Öncelikle konuşmadan önce iyi yazabilmen ve okuyabilmen gerekiyor. ( iyi yazabilmenden kastım hatasız-gramerli v. s demiyorum. Yabancı biri ile günlük dilde chatleşebiliyor musun telefondan, whatsappdan.. Bilmediğin şeyi konuşamazsın.
Bu konuda çok tecrübesi olan biri olarak önerilerimi söyleyeyim. Yurtdışında öğrenirsin yöntemide tek başına çok uzun vakit alan bir yöntem, evet başarılı ama çok maliyetli. Zaten yurtdışında kalma imkanın varsa bu soruyu sormazdın. Şimdi gelelim en az maliyetli ve hızlı olan yönteme.
1) Sağlam bir temel eğitim gerekiyor. Fulltime engilish-british engilish gibi kursların standart kurslarından bahsetmiyorum, onlar çok ezberci ve bence hiç öğretici değil. 2) Sağlam bir temel eğitimi veren bildiğim Taner Çağlı'nın online kursu var, aynı fiyat ama çok kaliteli ve online eğitim yöntemi. 3) Temel kursu bitirdiğinde belli bir seviyeye ulaşmış olacaksın. 2. adım İngilizce'ye maruz kalma yöntemi. İngilizce-orjinal sesli diziler izle. Kulağın günlük konuşmaya ve kelimelere alışacak. Okulda öğrendiğinde "i want to" cümlesinin hiç kullanılmadığını yerine "i wanna" tarzı yuvarlamalar kullanıldığını göreceksin. İngilizce podcastler-kitaplar (başta 1. level çocuk kitapları olabilir), chat uygulamaları v. s her şeyi ingilizce yapmaya çalış. Okuma, Yazma, Konuşma ve Dinleme bunların hepsi ayrı yeteneklerdir, hepsiyle ayrıca ilgilenmen gerekecek. Az bir şey temel oluştuğunda cesaretin oluşur. İnsan bilmediği-yapamadığı şeyden korkar sadece. Korku bilinmezlikten gelir. :) Mümkünse ingilizce konuşulan ortamlara git, speaking club, online zoom ingilizce etkinlikleri v. s var tonla. 4) Çok hızlı ve güzel bir gelişim istiyorsan eğitimlere başladığın ilk günden itibaren günde birer saat çalışmak için ayırman gerekir. Emeksiz yemek olmaz. 5) Evet temelimiz oluştu, pratikler yaparak bir Rus'yun Türkiye'de "ben çorba içmek" seviyesine geldin. Kendini ifade edebiliyorsun öyle ya da böyle. Bundan sonrası ileri seviye eğitim kaynaklarına yönelmekte. Not:Konuşma pratiği için Cambly uygulaması ve diğer speaking uygulamarı var. Veya oyun oynuyorsan yabancı sunuculara gir, co-op v. s konuşarak ilerlersin. Speaking cafe-club'lar var. var anam var baya işte... :)
Gerçekten istersen ve çalışmaya başlarsan bir seviyeye ulaşırsın.
