Dört yıllık mezunsun diyelim. Hangi bölüm olduğu önemli tabii ama genel olarak en yüksek ve en düşük dört yıllıkları düşünebilirsiniz.
Minimum kaç lira maaşla işe başlamalılar? Deneyimleri yok ancak diplomaları var, hele alanında bir işe başladı ise 6 ay ila 1 sene arası işi zaten öğrenecek. Ama sonra sen işi öğrendin diye ekstra zam yapmayacakları net.O nedenle hem emeğini eritmemek hem de deneyimsiz olduğu gerçeğini perdelemeden ne kadar almalılar?
Ben 4 bin diyorum. 4 binliranın altında eğitimli işçi çalıştırmak doğal karşılanmamalı.
Üniversite mezunu biri ilk işe başlarken maaşı ne kadar olmalı?
Ülkemizdeki işsizlik sorunun , samimi olarak söylüyorum, en temel sebebi bu. Arkadaşlar bende lisans mezunuyum. Her ne kadar teorik ve staj uygulamalarınız olsada, iş hayatı bambaşka bir unsur. Asgari ücreti bile fazla bulurum bir çok alanda. Eğitimli işçi diyorsunuz, yıllarını mesleğine vermiş, bir insan asgari ücret alıyorsa , 4 yılı okula verip tecrübesiz işe adım atarken 3, 4, 5 bin TL düşünmek çok yanlış. Bu gün yüksek öğrenim mezunları , diğerlerine göre daha yüksek maaş alıyorlar, ama onlar bu seviyeye kolay mı geldi? Yıllarca sabır göstererek bu seviyelere geldiler. Öyle yok hazıra konmak , ben devlet sistematiginin de bu islerlikte olmasını istiyorum şahsen. Tecrubesiz insanın maaşı mesleğe yıllarını vermiş olanla aynı olmamalı. Sen işe adım at , önce benimse kendi işin olarak gör samimi bir gayret içinde tecrübe kazan , sonrasında mesele para meselesinin ötesine geçiyor, bir süre sonra, sen iş kapısı değil iş kapılarının seni arıyor olduğunu göreceksin. Ben bu durumu , şahsım olarak , bir kerede değil daha fazla yaşadım. İşte o zaman masada, kaliteli ve nitelikli bir çalışan olarak oturan ve pazarlık yapabilen olursunuz. Unutmayın , siz, işine gelirse kelimesini duyan değil söyleyen olabilmelisiniz. Bunun için ozveri, azim ve sabır gerekli. Hosnutsuzlukla , asi tavırlarla , şikayet dedikodularıyla bir adım ileri gidemeyeceğinizi unutmayın. Aynı zamanda bu gün içinde yaşadığımız dünya güncesinde bir çok alanda sadece üniversite mezunu olmak yeterli olmayabiliyor. Bütün imkan elinizde vaktinizi boşa harcamayın donanım ve vizyon sahibi olun, aynı zamanda okuyan ve ayrıca araştırmacı olun. Öğrencilikte heybenizi ne kadar kaliteli doldurursanız , hayat yolculuğunuzda o denli rahat ve başarılı geçer.
Elbette ki asgarî. :) Uygulamalı olarak eğitim aldıysa bile asgari ücret ile başlamalı. 6 ay veyahut 1 yılda bilgi birikimi ve işe olan enerji, alaka ve bilgi birikimi (tecrübe) düzeyine göre bu rakam arttırılmalı. Bir gıda mühendisine örnek vererek ilk iş tecrübesinde asgari ücret ve bir yıl sonra ise bahsetmiş olduğum kriter ve yetkinliklere sahip ise, minimum 3500 TL almalıdır. Not:Bu rakamlar Turizm sektörü ve içinde bulunduğumuz yıl baz alınarak dile getirilmiştir. İyi forumlar.
