Babamı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yerleştirdi o okula, ve paylaşmak zorundalar. Mobbingle nasıl başa çıkar bu yaştan sonra, yasal olarak hakkını arayabilir miyiz?

Haklı olduğun yerde, hakkını savunarak. Ben genelde susmuyorum öyle anlarda. Tabii pek mobbing olmuyor çalıştığım iş yerinde ama katı, mesafeli durunca istemsizce bir çekince duyuyorlar.
Valla babanı tebrik ediyorum. sakin atın çiftesi yaman olur derler. Vardır bildiği illa ki. Ama tavsiye istersen mutlaka odada kamera olsun 24 saat kayıt yapsın ki hiçbir anı kaçırmadan kaydetsin. Güzel şut yakalayınca da top ağlarda ve golll.
Genelde arkası sağlam olanlar böyle davranmaya cesaret ediyor maalesef. Şikayet etseniz de sonuç alamayabilirsiniz. Babanız sert görünsün diş geçirmeyi bilsin bir yıl idare etmeye çalışın.
Cevap
14Cevap
Yaklaşık bir aydır bu duruma bende maruz kalıyorum. Patronumun oğlu tarafından. Yaşca benden küçük olmasını bile bir kenara bırakıp susuyorum. Susmayı deniyorum lakin sınırını ve haddini aşıyor. Benden nefret ettiğini söylüyor. Inşallah ölürsün diyor 😀 psikolojim bozuldu yemin ederim. Cidden zor bir durum. Evden ailemizden çocuklarımızdan daha çok vakit geçirdiğimiz yer iş yerimiz. Orada da huzurlu olmayınca insan ne yapacağını da şaşırıyor ne yana gideceğini de.
3 ay once yeni bir kamu kurumuna atandim. Memurum. Mudur bana aklimin almadigi evraklar hazirlamami istedi ( usulsuz demiyorum, usulu var ama gecmise donuk evrak). Ben bunu hazirlamayacagimi soyledigim icin aylardir bana saygisizlasti. Terbiyesiz davranislar icinde. Telefonda 5 dk odadan bahceye insem arayip bagiriyor. Kapima gelip herkesin onunde saygisizlik yapiyor. Ben de baska bir birime geceyim diye ust makamla konustum. Bugun onun da ustu makam beni odasina cagirdi. Keske sizi ise almasaydim. Bosbogazmissiniz dedi. Ve ise basladiginizdan beri sikayet ediliyorsunuz dedi. Mudur beni meger o isi yapmadigim icin sikayet ediyormus surekli. En ust makam beni azarladi. Ben onu yillardir taniyorum, sana mi inanacagim 25yildir tanidigim ona mi dedi. Şu an kendimi cok kotu hissediyorum.
Memur olarakta kurtulumaıyoruz dertlerden ha.. senin işin degilse yapma ve hakkını savun.. Allah kahretsin onları anlayşsz moruklar😂
Ay arkadaşlarr bende bu mobbing illetindne kurtulmaya çalılıuorum allah lahretsin böyle müdürleri çok kötü bir durum benim psikolojim bozuldu müşyerileirn öbünde canı sıkılıyo bana. Bagırıyo allah belaısnı versiib
Pardon da 25-29 yaşındaki bir evladın idarecilik deneyimi olan babasının haklarının peşinden gitmesi bir hayli garip. Bir şeyler yapması gereken babanızdır siz değil. Yeni okulda görevi nedir? Burası özel bir okul mu?
saklidan hakkini aramak istiyor. belliki baba iimser ugrasmaj istemyor
Adalette mobingin hala yeri yok. Dava bile açsanız daha dava sonuçlanana kadar zaten o 1 yıl çoktan biter. Sonuc da çıkmaz. Ayrıca adalet onca magdura ne kadar çare oluyor ki bu konuya olsun...
@valve3535 yakın zamanda bununla ilgili uzaktan eğitime kapılmıştım, eğitmen böyle söylemişti. Peki kazanan kişi ne kazanıyor, yani nasıl cezalar çıkıyor?
@valve3535 meraktan sordum neyseki benim böyle bir durumum yok. Tek çalışıyorum o yüzden mobbing uygulayacak kimse yok... Ayrıca manevi tazminat yani para bu işi çözer mu bu da tartışılır...
Gayet arayabilirsiniz. MEB’de bu tür konular sıklıkla yaşanıyor. Gerek CİMER gerekse MEB kanalları üzerinden fotoğraflama yaparak durumu arz edebilirsiniz.
Bu konuda çok bilgi sahibi değilim. Lakin birkaç bilgi kırıntısını sizinle paylaşmak isterim. Özelden yazarsanız sevinirim.
