Annem öğretmen, babam serbest meslek, abim de hala öğrenci ve annemle babam boşandı. İstanbul'da KYK yurt başvurusu yapsam çıkma olasılığı var mı? KYK yurdu kime çıkar?KYK Yurdu Kimlere Çıkar?
Selam :) Kyk yurtları, son zamanlar büyük kafa karıştıran bir konu sanırım. "Ya yurt çıkmazsa nerede kalırım, nerede kalırım" gibi yüzlerce soru geçiyor ilk defa üniversiteye gidecek öğrenciler için. Dilersen bildiğim kadar ile Kyk yurtları ile birkaç bilgi vereyim. Umarım yardımcı olabilirim.
Kyk yurdu nedir?
Kyk (Kredili Yurtlar Kurumu) yurdu, yüksek öğretime geçen, farklı il veya ülkeden üniveriseye okumak için gelen kişilerin kalabileceği bir yurttur. Kyk yurdu için ne zaman başvuru yapılır?
Kyk yurtları paralı mı?
Evet, Kyk yurtları paralı yurtlardır. Ama özel yurtlara göre kısmen daha cüzi miktarda bir para ödersiniz. Ayrıca Kyk yurduna kayıt yaptırırken kayıt parası da ödüyorsunuz. Ve herhangi bir tam fiyat belirlenmemiştir. Üniversiteyi kazandığınız ile ve hatta ilçeye göre yurt paraları artıp azalmaktadır.
Bu yıl yurt çıkmazsa seneye tekrar yurt başvurusu yapabilir miyim?
Evet. Eğer ilk senenizde veya ilk başvuru yaptığınız yıl yurt çıkmaz ise seneye tekrar başvuru yapma imkanınız var.
herhangi bir sebepten dolayı 6 ay ve daha uzun süre hapiste kalmamış olmanız lazım
asgeri ücret ile herhangi bir işte çalışmıyor olmanız lazım
kayıtlı olduğunuz okul, kayıtlı olduğuuz ilçeden başka bir ilçe olması lazım
Eğer mu maddeler size uyuyor ise Kyk yurdunda kalma fırsatınız oldukça fazladır.
Kyk yurdu öncelikli olarak kimlere çıkar?
Elbet yukarıda belirttiğim maddelere uyan binlerce öğrenci var. Bu yüzden bazı özellikli öğrencilere ayrıcalık tanınır. Öncelikli olarak Kyk yurdunun çıkması için;
Anne veya babanızın olmaması
Milli öğrenci olmanız
Şehit veya gazi yakını olmanız
Evinize giren para belirli bir miktarın altında ise
Anne veya babanız Kyk'da hizmet veriyor ise veya önceden hizmet vermiş ise
Kyk yurdunun size çıkması daha yüksek bir ihtimaldir.
Kyk yurdunda ücretsiz olarak hangi öğrenciler kalabilir?
Yukarıda Kyk yurtlarının belirli bir ücreti olduğundan bahsetmiştim. Bazı öğrenciler bu paradan muaf durumdadır.
Anne ile babası vefat eden ve yaşı 25i geçmeyen bireyler
Şehit eşi veya şehit çocukları
Gazilerimiz, gazi eşleri veya gazi çocukları
Devlet koruması altında olan öğrenciler
En az liseden beri Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde barınan öğrenciler
Kyk yurtlarında ücretsiz olarak kalabilirler.
Kyk yurdu çıkmazsa ne yapabilirim?
Eğer yukarıda belirttiğim maddelere sahip değilseniz Kyk yurdunun size çıkması imkansız gibi diyebirilim. Eğer bu maddelere sahipseniz ve yurt çıkmadı ise yedekler arasına girmiş olabilirsiniz. Eğer yurttan ayrılan herhangi bir öğrenci olursa yerine geçebilirsiniz. Ama Kyk yurdunun çıkmaması halinde ya özel yurda başvuru yapabilirsiniz ya da kendiniz ev tutabilirsiniz.
Bu yıl Kyk yurdu başvuruları başladı mı?
Hayır. Bu yıl için Kyk yurtlarına başvurular henüz başlamadı. Başvurular başladığında yukarıda belirttiğim gibi ÖSYM resmi hesabında paylaşacaktır.