1990'lı yıllarda ortaokul ve lisede haftada 3-5 saat ingilizce dersi almış, onun dışında hiç bir kursa gitmemiş bir insanım. Hatta ortaokul 1. sınıfta da yabancı dilimiz Fransızca idi, 2. sınıftan itibaren İngilizce görmeye başladık. Yabancı dilin ne olduğunu bile bilmeyen bir toplumun üyeleri olarak bizim için hepsi Gavurca idi. :) Ona rağmen 2006'dan bu yana bu kadar İngilizce ile 14 ülke 60'tan fazla şehri tek başıma gezdim.(Araba kiralayarak) Hollanda'lı bir firmada çalışıp Hollanda'da İngilizce toplantılara katıldım. Hatta bazen öyle anlar geliyordu ki anlayamadığım ya da konuşamadığım için google translate kullanmak zorunda kalıyordum. Bazen de kötü telaffuzdan dolayı kelimeleri yazarak karşıya anlatabiliyordum. Bu süreçte bilmiyorum ama tahminen en az 2-3.000 farklı kişiyle karşılaşıp bir şekilde iletişim sağlamışımdır herhalde. Bu süreçte polis çevirmesine de takıldım, Paris'te arabayı da çektirdim. Ama kimse benimle dalga geçmedi. Aksine hep yardımcı olmaya çalıştılar. Sadece arabamın çekildiği otopark görevlisi neden büyük bir Fransız kibriyle neden Fransızca konuşmuyorsun dedi. Ben de ben turistim dedim. Olsun 3 günlüğüne de olsa Fransızca öğrenmen gerekiyor dedi. :)
Tani kısacası bu konuda rahat ol. Kendine güvenin tam ise kimse seninle dalga geçmez, aksine olabildiğince yardımcı olurlar. Zaten birkaç denemeden sonra konuşmana sen bile inanamayacaksın. Rahat ol, gerilme. Benden daha kötü olma ihtimalin yok. Ben bunları yapabildiysem sen uçarsın. Başarılar dilerim @GolgiAygırı :)
Sadece şunu belirtmek istiyorum insanların seninle alay etmesinden korkma. Hazırlığın ilk günü en alt sınıftan başlamıştım, hoca tahtaya kaldırdı tabi kalbim ağzımda atıyor. İngilizce bir kelime söyledi ve yazmamı istedi, yazamadım ne söylediğini bile anlamamıştım, tüm amfi güldü, dalga geçtiler. Şu an bizim üniversitenin 2017-2018 hazırlık birincisiyim, çok çaba gösterdim hiçbir derse çalışmadığım kadar İngilizceye çalıştım her ay sınıf atladım ve kısa sürede en üst sınıfa yerleştim. Hatırlıyorum da zamanında benimle dalga geçen öğrenciler ders notu vermem ve onlara ders çalıştırmam için pervane oluyordu. Demeye çalıştığım şey umudunu kaybetme, eğitim konusuna gelirsek B2-C seviyelerine kadar gelmek istiyorsan hazırlığa ya da kursa gitmen şart, bunun yanında Spotify/Cambly/Netflix vs kullan. Yabancı müzikler dinle, diziler izle, seviyene göre kitaplar oku ve konuşabileceğin birilerini bul maalesef dil konuşulmadıkça unutuluyor. Önce grammer çalış, sonra vocabulary ardından reading, sonra yavaş yavaş kısa paragraflar yazmaya başla ve kelime hazneni geliştir, daha sonra essay yazmayı öğren, en son listening ve pronunciation geliyor. Eğer dediğin gibi Taksim Dayı kadarsan tek başına altından kalkamazsın.
İlk önce özgüven sahibi olmalısın, sen kendine güvenmelisin ki başkalarının seninle dalga geçmesine izin vermemelisin ingilizce bilsen de bilmesen de. Eğer kendini o kadar yetersiz görüyorsan ilk olarak bir kursa git öyle herhangi bir kursa değil tabiki araştır ve en iyisine git çünkü piyasada zibilyon tane dil kursu var ve beginner seviyesinden başla ve benim tavsiyem uzun bir süreç olacak ama upperintermediate veya advanced seviyesine kadar ilerlemen. Bu sırada bol bol writing yap aklına ne geliyorsa yaz ve bu yazdıklarını kontrol ettirebileceğin biri olsun. Baslangıcta basit ingilizce hikaye kitabı al oku ama daha sonra ilerlesikce adam gibi örneğin george orwell 1984 kitabının ingilizcesini al oku ingilizce kitabı özellikle bu klasikleri ingilizce okursan cok faydasını görürsün çok fazla oku. Dizileri öyle türkçe altyazılı falan izleme zorlansan da ingilizce altyazılı ve orijinal sesiyle izle inan bana faydasını göreceksin ve son olarak mutlaka bir yurtdısı planı olsun eger üniversite ögrencisiyse w&t'nin sana faydası olacaktır
Az önce kendimi Balkan ülkelerine ucuz bir tatil turuna gitmiş olarak hayal ediyordum. Ucuz pahalı lafın gelişi gibi gelse de , aslında bu kelimeyi de dahil ederek şunu söyleye bilirim.
