İş Görüşmelerine Hazırlık ve Görüşme Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Eternal_Creed

Mülakatların öncesinde hazırlık sürecin stresli mi geçiyor? Mülakatların istediğin gibi sonuçlanmıyor mu? O zaman bu yazı tam da sana göre.

İş Görüşmelerine Hazırlık ve Görüşme Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda sizlere yılda 3000'e yakın iş görüşmesi yapan, bununla ilgili eğitimler veren bir İK uzmanı olarak iş görüşmeleri öncesi hazırlık ve iş görüşmeleri sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda naçizane ufak notlar vereceğim. Ufak da olsa belki sizlere faydam olur diye düşünüyorum.

İş Görüşmelerine Hazırlık ve Görüşme Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Mülakat öncesi hazırlık nasıl olmalı?

Öncelikle şunu asla unutmayın ki mülakatlar sadece işverenin sizi sınadığı, sizi tanıdığı bir şey değildir. Mülakat sırasında aynı zamanda sizde işvereni ve şirketi sınar, tanır ve de size uygun bir iş/işletme olup olmadığını anlarsınız. Dolayısı ile mülakatlarda ekstra bir gerginlik, stres durumunuz olmasına gerek yok. Aklınıza bu söylediğim şey gelsin ki sizi biraz da olsa rahatlatacaktır.

Hazırlık süreci bilinenden çok daha önemlidir aslında. Bir çok aday arkadaşımız hiç bir hazırlım yapmadan gelip görüşmelere katılıp başarısız oluyor.

Peki hazırlık dediğimiz şey tam olarak nedir?

Karşılaştığımız en büyük hatalardan biri de görüşmeye özensiz giyim ile gelinmesi. İnanır mısınız arkadaşlar, uluslararası, kurumsal bir şirkete eşofman takımı ile bile gelen var. Bu görüşmeye zaten mağlup başlamanızı sağlar. Eğer varsa takım elbise, yoksa da mümkün olan en ağır görünümlü bir giyim tarzı seçin. Erkekler sakal tıraşı olmalı, kadınlar için de saçları mümkün olduğunca bakımlı olmalıdır. Kısacası arkadaşlar, dış görünümünüzle ilk izlenimde tam puan almalısınız. İşveren bu görüşmeyi ne kadar ciddiye aldığınızı ve işe ne kadar saygınız olduğunu düşünecektir.

İş Görüşmelerine Hazırlık ve Görüşme Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Dış görünüşümüz dışında hazırlık sürecinde başka neler var?

Görüşmeye gideceğimiz firma hakkında olabildiğince bilgi sahibi olmalıyız. Bu işveren için çok büyük bir artı olacaktır. Kendimden bir örnek vermek istiyorum size.

Dünyanın en büyük oteller zinciri olan Shangri-La' ya iş başvurusu yaptım. Bir zaman sonra beni davet ettiler. Normal şartlarda aradıkları pozisyon için yeterli değildim, bunu biliyordum ama şansımı denemek istedim. O iş için tecrübesizdim. Görüşme öncesinde şirket hakkında ezberleyebildiğim kadar bilgi ezberledim. Görüşme sırasında ilk elemelerden geçtim ve 3 kişi kaldık. Bu 3 kişinin arasında en tecrübesiz bendim, o adaylar benden daha uygundu işe. Görüşme çok samimi bir sohbet havasında geçtiğinden laf lafı açtı ve ben şirket binasının açık alanın kaç metrekare olduğunu, kapalı alanın kaç metrekare olduğunu, odaların ortalama kaç metrekare olduğunu, mimarının adını ve o mimarın Çin'de 2 kere tasarım ödülü aldığını söyledim. İşletme müdürü bunları nasıl bildiğimi ve dahası neden bildiğimi sordu. Bende "insan ömrünü geçireceği yer hakkında bilgi sahibi olmak istemez mi?" dedim. Çok şaşırdı ve çok etkilendi. Konuşma devam ederken bu tarz bilgiler vermeye devam ettim, araya hinlik yapıp bilgiler sıkıştırdım. Sonuç olarak işi ben aldım ama İtalyanca ve Çince bilmediğim için ve de öğrenmek de istemediğim için kısa sürede işi bıraktım.

Uzun bir anı oldu kusura bakmayın. :-) Anlatmak istediğimin özeti budur arkadaşlar.

İş Görüşmelerine Hazırlık ve Görüşme Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Görüşme öncesi hazırlıklardan diğerlerine de kısaca değinelim. Görüşmeye gitmeden önce eğer varsa bundan önceki çalıştığınız yerleri sırası ile gözden geçirin. Mülakata gireceğiniz işletmenin alanına uygun olmayan yerleri kafanızdan silin. Çünkü önceki işiniz tekstil sektörü ise, mülakata gireceğiniz iş gıda sektörü ise bu sizin için eksi demektir. Bu işi mülakatta dile getirmeyin.

Ve son olarak arkadaşlar görüşmelere mutlaka en az 30 dakika önceden gidin.

Ve gelelim mülakat sırasında dikkat edilecek hususlara.

İş Görüşmelerine Hazırlık ve Görüşme Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Başlarken;

İlk izlenimden bahsetmiştik. Buna ek olarak ilk temas dediğimiz yani aday ile işverenin ilk karşılaşmasında göz temasını kesmeden, gözlerinin içine bakarak daima gülümseyerek selam vermelisiniz. Bu beden dilinde sizin ne kadar pozitif biri olduğunuzu, ikili ilişkilerde yapıcı bir karakter olduğunuzu gösterir. Devamında tokalaşma sırasında yine göz teması ile, gülen ve mutlu bir yüz ifadesi takınmalısınız. Burada da görüşmenin iki kişi arasında gerginlikle değil, iki arkadaşın sohbeti havasında geçeceğinin sinyalini vermiş oluyorsunuz. Yani kısaca beden dilinizi çok iyi kullanmanız gerekiyor. Utangaç, stresli, heyecanlı görünmek görüşmeyi olumsuz etkiler.

Mülakat sırasında;

Konuşma sırasında çelişkili ifadelerden kaçının ve asla kararsız olmayın. Cümleleri net ve tek seferde kurun. Aralıklı cümleler kurmaktan kaçının. Sorulan soruları cevaplamadan önce karşı tarafa "vereceği cevabı düşünüyor" izlenimi vermeyin. Bu sefer işveren otomatikman sizi sınama pozisyonuna sokar. Yazının başında da söylediğim gibi mülakatın amacı işverenin sizi sınaması değil, karşılıklı sınama ve tanışmadır. Kendinizi asla işverenin kontrolüne bırakmayın, tüm soruları onun sormasına izin vermeyin. Başarılarınızı anlatırken abartmadan, çok detaylandırmadan anlatın. Sizin için o başarıların bir önemi yokmuş, sadece işinizi gereğini yapmışsınız izlenimi verin.

Size güçlü ve zayıf yönleriniz sorulduğunda, güçlü yönlerinizi net ve kararlı anlatın. Zayıf yönlerinizi de nasıl yendiğinizi, bununla nasıl başa çıktığınızı anlatın.

İşveren konuyu açmadan asla şirketin maddi ve sosyal hakları hakkında soru sormayın. Bu yanlış bir izlenim oluşturacaktır.

Mülakatta ne gibi sorular sorulabilir?

İş Görüşmelerine Hazırlık ve Görüşme Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ve sonuç:

Bunun gibi, bu sorulardan da türeterek sorular gelebilir.

  • Baskı altında çalışabilir misiniz?
  • Yaşamınız boyunca öğrendiğiniz en önemli şey nedir?
  • Eleştirilere açık mısınız?
  • Güçlü ve zayıf yönleriniz neler?
  • Kendinizi anlatır mısınız?
  • Şirketimize ne gibi faydalar sağlayabilirsiniz?
  • Bu işe uygun olduğunuzu düşünüyor musunuz?
  • Bizden başka şirketlere başvuru yaptınız mı?
  • Şirketimizi neden tercih ettiniz? Bizim hakkımızda ne biliyorsunuz?

Mülakat sonunda size bir açıklama yapılmazsa, klasik "biz sizi ararız" tarzı yuvarlak sözler söylenirse mutlaka görüşmenin nasıl geçtiğini sorun, bir fikir alın. Bundan sonraki sürecin nasıl olacağını, eğer olumlu ise başka bir mülakatın daha olup olmayacağının bilgisini alın. İşverenin kestirip atmasına ve yuvarlak konuşmasına izin vermeyin, uygun ve kibar bir dilde net olmasını isteyin.

İş Görüşmelerine Hazırlık ve Görüşme Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Evet arkadaşlar benden bu kadar. Umarım bu yazım azda olsa size katkı sağlar. Bilgi paylaştıkça güzeldir ilkesini benimsiyorum ve bu yüzden naçizane ufak bilgilerimi sizlerle paylaşıyorum. Her yazımda belirttiğim gibi sormak istediğiniz, fikir alışverişi yapmak istediğiniz tüm konularda ulaşabilirsiniz.

Okuduğunuz için çok teşekkür ederim.

Sağlıklı ve başarılı günler dilerim.

İş Görüşmelerine Hazırlık ve Görüşme Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
21 Cevap