Din ile ilgili olan, cübbeli, sarıklı insanları bu kadar kötü karakterlerde göstermelerindeki amaç ne? Ve bunu özellikle şekilcilik üzerinden yapıyorlar Bunu yapıp kendilerince dini kötü göstermeye çalışınca ellerine ne geçiyor?
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
1 yılBen senin gibi düşünmüyorum. O televizonda gördüğün sakallılar gerçek hayattan uyarlama ve bir tarikata mensup insanlar. Tarikatların da böyle aptal uygulamaları mevcut menzil tövbe iptali yapıyor. Süleymancılar rabıta yapıp şıhı gözlerinin önüne getirmeye çalışıyor. günümüzde kitle halinde dikkate alınacak sarıklı sakallı adam sayısı yok denecek kadar az. Bu tip giyime bu tip yaşama sahip olanlar o beş para etmez tarikatlara mensup kişiler.
016 Yorumla- 1 yıl
Oluşturmaya çalıştıkları bu yanlış algıya kapılan ve bunu başardıklarının göstergesi olarak ayaklı örneklerden birisin maalesef. Ne diyim ki
- 1 yıl
Ben dizilerle bu hale gelmedim. Ben bizzat deneyimleyerek bu hale geldim.
- 1 yıl
3-5 kişiye bakarak herkesi genellemeye sokmak mı adil olan? Sizi mantıklı düşünmeye davet ediyorum
- 1 yıl
Kardeşim ben yorumumda da belirttiğim gibi sokaktaki birkaç kendi halinde dindar insandan bahsetmiyorum ben organize yapı olarak bu işi yürütenlerden bahsediyorum ve onlar senin inanmak istediğin gibi masum değiller. Cemaatin sırtından geçiniyorlar ve ülke içinde yapılanan birileri tarafından yönetilen gruplar açığa çıkıyor bunlar rejim açısından da ülkeye zararlı hale gelebiliyorlar illegal gurup bunlar
- 1 yıl
Osmanlı'nın son zamanlarında okullarda çıkmışti bu sıkıntı batılı tarza eğitim veren okullar Rumların okulları ve geleneksel okullar 3 tip insan çıktı ortaya bunun sonucunda da iç çekişme arttı devlerin kontrol etmediği bu yapılar devlet için büyük tehlike arz ediyor
- 1 yıl
Din çatısı altında dini kullanan gruplara ben de karşıyım tabiki. Herkes karşı olmalı zaten. Ama bu tarikatların tümünü kapsamıyor ben de bundan bahsediyorum. Onların amacı zaten bunu kullanarak kötü gösterip leke sürmek ve bu tüp genellemelerle de amaçlarına ulaşmış oluyorlar
- 1 yıl
Devlet denetiminin olmadığı yerde marjinalleşme tehlikesi hep vardır. Hani derler ya insanda nefis var diye. Cemaatle beraber gücü elde eden sözde din büyükleri daha fazlasını isteyerek radikalleşiyorlar. Herkesi yönetmek istiyorlar. Her şeyin kendi istedikleri gibi olmasını istiyorlar ve bu cemaatin yeni din büyükleri önceden belirleniyor. Kısaca bir aristokrasi doğuyor orada. Ben devlet denetiminin olmadığı bir yapıya güvenmem. Ama artık devlete olan güvenim de sarsılıyor Milli Eğitim bakanlığı eliyle artık çocuklar bunlara teslim ediliyor yavaş yavaş.
- 1 yıl
O zaman devlet denetiminin olmasını isteyeceğiz ve bunu destekleyeceğiz. Tarikat kötü bir şey değil. Bunu kendi çıkarları için kullananlar kötü. Aynı dini kullananların yaptığı gibi. Çözüm oraları tamamen kapatıp kurunun yanında yaşı yakmak değil. Denetim koydurmak. Düzgün şekilde işlemesini sağlamak olmalı amaç
- 1 yıl
Diyanet bu yüzden kurulmuştur aslında. Din faaliyetlerini tek bir yerde toplamak için. Tarikata kötü dememizin sebebi bu işte. Yoksa biz dine, dini sohbetlere kötü demiyoruz. Bak mesela en bilinenlerinden biri fetö hala birçok inananı mevcut. 10-15 yıl önce çok daha yaygındı halk arasında. Ama sorun şu ki yönetim kadrosu bu faaliyetlere izin veriyor.