Ben bildiğim tüm bilgileri yazdım, Umarım aklınızda soru işareti kalmamıştır, eğer kaldı ise yorum olarak yazabilirsiniz. Eğitim hayatınızda başarılar dilerim <3
Merhabalar. Babam bizden ayrı yaşıyor ama hukuken annemle evliler. Ayrıca ablam da bizden bayağı bir uzak bi yerde ingilizce öğretmenliği yapıyor. Sizce ailemin ayrı olduğunu belirtirsem ve kanıtlarsam yurt çıkma ihtimali yüzde kaçtır? Ayrıca bunları belirtsem de yine de evli oldukları için kabul edilmez mi?
Çok güzel arkadaşlıklar edinebilirsin aynı odayı paylaştığın öğrenci arkadaşlarla , aile gibi olmasada, aile hasretinizi paylaşacağın, kışın soğunda öğrenci evleri ve özel apartlarda biraz zor yapacağınız şort atlet dolaşıp güvenliklerden gizli saklı içeri soktuğunuz (sanki ülkeye bir tır kaçak elektronik eşya) ketil ile yaptığınız gece çay kahve noodle ile geçen günler. Hele bir de yarı özel kyk yurdu çıkarsa değme keyfine 3-4 kişilik oda özel düş ve tuvalet dolaplar geniş geniş. Güzel yanları kötü yanlarından fazla diyebilirim şimdi soruyu yanıtlayalım.
Kredi yurtlar kurumuna kimler başvurabilir?
Üniversiteye gitmeye hak kazanmış ve yüksek lisansa devam eden öğrenciler ile lisans, ön lisans programlarına katılan bütün öğrenciler başvurabilir. Açıköğretim ve uzaktan eğitim programları başvuramıyorlar , başvursalar da çıkmaz.
Kyk öncelik tanıdığı özel durumlar şunlardır:
Şehit veya gazi çocuğu/yakını olmak,
Yetiştirme yurtlarından gelen öğrenciler,
Spor lisansı olan öğrenciler,
Annesi babası ayrı/vefat etmiş olanlar,
Ailesi kyk kurumlarında çalışan/emekli olanlar,
Kyk özel olmayan ama dikkat edilen durumlar
Lisans, ön lisans, yüksek lisans programlarına katılan bütün öğrenciler girebilir baktıkları durumlarda işte sınavda derece yapanlar gibi.
Başvuruda gereken belgeler Kyk'nın kendi sitesinde zaten mevcut onları oradan öğrenebilirsiniz.
Genellikle herkese çıkabiliyor çıkmaz diye ümitsizliğe kapılmayın en kötü ihtimalle yedeklere düşersiniz onda da sıra durumuna bağlı olarak 1 2 hafta kadar beklersiniz bazen bir sene bile sıra gelmediği ama bir sene sonra kesin gelir. Eğer sıranız az ise bir hafta iki hafta kadar pansiyon tarzı bir yerde yahut kyk'nın misafirhanesinde konaklayabilirsiniz.
Kyk yurdu kadar bursta önemli burstan yararlanacak öğrenciler kimler?
Ön lisans öğrencileri,
Lisans öğrencileri,
İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler, (intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.
Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri, (hazırlık sınıfında burs verilmez)
ÖSYM sınav sonucunda ham puan bazında belirlenen puan türünde ilk 100'e giren öğrenciler,
Lisanslı amatör veya profosyonel sporcular.
Burstan yararlanamayacak öğrenciler kimler?
Kurumdan burs ya da öğrenim kredisi alan öğrenciler,
Kurumdan daha önce burs veya öğrenim kredisi almış olan öğrenciler,
Yabancı uyruklu öğrenciler,
Polis akademisi ile askeri okul öğrencileri,
Yüksek lisans öğrencilerinden hazırlık sınıfında öğrenim gören öğrenciler,
Açık öğretim ve uzaktan eğitim öğrencileri.
Hemen hemen aynı şartları isterler.
Eğer geri ödemeli burs alırsanız okul bittikten sonra sırtınızda bir kambur gibi borç bitesiye kadar taşırsınız. Af gelmesini beklersiniz, ama gelmez. Eksi bakiye diye bir durum var mesela burs size yattı diyelim yetmedi hiç bir zaman yetmez zaten, nasıl ayarlıyorlarsa miktarı bir defaya mahsus yaparsınız bunu. Gelecek ayın parasını, kuyumculardan, market , bakkal vs tanıdık esnaflardan çekip belli bir komisyon ödeyip ulaşırsınız. Gelecek ay yatacak olan bursunuz kesilir ama önemli değil 3. Ayın bursu duruyor hala orada tekrar eksi bakireye girersiniz ve okul bitesiye kadar bu döngü devam eder.
