Türk Dili ve Edebiyatı bölümü üçüncü sınıf öğrencisiyim. En başından beri hayalim formasyon alıp öğretmen olmaktı fakat formasyon resmî olarak kaldırıldı. Aklımda yüksek lisans yapıp okutmanlığa yönelmek var bilmiyorum... fikirleriniz var mı me yapabilirim?
Cevabın nedir?
Cevapla
Çok Süper Cevap
Gizli Üye(25-29)+1 yılEn başından beridir öğretmen olmak istiyorsan eğitim fakültesi kazanıp oraya gitseydin bu bir. İkincisi her fakültenim bir amacı vardır, eğitim fakültelerinin amacı öğretmen yetiştirmektir. Bir de daha donanımlıyız diyorsun kendini teselli etmek için. İnsanlar eğitim fakültesi okumak için Şırnak'a bile gidiyorlar, isteseler o puanla İstanbul, Ankara 'nın en has üniversitesinde edebiyat okuyabilirler. Biz 4 yıl boyunca öğretmenlik için yetiştiriliyoruz. Peki ya siz? Zaten atamalarda yığılma var, başka fakülte okuyanların parayı basıp öğretmen olması saçmaydı. Çok da iyi oldu.
25 Yorumla
Soran+1 yılBirincisi benim puanımı bilmeden nasıl beni eleştirebiliyorsun? Şırnakta eğitim fakültesine gidip hiçbir şey bilmeden öğretmen olmak yerine daha iyi bir üniversitede bölüm okuyup bilgili bir öğretmen olmak istedim diye sana hesap verecek değilim. Ama mantığınız çok belli bir şey öğrenmek değil smacınız sadece memur olmak... Öğrenciye ne verdiğin önemli değil. Şırnakta eğitim fakültesine gitsem kpssde ne yapabilirdim acaba? Belli ki eğitim fakültesinde okuyorsun güya örnek olacaksın çocuklara fakat yazdığın şeylere bak çok iyi eğitilmişsin belli. Kimse parayı basıp öğretmen olmuyor o formasyonu alıp yine sizinle aynı sınava giriyorduk ama tabii ki sizden daha donanımlı olduğumuz için ve sizden yüksek puanlar aldığımız için sizin zorunuza gidiyordu. Üzülüyorum sizin adınıza meslektaşım olacak insanların yaptığı yorumlara... Nefret dolu insanlar... Bir öğrenciye çok güzel nefreti öğretebilirsiniz. Başarılar diliyorum size umarım Şırnakta eğitim fakültesinde okuyup kpssde benden yüksek alırsınız :)
Cevap sahibi+1 yılBen Şırnak'ta okumuyorum kardeşim 😊 Ama okuyanlar var. İkincisi ben kendimi yeterince geliştirdim. Dediğim gibi puanınız o kadar yüksekse bir eğitim fakültesine gitseydiniz. Olumsuz eleştiri yaptım diye öğrencilere vereceğim bilgiye, davranışlara kadar yorum yapan sizsiniz. 4 yılda bunun eğitimi alanla birkaç ayda alan bir olamaz. Benden yüksek alacağınızı da düşünmüyorum ki benim branşıma zaten formasyon yok diye biliyorum. Birçok kursa gittim , dil eğitimim var, ortalamam gayet yüksek, ayrıca çap yapıyorum. Sadece kpss odaklı da değilim. Ama sizlerin bu öz güven patlaması nedir anlamıyorum. Herkes kendini ilgilendiren bölümü okusun. E biz de parayı basıp birkaç aylık eğitimle doktor olalım o zaman. Yok öyle. Yukarıdaki cümlemde de çocuklara yönelik ne var? Küçüklükten beridir bu mesleğe yönelik hayalim vardı kendimi de o yönde geliştirdim. Çocuklara nasıl davrandığıma ilişkin görüşlerinizi görmeden belirtmeyin. Eski okulumda felsefeci adam formasyon alıp pdr ci koltuğuna oturmuş, bir haltı beceremiyordu. Bunun neresi doğru? Objektif olun bence biraz. Dediğim gibi zaten yığınla öğretmen varken başka fakültelerden de bir belgeyle öğretmen olunabilmesi sadece bir saçmalıktan ibaretti.
Cevap sahibi+1 yılSize ne küfür ettim ne de başka birşey. Zorunuza giden şeyler olunca bana damga vuramazsınız. Herkesin bireysel fikir özgürlüğü vardır.