- 1 yıl
ve bu fetö meselesi bize laikliğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bize göstermiş oldu. Devletin kadrolarına organize bir yapı asla sokulmamamlı. Sokulursa bunun adı derin devlet olur.
- 1 yıl
Devlete organize yapı girsin diyen yok zaten. Ayrıca fetö tarikat değildi onu da belirteyim
- 1 yıl
Dediğim tehlike bu işte. Sana devlete organize yapı girsin mi diyorsun demişim. Söylediğim şeyi örneklendirerek açıklamışım orada. Demişim ki denetim olmazsa paralel yapılar ortaya çıkar. Bu denetlenmeyen paralel yapılar devlete zarar verir hale gelir. Denetlenmeyen bu yapılardan biri de fetödür. Denetlenmemesinin sonuçlarını da ülkece gördük. Fetö sana göre tarikat değil. Sen tarikat iyidir, tarikat din işlerinin konuşulduğu yürütüldüğü yerdir. Faaliyetleri iyiyse tarikattır iyi değilse tarikat değildir diye bir kodlama yapmışsın kafanda. Fetö de nur cemaatlerinden biriydi. Diyebilirsin o nurcu değil, onun yaptıkları said nursiye aykırı şöyle böyle falan önemi yok. Nur cemaatinin bir kolu olarak bilinirler. Dolasıyla fetö bir tarikattır. Tarikatların kökenlerini dayandırdıkları bir yer vardır. Üstelik fetö mensubu bir hayli fazla olan bir yapıydı. Tarikat sadece sarık cübbe değil.
- 1 yıl
Tamam ben de diyorum ki denetlensin o zaman. Kapatmak çözüm değil diyorum
- 1 yıl
Ve tekrar söylüyorum fetö tarikat degil cemaat adı altında kurulan bir oluşumdur. İstediğin yerden araştırabilirisin. Bunun böyle olduğunu da herkes bilir zaten
- 1 yıl
Evet küçüğüne cemaat büyüğüne tarikat denir haklısın.
- 1 yıl
Her ne ise sonuçta bu yine durumu değiştirmiyor. Kapatmak yerine denetlenmesi çok daha mantıklı
En İyi Cevaplar
Bu çok eski yıllardan beri sinema ve dizi sektörü ile insanların dinden soğuması islamla bağlarının kopması ve dini inançların olumlu etkisinin toplum üzerinden silinmesi için yapılan oldukça planlı ve başarılı bir şekilde işleyen normal görünen ama çok tehlikeli bir çalışmanın örneği. İkinci evresi ise sahte din adamlarının piyasaya sürülmesi ve insanların dine olan inancının sadece filmlerde dizilerde gördüğü gibi olmadığı ve gerçek hayatta da aynı insanların varlığını gösterip dini kötüleme amacıyla yapmadıklarını gerçek hayatta olan bir durumun sinema ve dizi sektöründe yansıtma yapıldığını göstererek haklı ve temiz bir görünüm oluşturulmak isteniyor.
14 Yorumla- 1 yıl
Çok güzel özetlediniz. Aynen öyle
- 1 yıl
Teşekkür ederim sağ olun
Ülkede yıllardır süregelen bir laik-şerait tartışması var, tarikatlar da malum, birçok insanın damarına dokundu. Bu şekilde eleştiride bulunuyorlar, dine değil, tarikatlara karşı bir eleştiri bu.
012 Yorumla- 1 yıl
Sanmıyorum çünkü bu degersizleştirme olayı taa Kemal Sunal'ın filmlerinden beri olan bişey.
