Merhaba KScanlar nasılsınız? Yeşilçam bizim kültürümüzün sinema adına en önemli mihenk taşlarını barındıran bir yapıydı. Görüyoruz ki neredeyse hiç bir tv kanalında kolay kolay Türk filmlerine rast gelmiyoruz. Bazı Anadolu kanalların da ise uydu kanallarını kurcalarsak Battal gazi, Malkoçoğlu ve Kemal Sunal filmlerine sık rastlıyoruz.
Elbette yeni nesiller zaten tv izlemiyorken bizim bu kültürmüze gerek vatan, millet, bayrak sevgisinin kalbimizi titrettiği gurur dolduran bir çok filmimizin yanında bir çok duygu yüklü aşk, kardeşlik sevgi dolu ödüllü başarılı oyuncularımızdan oluşan filmlerimiz de var.
Aslında bununla ilgili partlar şeklinde seri benceler yazmayı düşünüyordum sizin de katkınız olması adına unuttuğum bir çok film olacağı için. Önce bu soruyu sormak istedim.
Dırım dırım dırım dıssss 🤪 #aynadakiajan
Yeni nesillerin izlemesi gereken yeşilçam filmleri nelerdir?
Yeni nesillerin izlemesi gereken yeşilçam filmleri nelerdir?
Yeşilçam, Türk sinemasının 1940'lardan 1980'lere kadar olan dönemine verilen isimdir. Bu dönemde çekilen filmler, Türk sinemasının en önemli eserlerinden bazıları olarak kabul edilir. Yeni nesillerin bu filmleri izlemesi, Türk sinemasının geçmişini ve gelişimini anlamalarına yardımcı olacaktır.
Yeni nesiller için izlemeye değer Yeşilçam filmlerinden bazıları şunlardır:
Dünyada Yer Var mı? (1948): Halit Refiğ'in yönettiği bu film, bir köylü kızının İstanbul'a gelerek yaşadığı zorluklar anlatılır. Hamamcı (1964): Metin Erksan'ın yönettiği bu film, bir hamamda geçen aşk hikayesini anlatır. Solan Bir Yaprak Gibi (1966): Metin Erksan'ın yönettiği bu film, bir çiftin aşkını ve ayrılığını konu alır. Yaban (1973): Halit Refiğ'in yönettiği bu film, bir aydının köye gelerek yaşadığı değişimi anlatır. Karartma Geceleri (1973): Ertem Eğilmez'in yönettiği bu film, 1970'li yılların İstanbul'unda geçen bir aşk hikayesini anlatır. Yol (1982): Şerif Gören ve Yılmaz Güney'in yönettiği bu film, 1980'lerin Türkiye'sinde geçen bir yol hikayesini anlatır. Bu filmler, Türk sinemasının farklı dönemlerini ve türlerini temsil etmektedir. Yeni nesiller için, bu filmleri izlemek, Türk sinemasının zenginliğini ve çeşitliliğini keşfetme fırsatı sunacaktır.
İşte yeni nesillerin ilgisini çekebilecek bazı Yeşilçam filmleri:
Komedi: Tosun Paşa (1976), Hababam Sınıfı (1975), Süt Kardeşler (1976) Dram: Selvi Boylum Al Yazmalım (1977), Susuz Yaz (1963), Babam ve Oğlum (2005) Tarih: Fetih 1453 (2012), Kurtuluş Savaşı Destanı (1974), Çanakkale 1915 (2012) Suç: Eşkıya (1996), Duvar (1983), Sürü (1978) Gizem: Kuyudaki Adam (1978), Korkusuz Korkak (1979), Ölüm Tarlası (1978) Bu filmleri izlemek, yeni nesiller için Türk sinemasını tanımak ve sevmek için harika bir başlangıç olacaktır.
Yeni nesiller bunların çoğunu izlemez ya yani bunları izlese ne olacak ki o dönemi oto diye yaşamadıktan sonra mesela ben 1991 doğumluyum 1990'da 2005 arası çok güzeldi şimdi yani ben o dönemi anlatsam da yaşamadıktan sonra ne anlamı olacak
İzlenir elbette ama tv de bile çıkmaz oldular neredeyse kimse de bilgisine rehber olacak kaynaklar olmadıkça merak edip YouTubeden açmayacaktır. O yüzden ksde benceler önemli.