İşsizliğin yoğun olduğu bu zamanda biz mezun kişiler istediğimiz maaştan ziyade düzenli bir iş aramaktayız. Alışılmışa göre bir fiyat bir çmekte bence yanlış Normal bir iş yerinin o pozisyona verdiği fiyat biraz araştırılıp fazla abartmadan mülakatta dile getirilmelidir. Deneyimlere göre kalifiye olduğunuz takdirde istediğiniz ücreti talep edebilirsiniz Başlangıç için 3000 3500 lira gibi düşünüyorum bende
Üniversite mezunu bir işe başlıyorsa şükretsin yeter :) Diplomanın, liyakatın önemsenmediği, üretimin olmadığı ve üretime, sorgulamaya kapalı olan bir ülkedeyiz. 3.200 tl olmalı ve 6 ay sonunda zam yapılmalı. Gerçekte ise 2.500 tl civarı alabilir. Kötümser diyebilirsiniz, ancak ben böyle değildim, yüksek lisans mezunu, dış görünüşümden ve kişiliğimden ödün vermeyen -kendimi pazarlamayan- biri olarak iş bulamayınca bu denli pesimist oldum.
4000 mi? 4000 çok optimist bir yaklaşım. Hele de bizim ülkemizde.
Size bizim ülkemizin gerçek tablosundan, bir öğretmen örneği vereyim.
Ben bir çok sertifikası olan, 4 yıllık fakülte mezunu bir öğretmen olarak ilk iş teklifimi mezun olmadan aldım ve özelde ilk olarak 400 lira teklif edildi. Ve işi onlar teklif etmişlerdi. Ben bulmadım. Şaka gibi değil mi? İkinci teklif gelen yerden ise 1000 lira aldım. Kabul etmemin tek sebebi oranın bir vakıf olmasıydı ve ücretsiz olarak bir çok çocuk okutmasıydı. Fakat gerçek tablo vakıf olsun olmasın her yerde bu. Çünkü işsiz çok. İhtiyacı olan çok ve iş verenin tavrı, bulmuşsun bunuyorsun. Seni bu deneyimsizliğinle zaten kimse işe almayacak. Eğer istemiyorsan da kapı şurada. Ben elimi sallasam ellisi gelir. Ve geliyor da. Çünkü dediğim gibi ihtiyaç sahibi çok.
Türkiye de beklentin olmaz getirileni önüne koyarlar ne çıkarsa onu yersin koyun gibi aynen böyle inanmayacaksınız ama gerçek bizim yan binada tarih öğretmeni kız 29 yaşında atanamadı evlere çocuk bakmaya bile gitti 4 yıllık ulusyararası ilişkiyer bitirkiş kadın inşaatta kalas taşıyor abartkıyorum inşaatlara gidip görebilirsiniz biz o kadar milletin göt büyüteceği yeri temizlemek için lise mezunundan emir almak icin okuladık devlet öğrenci desteğinin borçları cabası iş şok neyle ödeyeceğiz o borcu bizi kuma alında tam olsun öyle ödettirin oldu olacak evet lanet olsun bu ülkeye benim nazarımda gelişememiş ve gelişmeye de çabalamayan bir ülke ve cahil cühela nerde çöpler var Allah doldurmuş buraya bence cehennem diye geçen yer ortadoğu ülkeleri ulan daha önce yaşadık bir boklar yediktemi bu cezayı bize verdiler diyorum🤔neyse olay bu işte
Eğitimcilere daha dogrusu ogretmenlere bu konuda haksizlik yapildigini dusunuyorum. Atanamayan ve ozel sektorde calismak zorunda olan ogretmenlerin ilk yil ki maasi ogrendigim kadariyla en fazla 1000. Gerisini siz dusunun. Bir insanin boylesine zor bir ekonomi durumundan oturu o parayla nasil gecinebilecegini? Ustelik sirf vazifesini yerine getirebilmek icin 4 sene boyunca egitim almis, gecesini gunduzune katmis, etkinlikler, materyaller gelistirmis, emek vermis insanlar icin bence fazlasiyla haksizlik.
Hangi bölümü bitirdiği önemli değil demişsin kalifiyeli denilen bir sınıf var kendi işini yapan onun eğitimini alan az da olsa bu sınıf var. Önemli olan hangi işi yapacağıdır. Adamlar yıllardır çaycıya on bin TL maaş vermişler düşün artık sen. Yaptığın işe göre maaş alırsın riski fazla işte maaş ve sosyal haklar fazla olmalı mesela. Ayrıca günümüzde herkes üniversite mezunu bu işe girmek için bir etken bile değil artık.
