Herkese Merhaba Arkadaşlar. Benim kuzenim bu sene 11. Sınıfa geçti. İlk iki senesini normal bir lise de tamamladı. Ailesi bu sene kendisini özel bir koleje yazdırdı. Daha iyi bir eğitim alması için. Haftaya malum okullar açılıyor. Kendisi biraz çekingen ve utangaç. Okul ve sosyal ortamlarda nasıl iyi davranacağını bilemiyen birisi kendisi. Atılgan ve özgüvenli değil. Kendini çok kasan başkalarının düşüncelerine takılan birisi kendisi. Arkadaşı hiç yok. Ona ne gibi tavsiyelerde ve ne gibi önerilerde bulunursunuz? Özel kolej ve devlet lisesi ortamı birbirinden çok bağımsız. Aranızda özel kolej ortamını bilen arkadaşlar var mı? Özel kolej ortamı nasıldır sizce? Özel kolej ortamında kendine nasıl arkadaş edinebilir? Diğer insanlarla nasıl rahat ve güzel bir iletişim kurabilir? Kendine nasıl güzel bir kız arkadaş edinebilir? Nasıl güzel bir arkadaş ortamı edinebilir? Nasıl arkadaşı ve güzel bir sevgilisi Olabilir? Kuzenimin kolej ortamında güzel bir şekilde kaynaşması ve güzel arkadaşlar ve güzel bir sevgili edinebilmesi için ona ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz? Bu tarz ortamlarda nasıl cool ve havalı bir erkek olabilir? Nasıl dikkat çeker ve insanlar onu çok sever? Böyle bir ortamda nasıl davranması lazım sizce? Ve ayrıca kolej ortamındaki hocalar nasıldır? Hocalarına nasıl davranması lazım sizce? Hocalarla nasıl iyi geçinebilir? Kuzenime ne tarz önerilerde ve ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz? Değerli görüşlerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum. 😊
Güncellemeler
+1 yıl
Sevgili Arkadaşlar ben gitmicem kuzen gidicek.
İlk defa özel bir koleje, özel bir liseye gidecek birine ne gibi tavsiyelerde ve ne gibi önerilerde bulunursunuz?
4. Fotoyu Kılıçdaroğlu sandım. Neyse benim arkadaş 1 seneliğine o tarz okula gitti. Eğitim açısından pek çok seçeneği var yani sadece ders yapıp geçmiyorlar. Resimden müziğe kodlamadan futbolcuya pek çok meslek için hazırlık var. Ekşi Sözlük'te en popüler özel okullar hakkında bilgi alman mümkün. Ücreti yıllık olarak normal gelirli insana göre çok pahalı. Ortam ego falan diyorlar tabi para olarak biraz normal. O da anne baba hatası. Onun dışında çalışarak burslu girdiyse okey. Bir tanesine sınavla girmeyi denedim ama sınavı benden habersiz yapıldığı için bıraktım. Çoğu modern bir yapıda oluyor. Gönül ister ki her okul da en az Galatasaray Lisesi (Devlet Lisesidir) kadar kaliteli olsun ama hayal hayat işte :) Selena ve Pis Yedili falan izlediysen hangi okula reklam verdiği çok belli. Ekşide o okul hakkında dinci lafı falan geçiyor ama hiç bilmiyorum. Kuzene gelcek olursak öncelikle sana bir video göndericem yorum olarak o video başkalarının dediklerine kafayı takmaması gerektiren bir video. Sonuna kadar izleyip dinlesin. Kendisi ile aynı kafa yapısında olan arkadaşlarla arkadaş olduğunda dostluğa kadar ilerleyebilir. Böğürtlenli baklava gibi ortada durmasın ve sohbet edip hareket etsin yoksa o 8 saat (ekstra ders hariç) tövbe geçmez. Özel okullarda genelde iyi öğrencinin çok sık ve aralıksız ders çalışarak başarılı olduğu sanılır buna karşıyım. O yüzden kendini kasmadan günlük çalışırsa dersler tırt gelir. Birde son tavsiye... Kuzenine söyle aşık falan olmasın annesini ticarete sunayım (ciddi değilim o küfürü ederken). Ne yaparsan yap o aşk karşılık bulamayınca içini çok yıpratıyor Ve işte video
Ben de birkaç sene özel okulda okumuştum. Genelleme yapmak istemiyorum. Ama benim gittiğim iki özel okulda da öğrenciler afedersin ama şımarık, embesil, saygısız, marka düşkünü, her şeyi kendine hak gören tiplerdi. Hatta onlarla hiç takılmadım. Ama bu benim tecrübem. Her özel okul öğrencisi öyle değil. Özel okula girdiğinde kuzenin olduğu gibi olsun, önce bir insanları gözlemlesin bir hafta. Ama bu sıra kendini açılmak için zorlasın. Yani insanlarla selamlaşsın, güleryüzlü olsun ki insanlar ona antipati duymasın. Sosyal etkinliklere de katılsın. Ve okuldakilerden kendine en yakın bulduklarıyla ilişki kurmaya çalışsın. Bir de onu uyar sakın derslerini aksatmasın. Özel okullarda öğrenciler dersleri fena kaynatıyorlar, ögretmenler çok müdahale etmiyor. Kötü alışkanlıklardan uzak dursun (sigara ve daha kötüleri). Utangaçlık bende de var. Bu korkularının üzerine gitmeli kendini zorlamalı. Sen de ona destek olabilirsin. Bir hobi bulursa da çok iyi olur. Benim söyleyeceklerim bu kadar. Biraz terzi kendi dikişini dikemez oldu, çünkü ben de asosyalim ama şu söylediklerimi yapanların çoğu çok avantajlı. Kesinlikle girgin olsun girgin olan kazanır:)))
@neictiklanbiz aynen öyle. İnsanları değiştiremezsin ama kendini degistirebilirsin. Zaten özel okulda ceza falan yok. Gücün yetiyorsa sana sataşana haddini bildir yalnız yakala. Ve her zaman dik dur, özgüvenli ol. Seninle dalga geçmeleri senin eksik olduğunu göstermez. Onlar canım veletler işte. Mesela nasıl bir insansın genel olarak?
@barraquda hızlı hızlı yazdım, çok dikkat etmedim. Ama bu benim yaşımı sorgulama hakkı vermiyor size. Sizin grameriniz de mükemmel gerçekten bayağı belli oluyor
sakin olun.. ben size kompliman yaptım sadece , içtenlikle.. ama ters tepki aldım her nedense.. neden bu tepki , anlamış değilim.. pek çok yeni nesil genç insan kendini doğru dürüst ifade bile edemezken ya da satırlarda saçmalarken , çok doğru ve güzel tespitler yapıp, harika bir şekilde harflere dökmüşsünüz.. sadece bunu söylemek istedim... ama gerçekten insanları anlayamıyorum ben artık.. güzel bir şey söylediğim halde azarlanacak ne yaptım Allahaşkına? yaşınızı sorgulamışım sanırım.. benim terbiyesizliğim.. Affola. Bir daha da güzel Türkçe kullanan bir insana bunu iyi niyetle dile getirirsem de ne olayım.. bizim literatürümüzde , içtenlikle yapılmış bir komplimana teşekkür edilir geçilir.. azarlarcasına yorumlar yazılmaz.. ama neyse , özür dilerim.. benim terbiyesizliğim..
@barraquda ya ben özür dilerim sizi yanlış anlamışım şu sıralar moralim bozuk biraz. Kusura bakmayın amacım size çıkışmak değildi gerçekten, bir daha özür dilerim sizi kırdıysam:/
sorun değil.. ama cevaplarınız gerçekten şok geçirtti bana.. keşke ön yargılı olmasaydınız o yorumları yazmadan önce.. boğazımda bir şey takıldı okurken o iki cevabı.. ders olmuş oldu bana.. insanlarımızı çok ön yargılı ve fevri.. her an patlamaya hazır.. güzel şeylere bile patlıyorsa insanlar artık.. hakikaten o güzel şeyleri bile paylaşmamak lazım insanlarla.. kişisel almayın bu cümleleri.. ama hakikaten ders aldım.. bir daha mı.. asla... neyse , umarım o güzel fikirler hiç bir zaman bozulmaz.. ama o ön yargının kırılması dileğiyle.. burada sadece insanları tersleyen garip karakterler olmadığını unutmayın lütfen bir dahaki sefere... :)
@barraquda ben sizin günahınızı aldım. Gerçekten kusura bakmayın. Sadece bazı insanların daha tanımadan yargılayıp üste çıkmaları sinirlendiriyor. Ayrıca siz benim büyüğümsünüz hadsizlik yaptıysam affedin
harikaydı.. soruya davet edildiğim halde "yorum yazma gereği duymadım" senin yorumunu okuduktan sonra.. dahasını ben bile yazamazdım bence.. ki beni tanıyan herkes bilir ki , ben yazmaya başladığım zaman 2000 karakteri de doldururum... rastgelseydiniz ciddi bir yorumuma , zaten terslemezdiniz bence ;) ..
