Evet, mantıklı. Türkiye'de üniversite okumaktan daha iyi avantajlarının olduğu durumlar var.
Eğer iyi bir eğitim için gidiyorsan, farklı amaçların yoksa (eğlence odaklı olma vb.) Kıbrıs'ta iyi bir üniversitede okumak, sana birçok şey katar.
Mavi diploma sahibi olursun. Kıbrıs'ın köklü üniversiteleri EMU, NEU, EUL mavi diploma verir. Bu üniversiteler; Times Higher Education, Shanghai sıralamalarında ilk 800 üniversite arasında yer alırlar. (EMU en iyi sıralamaya sahip üniversite)
Köklü üniversitelerinin eğitimi oldukça kalitelidir, öyle kolay geçeceğini sanıyorsan yanıldığını fark etmen uzun sürmez.
Uluslararası öğrenci ortamı vardır. Yabancı dilini rahatlıkla geliştirebilirsin. (Ben, Kıbrıs için hep Avrupa kasabası benzetmesini yaparım. Yolda rastgele çevirdiğin bir kişi %70-80 yabancı çıkar.)
Mühendislik bölümleri ABET tarafından akredite edilmiştir. (EMU için konuşuyorum yine, Türkiye'deki 6 üniversite ABET akreditasyonuna sahip. Ancak bu akreditasyon programlara göre verilir. Mesela Yazılım Mühendisliği programı için ABET tarafından akredite edilen tek program EMU'da -hem Türkiye hem Kıbrıs için konuşuyorum.)
Özellikle ABD’de birçok üniversite yüksek lisans ve doktora programlarına kabul şartı olarak lisansın ABET akredite bir kurumdan alınmış olmasını şart koşmaktadır. NASA ve BOEING gibi yüksek prestijli kurumların da bulunduğu yurt dışında binlerce özel sektör kuruluşu, işe alımlarda ABET akreditasyonunu bir ön koşul olarak koymaktadır.
Sosyal olanakları geliştir. (Kıbrıs'ta asla sıkılmazsın. Öğrenciler için daima etkinlikler olur.)
Aklıma gelenler bu kadar canım, başka soruların varsa sorabilirsin. :D
Mantıksız bulanların kaçı orda okumuş, idealist kişiler miymiş de beklediklerini bulamamışlar, ne amaçla orda bulunmuşlar?
Ön yargılara göre hareket edilmez. Evet, Türkiye'ye göre daha pahalı ama aşırı pahalı da değil. Ayrıca orada KYK yurtları vs. var. Hesaplı bir şekilde geçinmen mümkün.
Ben kibrista okuyan biri olarak tavsiye etmiyorum balım. Evet egitimi iyi okul ortam iyi olabilir. Ama kibrista yasam çok zor. Yani giden herkes pişman oluyor bunu bil. Herďey okumak degil ki. Misal en ufak bi kiyafet almak istiyorsun fiyat tukiyenin 2, 3 kati. Siparis etsen kibrisa kargo gelmiyor. Herşeyde para koparma derdindeler. Yani eglence hayati icin guzel yer. Geceleri baya guzel gecer orda😀 olur kimsenin kimseye zarari dokunmaz. Gece evin kapisini acik biraksan biri gelip de girmez. Insanlari cok iyi ve zararsiz. Kati kurallari oldugu icib kimsenin suç işlemeye cesareti yok. Hani bana sorarsan kibris yerine turkiyede okumsyi tercih ederdim
Puanın düşük ise orada uygun üniversiteler var, hukuk isteyip Türkiye'deki güzel üniversitelere, daha doğrusu hiçbir üniversiteye puanı yetmeyip Kıbrıs'ta parayı verip okuyan arkadaşlarım (1 tane) oldu