kolları bakımından adına prim ödenmesi gereken veya kendi adına prim ödemesi gereken kişi. Sigorta, işçinin çalışma yaşamı boyunca, çalışmasını engelleyecek (iş kazası, meslek hastalığı, hastalık, doğum vb.) öngörülmeyen durumlar için güvence altına alınması anlamına gelmektedir.
Aynı zamanda işçinin çalışarak geçirdiği yıllardan sonra emekli olduğunda asgari yaşamını idame ettirebilmesinin garantisi de yine sigorta primlerinin düzenli olarak ödenmesine bağlıdır. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin ise bu konuda, “Her şahsın gerek kendisi, gerek ailesi için, sağlığını ve refahını temin edecek uygun bir hayat seviyesine ve işsizlik, hastalık, sakatlık, dulluk, ihtiyarlık veya geçim imkânlarından iradesi dışında mahrum bırakacak diğer hallerde, Sosyal Güvenlik Hakkı vardır” demektedir. Türkiye’de sosyal güvenlik hakkı da Anayasamızın 60. maddesinde “Sosyal Güvenlik Hakkı” başlığı adı altında düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir.
Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar. Sigortalı olmak vazgeçilmez bir haktır. Sigortalı olmak zorunluluktur, işçinin ya da işverenin iradesine bırakılamaz. Buna akitlerle istisna konulamaz ki, bu husus 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda kesin olarak belirtilmiştir. Sigorta hak ve yükümlülükleri sigortalı işçiler için fiilen çalışmaya başladıkları tarihten itibaren başlamaktadır. İşverenler, sigortalı işçilerini, (bazı istisnai durumların dışında) sigortalılık başlangıç tarihinden önce, sigortalı işe giriş bildirgesi ile bildirmek zorundadırlar.
Çalışanlar, işe alınmalarıyla kendiliğinden sigortalı olacak, sigortalılar ile bunların işverenleri hakkında sigorta hak ve yükümleri, sigortalının işe alındığı tarihten itibaren başlayacak, dolayısıyla sigortalı olmak hak ve yükümünden kaçınılamayacak ve vazgeçilemeyecektir.” Sigortalı olmak hem en önemli haklardan biridir, sadece hak değil ayrıca işverenin işçiye karşı sağlaması gereken bir zorunluluktur ve buna işçi ile işveren arasında yapılan sözleşmelerle, toplu iş sözleşmeleriyle veya işyeri uygulamaları ile asla istisna konulamaz.
2500-TL Karşılığında İşçi Çalıştırmak
2021 yılı için Asgari Ücret Tespit Komisyonunda hükümet ve işveren heyetlerinin oy çokluğuyla yeni rakam brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlenmiştir. Brüt asgari ücretin 500 lira 85 kuruşunu SGK primi, 187 lira 82 kuruşunu gelir vergisi, 27 lira 15 kuruşunu damga vergisi, 35 lira 78 kuruşunu işsizlik sigortası primi işçi payı oluşturmaktadır.
Ayrıca işçinin mola hakkı konusunda Yargıtay içtihatlarına göre, çalışma süresi 7.5 saatten 11 saate kadar olan işlerde bir saat, 11 saati aşan işlerde ise 1.5 saat mola verilmesi gerekiyor. Bununla birlikte, işçi sözleşmeyi bu şekilde imzalamış olsa bile günlük 11 saati aşan çalışmaların parasını alabilir.
Bu kapsamda işvereninizin sizi çalıştırma koşulları, kanunlara ve Yargıtay içtihatlarına aykırıdır.