Yurt çıksın çıkmasın üniversitede güzel günleriniz olacak, okul hayatınızda başarılar dilerim.
Kyk’nin açılımı, Kredi Yurtlar Kurumu’dur. Yükseköğretim kurumları sınavına girmiş ve ilk defa yükseköğretim programında üniversitenin birinci sınıfına başlayacak öğrenciler ile ara sınıf öğrencilerinin başvuru yaparak sonuçlara göre yerleştiği devlet kurumudur KYK.
Kredi ve Yurtlar Kurumunun amacı ise, yurt içinde yükseköğretim gören öğrenciler için yurtlar yapmak ve bunların işletmesini sağlamak, aynı zamanda beslenme yardımı yapıp olanak sağlamak, eğitim anlamında, sosyal olarak ve kültürel, sportif olarak da çeşitli faaliyetlerle maddi manevi üniversite hayatına yeni atılmış öğrencilere olanaklar sağlamaktır.
Peki Kyk yurdu sizin de sorunuzda belirttiğiniz üzere kimlere çıkar?
Şehit-gazi çocuklarına,
Anne babası olmayanlara,
Milli sporculara,
Anne veya babası KYK’da çalışan yahut emekli olanlara,
Geçici veya gönüllü köy korucularının çocuklarına KYK’ya yerleştirilmesinde öncelik tanınır.
Bunların yanı sıra :
Beyan edilen ekonomik durum,
Sosyal ve başarı durumuna ilişkin bilgiler,
Anne babanın sağlığı-iş durumu- maddi durumu- mal varlığı,
Ev içerisindeki çocuk sayısı ve tahsil durumları, çalışma durumları gibi temek faktörler ise hesaba katılan önemli faktörlerdendir.
Elbette verilen bilgiler Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından kamu kurumları aracılığıyla teyit edilir. Teyit sırasında sorun çıkan yahut yanlış bilgileri verdiği tespit edilen öğrenciler öncelik hakkından yararlanamadığı gibi yasal işlem bile başlatılabilir.
Peki Kyk yurduna ilk etapta yerleşemeyen ne yapacaktır?Burada umudu kesmeden beklenmelidir. Eğer ki KYK yurduna yerleşemezseniz yedeklere düşersiniz ve yedek sıranız olur. Zaman içerisinde okul değişimi, okula başlamama, yurt değişimi yahut eve çıkma durumu gibi çeşitli faktörlerden dolayı KYK yurdu çıkmasına rağmen gelip de başlamayan kişiler yerine sırayla yedekte bekleyenler çağırılır. Bu yedekten alınma durumu da çok sık gerçekleşir, o açıdan sıkı takip etmelidir öğrenciler. Yine de yedek sırasının birkaç gün süreceği bir bir iki ay sürebileceği ihtimali de akılda bulunmalıdır.
Bu bilgiler ve kıstaslar eşiğinde size Kyk yurdu çıkma olasılığının yüksek olduğunu söyleyebilirim ama yine de belli olmaz tabi.
Fakülte hayatım boyunca deneyimlediğim bilgiler ışığında yardımcı olmaya çalıştım, yeni fakülte yılı tüm öğrencilere hayırlı olsun, inşaAllah hakkınızda hayırlısı olur, başarılar diliyorum ^^
Selamlar 🙂 Kyk yurdu maalesef herkese çıkmıyor, belli bazı şartlar aranıyor. Her yıl binlerce kişi kyk yurduna kayıt olabilmek için başvurular yapıyor ama çok az kısmına o şans denk geliyor.
Kyk başvuruları nasıl yapılır?
Yurt başvurusu sınav yerleştirme işlemlerinden sonra gerçekleştirilir. Yurt başvurusunu E Devlet üzerinden yapmanız gerekiyor. Önceden bir lisans eğitiminiz varsa ve ikinci lisans eğitimine başlayacaksanız bile yurt hakkınız bulunuyor.
Yurt hakkından kimler yararlanabilir?
Yurt hakkından herkes maalesef yararlanamıyor. Kazanmak için belli şartlarda olmanız gerekmektedir. Anayasal düzene karşı gelmemiş olanlar, asgari ücretin bir buçuk katı maaşı olan bir yerde çalışıyor olmamanız, başvuru yaptığınızda 35 yaşını doldurmamış olanlar ve kamu personeli olmayanlar bu haktan yararlanabilir. Tabi ailenin maddi hali de göz önünde bulunduruluyor.
