
Merhaba arkadaşlar bu bencemde size, zamanında nasıl sayısalda 30 bin sıralamaya girdiğimin detaylarını anlatacağım, umarım size de faydası olur.
1. Zaman Yönetimi
İlk olarak bir büyük boy defterin arka kısmına bütün sorumlu olduğumuz konuları liste halinde ve ders ders ayırarak yazıyoruz. Matematik'ten şu konular var Türkçe'den şu konular var gibi. Tyt ve ayt için ayrı ayrı yaparsak daha güzel olur. Hazırda bir test kitabınız yoksa internetten bakabilirsiniz. Google amcaya "tyt matematik konuları" yazarsanız yardımcı olur.
Şimdi konularımızı yazdık tek tek sayalım. Bütün derslerin toplamında kaç konu var ? Önce bunun hesabını yapalım yanlışa düşmeyelim. Sallıyorum toplam 120 konudan sorumluyuz ve sınava 294 gün kalmış.
Önce iki haftayı çıkaralım, yani 14 gün çünkü son iki hafta kala artık konu çalışılmaz. 294-14= 280, şimdi bunun 6/7'sini alalım, bir haftada 7 gün var ama biz 6 gün çalışıcaz, bunun az sonra açıklayacağım.
280/7 =40, 40*6=240 yani bizim 240 çalışma günümüz ve 120 konumuz var.
O zaman 1 konu için 2 gün düşüyor diyebiliriz. Ben sayıları salladım farklı hesaplar çıkabilir. Ama bunu bilmemiz önemli, eğer bir konuya 2 gün düşüyorsa ve biz 3. gün hala o konuya çalışıyor olursan bir şeyler ters gidiyor demektir. Çalışma hızını buna göre ayarlamak gerek.
Not: Eğer sayısalsanız tyt sosyal bilgiler konularını yazmasanız da olur.
Aynı şey diyelim sözelsiniz o zaman fen bilgisi konularını yazmayın.
2. Çalışma planı
Şimdi diyelim her konuya 1 gün düşüyor. Haftada 6 gün var (1 günü ben yedim). Sayısal için örnek verecek olursak. Türkçe, matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji. 6 dersimiz var 6 günümüz var.
Bir önceki bölümde defterimize bütün konuları yazmıştık ya hani.
Şimdi her hafta elimize bir post-it gibi küçük kağıt alıp, her dersten sıradaki konuyu küçük kağıdımıza yazıyoruz. Bu küçük kağıt 1 hafta cebimizde dolaşcak. Türkçe - ses bilgisi, matematik - bölünebilme,
geometri - üçgende benzerlik... gibi böyle yazıyoruz konuları.
Dersin başına oturduk, her gün o küçük kağıttan bir konu seçeceğiz.
Bugün canım matematik çalışmak istemiyor diyebilirsin o zaman biyoloji çalışcan. Ama o matematik konusuna da o hafta mutlaka sıra gelecek.
Çalışıp bitirdiğiniz konunun yanına işaret koyabilirsiniz. Aynı zamanda deftere yazdığımız yere de işaret koyalım, bu şekilde ne kadar ilerleme kaydettiğimizi de görebiliriz.
Zaman içinde bazı dersler komple bitecek, mesela biyoloji'den 10 konu vardı, 10 hafta sonra bütün konular bitti. Matematik'ten 24 konu var o zaman matematiği haftada 2 konu'ya çıkarcan.
Bir süre sonra zaten ayt konularına geçiş yapmanız gerektiğini anlarsınız.
Not: Türkçe dersindeki paragraf konusunu bundan muaf tutuyorum.
Paragraf sorularını az az ama her hafta çözmenizde fayda var.
3. Peki Nasıl Çalışacağız?
Diyelim ki mezunsunuz ve dershaneye de gitmiyorsunuz. O zaman şöyle bir plan uygulayabilirsiniz. Sabah video olarak ders izlemek. Youtube sitesini açıp tyt Türkçe yazcan bakalım hangi kanallar var. Önce biraz bak araştır hangisi sana daha uygun anlatıyor. Bir tanesini seç ve ondan ilerle. Sarmadı mı sonra değiştirirsin, ama bir konu için 5 farklı yerden video izlemek zaman kaybı.
Aynı zamanda ders videosunu izlerken mutlaka defterimize not almalıyız.
