Sözcü yazarı: Ne mezunusunuz?
Cübbeli Ahmet Hoca: Ben ortaokul mezunuyum.
Sözcü yazarı: Neden okumadınız?
Cübbeli Ahmet Hoca: Diploma benim ne işime yarayacak? Bak o kadar profesör vardı ama bu kırmızı koltuğa beni oturttunuz.

İnsanlar ellerini bir ton kağıt parçası ile doldurunca kalifiye birey haline geldiklerini sanıyorlar.2 üniversite bitireyim, ota boka sertifika belgesi alayim gibi şeyler. Bu kağit parçaları aslında sizin hayata karşı sunduğunuz birer iddia."Ben böyleyim" iddiası. En iyi matematiği, türkçeyi, bilimi ben yaparım iddiasi mesela. Ama tabii ki hayatta bir iddiada bulunduysanız bu iddianın altını doldurmak zorundasınız yoksa boku yediniz arkadaşlar:). Yani sonuçta önemli olan bu kağıt parçalarının altını doldurabilmekte. İdiianızı doğrulayabilmekte.
Klasik bir diplomadan ziyade artık kişinin ne kadar Donanımlı, Yaratıcı, Kabiliyetli, Fark yaratıcı, Bilgili, Yetenekli, Üretken, … olduğuna dikkat ediliyor.
Günümüzde artık herkes okuyor, herkes diploma alıyor. Diplomanın çok da bir değeri kalmadı. Önemli olan Fark Yaratmak...
Evet. Ben de A'yı kaçırdım. Fark yaratayım dedim ama bir dışkıya benzemedi.
Bu memlekette diploma hiçbir işe yaramıyor artık diplomasını aldığı bölümün işini yapamayan on binlerce insan var Türkiye'de o yüzden diplomaya değil işe önem vermek gerekir iş alanları geniş ve istihdamı fazla olan meslekleri tercih etmek gerekir
Eskiden diploma sahibi olmak marifet kabul edilse de artık diplomanın hiçbir önemi yoktur o yüzden diplomalı işsiz olmamak için üniversitede okuyacağın bölüme ve yapacağın mesleğe çok dikkat etmek gerekir 💫
Güzel Sanatlar okumak istemiştim. Meslek sahibi güzel bir bölümde oku dediler. Şu anda mesleğimi icra edemiyorum. Farklı alanda ilerliyorum ne yazık ki. Ailem güzel sanatlara ilgim olduğunu bile bile ekmek peşinde koşturdu bizi.. İç Mimar olabilirdim. Üzgünüm.
Diploma somut olarak bir kağıt parçası sadece. Onu çeşitli ögelerle destelemek ve üniversiteyi vizyon sahibi olmak adına okumak gerek aslında. Yani okul bize mesleki bilgi ve beceriden çok vizyon odaklı şeyler katmalı. Bizde böyle değil tabii ki ve insan üzülüyor.
Okuyan mı çok bilir gezen mi?
Buna net bir cevap vermek doğru değil. Ne okunduğuna ve nerelerin gezildiğine göre değişir.
Okunan konuyla gezilen yer aynıysa diyelim.
Eğer ikisi aynıysa gezmek hem sosyallik hem de eğlence açısından daha iyi olabilir. Bana göre biraz daha okuyanlar ağır basıyor ama. Mesela birde şuna dikkat ettim; daha önce ABD’li olan birkaç kişiyle falan konuşma şansım olmuştu. Adamlar dünya çapında bilinen okullardan mezunlar ve bildiğin bir restoran işletiyorlar ve bunu severek yapıyorlar ve herkes onlara saygı duyuyor. Bizde tam tersi. Ben üniversite diplomam olduğu halde gidip bir restoranda çalışsam insanlar bana saygı duymaz, işini yapmıyor falan der. Bizde saygı diplomaya ve mesleklere hep ama onlar kişiye saygı gösteriyor. İşte vizyon ve diploma arasındaki fark burada ortaya çıkıyor.
Peki asitle barutu hiçbir denemeden geçmese ve bilmesen okuyarak patlayacağını bilebilir miydin deney yapmadan?
Yani gezmek mi daha iyidir diyorsun?
Gezmek=Deneyimlemek. Fark eder mi?
Aslında arasa çok fark oluşmaz gibi ama şu da var bu günümüzde pek mümkün değil. Kitap fiyatları bile uçmuş giderken gidip örneğin bir Roma tarihini nasıl yerinde öğreneyim ki. 😅😂
*arada
Öğrenen nasıl öğrenmiş? Demek istediğim okumak, yaşananları kısa yoldan öğrenmektir. Ezber gibi...
Mantıklı aslında.
Cevap
19Cevap
Hangi Profun hangi bilimsel çalışması varki o koltuğa çıksın da millet de onu dinlesin. Üniversitelerimizin tümününden toplasan, gerçek manada bilime katkısı olan hoca sayısı 5 i geçmez. Onların bulduğu bir kaç konuyu da İsrail, çocukların kafasına yağdırdığı bombalarda kullanır. Durum böyle olunca, Cübbeliye hak vermemek elde değil.
Okumak güzel bişey elbette ama bir kaç yıl sonra ne tamirci ustası ne fırıncı nede tesisatçı bulunabilecek herkes el bebek gül bebek yetiştirildi ve okumak için çabalanıyor güzel birşey ama bir yandanda yayatın gerçekleri var
Özet:
-Eğitim şart!
Diploma tek başına yetersiz şu zamanda dayı daha önemli tabi ama böyle adamları da asla izlemem izleyenler de demek istediğimi anlar zaten.
Ülkenin son yıllarının en net örneğidir bu, evet durum aynen bahsettiği gibi.
Şimdiki aklım olsa okumazdım, net.
Eee bu zihniyette olan bir adamdanda bundan başka bir cevap beklenemezdi zaten
Doğru söylüyor adam baksana diplomasız reisimiz bile var🤦♂️
Yoo ev de duvar da duruyor. şu an ki mesleğimin haricinde almış olduğum belge✂️
Diplomasına göre değiişir.. ilimi öğrenmek için diploma lazım değil ama ilmin peşinden koşmak ta sünnettir
Hiçbir işe yaramıyor. Daha geçen haberlerde denk geldim. Diplomalı patatesçi diye başlık atılmıştı ben kendimden utandım
diplomanin arkasına siginanlarin bir işine yaradığı gözlemlenmemistir
asla yaramiyor is haytindayim sadce tanigin abin komsun bunar isenyariyor ya
diploma sahibi olsanda, genelde o işi yapmıyorsun..
o yüzden hayır..
Bu adam bir seytan...
Adam haklı beyler dağılın :))
Mal bu adam ya cumhuriyet düşmanı köpek
Saygılı ol
Küfür etme lütfen insanlara boşver
Sahip olduğun diplomaya bağlı.
Tek başına diploma boş.
Daha bir işe yaramadı
Torpil daha çok yarıyor
çok yaramıyor uyanık olmak önemli
Yaramıyor