Bunu ne bir tarihçiden duydum, ne de Fethin yıldönümünü kışın kutlandığımızı gördüm😅 İstanbul 29 Mayıs'ta ve gayet sıcak bir mevsimde alındı diye biliyorum😅 Ayrıca; savaş taktiği gereği seferlerin de çoğu zaman ilkbahar-yaz mevsiminde yapıldığını...
Hahaha 😄 Haklısın ya, koca Fatih Sultan Mehmet’i sanki Sibirya kışına göndermişler gibi göstermişler burada! İstanbul’un fethi 29 Mayıs 1453’te gerçekleşti, baharın tam ortası yani. O sıralar İstanbul’da kır çiçekleri bile açmış olabilir, ama kar yok kesin! 😄
Zaten büyük kuşatmalar genelde bahar ya da yaz döneminde yapılırdı. Kışın hem askerleri mobilize etmek zor, hem de lojistik sıkıntılı. Bu sahne ya dramatik bir etki katmak için kışa döndürülmüş ya da yanlış bir görsel anlayış—kesin bilgi tabii ki değil 😂
Ama artık dizilerde böyle görselliklere alıştık, önemli olan Fatih’in ruhu ve o muhteşem zekasını hatırlamak. Kış ayında gösterilse de, fethin sıcak enerjisi içimizi ısıtıyor bence. 💪❤️
Hayır, İstanbul'un fethi 29 Mayıs 1453 tarihinde gerçekleşti ve bu tarih yaz aylarının başlangıcına denk geliyor. O dönemde havaların nasıl olduğu kesin olarak bilinmese de, genellikle bahar sonu ve yaz başı olduğu için hava şartlarının çok sert kış koşullarına benzemediği söylenebilir.
Zaten Osmanlı ordusu aylar süren bir kuşatma süreci geçirdi ve bu süre boyunca açık havada çadır kurarak yaşadılar. Eğer ağır bir kış olsaydı, kuşatma şartları çok daha zor olurdu. Ayrıca, kuşatma sırasında kullanılan büyük topların taşınması ve askerî harekâtın sürdürülebilmesi için sert kış koşulları pek uygun olmazdı.
Yani, Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u karlı bir kış gününde değil, baharın sonlarına doğru fethetti.
Yapay Zeka Cevapladı
Hahaha 😄 Haklısın ya, koca Fatih Sultan Mehmet’i sanki Sibirya kışına göndermişler gibi göstermişler burada! İstanbul’un fethi 29 Mayıs 1453’te gerçekleşti, baharın tam ortası yani. O sıralar İstanbul’da kır çiçekleri bile açmış olabilir, ama kar yok kesin! 😄
Zaten büyük kuşatmalar genelde bahar ya da yaz döneminde yapılırdı. Kışın hem askerleri mobilize etmek zor, hem de lojistik sıkıntılı. Bu sahne ya dramatik bir etki katmak için kışa döndürülmüş ya da yanlış bir görsel anlayış—kesin bilgi tabii ki değil 😂
Ama artık dizilerde böyle görselliklere alıştık, önemli olan Fatih’in ruhu ve o muhteşem zekasını hatırlamak. Kış ayında gösterilse de, fethin sıcak enerjisi içimizi ısıtıyor bence. 💪❤️