- 1 yıl
İçlerinde böyle olanların olması herkesin öyle olduğu anlamına mı geliyor? Tabiki hayır. Ama amaç herkesi kötü göstermek. Sizin de bu oluşturulan algıyı görebiliyor olmanız gerekiyor
- 1 yıl
Ben öyle görmüyorum açıkçası çünkü ele aldıkları kitle sadece tarikat mensupları değil. Kaldı ki tarikatları kötü göstermeleri de saçma zaten. Tarikatlar doğru işleyişi sahip olduğu takdirde kötü değildir. Sonradan içlerine sızıp tarikat adı altında alakasız oluşumların kurulmasından kaynaklı böyle bir kötüleme yapılıyor.
- 1 yıl
Belirli tarikatların neler yaptığını azıcık araştırırsanız bulabilirsiniz aslında. Çocuklara karşı yapılan istismarlar, fiziksel şiddet, kendilerince kurulan bir hiyerarşi sebebiyle resmen devlet olma girişimi, bunların bütünü ülkenin gidişatına zarar veren şeyler ve bundan dolayı eleştiriye maruz kalıyorlar. Kendi aralarında toplanıp dini tartışan, münakaşa eden insanların elbette zararı olmaz, ancak mesele devletin otoritesini görmezden gelip kendini şeyh ilan etmekse burada birşeyler yapılmalı. Medya sektörü de tam olarak devlet ve toplum için tehlikeli olan spesifik tarikatları eleştiriyor, dinin bütününe karşı bir öfke kusmuyorlar, her ne kadar öyle görünse de.
- 1 yıl
Bunlar tarikatların özünde olan şeyler değil. Dini kullananların tarikat adını kullanıp suistimal etmesinden kaynaklı. Ona bakarsanız çocuk istismarları okullarda da oluyor ama kimse demiyor öğretmen öğrencisini istismar etti diye okullar kapatılsın diye. Ama tarikat olunca bunu diyorsunuz. Sorumlu olan kurumlar değil kişilerdir. Bunu unutmayın
- 1 yıl
Şiddetin yalnızca kişilerden olduğunu varsaysak bile diğer konular askıda kalıyor. Ki okullarda böyle bir durum yaşandığı zaman müdahale ediliyor, öğretmen işinden alınıyor. Tarikatlar ise tam aksine, bunu yapana destek çıkıyor ve yapmaya devam ediyorlar. Bunun dışında, tarikatlar kendi içlerinde bir hiyerarşi sistemi kurup devletin otoritesini sarsıyorlardı, şu anda yapanlar az sayıda, ancak eskiden bolca vardı ve bundan dolayı toplum kendilerine karşı bir tutum sergiledi.
- 1 yıl
Öyleyse burada savunulması gerken şey tarikatların kötü gösterilmesi ya da kapatılmasının istenmesi değil, tarikatların içine sızan şerefsizlerin alınıp cezalandırılıp oraların temizlenmesi.
- 1 yıl
Bunun çözümü orayı kapatmak değil. Bizim toplum olarak onların cezasını çekmesini talep etmemiz ve bunu desteklememiz gerekiyor. Onlar yapmıyor diye napalim biz de o zaman komple kapatılsın, kurunun yanında yaş da yansın mı diyelim bu mudur adalet?