Not tutmak çok ama çok önemli.
Ayrıca ders videosu mümkünse 4 saat olmasın. Maksimum 1 saat olsun.
Sabah dersimizi dinledik, öğle arası verdik. Sonra vakit geldi soru çözmeye. Artık burası için anlatılacak bir şey yok. Ben saat 5'e kadar soru çözüyordum. Akşamları ders çalışmıyordum. Kaliteli bir test kitabından günde 50-100 arası soru çözseniz bile yeter.
4. Boş Gün Meselesi
Yukarıda bahsetmiştim haftada 6 gün çalışacağız diye. 1 gün boş günümüz o günde ders çalışmak yok. Artık ister evde yatarsın ister bilgisayarda oyun oynarsın sana kalmış. Bu boş günü istediğiniz bir gün belirleyebilirsiniz. Mesela kütüphaneye gidip ders çalışanlar için, pazartesi kütüphaneler kapalı oluyor, boş günü bu gün yapabilirsiniz. Ama bir kere belirledikten sonra çok değiştirmemeye özen gösterin. Hep aynı gün boş olarak kalsın.
Her haftanın 1 günü boş takılıyoruz, ama ayda bir boş günümüzü güzel değerlendirmemiz lazım. Her ay 1 boş gününü bir etkinliğe ayırın o gün evde yatmak yok. Artık sinemaya mı gidersin, havalar güzel olur pikniğe mi gidersin sana kalmış.
Çok mu sıkıldınız motivasyonunuz mu yok. O zaman kendinizden 1 boş gün daha ekleyin ve 2 günlük minik bir tatile çıkın. İmkanınız varsa şehir değiştirin gidin bir akrabanızın evinde kalın. Bu dediğim tüm yıl boyunca en fazla 1-2 defa uygulanmalı.
5. Peki ya yanlış çıkan sorular?
Yukarıda yazmıştım, bir konu için günde 50-100 soru çözmek yeterli olur diye. Öğlen saat 1'de ders başına otursan en fazla 2 saatte biter.
Peki ya bu saatten sonra ne yapcaksın ? Tabiki de yanlış yaptığın sorularını sorcaksın. Bunu bir hafta geriden takip etseniz de olur, mesela geçen hafta çözüp yapamadığın soruları bu hafta sorabilirsiniz.
Burada önemli olan soru sorcak birisini bulmak tabi. Artık anneniz, babanız veya arkabanız komşunuz olabilir, size kalmış. Ama mutlaka her ders için birini bulun ve her hafta rahatsız edin. Bir kişinin size haftada yarım saat ayırması ondan çok bir şey götürmez, ama size çok şey katar.
Yanlış yapamadığımız sorulamızı sorduk, anladık evde o soruları tekrar çözüp iyice anladığımızdan emin oluyoruz. Ve burada soruları çok biriktirmeyin mutlaka her hafta, geçmiş haftanın sorularını sorup bitirmeye çalışın.
Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım faydalı olmuştur. Başarılar dilerim.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
okulu nasıl bitireceğiz peki bir formülü var mı
Zaman çok önemli bir unsur
Insanlar kendine guvensin ve xper kazanim oyuzden yaziom
Sınava çok az kaldı
Tyt 60 larda
Ayt denemesine girmeyi bıraktım bilmiyorum şu an
Sıkı çalışsam ilk 30 k ya girermiyimm?
Ben senin yerinde olsam sadece tyt çalışırdım, artık tyt puanını bir sene daha kullanabiliyorsun,
yazın bi yerde işe girer biraz iş hayatını tecrübe eder, ondan sonra seneye de ayt çalışırdım
Bu sene üniversite okumak istiyorum
o zaman yukarıda yazdığım adımları bir an önce uygulamaya başlamalısın
Ekpss icin olanida var mi
Hiç kpss çalışmadım bilmiyorum.
Kaç yaşınızda girdiniz
21 yaşında.
şu an kaç yasindasiniz
34
O zmn yks var mıydı ya
Farklı bir isimle vardı yine. Ben ondan sonra özel ders falan da vermeye başladım üniversite okurken.
Mantık hala aynı.
Doğrudur teşekkürler
Sizce hem iste çalışıp hem yks çalışılır mi peki böyle tıp kazanma örneği bile gördüm
İmkansız değil ama zor bence.
Evliydi hatta adam çocuğu falan var