Bu hayalde gideceğim ülkelerden birinde mesela. muzeyi gezsem. neler sormak isterdim gibi içimden bildiğim. tek. tuk. cumleler , lise seviyesindeki. kelimelerle cümleler diyaloglar kurdugumu hayal ettim ve cümleler oluşturdum.
Anliyacagin hayalde olsa, imkan sınırlı veya geniştir olsa, kapasiten yeterli olsa da olmasa da O AN AKIŞINA GELDİGİ GİBİ imkanlarını ve bildiğini kullanabilirsin, en kolay ve pratik. olan o anki kapasiteyi rahat ve emin şekilde kullanabilmek.
Yurt dışında da bulundum, Almanca konuşan başka bir ülkede ama bilmememe rağmen Cat pat öğrendiğim. kelime ve cümlelerle posta işlerimi, alışverişimi, ne bileyim belediyesinden bir ikametgah kağıdı alacaksan. onu talep. edebiliyordum. sadece onu ifade eden kelimeyi bilmem bile yeterli oluyor bazen. Kelime ve yüklem olan kelime ile zaten en kısa cümleyi kurmuş, anlaşmış olursun
Azıcık aklı başında yerinde olgun birisi zaten dalga geçmez bir kere. Ayrıca sanki kendi İngilizceleri çok mu iyi? Ülkenin genel İngilizce seviyesi yerlerde geziyor zaten. Öğrenme konusunda da en iyi çözüm maruz kalmak ama o da Türkiyede biraz zor. İngilizce altyazılı dizi film izleyebilirsin, yeni kelimeleri not alıp cümle içinde kullanabilirsin, uygulamalardan yabancı insanlarla konuşabilirsin, iyi bi İngilizce kursuna ve varsa hala imkanın hazırlık okuyabilirsin, İngilizce - seviyene göre- kitap okuyabilirsin vs vs.
Bir Yodacan bunu söylerse artık:) Neyse 4 dili ıyı derecee konusan bırı olarak senın gıbı arkadaşlara tavsıyelerım olacak öncelıkle dil ögrenmek ıcın mumkun mertebe o dile maruz kalmanız lazım görsel işitsel yazarak okuyarak bu çok öenmlı sen dogru yanlış duusnme zamanla beyın onu alıp en uygun yere koyuyor kendı hafızasında. En önemlısı eger ımkan varsa 5-6 ayda olsa yurtıdısına gıtmelısnız en hızlı yolu dılı kendı ulkesınde sökmenızdır bırde yabancı arkadaşlar edının ve sureklı yazışın yazışmak okumak cok faydalıdır . Bn kursların cok etkılı olacagını sanmıyorum bellı alt yapı yoksa. Bırde fransız deyımı vardır dil dile degmeden dil öğrenılmez;) Bu tabıkı işin şakası ama dil ögrenmek emek ısteyen bır surectır;)
Sakin amma sakın kursa falan gideyim deme ben gittim hem param gitti hem zamanım. Bu işte tabi ki zaman ayirilacak fakat para sarf edilecek bir şey değil. Yabancı uygulamalari indir telefonuna mümkünse günlük hayatta kullandigin her şeyi ingilizceye çevir misal kitap okuyorsan ingilizce kitabı al bilmediğin kelimelerin altına Türkçe yaz. Film dizi mi izliceksin altyazılı değil esas orjinaliyle izle. Sonra ingilizce arkadaslik sitelerini bulup (şansına bağlı) skpeden görüntulu pratik yap ya da whatsap üzerinden sesli görüntülü yazismali yapabilirsin. Ama hepsinden önce detaylı bi gramer kitabı almanı tavsiye ederim anlamanın kolaylığı açısından. Gerisi zaten kelime ezberleme ve pratik yapmaya kalıyor. Bol şans diliyorum..