Türkiye de işçilik para etmiyorrrr Zaten ise girmek zor ya ya tanıdık ya torpil Bence minimum 3.500 tl olmalı insanların daralmadan yaşaması için türkiye şartlarında isci sınıfını küçük görüyorlar bence maşlar yüksek olmalı 3.500 ile 4.500 arası idealdir
Mesleğin sektör üzerine etkisi ile değişebilen bir durum da mevcut günümüzde. Örnek veriyorum; mühendislik bölümünden mezunsan ve kpss ile atanmışsan zaten kazanacağın miktar belli'dir 4 bin tl veyahut üzeri bir maaş aralığı. Fakat özel sektörden başlayacaksan asgari ücret ya da bir tık üzeri alırsın. Ha bu demek değil ki, ilerleyen dönemlerde de aynı maaş olacak. Kendini geliştirip, tecrübe'ne tecrübe kattıp işinde kendini kanıtladığın müddetçe maaşında artar.
sektörden sektöre değişir. her meslek grubunun belli bir maaş aralığı vardır ve yeni mezun bir insan öncelikle kendisini bir iş yerine atmayı düşünmeli bu sebeple maaşı normal seviyenin biraz altında maaş ile başlayarak orada en az 2 sene çalışma tecrübesi edinerek çalıştığı süre içerisinde yeni bir iş arayışı ile daha yüksek bir maaş hedefi ile yeni bir iş arayışı içine girebilir.
Önüne gelen üniversite okuyor zaten. Ama insanlar kendilerini geliştirmedikleri için alanında uzman olmuyorlar ve buna rağmen 4-5k maaş bekliyorlar. Eğer alanınızda iyiyseniz hakkınızı verirler bu nettir yani. 4-5 yıl sonra kendimi çok merak ediyorum gerçekten. Daha sınav strestini kaldıramıyorum eğer işsiz de olursam düşünemiyorum.
Sıkıntı dag tas unıversıte mezunu olması halıylede iş bulmak zorlasıyor fırmalarda en az parayla kımı çalsıtırılarsa onu alıyorlar. Ancak şöyle bır sey var unıversıte mezunu olmaktan zıyade kendınızede ıyı yatıım yapın. Meslegınızle alakalı semınerler sertıfıka programları vs nekadar ekmek okadar köfte durumu. Yanı sızı rakıplerınızden öne tasıyacak her artı tecrube bılgı sızın 1 adım one gecmenızı sağlar ama guncel pıyasa sartlarında tecrubenız yok ıse 3000 tl uzerı pek teklıf gelmez sanıyorum.
Seminerler ve sertifikalarda eskisi kadar etkilemiyor inanin. Ya tipe gore, davranisa gore ya da dediginiz gibi en az parayla kim calisirsa ona gore ise aliyorlar. Ne yazik ki.
@Birazmutsuz Ben trendyol vs yerlerde etıcaret yapan bır fırmanın sahiyıbıyım yanımda 8 bayan var. Hıcbırını tıpe gore almadım acıkcası sonucta mankenlık ajansı ısletmıyorum ben daha cok tecrube ve zekı oldugunu gelısıme acık ve en onemlısı problem çözme yetenegı yuksek pozıtıf olanları tecıh edıyorum. Yani profoyonel bakıyorum olaya ve boyle bakan cok kısı var. Onemlı olan sız ne ıstedıgiinızı bılın be kendınızden emın olun ve cıddı fırmalara baş vurun heryere basvurun mutlaka bıryerden gerı dönus olur
Fikriniz icin tesekkur ederim. İsteyen insan amac edindigi yolda asla pes etmez. İş icin olmasi gereken uygun kriterleri uygulamissiniz tebrik ederim. Umarim bircok is veren sizin gibi dusunuyordur.
@Birazmutsuz Emın ol var benım gıbı cok ısveren. Cunkı ben nekadar ıyı eleman secersem bana faydası okadar fazla olur bu yuzden kendınıze melsegınızle alaklı yatırım yapmaktan cekınmeyın mutlaka bır gun faydası gelır ;)
Gönlümüzden geçen elbetteki rahat yaşam standartları için en azından 4000 civarı ama şu önemli bir nokta. Bu kadar ciddi şekilde dışa bağımlı olan bir Ülkede asgari ücret 4000 lira olması demek ekmek satış fiyatı 2.5 tl demek. Paranın değeri olmadıktan sonra ele geçen fazla olsa ne olur ki paranın alım gücü olmadıktan sonra
Diploma şu dönemde bölümüne göre değişkenlik göstersede çok büyük bir faktör değil malesef illere göre değişir bir durumda olsa Sigorta yapmadan asgari ücretle çalıştırmak isteyen bile bulunabilir olması gereken yine kendi kanaatimce asgari ücretin ortalar bir ilde bir tık üstü olması gerçekler bu şekilde malesef
Haklısınız.. Bence de en alt sınır onlar için 4-5 bin olmalı. Lakin malesef asgari ücret üniversite mezunları da dahil olmak üzere nüfusun büyük çoğunluğunun kaderi haline getirildi. İşin diğer bir kötü yanı asgari ücretle başlanıp, kısa sürede artması beklenir.. Ama bu kolay kolay olmaz.. Olsa da çok az olur.
Hangi bölümü bitirirsen bitir. Tecrübe yoksa sadece diploma varsa asgari ücret belki bir tık fazlasını verirler.
Ne biliyorda tecrübesiz insan neyin karşılığında alacak? Bir işletme orası ve her işletme kâr etme amacı ile çalışır. Çalışanda bilgisini ve zamanını satarak işin doğru bir şekilde yapılıp işletmenin kâr etmesini sağlayacak bir unsurdur sadece.
Diploma denen kağıt parçası iş öğretmiyor. İş hayatında da o kağıt parçasının bir önemi kalmıyor.
Yorumlar öldürdü beni bu kadar aptal genç görmek çok üzücü Genel olarak Asgari ücret ile başlatıyorlar. Hukuk mezunu 2500 ile başlayan da var mühendis 2500 ile başlayan var parayı begenmiyorsan yok sana iş derler sonuç bolca işsiz var biri zaten kabul eder ediyorda. O yüzden 4 bin hayali kurmayın
4 bin alamaz hemen. Ona bakarsak ben 3 üniversite mezunuyum , o adamı haliyle katlarım 😃
Sektörel bazda işler değişir gelişir karışır. Tecrübeye de bakılıyor ne kadar tecrübesiz başlansa da , staj bölüm bazlı olarak çok önemli bir kriter. En büyük olay da biraz üniversiteden geçiyor.
malesef çok büyük çoğunlukla üniversiteden çıkan kişi kendi alanında bile hiç bir bilgisi olmayan bir eleman durumunda oluyor. bu durumda işveren tarafından da bakmak gerek. eğitimin kalitesi neredeyse sıfır iken ve okuyan kişi sayısı piyasa ihtiyacının üzerindeyken eğitimli işçi diyebileceğimiz sınıfın karmakarışık olduğunu tek bir tipleme olmadığını düşünüyorum
Okuduğun bölüm değil ne bildiğin ne tecruben olduğu önemlidir. Kimse de zaten gel sen yeni mezunsun al 5 bin lira maaş demez. Kimse kusura bakmasın. İşi bilen adama verilir para. Tecrubesiz birine değil
Kesinlikle okumuş bir insana hatta buna okumamis agir işlerde çalışan insanlarida dahil edebilirim. Asgari ücretten fazla alması gerektiğini düşünüyorum. Özelliklede ataması yapılmayan öğretmenlerimizin özel sektörde de hakkettigini almasını isterim
Hangi bölümü okuduğunu bilmiyorum ama ben aöf uluslararası ilişkiler 4 yıllık okudum.Çalıştığım asgari ücret temizlik işi yani türkiye gerçekleri acı ama gerçek diplomanın bir hükmü yok işveren için diplomalılar dezavantaj adeta
yani bu işten işe değişir kolaydan zora doğru yükselir birde eğitim aldı diye tecrübe ve deneyimi olmuyor o yüzden zamanla artabilir eğitimi herkes alabilir ama vicdan karakter yoksunu insanlar o işleri kirletiyor
Türkiye'de bu standart ve algı kesinlikle değişmeli. Kişi başlayacağı veya aradığı iş alanında yeterlilik özellikleri, eğitim ve birikimi varsa maaş konusunda teklif edileni değil, kendi rakamı üzerinden karara varmalı. Çünkü iki taraf içinde ortak paydaş kalifiyelik. Bu durumda olana da asgari ücret teklifi veya az olanı kabullenmek çok büyük hakaret
Soruyu bence yanlış sormuşsun. İlk maaş bölümden bölüme göre önemi değişir bir mühendissen ilk maaşın çok yüksek olmaz muhtemelen ama eğer öğretmensen zaten kamuda sabit maaş alırsın. Yani ilk maaş bölümden bölüme farklı olur ve çoğu bölümde de yüksek bir mevla olmaz genelde.
Arkadaşım, mezuniyetin ve okulun elbette önemli fakat tecrüben çok daha önemli. 5 yıl 10 yıl çalışan bir lise mezunu kişiden daha yüksek bir beklentin olmamalı. Kanaatim 4 bin civarı olmasından yanadır. Fazlası ütobik olacaktır.
Üniversite menzunlarnın tecrübeleri yok demesini pek anlam veremiyorum. 4 sene boyuna ne yaptın. Alanında hiç araştırma yapmadın mi, proje geliştirmedin mi?
Türkiye'deki üniversiteler maalesef öğrenciye deneyim kazandırmıyor. Proje ve araştırmalar derse yöneliktir. Mesela elektrik mühendisliği bitirip sonra bir hastanenin bakım ve arıza kısmında çalıştığını düşün. Üniversitede sana hangi tıbbi cihazın arızası nasıl onarılmalı diye öğretmiyor o cihaz hakkında genel bilgi veriyorlar. Ama Almanya gibi mühendislikte master ülkelerde bunların hepsini iç içe veriyorlar. Bizim ülkede o yüzden sıkıntı bu deneyim işleri maalesef
@Cimbicmemakinesi Deneyini üniversiteler kazandırmaz zaten deneyimi üniversite içinde kendiniz kazanırsınız. Ben şartlarım gereği uzaktan eğitim ile üniversite eğitimlerimi tamamladım. Bu şekilde 3 tane bölüm bitirdim. Okuduğum her bölüm de edindiğim tecrübelerimi, projelerimi, CV'me ekleyebiliyorum. Örgün okuyup da benim yaptığımı yapan bir çok tanıdığım var. Sırf üniversite yapmış olduğu proje ile hemen iş hayatına çok iyi maaşlarla işe başlayanlar da var.
Üniversitelerin bir takım eksikleri olduğu konusunda katılırım. Ama bu eksiklik dezavantaj değil avantaj benim için. Neden derseniz zaten üniversitenin imkanı yok diye işi salan bir çok öğrenci var. Bende bu dezavantajı kendime avantaj olarak nasıl sağlayabileceğime bakıyorum. Bir adım öne geçiyorum.
Üniversitesinde imkanı olup da ve bu imkanı değerlendiren ve 4 yıl boyunca bir çok çok proje, araştırma yapmış ve 4 yıllı dolu dolu geçirmesine rağmen halen tecrübem yok diyen öğrenciler de var.
"Mesela elektrik mühendisliği bitirip sonra bir hastanenin bakım ve arıza kısmında çalıştığını düşün. Üniversitede sana hangi tıbbi cihazın arızası nasıl onarılmalı diye öğretmiyor o cihaz hakkında genel bilgi veriyorlar" demişsiniz.
Bu sorunun çözümü gayet basit. 4 sene var. 4 sene demek 4 tane yaz dönemi demek. Üniversite öğrendiğin bilgilerle yazın bu işi yapan iş yerlerine gidin ve yaz dönemi boyunca 1 ay ücretsiz çalışmak istediğinizi ve bu işi öğrenmek istediğiniz söyleyin. Mutlaka buna evet diyecek iş yeri ve firmalar çıkacaktır.
Zamanında bazı projelerde bu şekilde öğrenci çalıştırmış, sırf öğrencilerle bitirdiğim projeler var. Başta öğrencilere ücret vaat etmeme rağmen işin sonunda öğrencilere ücretlerini de ödedim.
Yani şartlar ne olursa olsun yapmak isteyen yapar, yapmak istemeyen bahane arar. Bahaneler göbek deliği gibidir, herkes de bulunur ama hiç bir işe yaramaz.
Nerdeyse hayatı boyunca okumuş, bana göre maaşı en az 15000-20000 falan hatta daha fazla olması lazım ama beni kim dinler ve anlar. Bir üniversiteli bile buna itiraz edecek beyinde iken 🤷🏻♀️
@scapegoatRONA inanıyorum. Ben insanların bir sürü sınav stresinden ve okul stresinden sonra çok çok daha iyi maaşları hakketiğine inanıyorum. Sen neden inanmıyorsun?
Şu hayalden vazgecilmeli diye düşünüyorum ne kadar üniversite mezunu olursa olsun eğitiminde aldığı bilgiler sadece kitap üstünde oluyor çoğu zaman pratiğe dökülene kadar asgari ücretin bir tık üstü ideal bir maaş ama yillandikca hakkının verilmesi gerektiğini düşünüyorum
Patronun çok para vermesi için önce senin ona çok para kazandirman gerekli Yillarin tecrübesini almış piyasada pişmiş Arif ustayla 4 senelik mezun aynı parayı almamalı bence
6000 TL Evi ve son model arabası olacak. Bakire ve dindar olacak ve 3. Dünya ülkesi tarzı demirelin dediği gibi pilav yiyelim yeter maddezini uygulayarak aynı kendileri gibi, salak bireyler yetiştirecek, sonrada sorgularsa; ee bizde Tüm ülkeyi satmaya bir ses çıkarmadık, kıçımıza adidas, üstümüze bilmediğimiz grupların tişörtlerini giyerek, popüler kültürden çok kurtardık da kendimizi birde kültürden bahsediyoruz diyecek.
Dediğin gibi alanına göre değişir tabi ama 4000'den fazla bile veren yer çıkabilir ki var tanıdığım hemde baya fazla. Bölümün ve işe girdiğin yer ikisi bu fiyatı etkiler artırır ve azaltır.
3.200 liraya standart personellik yapıyorum tecrubede gerektirmiyor ama ulke sartlari cok farklı ve riskli ve uni bitiren biri asgari almali 4 5 degil isi bilmiyor etmiyor hemen cok yüksek verilmez.
Ehliyeti olmayanda araba kullanabilir olanda, yani arabayı sürmeyi bilmek önemli , o yüzden diplomalı diye kimse kusura bakmasın asgari ücretden başlamalı , diploma çalışmıyor işi bilen yapar, o kadar insan aptaldı senelerini verip tecrübe kazanarak maaşım yükselsin istiyor
Okuduğu bölüm, Üniversite ve sonra sertifika durumlarına göre değişir. Düz mezun birine 3 bin den fazla vermem. İşi öğrenirse ve kendini sevdirir ise de 1. yıl sonunda güzel bir zamda alabilir.
Türkiye'de vasıflı ya da vasıfsız olsun bir çalışana verilecek ilk maaş en az 5000 olmalı. Ama tabi ki bu bir hayal bu ülkede. Alacağın maksimum maaş 3000 TL olacaktır.
Senin yaptığın o işi stajyer de yapabilir... Asgari olursa bile mecbur razı gelirsin, ya da güzel bir ünü tanıdık vs derken, bir bakmışsın on yıllık personelden daha fazla alıyorsun
Üniversite mezunu olmaya aşırı mana yüklüyorsunuz. Bende gittim nasıl olduğunu biliyorum. Bitiren herkes biliyor. Sırf mezun diye üstün bir maaş almayı bekleyemezsin. Geçerli işe yarar bölüm olacak
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Dış hekimleri bile zar zor asgari ücretle başlıyor ooooo
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
2 yıllık mezunuyum moda tasarım 3500 teklif etmişlerdi bana