Babam emekli ve sigortalı çalışıyor ben emekli maaşını yazdım sadece kyk çıkar mı? İkisini de yazsqm şimdi çıkar mı? Annemde sigortalı asgarî ücret alıyor diye görünüyor. Ancak gerçekte asgarî ücret almıyor belge olarak asgarî ücret görünüyor sizce çıkar mı
Öncelikli olarak maddi durumu kötü ve anne babası boşanmış olan kişilere öncelik tanıyorlar ancak bu tabi ki sana çıkmayacağı anlamına gelmez benim oda arkadaşımın annesinin de babasının da çok iyi bir mesleği vardı. Kızın finansal yönden hiçbir şekilde sıkıntısı yoktu. Benim annem %60 engelli babam çalışmıyor ayrılar ve cezaevinde babam buna rağmen mesela kyk burs başvurusu yaptığımızda bana kredi durumu iyi olan arkadaşımaysa burs çıkmıştı. Bu da kyk’ nın algoritmasının sadece maddi duruma bakmayan bir sistem olduğunu gösterir. Üstelik benim kaldığım yurtta kalan kişilerin hep maddi durumları iyiydi bence sana da çıkar.
Emin ol burs şans meselesi ev araba arsa meslek falan değil. Bana burs çıktı evet bizim üstümüzde hiç bsy yok ama bı arkdsim var ev araba tarla arsa bir çok şey var üstlerinde hem anneden hem babadan ona da burs çıktı başka bir arkadaşımada üzerlerinde hiç bsyleri yok ona kredi çıktı yani ben inanmıyorum bursun şartlara göre çıkmasına pandemiden önceki bursluluk sonuçları açıklandığında çok az kişiye burs çıkmıştı sayiliydi yani o yüzden başvur ve dua et inşallah çıkar diye yoksa lisans eğitimi alacaksan gözünden şimdiden yüklü bir kredi borcunu çıkarman lazım 🤦
Okulunun öncelikle hayırlı olmasını dilerim. Umarım güzel bir okul hayatı geçirirsin.
Konumuza geçtiğimizde ailenin evlilik durumu ve ekonomik durum devlet yurdu kazanma da oldukça önem arz etmektedir.
Ne yazık ki aile durumunuz nedeniyle devlet yurdu kazanma ihtimalinizi oldukça yüksek görüyorum. Ancak bir ebeveynin öğretmen bir ebeveynin ise serbest meslek ile uğraşması nedeniyle ekonomik durumunuzun da oldukça iyi olması beklenmektedir.
Ancak bu durumda kendi şahsi görüşümü paylaşmak gerekirse aile durumunuzun daha baskın gelerek devlet yurdu kazanacağınızı düşünüyorum.
Tekrardan okul hayatınızda başarılar dilerim. İyi şanslar :)
Kyk yurdu önlisans-yuksek lisans doktora öğrencilerine çıkar ama bu basvurulurda uzaklik mal varlığı maddi durum gibi faktorlerde bu konuda etkili olur gazi çocukları şehit çocukları anne babası olmayan öğrencilere ayrıcalık tanınır kyk yurdu yerleştirmeleri konusunda bildiğim kadarıyla detayları bunlar
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Benim de babam öğretmendi annem ev hanımıydı yedeklerden çıktı yurt. Yurt eskiyse çıkma olasılığı daha yüksek yeni yurtta biraz zor bir de baban serbest meslek oldugu için maaşını az göster biraz çünkü anneninkini değiştiremezsin devlete bağlı olduğu için
merhaba kyk yurtları genellikle aile gelir testi düşük çıkanlara ve önceliğe sahip öğrencilere çıkar... mesela şehit-gazi yakını ve kimsesiz öğrencilere daha önceliklidir... kontenjana göre şansınız değişir, umarım ihtiyacı olan herkese çıkar 😇
Yurt çıkar kesin ama annenle aynı şehirde mi okuyacaksın öyleyse çıkmayabilir ama farklı şehirde olursan %100 çıkar tabi anne babanı üstüne ev araba vs yoksa
tabiki araştırıyolar 😂 bence bursta çıkabilir sansını dene ailenden uzaksan ve üzerinize çok eşya yoksa ailen memur olsa bile çıkıyor böyle çıkan ark oldu
Başvuru yap. Olmazsa yedeklere kalırsa. Kaydını silme. Sıra geliyor bir şekilde ve eninde sonunda çıkıyor. Annen ve baban boşandı ise çıkma ihtimali fazla. Bir de erken başvuru yapman lazım. Başvurular başladığı gibi hemen başvur. Geç kalırsan sıra da geç gelebiliyor. Ben yurtta kalmıştım bir kaç sene. Fena değildi. Eski yurtlar çok kötü ama yeni yurtlar idare ederdi. Kız yurtları nasıl bilmiyorum.