Hiç bir zaman aksanını sorun etme, ne ilgilizce bilenler var havalı havali geçinip konuşamayan. Ama bu sorunu duzeltebilmenin kolay ve eğlenceli yolları var, altyazılı filmler izleyerek okudugun cümleyi hangi aksanda söylediklerine bakabilirsin, yabancı müzikler dinleyip konuştukları aksana dikkat edebilirsin. Ayrıca Duolingo diye bir uygulama var hem sana ingilizceyi öğretiyor hemde, basit cümleleri nasıl bir aksanda konuşabileceğini sana öğretiyor. Fırsatın varsa ingili arkadaşlar edinebilir onlarla konuşarak kendini geliştirebilirsin.
Ben bir uygulama tavsiye etmek istiyorum, (EnglishCentral) Cambly mantığında birebir pratik yapma uygulaması.
Satın aldığım plandan bahsedeyim; 800₺/yıllık ödeme yaptım her gün 20dk seans hakkı tanınıyor. (Cambly'deki en ucuz plan haftada 2gün yarım saatten 600₺/aylık) Uygulama içerisinde Duolingo benzeri alıştırmalar mevcut alıştırmaları tamamladıkça özel dersler için puan topluyorsunuz. Özel dersin konusunu kendiniz belirleyebilirsiniz günlük alıştırmalar, tanışma vs. Özel ders sonunda yanlışlarınız size rapor olarak sunuluyor.
Dilerseniz artıları eksileri ve deneyimlerimi paylaşabilirim. İyi çalışmalar.
Cambly diye bir uygulama var onu deneyebilirsin ama paralı bi de korona bitince Couchsurfing diye bir site var büyükşehirde yaşıyorsan şayet şehrine turist olarak gelen yabancıları gezdirebilir onlarla muhabbet edebilirsin çoğu dolar-euro kazanarak geldiği için genelde herşeyi ısmarlıyorlar para sorun olmuyor ben İngilizce konuşmamı bu şekilde çok ilerletmiştim
YouTube’da Haluk Tatar adında bi kişisel gelişim uzmanı var tamamen kişisel gelişim odaklı videolar hazırlayan iyi niyetli birisi. Onun kanalına gir oynatma listelerinde sıfırdan İngilizce ögreniyorum serisi var onu kullan şimdiye kadar kime önerdiysem düzenli izleyenler belirli bi seviyeye geldi. Reklam olsun diye demiyorum kullandıkça gelişeceğine inanıyorum. Teşekkürler @Haluk Tatar hocam
YouTube u aç ve bir native in konuşmasını tekrar et. Dinle durdur söyle sesini kaydet dinle karşılaştır ve doğrusunu söyleyene kadar devam et. Imitating ya da shadowing tekniği diye geçiyor. Dilini döndürmedikçe gelişmiyor maalesef. Aynada kendi kendine de konuşabilirsin
Halkeğitimin ücretsiz kurslarına git. Udemy den eğitim al. Cambly den hoca bul. Google olaydan rosetta stonu'u indir kur ben onunla 3 dil öğrendim. Filmleri Türkçe değil altyazılı izle. İngilizce hikayeler al başlangıç seviyesi önce kendin oku çevir zihninde sonra yan yansayfadaki Türkçesinde bak. YouTube da dolu üzretsiz ders var onları izle. Kısacası pandemiyi fırsata çevir.
Bir dil öğrenirken pratik yapmak çok önemlidir. Kendi kendinize diksyon eğitimi vermeniz gerekmektedir. Her gün bir aynanın karşısına geçin ve karşınızda birisi varmış gibi ingilizce bir şeyler anlatın. Bunu yapmanız hem daha iyi konuşmanızı sağlayacak, hem diksyonunuzu düzeltecek.