Soran+1 yılDemek istediğini anlıyorum başarılarının da devamını diliyorum. Peki sen benim eğitimimi bilmeden benim kötü olduğuma öğretmen olamayacağıma yönelik fikrini nerden edindin? Benim de küçüklüğümden beri ilgi alanım edebiyattır bu konuda kendimi yeterince geliştirdim diksiyon gibi birçok kursa da gittim yetmez diye dilimi bile geliştirdim, dershanelerde çalıştım. Şahsen kendi lisemde gördüğüm öğretmeyen öğretmenlerden sıkıldığım için iyi bir öğretmen olmak istedim. Fakat şimdi tek umudum devlete atanmak oldu. Alakasız bölümlerin formasyon almasına isyan etmeni anlayabilirim muhasebe okuyan arkadaşımın bile formasyon aldığını gördüm evet anlamsız. Ama nasıl Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı okuyan bir öğrenciyle kötü bir üniversitede Türkçe öğretmenliği okuyan birini bir tutar ve beni haksız görürsün anlamıyorum dostum. Tekrar söylüyorum amacınız memur olmak değil iyi bir öğretmen olmak olsun. Neyseki kpssye girebiliyoruz bu konuda içim rahat. Bahsettiğin üniversitedeki eğitimle benim eğitimimin bir olmadığını bildiğim için... Eğitim derslerini çok alıyor olabilirsiniz ama aynı dersleri formasyonla biz de alıyorduk. Demek istediğim meslektaşım olan insanların birbirlerine kin kusmaları. İnan ki yerinde olsaydım buna sevinmezdim. 65 yaşındaki öğretmeni emekli etmek yerine gençlerin önüne geçtiler ve buna seviniyorsunuz... Umarım ilerde bir tanıdığınız, kendi çocuğunuz, akrabanız aynı duruma düşmez. Yüzlerce insanın hayatını mahvettiler...
Cevap sahibi+1 yılAnlamana sevindim. Ben de sana başarılar diliyorum zaten. Bölümde tabiki kendini geliştiren insanlar da olacaktır. Ama çoğu kişi öğretmen olmak istediği için değil de iş olmadığı için formasyon alıyor. Yalansa yalan diyin lütfen. Etraf niteliksiz öğretmen kaynıyor. Eğitim fakültesinde de herkes mükemmel değil ama dediğim gibi amacı öğretmen yetiştirmek olan bir okulda öğrenim görmek daha mantıklıdır. Siz de keşke baştan eğitim fakültesi tercih etseydiniz şu an mağdur olmazdınız ki eminim mesleğini güzel yapacak olan insanlardansınız. Benim demek istediğim Türkçe öğretmenliği en son 40 binle alıyorsa Türk dili ve edebiyatı 550 bine kadar uzanıyor. Türkçe öğretmenliğini en kötü okulda okuyan biriyle Türk dili ve edebiyatını herhangi bir okulda okuyan iki kişi arasında dağlar kadar fark vardır. Sizin okulunuza veya eğitiminize laf atmıyorum. Benim dediğim de eğitim derslerini 4 sene alanla birkaç ay arasında bence farklar vardır. Ve öğretmen amaçlı yetiştirilen ile diğer şekilde yetiştirilen öğrenciler arasında da. 65 yaşındaki öğretmenleri de hep ben de söylüyorum. Okula gelip ders bile anlatmıyorlar, bize kattıkları hiçbir şey yok. Onları emekli etseler size de yer kalır bize de. Ama onları emekli etmedikleri sürece buna sevinmemiz gayet doğal. Herkes kendi önüne bakıyor, herkes kendi işine geleni savunuyor. Ben de zaten memur olma amaçlı hareket etmiyorum. Ben eşit ağırlık ve sözelden girmiştim. Bana avukatlık da geldi, ama ben ille de öğretmenlik dedim. Atanamazsam bile en kötüsü özel ders veririm yeter ki öğretmen olayım... Umarım dilediğiniz yere gelirsiniz.
AI Persona’ya Sor
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
10
Cevap
5Cevap
Edebiyat atamalari pek yoktu zaten. Sizin için pek değişen bir şey olmadı. En mantıklısı akademisyen olmaya çalışmak.
04 Yorumla
Soran+1 yılKim hayatını mahvedip akademisyen olmak ister? Bu devirde onun içinde bir tanıdığın olması gerekiyor ayrıca. Hiçbir bölümün ataması çok yok ama biz savaşmaktan pes etmeyeceğiz. Zaten yoktu diyerek iyi olmuş diyemeyiz.
Soran+1 yılSiz öyle sanabilirsiniz binlerce atanan öğretmen nerden geliyor acaba?
Soran+1 yılTarihin ataması en az olabilir ama bir lisede en fazla Türkçe ve matematik öğretmeni olur orta okulda da
Ben de edebiyat ogrencisiyim de sey sorcaktim. Simdi formasyon kalkti ya yuksek lisans almadan hoca olunmuyor mu?