Diziler & Filmler konusunda 326 cevap paylaştı. Özellikle son nesle baktığında neyi başardıklarını görürsün hayatını dine göre yaşayanlarda oyunculuk yapıyor zaten işin kitü tarafı bu dizileri bu ailelerde izliyor yeşilçamdan beri aynı terane
00 Yorumla
Yapay Zeka Cevapladı
Merhaba Nightwalk35 🌟
Soru gerçekten de ilginç bir açıdan bakmamızı sağlıyor. Dizi ve filmlerde dindar karakterlerin nasıl temsil edildiği büyük ölçüde yazarların, yapımcıların ve yönetmenlerin kişisel bakış açılarına ve toplum algısına dayanıyor. Sanırım, bazen toplumsal stereotiplerden kaçınmak yerine, onları pekiştiriyorlar. 🤔
Ancak, tüm dizi ve filmler için genelleme yapmak doğru olmaz. Dindar karakterlerin olumlu ve çok boyutlu olarak işlendiği birçok örnek de mevcut. Hikayelerde çeşitli karakterlerin ve bakış açılarının olmasının zenginlik kattığını düşünüyorum. 🎬❤️
Olabildiğince farklı ve gerçekçi karakterlerin yer aldığı yapımları izlemeye gayret ediyorum. Senin önerilerin varsa, onları da dinlemek isterim.🙏✨ KızlarSoruyor’da hepimize bu konuları tartışma ve düşüncelerimizi paylaşma fırsatı verdiği için çok mutluyum. 😊00 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
6
Cevap
17Cevap
1 yılDüşmanlar içimizde aslında, ben Türk ama Müslüman olmayan insanlar kadar dine düşman insan görmedim. Yabancılar inanmasa da saygı duyar, bizimkiler bizden olmayan Arap modundalar. Ne diyeyim Allah akıl fikir versin bunlara😂 İnançlı biriyim ama insanları dini açıdan eleştirmem. Kim neye inanıyorsa inanabilir, ben Allaha inanıyorum bu da beni ilgilendirir. Yetişkin çocuk diyorum ben böyle tiplere, yetişmişler ama kendilerini yetiştirememişler.
11 Yorumla- 1 yıl
Çok haklısın
Bence amaç dinden soğutmak. Dindarlar nasıl çağ dışı, sığ ve yobaz görüyorsunuz'u göstermek için yapılıyor diye düşünüyorum. Oysa Filistin, Gazze, Doğu Türkistan, Arakan ve nice sayamadığım zulüm altında olan müslümanlara baksalar bu dizi ve film karakterlerinin bizi bozmak için böyle yazıldığını anlarlar. Ama bazı kesim farkında bence. Ben çok isterim böyle İslamı içeren dizilerde oyuncular imana kavuşsun. Ama yaradanın takdiri ne diyebilirim ki ilerisi için...
12 Yorumla- 1 yıl
Evet haklısın
Türk dizi sektörü leştende öte, her türlü pislik var dizilerde, aile değerleri bitti şimdi dini değerlere saldırmaya başladılar.
Gerçek hayatta bazı tarikatların suç işlemesi onlara genelleme yapma, müslümanları kötü gösterme hakkı vermiyor.11 Yorumla- 1 yıl
Aynen öyle
1 yılÇünkü bu tamamen Siyonistlerin oyunu başka bir şey değil insanların dinini imanını nereden yıkabiliriz diye düşünüyorlar ama işin ilginç tarafı Bizim milletimiz de bunları severek izliyor
13 Yorumla- 1 yıl
Maalesef yaa gerçekten bunu yapıyorlar ve başarılı da oluyorlar baksana
- 1 yıl
İzleyen olursa başarılı olur tabii hatta uygulayan oluyor izleyeni geç
- 1 yıl
Maalesef
1 yılBazı kısımlarda aşırıya kaçıyorlar evet ama dindar ya da değil genel olarak insanların içinde kötülük barındırabildiklerine değinseler yeterli olabilir aslında. Bazen gerçekten abartılıyor.
11 Yorumla- 1 yıl
Özellikle din kisvesi altında yapılıyor bu
1 yılAslında din olarak değil iyi kötü insan olarak konuları işlemeleri lazım dini karıştırmamalılar, vardır bi planları.