Çince öğrenirken oldukça fazla yapıp faydasını gördüğüm bir yöntemdir ayna karşısında antrenman yapmak.
Hi! Plase don’t forget, we are a human! We will do wrong but we will learn this way. First rule; nobody is perfect. Second; don’t be afraid to speak. Third; learn more words, know how to navigate with the dictionary.
1. Kankan değilim 2. İstersen 1 aylık alıp 23₺ öde deneme amacı için beğenmezsen yıllık her ay 12.50₺ kesmesin. 3. Google play kart ile de ödeyebilirsin 4. Ödediğin ay kadar indirdiğin bölümleri çevrimdışı modunda erişimi var. Her an internet aramak durumunda değilsin. 5. Umarım açıklayıcı olmuştur olmadıysa özelden yaz burası lunaparka döndü...
Öncelikle benim İngilizcem pek iyi değil. Ama öğrenmeye çalışıyorum. Öğrenmeye çalıştığım için cümlelerim bana çok çirkin ve yanlış gelse bile öğrenmek ve daha iyi olması için vazgeçemiyorum. Siz de bu yolu izleyerek tabularınızı yenebilirsiniz.
Dilde kusur olağandır çünkü anadilini konuşmuyorsun. 1- Pratik yap Örneğin fransızca öğrenirken bir Fransız veya fransızca bilen birisiyle pratik yapmalısın 2- Fransızca müzik ve filmler izle Eğer konuşacağın birisi yoksa dinle 3- Kendi kendine konuş Buda farklı ve etkili
yaa bu bende de var o kadar hazırlık okudum bir de konuşurken hebele hübele kalıyorum (konusuna bağlı basit konuşacaksam yardırabilirim) o yüzden birini arıyorum b2 falan ingiliçcesi olsun her gn yarım saat kadar konuşalım
Konuşmadan olmuyor maalesef. Dilini ingilizceye alıştırman lazım. Ama çoğu öğrenmek isteyen çekiniyor hata yapmayayım korkusundan. Ama hata yapmadan öğrenilir mi? Hayır.
Emin ol benim ingilizcem aksan olarak daha kotudur. Turkiyedeki insanlar cogu beyin ozurlu oldugu icin ne desen dalga geciyorlar. Heves kiriyorlar kasiyoruz bu yuzden rahat birak kendini. az bir kac cumle disinda fransizcam olmamasna rsgmenn 3 ay fransada yasadim. Ingilizcem o kadar akiciymis ve guzelmis ki nasil anlastgimi sasirdim. Karsi tarafi espirilerimle guldurdum dusun 😀😀 espiri yapmaya bile basliyorsun bi zamandan sonra
Ancak bol bol pratik yaparak düzeltebilirsin, çekinmene utanmanada gerek yok rahat bırak kendini yanlış olsun, ayrıca bence çokta sevimli oluyorlar öyle aksanı düzgün olmayanlar ben çok seviyorum😊
İşte o dalga geçerler korkusu varsa yapamazsınız önemli olan konuşma sorunu değil eziklik sorununu aşmak, seninle dalga geçenler de yes ay dozont diyen herifler olur genelde.
Pratikler yap. tabi burda kelime ezberi de önemli. Günlük 5 kelime ezberlesen sana baya faydası olur. İnternette videolar var onlar da yardımcı olabilir. Hiçbiri olmuyor ise özel ders al.
Rosetta stone şiddetle öneririm.. bir de çok dinleme aktivitesi yap. Hikayeler dinle ses kaydı yap. Özgüven eksikliğini gidermek için de dil bilen arkadaş edin.
Duolingo indir cok keyifli ve öğretici bir uygulama, yabancı dizi izle, ingilizce kitap oku sesli, internette de bir çok kaynak var youtubeda vs. Ne kadar keyif alıcak hale getirirsen o kadar kolay öğrenirsin.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Yurtdışında belli bi süre yaşamadıktan sonra ne kadar öğrenirsen öğren yabancı dilde hep taksim dayı gibi olacaksın maalesef