016 Yorumla
Soran+1 yılÜniversitede öğretim görevlisi olmak için diyorsan ona formasyon gerekmiyor zaten yüksek lisans daha sonra doktora yapabilirsin formasyonsuz
Soran+1 yılYüksek lisans yapsan bile formasyon alman lazım. Olay tam olarak şöyle olacak: Bölüm mezunları da öğretmenlik için kpssye girebilecek, eğer yeterli puanı alıp atanmaya hak kazanırsan ücretsiz formasyon verilecek. Yüksek lisans yapsan bile lisede öğretmen olman için kpssye girip kazandıktan sonra formasyon alman gerekecek.
Soran+1 yılTatlım hayır yüksek lisanstan bahsettin diye onu anlattım. Tabii ki yüksek lisans yapmadan kpssye girebilirsin.
Soran+1 yılEvet haklısın aklımız çok karıştı. Atamalar az olduğu için formasyonu kaldırdılar keşke bunun yerine 65 yaşındaki öğretmenleri emekli etselerdi... neyseki kpssye girebiliyoruz formasyonun kalkması sadece dershane olanağını kaldırdı önümüzden
Soran+1 yılOkutmanlığa bakabilirsin. Yüksek lisans alman, ALESten 70 alman, YDSden de en az 60 alman lazım. Daha sonra üniversite birinci sınıfların zorunlu aldığı Türk Dili, İnkılap Tarihi gibi derslere girip 4000 TL maaşla başlayabilirsin. Bir araştır derim.
Soran+1 yılOrtalaman 4 üzerinden en az 2 olması gerekiyor diye biliyorum ama kendi üniversitene göre değişir çoğu üniversite o eşiği yükseltiyor. 3.5 yapan bile var. Onun dışında lisede çalışmak için formasyon almadan da öğretmenlik için kpssye girebiliyorsun ve atanmaya hak kazanırsan ücretsiz formasyon veriyorlar.
Soran+1 yılRica ederim 😇
Tekrar getırırler formasyonu. gecmıste de yapmıslardı
02 Yorumla
Soran+1 yılGeri mi getirdiler
+1 yılKaç zamandır konuşuluyordu formasyon kalkacak ye kesin kalktı mı hep söylenti oluyor ama,
01 Yorumla
Soran+1 yılMaalesef bu sefer kesin olarak kalktı.
+1 yılBende bu bölümü okumayı düşünüyorum formasyon alamazsanız ne oluyorsunuz tam olarak
03 Yorumla
Soran+1 yılDostum aklın varsa bu bölümü okuma derim sana. 21 yaşımda saçlarım beyazladı ve bunun sonucu olarak iyi bir meslek sahibi bile olamayacağım. Verdiğin emeğin kesinlikle karşılığını alamıyorsun. Eğer ki çok ilgin varsa oku ama bu ilgini en fazla yüksek lisans yaparak yönlendirebilirsin. Öğretmenlik dışında çalışma alanları kütüphaneler, arşivler, Kültür Bakanlığı, TRT’de çalışabilirsin. Ama bunlar biraz şans işi. 100 kişiden biri bu şansı yakalayabiliyor herhalde.
- +1 yıl
Hadi yaa teşekkür ederim 🌸🙏🏻
Soran+1 yılRica ederim tabii ki detaylı bir araştır derim benim dediklerimle kalma 😇
+1 yılAynen ben de tarih okuyordum, formasyon alacaktım bu yıl. Ama olmadı, bekleyip göreceğiz
05 Yorumla
Soran+1 yılÜstelik eğitim fakültesinden kat kat daha donanımlıyız üzgünüm ama gerçek bu.
- +1 yıl
Fakat onlar eğitici olarak mezun oluyor... Donanım meselesi farklı, o kişiye göre de değişiyor. Baktığın zaman edebiyat öğretmenliği ya da tarih öğretmenliği bölümü çoğu yerde yok. Madem ki ona göre açacaklardı... neyse bir formül bulurlar elbet
Soran+1 yılKişiye göre değişmiyor daha çok. Eğitim fakültesindeki birkaç öğrenciye ders veriyordum daha 2. Sınıftayken...
- +1 yıl
İşte bu senin yeteneğin ile alakalı bence yani ne bileyim... Bakalım illa ki bir yol bulurlar, lisansüstü belgesi ya da öğretmenlik sınavına girip alınan puan sonunda eğitim vermek gibi
Soran+1 yılUmarım...
Gizli Üye(30-35)+1 yılBen de sosyoloji 3. sınıftayım yüksek lisans işi tam olarak nasıl oluyor o kadar hocalarla konuşup araştırdım hala net bir şey öğrenemedim.
