Yabancı dil öğrenmek isteyen arkadaşlara tavsiyeler?

Son zamanlarda burada en sık rastladığım sorulardan birkaç tanesi de “yabancı dilimi nasıl geliştirebilirim, nasıl yabancı dil öğrenebilirim, yabancı dil geliştirmek için tavsiyeler” gibi sorular ve bunların yanında ödevlerini yapmakta zorlanan üniversiteli dostlara rastlıyorum. Ben de tüm bunlara istinaden size yardımcı olmak amacıyla yabancı dil eğitimine uzun yıllarını vermiş birisi olarak sizlere naçizane tavsiyelerde bulunmak istedim. Biraz uzun olacak ancak zaten gerçekten yabancı dil öğrenmek isteyenler bu paragrafı sonuna kadar dikkatli bir şekilde okuyacaktır. Bahsedeceğim tavsiyeler yüksek maddi harcamalar gerektirmeyen genellikle evde kendi imkanlarınızla geliştireceğiniz teknikler ile ilerlemenize yardımcı olacak yöntemlerdir.
1) Klasik metod : Yabancı dildeki dizi ve filmleri altyazı ile izleme, yabancı dilde müzikler dinleme.
Bu yöntem son derece işe yarar olup yabancı dilinizin daha akıcı ve kelimelere aşina olmanıza katkı sağlayacaktır. İzlerken dizinin senaryosundan çok nerede ne söylediğine ve kelimelere daha çok dikkat etmelisiniz.
2) Youtube üzerinden sıfırdan dil öğrenme videolarını takip edin: son zamanlarda sosyal medyanın daha aktif kullanılması sayesinde artık dil öğrenmek için kurslara paralar dökmenize ve vaktinizi dershanelerde öldürmenize gerek yok. Günde yalnızca belli bir vaktinizi ayırarak mükemmel dili öğrenebilirsiniz.
3 ) basit hikaye kitaplarını sözlük yardımı ile anlamını bilmediğiniz kelimelere bakara okumaya çalışın. Elbetteki gramer (dilbilgisi) de bu işin olmazsa olmazı ancak unutmayın harfler kelimelere, kelimeler cümlelere, cümleler dilbilgisine dönüşür.
4) Kendi kendinizle ya da yabancı dil bilen arkadaşınızla konuşun: Öğrendiklerinizi mutlaka pratik yapmak açısından birileriyle konuşun ve paylaşın. Birileri yoksa şayet kendinizle paylaşın.
5) Mutlaka bu işleri yaparken düzenli bir kelime ve not defteri oluşturun: unutmayın dil nankördür ve kullanılmadıkça size kendini hatırlatmaz. Her aşamanızı kaydedin ve bir deftere dökün.
6) her gün için farklı kelimeler belirleyin ve bu kelimeleri küçük kağıtlara yazarak ceplerinize koyun. Günlük hayatınızda arada sırada cebinizden çıkartın ve kontrol edin. Bir süre sonra aklınızda yer ettiğini fark edeceksiniz.
Bu yöntemler sayesinde siz de çok fazla vakit harcamadan kolayca yabancı dil öğrenebilirsiniz. Umarım bir faydası olur yazdıklarımın. Hepinize sağlıklı ve mutlu günler diliyorum. Tekrar görüşmek üzere 🙂