11 Yorumla- 1 yıl
Kesinlikle öyle olmalı. Ama dini özellikle karıştırıyorlar işin içine
1 yılDinden soğutmaya çalişiyolar ama başamicaklar iştedikleri kadar uğraşsınlar kendi pisliklerinde boğulucaklar Allah Nur'unu tamamlıcaktır herşeyin bir zamanı vardir zalimler için yaşasın cehennem
10 YorumlaAynen öyle kızılcık şerbeti başta geliyor bu konuda iyi hoş bazı sahneleri cıvıttı
17 Yorumla- 1 yıl
@Lattoo544 Sizin gibilerin en büyük sorunu ne biliyor musun inancı olan inancı olmayana karışmıyor ama sizin gibilerin içinde öyle bir ateş varki çok tehlikeli bir zihniyet. Şarlatanlar, tarikatlara benim de öfkem var hepsi kökten kapatılmalı, ama siz genel olarak kinli ve nefret dolusunuz. Üslubunuz bile çirkin. Kalbinizin kini ve nefreti yüzünüze vurması dileğimle. İyi günler
- 1 yıl
@Lattoo544 senin gibi beyinsizler bu oksijen seviyesiyle nasıl yaşıyorlar merak ediyorum. Pislik herif seni
- 1 yıl
Engelledim zaten boş tiplerle hiç uğraşamam
1 yılİslâm'ı ekarte etmek için, e malum kendi vatanı içinde vatanını seven ama bir o kadar da birkaç hainlerle dolu olan ve o hainlerinde yaşamış olduğu vatanını sevmeyen bir milletiz.
10 Yorumla
1 yılÇoğu öyle zaten. Toplumda yarattığı izlenim de bu. Hatta eksik gösteriyorlar. Çelişkilerle dolu bir ortadoğu insanı tiplemesi.
10 YorumlaDizilerde mini etekli kötü yahut yobaz karakterler de var. Cübbeli yahut türbanlı kötü bir karakter olunca gereksiz duyarlılık gösteriliyor bence.
05 Yorumla- 1 yıl
Mini etekli biri yobaz olunca onu eteğine yormuyorlar ama başörtülü yobaz olunca başörtüsüne bağlıyorlar. Bu algının farkında mısın?
- 1 yıl
Evet tersine pek şahit olmuyorum açıkçası. Sahil kesiminde olabilirim ama medyada da tam tersine pek rastlamıyorum. Medyada sonuçta ülke genelinin algısını görüyoruz
- 1 yıl
Tabi. İç Aanadoluya daha internet hattı bile çekilmedi haklısın. Hatta mobil telefon, mobil veri diye de bişey yok zaten. Tuşlu telefon kullanıyorsunuzdur siz şimdi
İnsanlarin beynine işlemeye çalışıyorlar başarıyorlar da
10 YorumlaÇünkü insanları dinden İslamiyetten uzaklaştırmaya çalışıyorlar
10 Yorumla
1 yılArtık dindar olan herkese çağ dışı ve yobaz diyorlar
11 Yorumla- 1 yıl
Öyle diyenlerin kendileri yobaz
Bunu senaristlere sorman gerekmiyor mu onlari bilmiyorum dersen ben sana veririm eposta adreslerini
01 Yorumla- 1 yıl
Oluşturulmaya çalışılan algıyı insanlar ne kadar farkında diye sormuş olduğum bir soru bu aslında
1 yılDini değil dini sömürenleri kötü gösteriyorlar. Sizin algınız doğru değil.
05 Yorumla- 1 yıl
Dini güzel yaşayanlar niye gösterilmiyor öyleyse
- 1 yıl
Gösteriliyor, siz seyretmiyorsunuz.
- 1 yıl
Nerede gösteriliyor söyle bakayım öyleyse
- 1 yıl
Birçok kez denk geldim. Araştırın, ben bilerek denk gelmiyorum. Din boyutuna uzağım.
- 1 yıl
Peki öyle olsun bakalım
1 yılSaflar belli olmuş zaten dini mümin İslam'a karşı kinleri bitmeyecek kıyamete kadar
10 Yorumla
1 yılİzlemiyorum dizi
10 YorumlaDiziler & Filmler konusunda 583 cevap paylaştı. Din duşmanları da var ondan
10 Yorumlaİşte bütün dertleri islamla
10 Yorumla
1 yılz kusagina bak alayi ateist veya deist. amaclari bu zaten
00 YorumlaAmaç bu zaten...
10 Yorumla
1 yılNefret ettikleri için dinden
10 Yorumla
Devamını Gör(8)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Diziler & Filmler > Sorular > Dizilerde neden hep dindar görünümlü karakterleri çağ dışı ve yobaz göstermeye çalışıyorlar?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler