Üniversite Sorunsalı ve YGS Sınav Serüvenim

Ah şu üniversite. Herkesin hayalini kurduğu, orada çok rahata ereceğini düşündüğü üniversite hayatı...

Üniversite Sorunsalı?


Üniversiteye girmek isteyip hiç de hazırlanmayan biriydim ben. Bir bölüm hedefim de yoktu açıkçası. O kadar rahattım ki arkadaşlarımla bu kadar çalıştıkları için dalga geçer, illa bir yere gireceklerini söyleyip dururdum. Halk eğitimin YGS kurslarına giderdim ama 1 gün gidersem 3 gün gitmezdim. YGS'ye tam 1 hafta kala çalışmaya başladım mesela. YGS'de illa barajı geçerim, LYS'ye de ful çalışırım demiştim.


Hayatta karşımıza neler çıkacağı belli olmaz
Üniversite Sorunsalı ve YGS Sınav Serüvenim


YGS sınavını geçmiştim, hatta o ful çalışan arkadaşlarımdan bile yüksek almıştım. Ne olduysa zaten YGS'den sonra oldu. LYS'ye çalışmaya başlamıştım ama problemli hayatıma birkaç problem daha eklendi. Bunları mâna ederek sınava da çalışmamaya başladım. Aklım sıra aileme çalışmayarak problem çıkartacak, mezuna kalıp daha iyi bir yere gidecektim.


Öyle olmadı
Üniversite Sorunsalı ve YGS Sınav Serüvenim


O bütün sonuçların açıklandığı gün öyle pişman oldum ki çalışmadığıma, bütün gün ağladım. Bütün planımın bu olmasına rağmen üzüldüm. O çok çalıştığı için dalga geçtiğim arkadaşlarım da ağladı ama onlar sevinçten, ben ise üzüntüden. Ailem puanları gördüğünde zorla tercih yaptırdı, karşı çıktım bayağı, olay çıkardım. Sonucunda onların dedikleri oldu, hiç istemediğim yerleri yazmak zorunda kaldım. Planlarım suya düşmüştü bildiğiniz.


Son pişmanlık neye yarar?
Üniversite Sorunsalı ve YGS Sınav Serüvenim


Şu an istemediğim bir şehirde, istemediğim bir bölümü okuyorum. Mutsuz olduğum için de arkadaş edinemiyorum. 1 yılımı kendi ellerimle mahvettiğim günlere dönüp baktığımda "Kötü birşey yaptıysan bile pişman olma." felsefemi kendim ellerimle yıkıyorum. Psikolojim o kadar alt üst oldu ki bu durumdan dolayı bu yıl kendimi toparlayıp bir daha sınava girmeyi düşünen ben bunu uygulamaya koyamadım.


Öz değerlendirme
Üniversite Sorunsalı ve YGS Sınav Serüvenim


Bu halim biraz da kendime hedef belirleyemekten oldu. Hedefim olsaydı ona ulaşmak için her şeyi yapardım, koşullar ne olursa olsun. Çalışmayarak salaklık ettim, bunu kabul ediyorum. Yüksek puan alıp istediğim şehirlere gidebilirdim, istemediğim bir bölüm olsaydı bile alışabilirdim bence.


Biraz daha inat edip mezuna kalabilirdim. Bu yıl geçtiği için öbür yıl sınava girmeyi düşünüyorum. Bir yıl kaybım olacağına artık 2 yıllık bir kaybım olucak. Arkadaşlarım 3.sınıfken ben 1.sınıfta okuyor olucam. En çok da buna üzülüyorum.


Tavsiye vermek gerekirse...
Üniversite Sorunsalı ve YGS Sınav Serüvenim


İstemediğiniz bir bölüme gitmektense, bir yıl daha hazırlanın derim. Kaybedecek fazla birşeyiniz yok. İstemediğiniz bir şeyi yapıp pişman olmayın benim gibi. Ailenizle bu durumu konuşun. İstediğiniz bir bölüm varsa onlara bu durumu anlatın; kazanamazsanız ve aklınızda 2. bir bölüm yoksa mezuna kalabileceğiniz ihtimalini anlatın, bu ihtimali aklınızdan da çıkarmayın.


Olumlu düşünün, kendinizi motive edin. Benim yapmayı beceremediğim şeylerdi bunlar. "Ne olursa olsun ben bunu başarıcam. İstediğim bölümü kazanıcam." demeye devam ederseniz başaracağınıza eminim.


Başımdan geçenler özetiyle bunlardı. Bunu okuyup birazcık da olsa ders alıcak arkadaşlarım varsa ne mutlu bana. YGS'ye kısa süre kaldı ama önemli olan LYS diyip bu bencemi burada bitiriyorum. Sınavınızda ve geleceğinizde başarılar diliyorum :)

Üniversite Sorunsalı ve YGS Sınav Serüvenim
Cevapla