@barraquda gerçekten teşekkür ederim. Bir ara kompozisyon falan yazıyordum ve edebiyata ilgim vardı ama üzerinde durmadım. İltifatınız için teşekkür ederim, beni onare ettiniz:)
evet.. biraz sürün :) ki aklında olsun bu.. bir gık deyince millet sürüm sürüm süründürüyor , bir şey diyor muyuz :) iki üç sen de sürün.. hakettin zira, olsun o kadarcık. .
Aynen çok doğru haklısın. Birşey sormak istiyorum erkeklerin birbirine dinlendiği hadi çıkışa gel dedikleri oluyor mu? Teke tek dovuste iyi ler mı? Dövüş eğitimi alanlar var mi
Maroon 5'tan sadece Adam Levine'yi tanıdığı halde Maroon 5 deyip Enimıls Enimıls diye bağıran bence daha çok aşağılanası. Tamam fanı olabilirsin ama bir grubu tanı arkadaş nedir ne değildir. Havalı olmak için yaptığın çok belli
Tamam o zaman önemli degil. Kıyafetlerin temiz olsun ve sana yakışanı giy uygun fiyatlı. Her gün yürüyüş yao ya da tempolu koş. Bölgesel hareketleri yap. Girebiliyorsan bir voleybol takımına vs girebilirsin. Bir alanda mutlaja çok iyi ol. Kendini hep öğrenmeye aç. Ama bakimli olmak çok önemli, zengin olman gerekmez uygun alternatiflerle spor da yaparsın, bakım da.
Öncelikle kendini şanslı hissetmelisin heskes öyle özel yerlerde okuyamıyor bü yüzden sende diğerleri gibi kendini özel hissetmelisin ve bu gibi okullarda havalı şımarık tipler çok olur sen derslerini ve ilerisini düşünmelisin üniversiteyi okumalı ve meslek sahibi olmalısın onda sanra birde mesleğini yapmaya başladın mı hayat çok güzel oluyo sevdiğin iş sevdiğin bayan özgürlük hayat o zaman daha hüzel oluyo ama yeterki üniversiteyi bitir ve mesleğini yap inan bugun çalışırsan yarın pişman olmazsın bu yüzden arkadaş cevrene dikkat edin herkese heves etme sen yoluna odaklan krndine uygun arkadaş edin bu ders çalışmayı seven biri olabilir
Her ne olursa olsun öncelik kariyerni düşünerek kendini derslere vermesidir.. O tip okullarda para babası çocuklar olursa ve onlar kendilerini kral sanarsa onlardan uzak durmak derim..
Tamam, aralarında çok fark var o yüzden sordum. Ben Bilfen Kolejinden mezunum, Fen lisesinden daha doğrusu. İlk sene Devlette bir Fen lisesini kazanmıştım oraya gittim beni pek tatmin etmedi açıkcası. Bilfen için konuşuyorum her sene İsviçreye, Cern’e gezi düzenliyorlar. İmkanları çok iyi, aynı zamanda eğitimleri de. Senelik 50 bin tl civarında aldığı için zeki zengin çocuklarının gideceği bir yer demek yanlış olmaz. Ortam konusunda kesin bir şey diyemeyeceğim çünkü o biraz da şansa bağlı. Ama hem zengin hem de zeki çocukların gittiği bir okul olduğu için çok sorun yaşayacağını zannetmiyorum, Marka takıntısı kısmında evet öyle insanlar olabiliyor ama büyük bir sorun olarak görmüyorum bunu.
Ana Sayfa > Eğitim & Kariyer > Sorular > İlk defa özel bir koleje, özel bir liseye gidecek birine ne gibi tavsiyelerde ve ne gibi önerilerde bulunursunuz?
En İyi Cevaplar