Arkadaşlar şu an kamu yönetimi son sınıfım nasıl bir yol izlemem gerektiğini bilmiyorum tam olarak, kaymakam nasıl olunur? Kaymakamlık için ne yapmam, nasıl bir yol izlemem gerekiyor, ne yapmalıyım şu andan itibaren? Kaymakam olma şartlarını yazın lütfen. nasıl kaymakam olunur?
Merhabalar. <3 Türkiye'de kaymakam olma yolunda atmanız gereken adımlar hakkında biraz bilgi vermek isterim. Hemen başlayalım. :)
Kaymakam Nasıl Olunur?
Kaymakam olmak, ülkemizde devlet yönetiminde önemli bir görevdir ve bu yolda ilerlemek oldukça heyecan vericidir. Kaymakam olabilmek için, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan Kaymakam Adaylığı Sınavı'na (KAS) girmeniz gerekmektedir. Bu sınav, Türkiye genelinde belirli zamanlarda açıklanır ve kamuoyuna duyurulur. Sınava katılmak için çeşitli şartlar bulunmaktadır ve başvurular belirli bir süre içinde yapılmalıdır. Bu yüzden bu sınav tarihlerini takip etmek gerekir.
Kaymakam Olma Şartları Nelerdir?
Kaymakam olma şartlarına bir göz atalım derim. Kimler kaymakam olabilir?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekmektedir.
En az dört yıllık lisans eğitimi veren bir üniversiteden mezun olmanız gerekmektedir. Farklı bölümlerden mezun olan adaylar bu süreci değerlendirebilir.
Eğitim alanında mezun olanlar kadar, hukuk, iktisat, siyasal bilgiler, işletme gibi sosyal bilimler fakültelerinden mezun olanlar da kaymakam adayı olabilirler.
Kaymakam nasıl olur diyorsanız, şansınızı denemek için KAS başvuru şartlarını takip etmeniz ve sınava girmeniz gerekir.
Kaymakam Olmak İçin Hangi Bölümler Okunmalı?
"Acaba benim okuduğum bölüm de uygun mu?" diye düşünmeye başladınız diye düşünüyorum. Endişelenmeyin, kaymakam olmak için tek bir doğru bölüm yok.
Farklı bölümlerden mezun olan örnek kaymakamlar:
Hukuk fakültesi mezunu Ayşe Hanım,
Sosyal bilimler fakültesinden mezun olan Mehmet Bey,
İşletme alanında uzmanlaşan Ceren Hanım... Bu liste uzayıp gider!
Önemli olan, üniversite yıllarında bilgi birikimi ve becerilerinizi geliştirmektir. Çünkü kaymakamlık, çeşitli alanlardan gelen farklı yetenekleri bir araya getirerek ülkeye hizmet etme fırsatı sunar.
Her adayın farklı bir hikayesi ve geçmişi olabilir, bu yüzden cesurca hayallerinizin peşinden gitmeniz gerekiyor. Kaymakam olmak için gerekli adımları atmak, zaman alabilir ve sabır gerektirir. Ancak unutmayın ki, her şey çaba ve azimle mümkün olur.
Özellikle kamu yönetim bölümü okuyan hemen her arkadaşım bana kaymakam hayali kurduğundan bahsederken ve bu konu hakkında saatler sürecek sohbetler dinlediğimden 'Nasıl kaymakam olunur?' sorunu cevaplamazsam olmazdı.
Seni hemen bu konuda aydınlatayım.
Nasıl kaymakam olunur?
Öncelikle kaymakam olmak için lisans mezunu olman şart. Tabii sadece lisans mezunu olman yetmiyor; siyasal bilgiler, hukuk, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden birinden mezun olman gerekiyor.
Kaymakam olmak için gereken şartlar
Kaymakamlık sınavlarına girmek içn 35 yaşından küçük olman gerekiyor. Kaymakamlık sınavından 70 ve üzeri puan aldıktan 4 farklı mülakat sınavına girmen gerekiyor.
Mülakatın ardından da 3 yıllık staj ve kurs dönemine geçiliyor. Sırasıyla; 2 ay il merkez stajı, 3 ay Kaymakam Refikliği, 1.5 ay Mülkiye Müfettişi gözetiminde staj, 4 ay Bakanlık Merkez stajı, 45 günlük Milli Güvenlik Stajı, 1 yıl yurt dışı stajı, 8 ay Kaymakam vekilliği ve en son olarak da 4 aylık Kaymakamlık Kursu süreçlerinin tamamlanması gerekiyor.
Bu süreci tamamladıktan sonra; İçişleri Bakanlığı'nın sınavı kazanılırsa, valilik emrine atanılıyor. Bu süre zarfında valiliğe tez hazırlayan kaymakamlar bu tezden de geçer sonucu alırlarsa, kaymak alma yolunda en sağlam adımlarını atmış oluyorlar diyebiliriz.
Anlayacağın çok uğraştırıcı ve zorlayıcı bir süreçten geçiliyor kaymakam olmak için. Kolay gelsin. :)
Kpssye girmen gerekiyor. Sonrasında yazılı ve sözlü sınava giriyorsun. Ama dehşet çalışman gerek. O kadar kişinin içinde seçilmek için. Sadece kaymakamlığa bel bağlama. Muhakkak b planında olsun
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
KPSS a grubu sınavını kazanmalısın öncelikle. Sonrasında açılan kaymakamlık imtihanı yazılı sözlü sınavı da geçip aday kaymakam olarak eğitime alınıyorsun. Onları da geçtikten sonra kaymakam adayı olarak Ataman yapılır
Hevesini kırmak istemem. Hukuk mezunları arasından daha kamucu kaymakam olanı duymadım. Başka alana yönel. Ki daha ne yapman gerektiğini bilmiyorsun işin çok zor.
Kamu Yönetimi mezunuyum açıkçası kpss ya da başka kurum sınavlarına hazırlanmanızı öneririm. Alım çok az ve sınavı klasik test değil Öyle ki tek bir kelime hatasında cevabınız geçersiz sayılıyor efendim
Güzel puan almali zeki olmalisin bu bir. Aseletin konuşmali başin dik bu da iki. Cesur olmali tuttugunu kopartmalisin bu da 3. Ama asla unutma hedefin var sa illa yaparsin zor olan herşey başaridir.