Başvuran herkese çıkma olasılığı vardır fakat maddi gelire ve üzerinde bulunan mal mülk gibi şeylere bakılıyor diye biliyorum Ayrıca bu sene yurtların yarı kapasiteye düşürüleceği söyleniyor bundan dolayı devlet yurdu çıkma olasılığı düşük görünüyor yarı özel yurtlara da bakmanı tavsiye ederim. Umarım çıkar 😊
Ön-lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencilerine, şehit ve gazi çocuklarına ya da ailenden biri kyk'da görevli ise öncelikli oluyorsun ama bunlar dışında maddi durumun kötüyse kazanabilirsin tabii ve mal varlığına göre bir ölçüm yapılabilir (bu kısımdan emin değilim). Denemekte fayda var, bakarsın kazanırsın.
KYK yurtları ön lisans-lisans-yüksek lisans-doktora öğrencilerine çıkar. ... Şehit – gazi çocukları ve anne babası olmayan, milli sporcular, anne veya babası KYK da çalışan veya emekli olan, geçiçi veya gönüllü köy korucularının çocukları olan öğrencilere yurt yerleştirmelerinde öncelik verilmektedir.
Kyk yurtların da öncelik şehit ve gazı çocukları devamında çek. Sizde ön sırada varsınız. Çıkma ihtimali yüksek. basvuru formunda anne baba ayrıldı ibaresini işaretleyin.
Neden bu kadar agresifsin normal bir soru sordum ayrıca sinirlendirecek bir şey de değil bu ve de annemle babam boşandı ama arkadaş kaldılar seni ilgilendirmeyen şeyler hakkında yorum yapma
Bu tür insanlara tahammül edemiyorsan veya toplumsal herhangi bir şeye tahammül edemiyorsan toplum içinde ne işin var senin? Hem eşler boşaninca çocuklarını düşünmüyor mu oluyorlar? Boşanmayıp kızın hayatını daha da mi mahvetsinler. Örnek sen.
Normalde durumu iyi olmayanlara çıkması lazım ama sadece beyan ile durumu anlamaya çalıştıklarından maddi durumunu en kötü gösterene çıkıyor. Onlar yurdu beğenmezse gerçekten hak edene yedekten çıkma ihtimalide oluyor.
Ne olacağı belli olmaz maalesef. Benim bir arkadaşım vardı. Durumları da o kadar iyi değil. Annesi okulda temizlik görevlisi babası da inşaatta çalışıyor buna rağmen geri ödemeli çıktı.
Annen memur olduğu için çıkmaz diye düşünüyorum. Genelde maddi durumu kötü olanlara çıkıyor. Arkadaşımın babasıda imamdı. Yedekten kazandı. Siz yine başvuruda bulunun. Yedekte gelirse biraz beklersiniz. Sıra size gelince yurda yerleşirsiniz...
Benimde babam emekli 9 kardeşiz ve 1'i doktor diğeri hemşire diğeri iç mimarlık okudu diğerleride evli lise mezunu sence bana çıkar mı? Diyarbakırda yaşıyorum inşallah konyada kazanırsam üniversiteyi (bu yıl kesin tercih yapacam)
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Ee ne oldu sonuç başvurun kabul edildimi çıktımı burs
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Anne ve babanın üzerindeki mal varlığı önemli olan.
Ben bu tarz işlerin sayısaldan farkı olmadığını düşünüyorum şanslıysan çıkar şansın yoksa çıkmaz ama denemekte bi kaybın olmaz bir dene başvur belki şanslı günündesindir 🥰
Durumundan dolayi cikma ihtimalinin oldugunu dusunuyorum velayetin kimde olduguna da bagli abinde okuyor oldugu icin senin icin bir avantaj bende bu sene gidiyorum umarim bana da cikar