
KPSS Orta Öğretim Meslekleri Nelerdir? Hangi Meslekler Seçilebilir?


Selam :)
Türkiye'de çoğu vatandaşın en çok istediği şeylerden biri tanesi KPSS sınavından iyi bir puan alıp atanmak. Tabi ki sadece lisans okuyanlar için KPSS yok. Bir de lise mezunları için yapılan KPSS Orta Öğretim sınavı var. Burada en merak edilen soru KPSS lise mezunları hangi meslekleri seçebilir? oluyor. Tabi ki birçok seçenek var.
KPSS ortaöğretim meslekleri arasında en popülerlerinden biri teknisyenlik mesleği. Genelde devlet dairelerinde çalışmak için meslek bilgisini konuşturacak insanlar alınır. Elektrik teknisyeni, araç teknisyeni en çok kadro açılan mesleklerdendir.
En popüler ikinci meslek ise İtfaiye Eri. Yangın söndürme, arama kurtarma faaliyetlerinde bulunma, araç kullanma gibi konularda çalışırlar. Sadece aktif olarak da çalışmazlar aynı zamanda İtfaiye hizmet binalarında masa başı işlerde, güvenlikte ya da araç bakım, onarımında rol alabilirler.
Sanırım KPSS ortaöğretim puanıyla en çok alım yapılan mesleklerden biri şoförlük. Birçok devlet dairesi için şoföre ihtiyaç vardır bu sebeple sık sık alım yapılır.
Devlet dairelerinde getir götür diye tabir ettiğimiz işleri yapan, çay ocaklarında çalışan ya da temizlik işleri gören kişilere hizmetli diyebiliriz. Çalıştıkları devlet dairesine göre yapacakları işler de farklılık gösterebilmektedir.
Son yıllarda Zabıta Memurluğu için KPSS lisans puanı ile de alım yapılsa da hala ortaöğretim puanıyla da alımlar yapılabilmektedir. Ortaöğretim KPSS meslekleri arasında en çok tercih edilenlerden bir tanesi. Birçok kişinin yapmak istediği bir meslek. Zabıta memurları yerel yönetimlere bağlı olarak çalışırlar. Kamu düzenini ve sağlığını korumakla görevlidirler.
Özellikle meslek lisesi okumuş ve meslek bilgisine sahip kişiler arasından tercih yapılır. Daha çok kadınların tercih edildiği bir meslektir. Devlet hastanelerinde ihtiyaç olduğunda KPSS ortaöğretim puanı ile alımlar yapılır.
Sağlık alanında çalışmak çoğu kişinin isteyeceği bir şeydir. Sağlık memurları hem ortaöğretim hem de lisans puanlarıyla alınır. Hastanede çalışan hekim ve hemşirelerin görevleri dışında kalan pozisyonlar için alım yapılır.
Toplum içinde düz memur diye tabir ettiğimiz meslektir. Bir unvanı bulunmaz. Lisans eğitimi gerektirmeyen ve lise eğitiminin yeterli bulunduğu pozisyonlar için devlet dairelerinde çalışacak memurlar alınır. Her devlet dairesinde memurun yaptığı iş farklıdır. Genelde evrak ve büro işleriyle ilgilenirler. Çok tercih edilen bir meslektir.
Veteriner Sağlık Teknisyeni veteriner hekimlere yardım eden kişilerdir. Belediyelerin veterinerlik hizmetleri de vardır. Bu sebeple veteriner hekime yardımcı olarak çalışanlara ihtiyaç duyulur. Bunun için lise diploması yeterlidir. Bu sebeple ortaöğretim KPSS ile alan meslekler arasındadır.
Çocuk bakıcısı ya da bakıcı anne diye tabir ettiğimiz meslek çocuk yuvalarında veya kreşlerde çocukların eğitiminden sorumlu öğretmenlerin yardımcılarıdır. Çocukların bakımıyla ilgilenirler. Bir nevi annelik yaparlar diyebiliriz. Bu meslek için kadınlar için kontenjan açılmaktadır.
Yukarıda KPSS ortaöğretim hangi meslekler var? sorusuna cevap verdim ancak en popülerlerini yazdım. Tabi ki KPSS ortaöğretim puanıyla alan başka meslekler de bulunmakta. Sıralayacak olursam:
Atanman için çok yüksek puan alman lazım 85 üstü anca kurtarır...70'i geçersen bazı kurumlara başvurman için ana koşulu geçmiş oluyorsun böylece torpil araya giriyor falan filan...
kpss ye gir puanı al sonra gel buraya yaz bosuna yorma kendini cnkü bende giriyorum Önlisans seviyesinde. seneye insallah Lisans seviyesinde girecem insallah.
Gerçekten yapabileceğim meslek yoksa girmeyeceğim sınava zaten anadolu lisesi mezunuyum ve para için çalışmam lazım bu yüzden araştırıyorum. Lys ye girdim. Benim gibi mesleği olmayıp kazanan varsa diye sordum burda.
Bende bylr bir şey yapmayı düşünüyorum lyste girdim ikinci öğretim yazıp sabah çalışacağım. Çalışmaya çalışıyorum, madem güvenilir bir yer olsun sonuçta bilmediğim bir şehirde gideceğim bilgisi olanlar bana da mesaj atarsa sevinirim
Aynı durum yani :) ben okuduğun üniversitede çalışabilirsen ders saatine göre ayarladıklarını duymuştum
bir mesleğin yoksa kpss ye girip 90 üstü puan alman lazım
Anadolu lisesi mezunuyum. Memurluktan başka olabileceğim bir şey yok sanırım çünkü alanım yok..
Üniversiteye gideceğim ama çalışmam lazım okuyabilmem için. Aslında iş heryerde bulunur garsoluk da yaparım ama kpss de iyi netler yapabileceğime inanıyorum
mesleklerin numaraları var tercih yaparken onları yazıyosun da senin bölüm bile yok sen büyük ihtimal atanamazsın
Evet ben de baktım ösym den. Çoğunlukla meslek lisesi için sanırım ortaöğretim kpss :( cevap için teşekkürler.
Diğer Görüşler İçin Aşağı Kaydır
Senin Görüşün Nedir? Hemen Üye Ol!zabıtadan tut zabıt katipliğine bir çok şey var ama ortaöğretim alımları az punaları birazdaha yüksek olur
Aşağı yukarı bir çok kurumda memur statüsünde bulursun. Meb seç.
Lise mezunları için fazla seçenek yok zaten fazla kişi almıyorlar. 90 üstü puan alırsan ancak atanıyorsun zaten oda 3. 4. atamada. sen onu kafana takma sen 90 üstü puan almaya bak
arastırsan dha ıyı olur gayet cok meslek var ama okudugn okul ve bolumle ılgılı mesleker var arastır bulurusn :)
ne ararsan var aklına gelebilecek her meslek senin ne mesela?
"Gerçekten yapabileceğim meslek yoksa girmeyeceğim sınava zaten anadolu lisesi mezunuyum ve para için çalışmam lazım bu yüzden araştırıyorum. Lys ye girdim. Benim gibi mesleği olmayıp kazanan varsa diye sordum burda." yukarıdaki yorumumu kopyaladım buraya abicim.
düz memur olabilirsin hani bilgisayar basında tırı vırı yapanlar ama girbence yalnız atanman içinde 85 üstü falan gerekiyo
düz lise mezunuysan hademelikle memurluktan başka hiçbişi yooookkk :))
Bi’Bot Seçimi
Çok Süper Görüş