Kardeşim avukat mısın? Sen neye göre müdahale edeceksin. Yanlış anlama babana sözüm yok ancak bı yol varsa baban yürüyecek siz destek çıkacaksınız aksi takdirde haklı iken haksız olursunuz
Kim halkı nasıl haklı güclü olan haklıdır kardeşim oda meselesine care yok ancak onur kırıcı kardeşim kardeşim konusuyorsa yaşlı başlı adamla o müdürün geçmişini s... Ama ne şiş yanacak ne kebap suc unsuru oluşturmayacak şekilde cok kararlıca bir değdirmek lazım o müdüre
Sesimi çıkartıyorum ama faydası olmuyor bazen içime siniyorum çalışmak çok zor bunlar varken
İşim için savaşıyorum hep mobink yaşadım haksızlıklara karşı çıktığım için
Yine bu iyi mobbing yapan çalışma arkadaşları olunca daha berbat
Şikayet edebilirsin tabi ama babanın şikayeti geçerli seninki değil
Kanunlara başvur. Kanunlar işe yaramazsa kendin halledersin.
O müdürü dışarda sıkıştır bence kardeşim kardeşim konusmasın
Kendini suçlu duruma düşürmeyecek şekilde laflarını seçerek kararlı bir şekilde konuş o adamla kibarca ama alttan alta cok kararlı bir şekilde tehditkar ol ama sakın suç unsuru oluşturma
yasalara güvenmeyin sakın zarara uğrarsınız, hakimler savcılar yarı yolda bırakıyor takipsizlik verip kapatıyorlar işi, sonra davadan sonuç çıkmayınca neler olur sen düşün, senaryolar bellidir aşşağı yukarı, 1 sene sabretsinler bir şey olmaz.
dövdürmek lazım öylelerini
başka türlü akıllanmazlar
4 şahitle o kişiyi şikayet ederse mobbing uygulayan kişi işinden olabilir
Kizmazsaniz sormak istiyorum mobbing ne demek tam olarak? Fişleme gibi bir şey mi? Mobbing, pr vb. bu tarz kelimeleri cok gormeye basladim.
Yıpratma politikası
@Kartonhelva sen adamsın
Şikayet Et kesinlikle ama babana danışıp et tabiki
Alo 170 mobbing hattına şikâyet etsin.
Allah yardımcın olsun şef
MEB’e değil ilçe milli eğitme şikayet edeceksin
Arayıp ilçe milli eğitime şikayet edin
Zavallı bir sistem
Koruyamıyosun ki. İstifa ediyosun işte
Okul çıkışı çeker kenara bı skersin düzelir
Cevap veriyorum: Telefonla.
Koca adam kendi hakkını arasın bir zahmet
Meb'e şikayet edin
1 yıl idare etsin ya
mobbing zordur
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Mobbing durumunda hangi mercilere başvurulmalı?
Mobbing’e maruz kalanlar ÇSGB, TBMM, Anayasa Mahkemesi, BİMER, Alo 170, Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye İnsan Hakları Kurumu ve İl, İlçe İnsan Hakları Kurulları’na başvuru yapabilirler. Yapılan şikayet sonucu mobbing yapıldığını kanıtlamak için kamera kayıtları, e- mailler, kullanılan ilaç faturaları, verilen işlerle ilgili belge ve örnekler alınarak delil olarak sunulabilir. Çünkü yargıya intikal eden davalarda delil etkin bir yargılama için önemlidir. Kamu ve özel sektör ayırt etmeksizin tüm çalışanlar şikayet ve bilgi almak için 7 gün 24 saat ALO 170 Hattına başvurabilirler.
Kamuda öğretmen, üniversitelerde ise personel sıkıntılı
ALO 170’e gelen şikâyetler içerisinde kamu sektörü özelinde öğretmenlerin ve üniversite personelinin sıkıntıda olduğu görülüyor. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelerden gelen şikâyetler ön planda. Üniversitelerde bu tip davranışların yaşanması özellikle yadırganacak bir durum. Ancak bu durum, mobbing’in eğitim düzeyi ile doğrudan ilişkili olmadığını da bir bakıma ortaya koyuyor. Özel sektör içerisinde sanayi sektöründe çalışanların daha sık mobbing’e maruz kaldıklarını istatistikler ortaya çıkarıyor. Meslek bakımından bir ayrım yapıldığında ise bankacıların bu psikolojik tacize daha fazla uğradıklarını yine araştırma rakamları ortaya koyuyor. Mümkün olmayan hedefler verilmesi, sürekli şube değiştirilmesi, uzun çalışma saatleri ve aşırı stres bankacıların mobbing’e uğrama sıklığını yükselttiği gibi sektörde çalışmayı da daha zor hale getiriyor.
Sonuç Olarak;
Mobbing idari değil adli bir suçtur. Türk Ceza Kanunu’nun 105. maddesinde “Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında mağdurun şikâyeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adli para cezasına hükmolunur. Bu fiiller; hiyerarşi, hizmet veya eğitim/öğretim ilişkisinden kaynaklanan nüfuzu kötüye kullanılmak suretiyle ya da aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan yararlanılarak işlendiği takdirde, yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. Bu fiil nedeniyle mağdur; işi bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalmış ise verilecek ceza bir yıldan az olamaz.”
Aynı kanunun 109. maddesinde ’’Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir. Kişi; fiili işlemek için veya işlediği sırada cebir, tehdit veya hile kullanırsa iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Bu suçun kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kamu görevinin sağladığı nüfûz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi halinde yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza bir kat artırılır.’’ Bu cezaların yanında çalışanın maddi ve manevi tazminat davası hakları saklı kalmak kaydıyla adli hakkını araması yolları sabittir.