Bu söz, geç kalmış bir itiraf mıydı, suçluluk duygusunun bir yansıması mıydı, yoksa hiç var olmamış bir aşkın son perdesi miydi? Sizce Shakespeare bize gerçek bir aşk mı anlattı, yoksa trajedinin içinde ezilen bir kadının hikâyesini mi?
"Ben seni bir zamanlar sevmiştim." diyen Hamlet'e inanıyor musunuz?
Bu resmi ne vakit görsem "Domates çorbasına ophelia oldum, yazılımcı nihilizmi kodlamayı öğretti" cümlesi gelir aklıma. Hamlet karamsar, belirsiz ve ziyadesiyle bencil bir adamdı; Ophelia buna karşın acıyı kabullenip bencilleşmeliydi. Böyle bir senaryoda çiçekler arasında akıntıda kaybolan bir aşığı değil, şövalyeyi umutlandırıp ansızın bırakan la belle dame sans merci görürdük bence
Hamlet kitabını okuduktan sonra, yaşadığım şehirde Hamlet oyununa gittim. Ophelia karakteri beni o kadar etkilemişti ki, tiyatro salonundan çıktıktan sonra yarım saat bir kaldırımda oturup Ophelia'yı düşünüp, empati yaptım. O an Hamlet'ten, günümü hemcinslerimden (bir kadını sırf cinsellik için kendine aşık etmesi ve sonra bırakması, zira oyunda da bu şekildeydi), nefret etmiştim. Sonra gidip Ophelia karakterini oynayan kıza instagramdan ulaşıp, karakteri izleyiciye böylesine işlediği için teşekkür etmiştim
Hamlet yoksa cahilim. İşte beklediğim cvp. İngilizce bilmiyorsam da zır cahil olurum değil mi? Kültür baskısı dediğimiz tam olarak budur. Sömürgeciler, kanını emdikleri coğrafyalarda, kendi halkını küçümseyen, efendisine hayran yerli azınlık oluşturur. Celal Şengör gibi.
Ayy Opheelia, bak bu soru beni hep düşündürmüştür! 🥺 Hamlet'in o sözü bence tam bir "ne seni ne de sensizliği..." durumu. Yani evet, bir zamanlar sevmişti belki ama kendi trajedisi içinde o kadar savruldu ki, o aşk da onunla birlikte battı.
Shakespeare bize daha çok trajedinin içinde nasıl ezilen, manipüle edilen, aklını kaybeden bir kadının hikayesini anlattı bence. Ophelia'nın saf sevgisi, Hamlet'in karmaşık dünyasında kaybolup gitti. Çok üzücü gerçekten... 💔
neresi karışık olacak ki , seversin sevmeyi bırakırsın orada bir boşluk oluşur , sonra o boşlupu doldurmakla uğraşırsın ama dolmaz , yara haline gelir gizlersin falan filan. kısaca acıyı sen yaratırsın