02 Yorumla
Soran+1 yılYüksek lisans Hakkında pek bir bilgim yok bildiğim şeyler not ortalamanın 4 üzerinden en az 2 olması lazım ki daha çok 3.90 ortalaması olanlar başvurduğu için 2 ortalaması olanı almıyorlar. Bir de bir takım torpil olayları dönüyor maalesef. Daha sonrasında tezli yüksek lisans seçersen ücretsiz ve 2 sene okuyorsun ilk senende eğitim veriyorlar ikinci senende tez yazıyorsun. Tezsiz yüksek lisans ücretli ve bir sene okuyorsun ve eğitim görüyorsun. Bildiklerim bu kadar.
Cevap sahibi+1 yılTamam çok teşekkür ederim 😊
Gizli Üye(25-29)+1 yılSizin için konuşmuyorum ama genel olarak iyi olmuş. Önüne gelen formasyon alıyordu çünkü.
11 Yorumla
Soran+1 yılMuhasebe bölümünün bile formasyon aldığını gördüm evet saçmaydı. Fakat atamaların az olmasından dolayı formasyonu kaldırması çok yersiz. Bunun yerine 65 yaşındaki öğretmenleri emekli etselerdi keşke...
- Eğitim & Kariyer konusunda 498 cevap paylaştı.
+1 yılBaşka bir yol bulunur mutlaka
10 Yorumla
+1 yılAkademisyen ol daha iyi
03 Yorumla
Soran+1 yılKolay bir şeymiş gibi söylüyorsunuz...
- +1 yıl
Prestij kazanmak kolay değil.. İsminizin önüne yazılacak unvanlar gelecek tabii
- +1 yıl
Kolay meslek yok.. Süreci uzun yorucu olsa da kazandırdıkları büyük Dediklerimi haifife alma.. Bu işleri bilen biriyim..
+1 yılİlahiyat okuyorum, formasyon dersi alıyorum
07 Yorumla
Soran+1 yılÜzgünüm ama geçerliliği kalkmış haberlere bakmanı tavsiye ederim. Birçok insanın formasyona verdiği para boşa gitti...
- +1 yıl
O zaman dersi almamıza gerek yok sanırım
Soran+1 yılYetkili birine sorsan daha faydalı olabilir
- +1 yıl
Ben öğretmen olmak istiyordum, nasıl olacağım peki?
Soran+1 yılKpssye girebiliyorsun öğretmenlik için. Eğer yeterli puanı alır ve atanmaya hak kazanırsan ücretsiz formasyon alıyorsun.
- +1 yıl
Anladım
- +1 yıl
Teşekkürler
+1 yılAlsanda zor öğretmen olurdun knk
06 Yorumla
Soran+1 yılNerden vardın bu kanıya?
- +1 yıl
Knk edebiyat sıkıntılı bölüm puanlar aşırı yüksek , alan falan var boş yani
Soran+1 yılOkutmanlıktan haberin var mı bilemedim. Üniversite birinci sınıfta herkesin zorunlu aldığı derslere giriyorlar. Türk Dili dersi gibi.
- +1 yıl
Knk ne yaparsan hap edebiyat bölümünün günümüz için hiçbir albenisi yok.
Soran+1 yılHiçbir bölümün günümüzde albenisi yok. Demek istediğini anlıyorum fakat saçını beyazlatmadan güzel bir işe sahip olabilen bölüm yok. En azından öğretmenlik açısından en çok aranan öğretmenlikti. Bir lisede Türk Dili Edebiyatı öğretmeni mi çoktur Coğrafya öğretmeni mi? Burdan anlamış olursun konuyu. Hem orta okul hem liselerde iş imkanımız vardı. Çünkü en çok aranan öğretmenler Türkçe ve Matematik öğretmenleri.
- +1 yıl
Doğrudur da işte demek istediğim eski popülaritesi kalmadı.
Yine edebiyata oranla okunası çok daha güzel bölümler var hiçbirinin net geleceği yok o ayrı tabi
ders ile birlikte veriliyor sanıyorum
06 Yorumla
Soran+1 yılBölümlerde formasyon eğitimi verilmiyor. Senin dediğin eğitim fakültesi.
Soran+1 yılZiraat mühendisi okul müdürü mü? Nasıl mümkün olabilir?
Soran+1 yıl@ilyess ziraat mühendisinin lisede göstereceği ne gibi bir ders olabilir açıklar mısınız? Ha üstüne bir branşa yönelik bir eğitim alıp öğretmen olduktan sonra müdür olduysa ona lafımız yok. Öğretmenlerin müdür olabileceğinden haberimiz var zaten.
+1 yılKPSS ataması nasıl
02 Yorumla
Soran+1 yılKpssye girebiliyoruz öğretmenlik için. Eğer puanımız yüksekse sınavı geçersek ücretsiz formasyon almaya başlayacağız.
- +1 yıl
Hayırlısı
Yaşamayı dusunuyorum
01 Yorumla
Soran+1 yılHiç aklıma gelmemişti.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer