Diş Macunu fabrikası, üretim bandında bilinmeyen bir ayarsızlıktan dolayı bazı kutuların içine diş macunu tüpünü koymadan paketleyince şikayetler artmış, Yönetim toplanarak acilen kendilerine hayli prestij kaybettiren “ boş gönderilen kutu “ sorununu 18 milyon dolarlık bir ek tesis yaptırarak çözmüşler, yaptırılan ileri teknoloji yazılımı ile son derece hassas bir elektronik baskül paketlenmeden hemen önce her kutuyu tartıyor, olması gerekenden az ağırlık hissettiğinde anında alarm çalarak bandı durduruyor, görevli biri gelip boş kutuyu banttan alıyor ve tesisi tekrar çalıştırıyormuş.. Müşteri şikayetleri anında kesilmiş, CEO müthiş memnun, ilk haftalar makine günde bir düzine boş kutu ayıklarken 3 hafta sonra boş kutulardan eser kalmamış. Bu durumu merak eden CEO 18 milyon dolarlık hassas baskülün yerleştirildiği yere gelmiş, o bölümden hemen önce yerleştirilen, boş kutuları üfleyerek banttan dışarı atan bir vantilatör görmüş, ustabaşını çağırıp “ Bu.. Bu ne?” diye sormuş, “ Efendim onu biz koyduk..” diye cevap vermiş ustabaşı, “ İkide bir zırt pırt alarm çalmasın ve bant durmasın diye bizim çırak yerleştirmiş onu oraya. Şimdi fabrikada ki yönetimin fabrikaya maliyeti ve Çırağan maliyeti nedir? Önemli olan kafayı çalıştırmak yoksa bu ülkeyi yıllardır yönetenler hep okumuş insanlardır.
Ya bizim ülkemizin problemi bu çalışmayı sevmiyoruz çalıştığımız şartlarda da en iyisi olsun istiyoruz. Amerikanın new hamspire eyaletinde kişi başı gelir 68 bin dolar amerikanın en yüksek refah seviyesi olan eyaleti. hayrettin geçen bir sosyal deney yapmak için dilenciye yaklaşıyor adam türk çıkıyor. Almanyada da durum bu almanlar eşşek gibi çalışırken bizimkilerin zoruna gidiyor iş beğenmiyor maaş beğenmiyor. gidip öğretmenlik okuyorsun sonra atanamıyorum giderken bilmiyor muydun atamasının mezun sayısına göre az olduğunu? gitmiş hint dili ve edebiyatı okumuş devlet bu bölümü kapatsın iş vermeyecekse diyor. kamunun görevi üniversite bölümlerine iş istihdamı sağlamak değildir o bölümü okumak isteyen ihtiyacı olan okusun o zaman meşgul etmeyin hem kendinizi hem devleti. işletme bölümü için de aynısını söylüyorlar sokak röpörtajında nedne çalışmıyorsun sorusuna işletme mezunu arkadaş 5 bin lira maaş istiyorum uygun mesai istiyorum diyerek cevap veriyor coca colanın ceosu da işletme mezunu bu azmetmek ve kendini geliştirmekle ilgili biz tembel bir milletiz bunu kabul edelim.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Akademisyen olmak istedim. Sonra docent, prof arastirma gorevlisi gibi maaslari arastirdigimda, tanidiklarimdan ogrendigimde şok oldum. Sen yillarca oku, doktora yap, arastir, ogren, tez yaz. Daha önce kimsenin yazmadigi yeni bir makale ortaya koy kafani patlatip aldigin maaş bir matematik ogretmeninin aldigi kadar, bir doktorun aldigi kadar bile olmasin. Bu meslekleri kucumsemiyorum. sadece bilgi birikim acisindan akademisyenler daha iyi. Gelecegin ogrencilerini yetistiriyorlar, gelecegin akamedemisyenlerini, bilim insanlarini yetistiriyorlar kolay iş degil. Tanidigim mat ogretmeni var lisede çalışan. Adam paraya para demiyor. Zaten belli maasi ve ders ucreti var. Haftasonu kurs veriyor. Yine birkac özel ders verdigi ogrencisi var. Saatligi 100 tl ye ders veriyor. Aylik geliri 10 bin oluyor. Esi de oyle. Eve 20 bin toplam maas giriyor. Doçent akrabam var ne kadar aliyorsun dedim. 7-8 dedi. Bu ulkede cok okuyan, bilgi sahibi olanin hakkı verilmiyor. Cok calisanin hakki verilmiyor. Okuldaki rehberlik hocasi yeni baslayan bir ogretmense 6 bin lira aliyor zaten. Eger kidemliyse maasi hic calismadan, oturdugu yerden 7 bin oluyor. Docentte 7 bin alıyor. Yani diyecek bir sey bulamıyorum.
1
1 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
Bu arada doçent 7 bin aliyor dedim akrabami dusunerek cunku derslere girmiyor. Derslere girse artabilir aldigi para. Ben duydugumu, bildigimi soyledim ne kadar dogru bilemem. Ama genelde bu civarlarda geziyor bildigim kadariyla. Derslere girerlerse artma durumu var. Benim akrabamin pek dersi olmuyormuş. Ona gore soyledim.
gelir adaleti alınan eğitime göre olmaz , eğitimi adaletli veremeyen bir ülkede bu bir kıstas olamaz.. eğer adil bir şekilde her vatandaşına eşit eğitim hakkını verebilen bir devlet olsaydı da gelir adaleti denilen şey kimin daha fazla eğitim aldığıyla çok fazla alakalı olmamalı diye düşünen birisiyim.. insanlar idealleri için uğraşmak yerine vey yetenekleri doğrultusunda bir çaba harcamak yerine nasıl daha fazla para kazanabilirim derdine düşüyor. Herkese eğitimi adil verebilen ülkede de bir doktor ile bir temizlik işçisinin maaş farkları cok olmamalı.. insanlar gerçekten doktor olmak istedikleri için doktor olmalı , parası iyi diye değil.. ayrıca herkesin zeka kapasitesi veya anlama düzeyi de aynı değil , bunun yaradılışla da bir ilgisi var , bunun cezasını ağır bir şekilde çekmemeli insanlar.
Bir doktor ve bir temizlik işçisi o mesleğe gelene kadar eşit çaba göstermiyor ama eşit sorumluluk almıyor hayatından eşit yıl harcamıyor bunlar nasıl göz ardı edilip eşit maaş verilebilir böyle bir sistemde doktor olacak 1 Allah'ın kulunu bulamazsın çünkü her insan önce kendisi sonra ailesi için yaşar aynı maaşı alacaksa hangi meslek daha rahatsa herkes ona yönelir kimse benim kafam çalışıyor ben 10 sene okuyayım da çok yorulacağım bir şeyi seçeyim demez doktor olacağına reçete giren sekreter olur
@Ponkitonki üzgünüm sizinle fikir savaşına girsek konu cok uzar ama derdimi anlatabilirdim. Ama öyle uzun uzadıya konuşulacak bir yer değil burası , ben fikrimi söyledim. Sadece şu kadarını söyleyebilirim ki dikkatli okursanız ben eşit maaş alsınlar demedim. Kast ettiğim şeyi iyi anladığınızı düşünmüyorum. İyi günler dilerim.
Doktor maaşını düşürsünler düz memurla eşit hâle gelsin tıp fakültesinin kontenjanı dahi dolmaz yazanlar da ilk 5 bine 10 bine giren çocuklar olmaz o yüzden zaten maaşı yüksek söz konusu şey insan hayatı eğitimi de ağır zeki çalışkan insanlar tıp okumalı çünkü birinin para için mesleğini kötüye kullanmasına yasalarla ve verilecek cezalarla engel olunabilir ama kafası çalışmadığı için yapamayan birine devlet hiçbir şey yapamaz iyi yapıp yapmamak onun elinde olan bir şey değil istese de yapamaz eşit olmasıyla az maaş farkı olması arasında da bir fark yok ufak farklar için hiç kimse ömründen 10 yılı ağır bir eğitim üstüne gecesi gündüzü belli olmayan bir mesleğe harcamaz harcayacak olsaydı zaten devlet doktora az maaş verirdi hayrına vermiyor daha ucuza kimseye yaptıramayacağı için veriyor
@Ponkitonki uzatmasak? Fikir farklı beni anlayabileceğinizi düşünmüyorum ve saygı duyuyorum düşündüğünüz şeye. Tekrar yorum yaparsanız cevap vermeyeceğim saygısızlık olarak görmezsiniz umarım. İyi günler
X yorumundaki y kişisi bana niye cevap vermedi diye oturup düşünecek değilim o yüzden keşke anlayamazsın diyerek aptal yerine koyacağınıza veya muhatap dahi olmayacağınızı belirteceğinize cevap yazmasaydınız emin olun şu saygılı gibi görünmeye çalıştığınız seviyesiz yorumdan daha insani olurdu size de iyi günler
@Ponkitonki hanımefendi bir sorununuz mu var. size kötü birşey söylemedim hala ısrarla yazmaya çalışıyorsunuz ve haksızlık ediyosunuz. Size aptal falan da demedim demek de istemedim.. insanların bazen birbirlerini anlamayacaklarını düşünmesi doğal bunun aptallıkla bir ilgisi yok. mesele muhattap bile olmamak değil başkasının sorusunun içinde oturup birşeyleri uzun uzadıya konuşmak o kişiye de saygısızlık oluyor. şimdi o insana zırt pırt niye bildirim gitsin biz birbirimize birşeyler anlatacaız diye. lütfen artık bir açıklama yapmaya çalışmayalım umarım derdimi anlatabilmişimdir amacım size saygısızlık veya terbiyesizlik de değil sadece siz öyle anladınız
Sizden açıklama bekleyen olmadı konuşmak istemiyorsanız ne uzatıyorsun ısrarla yazıyorsun zaten anlamazsın vs yazıp karşınızdakini küçük düşürmeye çalışmak yerine cevap yazmayın bu kadar basit ben öyle anlamadım zaten öyleydi bu yapılan kibarlık değil hakaret karşınızdakine ben konuşmak istemiyorum ama bana sülük gibi yapıştın demekle aynı şey cevap yazmayın zaten konu kapanır yazmasanız yazmayacak birini kırıcı yorumlarla susturmaya çalışmak hiç hoş bir davranış değil bunun hakkında daha fazla konuşup soru sahibini rahatsız etmeyelim bence de o yüzden tekrar iyi günler
Öncelikle şu algıyı bir düzeltelim, iyi br maaş için genellikle iyi bir eğitim gerek şarttır ama yeter şart değildir. Çünkü eğitim genellikle dünyanın her yerinde teoriktir bu nedenle bazı ülkeler staj sürelerini çok abartır, dolayısıyla özel sektör veya iş hayatında problem çözenler, sonuca ulaşanlar başarılı olur ve yüksek maaşlar alırlar, yani eğitime göre bunu değerlendirmek pek doğru olmayabilir, zira prof olan birisi pratik hayatta görüş vermekte başarılıdır ancak pratik uygulamalarda zayıf kalabilir, diğer açıdan ele alırsak, ben eğitimime göre iyi bir maaş ve iyi bir kariyere sahibim, fazlasını gelecekte yapmak adına erteledim, ama bir noktadan sonra yurt dışına gitmek kaçınılmaz.
Kimse aglayıp durmasın bence kimse okumuyor kendimde buna dahil ediyorum.. dogru duzgun uni okumuyo kimse okumsk icin okuyor kz gidiyo anestezi bolumu okuyor anezteziye millet bir cöküş yapıyor cok kisi okuyor mesela o bölümü sonra hop kz issiz kalıyo iste ben okudum issiz kaldım.. gecicen onu biruni universitesi en b. ktan universite zaten gidiyosun orda parayla okuyosun ee -e iste Şu an issizim.. dil ögŕenin dil ! Komu yönetim okuyanlar var ulan devlette tanıdıgın yoksa niye okuyosun kamu yonetim hangi akla hizmet bunu yapıyosun beyin bedava yani..😏 simdi sorumu da eksileyecekler ama umrumda degil yaa vlla herkes kendine ediyor tarih okuyanlar var iyi guzel hos ee sonra? atanamayıp polis oluyolar hepsi degil tabi ama bir cogu yani kolay bölümlere veya atamas az olan seyleri okuyo millet kendinide iyi gelistirmiyo ee sonra issizim
He evet ben herkesi elestirir gibi oldum ama ülkeninde is ekonomi durumu belli yani.. her yerde sagolsun imam hatip oldu.. korona oldu imamlarla yenecez koronayı zatem fen liseleri oldu imam hatip bilime yatırım yok.. zor isler vlla ne olcak bilmiyorum hayırlısı olsun herkesin hakknda
Ben çocuk gelişimi öğretmeniyim insan kendi çocuğa bile tahammül edemiyorken bizler bakıyoruz para bir yana dursun saygı bile yok.öğretmen misin hıı diyip geçiştiriliyor. birde gelip çocuk bakmakta ne var beleşe çalışıyorsunuz diyorlar utanmadan.25 öğrenciye aynı anda hem öğretmen, hem bakıcı, hem anne, hem lider, iyi bir rol model olmayı, en önemlisi de insan olabilmeyi öğretiyoru. İşimizi kolay görüyorlar ama kendileri çocuklarını alma saatlerinden 1 dk bile erken gelmiyor neden 1 dk daha kafam rahat olsun düşüncesindeler o yüzden bana ister 5 ister 10 versinler saygı olmadıktan sonra...
Eğitim seviyesine göre maaş belirlemek kadar saçma bir durum yok, kapitalist düzen her yerde olduğu gibi, fazla gösterilmemeye çalışılsa da ülkemizde yüksek seviyelerde. Ben hak ettiğim maaşı alıyorum fakat eğitim seviyem ile ilgili değil bu, yapabildiklerim, yaptıklarım ve yapıyor olduklarım ile alakalı.
Parasal olgular bende tatminlik seviyesi oluşturmaz ve hakkım su kadar diyemem. O anki ortam koşullarına göre yeterli ise yeterlidir. Maaştan çok kriter olarak saygı daha önemlidir benim için. Para biter ama saygı ve hatırlanmak kalıcıdır. Böyle olacağımı uman bir garip insanım. 😊
Aslında eğitime göre değilde, bilgi beceri ve yeteneğe göre maaş olmalı. Üni mezunu fakat sadece bilgisi teorik hatta uygulaması yetersiz fakat kişi lise olabilir fakat daha iyi işi yönetir. İşte zaten ülkemizdeki iş adaletsizliği burada. Ama çözülemez bir durum bu. Beklentimiz zaten yok...😊
Bu sistem komple degismeli.. Isi tehlikeli olanlar, yorucu olanlar herkesten fazla kazanmali.. Bakiyosun adam memur olmus yanindakiyle muhabbet ediyor kapinin onun de 100 kisi dizilmis onlar lak lak yapiyor.. Once insani egitim almalari gerek.. Muhendisler mesela geliyolar hic bisey bildikleri yok elinde kagitla bizi denetliyolar o kadar sacma ki birde bilmedigi seye inatla hayir oyle degil diyolar. Yaptigin isin de icine edip gidiyolar.😀
Maas degerlendirmesi egitime gore degil ise gore yapilmali bence. Is yukun, sarfettigin efor, sorumlulugun ne kadar maasi hakediyo, emsalleri nedir vs.. okul-egitim uzerinden bulabildigin isi degerlendirebilirsin bana gore. Bir cok insan aldigi egitimden alakasiz ya da kapasitesinin cok altinda islere mecbur kaliyorlar sirf bos kalmamak icin.
Ülkemiz insanının tam olarak sorunu da bu işte. Eğitimi daha iyi bir iş ve para olarak görmeleri. Ezberci zihniyeti doğuran da bu düşünce zaten. Bu zihniyette doğal olarak iki şeye sebep olur. Birincisi işinin ehli olmayan memurlar, ikincisi mesleki saygı ve nezaketten uzak para odaklı bir çalışma hayatı. Her hangi bir karşılık bekleyerek aldığınız şeyin adı EĞİTİM DEĞİLDİR.
Gerçekten bilmiyorum.. ama meslektaşlarım genelde en az 5.000-6.000 kazanıyor (devlette çalışanlar) Benim yanında staj yaptığım eczacı büyüklerim 15.000 net para kazanıyordu.. bizim mesleğimiz biraz da ticaret gibi olduğu için bir ölçütü olmuyor Ayda 10.000 kazanan eczacı abim de var, 45.000 civarı kazanıp dermakozmetik yapan eczacı ablam da var (kadın vergi rekortmeni listesine girmiş resmen yaşadığım yerde fsfs)
Dayım müh marmara da prof ve bölüm başkanı. Bize geldi ışte. Bir akrabamiz da pratisyen hekim. Ona maaşını sordu dayım. Adam üzüntüden kahroldu. Ben o kadar tez yazıyorum uğraşıyorum senelerce senin kadar maaş almıyorum dedi doktora. Tamam doktor olmak kolay değil iyi maaşı hak ediyorlar ama donanimsa dayım daha donanımlı eğitim ve çalışma ise dayım yıllarını verdi ama onun kadar maaş almıyor. Bu kadar saçma bir gelirsizlik olur mu? Belediye başkanı mesela 16- 20 bin alıyor.
Doktorlar 6 yılın üstüne bir de Tus'a girip 4 uzmanlık oluyorlar ama. O kadar küçümseme bence. Doktorlar o kadar verdikleri emeğe az bile alıyorlar bence
Tez yazmak demişsin de sen doktorların o uzmanlığı 4 yıl boyunca nasıl okuduklarını biliyor musun? 24 saat nöbet üstüne ertesi gün mesai toplam 32 saat hastanedesin. Akşam eve geliyorsun ertesi gün yine 24 saat. Tez yazmak ne bunun yanında? Doktorlarin uzmanlık okurken kendilerine ayıracak uyuma vakitleri bile yok. Aldiklari parayı sonuna kadar hakediyorlar.
Kucumsemiyorum. Uzman demedim pratisyen hekim dedim. Ve benim en saygı duyduğum meslektir doktorluk. Gelir adaletsizliğini anlatıyorum sadece. Dikkat edersen belediye başkanı örneğini de verdim. Tıp benim için en saygın ve kutsal meslek zaten.
Otomotiv bölümü mezunuyum üniversiteyi okumadım galericilik yapıyorum şu an en merkezi yerde :) Şu an ki gelirimi söylemem ayıp olur ama 7 yılda 1 villa 1 daire ve 1 araba aldığımı söyleyebilirim size.
Ne farkeder ne kadar alırsan al yetmiyecek sadece gelir değil ülke de ekonomi zaten yok elin gavuru ıphone se 2 yi 400 500 dolara alırken sen kalkıp 5 bin liraya alıyorsun sadece telefon değil herşey de öyle
O kadar saçma ki atılan post. Aynı bölümü İTÜ gibi üniversitelerde bitiren insanlarla kendimi kıyaslamam bile ben. Çünkü eğitim ile insanın kapasitesi Farklı bir şey. Eşeğe altın semer de vursan eşek yine eşek.
Sektör belirler maaşı! Sektörde en iyiler arasında isen yetkili görevli olarak iş pozisyonun değişir maaşın bu şekilde yükselir, Her sektörde rakkamlar bir birine yakındır, Gelir adaletsizliğine 1 örnek verebilirmisiniz?
Bundan 2 sene önceki biyoloji bilgime göre 4-6 bin arası diyorum. Şimdiki bilgime göre 3-4 civarı çünkü unutuluyor. 3 aylık sıkı bir çalışmayla eski halime dönerim ama alanımla ilgili iş olması gerek.
bir 6 yeter fazlasında gözüm yok. O da karda kışta millet sıcacık yatağına gömülürken kalkıp okula gittiğim için. Aldığım eğitimse sadece beni etkiler bana katkısı olur
@_-CanN-_ hiç de sıcak değildi sabah 8 akşam 5 rve varasıya 6.30 oluyo okula gitmek için her gün ilçe değiştiriyordum valla bunda bile insan suçlamaya duyar kasmaya çalışmayın komik oluyorsunuz
Lisans elektrik elektronik mühendisliği ve işletme mezunuyum. Kamuda mühendis olarak çalışıyorum 8 bin lira alıyorum hak ettiğim maaşı aldığımı düşünüyorum.
aldığı eğitime göre asgari ücreti bile hak etmezken on binlerce tl ücret alanları gördükçe ülkedeki gelir adaletsizliğine sövmeyi kendine hak görüyorum
Bir inşaat mühendisi olarak aldığım maaşın minimum 5 bin lira olması gerektiğini düşünüyorum. Yeni mezun çalışan inşaat mühendisleri stajyer gibi çalıştırılıyorlar. Bu yüzden yeni mezun maşları çok düşük gelebilir.