Aksiyon yok zaten de korku diyince hemen din cin ve şeytan işlerine giriyorlar, yabacı filmlerde olduğu kadar keyifle izlenmiyor, bunun sebebi sizce ne?
Sizce neden Türkler aksiyon ve korku filmi çekemiyor?
Bunları çekmek için ruh lazım, gerçek oyunculuk lazım en önemlisi istek bizim genel olarak Türk insanımızda bu istek yok herkesin asıl amacı maddiyat olduğu için kimse önem vermiyor ve işini düzgün yapmıyor diye düşünüyorum yoksa diğer dizi sektöründe olan şeylerden bir farkımız yok.
Korku filmlerinin çekilememe sebebi Türklerin öz kültüründen kopmuş, Arap dini değerlerine saplanmış oluşu nedeniyle Avrupalılar gibi 1000 yıllık toplum hafızasından beslenememesi. Ne zaman Bartu Bölükbaşı zihniyetinde bir kültürel yapıdan film çıkarmaya başlarlar o zaman olur.
Efe Aydal denen kereste herifin bu konuyla ilgili bir lafı var: ''Amerikan korku filminde bazen iblis giriyor, ama dua falan eden rahip iblisi çıkaramıyor ama bizde öyle şey yok. Niye? Çünkü adam subhaneke okuduktan sonra cin sıkıysa çıkmasın, çıkmama şansı var mı?''
Aksiyon filmi çekememenin sebebi kadro yokluğu, figüran yokluğu, zaman yokluğu, tecrübe ve kültür yokluğu bir sürü nedeni var.
Türk filmleri daha ışığı çözemiyor. Işıklandırma yaparken zorlanıyor yahu nasıl aksyion filmi çeksin? Ayrıca mecbur mu herkes Hollywood filmleri çekmeye? Amerika'dan da Nuri Bilge Ceylan çıkmıyor mesela.
Çünkü türkler çoğu filmi çekemiyor zaten yani aslında bütçeleri de düşük olduğu için olabilir. ama mesela bakıyoruz görsel efekt kötü çünkü bunlar başarı için değil daha çok parayı vuralım diye çekiyorlar. birde zaten türk dizilerinde aşk konularından başka konuları da bilmiyorlar ki. yani tek dertleri aile içi dram falan olmuş. bilim kurgu olması lazım
1. Bütçe meselesi en fazla bütçe aksiyon filmlerinde gerekiyor, 2. senaristlerde sıkıntı var o konu da çok kötüyüz fikir yok konu çıkmıyor. Korku filmlerine gelince amatör denilecek oyuncular konuyu dinden alan sıradan korku filmleri var piyasada hep mantıklı bir senaryoya sahip gerilim filmleri çekebilsek daha etkili olurdu.
Türk sinemasının tarihinde de aksiyon ve korku türünde filmler yapılmış olsa da, son yıllarda bu türlerdeki filmler pek popüler olmuyor. Bunun nedeni birden fazla faktör olabilir.
Öncelikle, Türk sinemasında aksiyon ve korku türleri için yeterli bütçelerin ayrılmaması ve teknik yetersizliklerin olması bu türlerdeki filmleri izlenmesini zorlaştırıyor olabilir.
Ayrıca, toplumsal ve kültürel faktörler de bu durumu etkileyebilir. Korku filmleri genellikle korkutucu ve ürkütücü unsurlar içerir ve Türk toplumunda bu unsurların bazılarına yönelik hassasiyetler olabilir. Benzer şekilde, aksiyon filmleri de şiddet içerebileceğinden bu tür filmler için de toplumsal bir kabul görmeme durumu söz konusu olabilir.
Son olarak, popüler kültürde Türk sinemasına yer verilmemesi ve yabancı filmlerin aksiyon ve korku türlerindeki üstünlüğü de Türk sinemasının bu türlerdeki filmlerinin ilgi görmemesine neden olabilir.
Her şeyden önce teknolojik olarak çok kısıtlı imkanlara sahibiz hala. Bir de böyle filmler çekmek için gerçekten de yüksek bütçeler lazım bunu karşılayacak herhangi bir firma şu anda ülkemizde yok. Bizimkiler de kısıtlı imkanları ile ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar zaten dandik senaryolar ile bir şey becerebilecekleri de ben zannetmiyorum.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Aslında Türk sinemasında aksiyon ve korku türünde pek çok başarılı film yapılmıştır. Ancak, Türk sinemasının genel olarak daha çok drama ve komedi türlerine ağırlık vermesi, aksiyon ve korku filmlerinin sayısının az olmasına neden olabilir. Ayrıca, aksiyon ve korku filmlerinin yapım maliyetlerinin yüksek olması da Türk yapımcıların bu tür filmleri çekmekten kaçınmasına neden olabilir. Bu nedenle, Türk sinemasında aksiyon ve korku filmlerinin sayısı az olsa da, yapılan filmler kaliteli olabilmektedir. Bununla birlikte, herhangi bir ülkenin sinema sektöründeki başarısı sadece belirli bir tür film yapma yeteneği ile ölçülemez. Sinema sektöründe başarı, yaratıcı fikirler, iyi senaryolar, kaliteli oyunculuk ve teknik yetenekler gibi pek çok faktöre bağlıdır.
Aksiyon çekemediğimiz doğru ama bence korku filminde çok iyi denilecek bazı yapıtlar var. Aksine yabancıların pek korkuda başarılı olduklarını düşünmüyorum ama tabi zevk meselesi.
Yoğunlaşıp oscara gittikleri filmler var. Korku açısından bakarsak ben mesela yabancı korku filmlerinden korkmuyorum ama yerlisi korkutuyor. Çünkü onlarda genelde ruh, hayalet vs. bizde cin, şeytan... Bu biraz da kültür farkından kaynaklı sanırım 🙂
Hayaletin olmadığını biliyoruz diğerlerini ne bilelim ilk 5 dk da kadinlarin saçları birbirine giriyor değişik sesler çıkıyor zaten tövbe allahim diyip kapanıyor o film
İşte başarılı bulduğum konu bu. Komedi güldürüyorsa nasıl başarılı sayılıyor ise korkunun da korkutması lazım. Korkuya ilgisi olan birisi olarak ben beğeniyorum 🙃
Türk korku filmleri ucuz jumpscare dışında hiçbir şey yapamıyor. Amerikalıların seksenlerde kullandıkları tekniklerle uğraşıyorlar nasıl çok iyi yapıtlar var?
Dostum tamamen tercih ve zevk meselesi. Ben Hasan Karacadağ filmlerini beğeniyorum, kaç yılının teknolojisini kullandığı ile ilgilenmiyorum, bana hitap edip etmediğine bakıyorum. Sen beğenmeyebilirsin, senin beğendiğini de ben beğenmeyebilirim.
Teknolojiyle alakası yok çekim yöntemi ile ilgili. Jumpscare şu aniden ''viieeeeeeeeğrk'' yahut ''röööaarrğğ'' efekletiyle uzun suspense sekanslarını bu tip ani korkutma çabalarıyla doldurmaya deniyor ve hayır, zevk veya tercih meselesi değil
Türe hiçbir şey katmayan, hikaye dahi içermeyen, 30-40 yıllık numaraları izleyiciye dayayan film kötüdür
En fazla bu kötülüğü beğenen zevksiz insanlar vardır.
Şimdi tercihlere saygı konusunda eksik olduğunu görünce şöyle düzelteyim o halde, ben zevksiz bir insanım ve beğeniyorum. Senin entel dantel terimlerinle daha başarılı çekilen filmlerinle baş başa bırakıyorum 😉
Sinemayla ilgilenmiyorum, sıradan bir izleyiciyim. Senin kapasiten başkalarının görüş ve fikirlerine saygı duymayı kavrayacak durumda değil. Kendi yorumunu yaz, benim yorumuma salça olup zevk ve anlayışıma laf etmek senin gibi at gözlüklü basit bir insanın haddi değil.
Korku filmi yabancılarda da standartlaştı. Şehirden kırsala taşınan bir aile bir ev ve orada yaşayan kötü ruh özgün olan film sayısı belli Türklerin yaptığı korku filmleri izlenmiyorum 5 dk dan fazla dayanamadım. Aksiyon da gene bir şeyler yapılıyor iyi kötü ama bizimkilerin en iyi yaptığı şey dram ya da komedi filmleri bence. Sebebi ise bana göre senaristlerin korku konusunda çok da yaratıcı olamamaları
Biz yabancıların korku filmi klasikleşti diyoruz ama biz napiyoruz acaba görünmeyen varlıklardan devam karabasan cin şeytan daha dışına çıkanı görmedim tabii izleyemiz bunları ben de 5 dk bile duramıyorum korkudan, insan bilinmedik şeylerden korkar sonuç da ama izleme keyfi olmuyor sürekli aynı konu..
aynen öyle bir kez açayım dedim cinle evlenmemin hikayesini anlatacağım size diye giriş yaptı dedim bu ne :D o kadar saçma ki izleyemedim yabancı film ve dizilerde de öyleyim bir saçmalık varsa izleyemiyorum kapatıyorum hemen. Özgün yapım olacak düzgün bir senaryo olacak oyuncular iyi olacak o zaman izlediğin filmden zevk alıyorsun
100 yıllık cumhurıhet süresince bu milletin idrak ve düşünce kabiliyeti, batı zıhniyetinin sinsi politikaları ve maşaladı sayesinde körertilği için ufku geniş ve verimli değil. O nedenle bilim, sanat, teknoloji, insanlıl bir çok şeyde dar ve sığ kalmışız. Beyinde üretemiyor el de..
Çünkü 3. sınıf bir ülkeyiz. Sanata gerekli önemi vermiyoruz. Sanatçı vasfı olan vizyon sahibi insanları toplumda hep geri plana atıyoruz. Aslında yetenekli yaratıcı insanları bulup keşfedip topluma kazandırmalıyız. Bizim toplum anca ezmeyi linç etmeyi biliyor. İnsani vasıflarımızı ve değerlerimiz olduğunu unutuyoruz ne yazık ki.. böyle gidersek çürümeye mahkumuz!!!
Yabancılar gibi kanlıktan çıkan saçma sapan hayaletler olmayan yapay şeylerden daha gerçekçi geliyo, gerilim, bilim kurgu, fantastik desen anlarım da Türkiyenin tek başarılı olduğu film türü korku dabbe falan gerisi boş
Çünkü hızlı ve kalabalık kavramları çözemiyorlar. İki bilinmeyenli denklem olduğunu düşünüyorlar. Kalabalık zihinlerin içinden çıkamıyorlar. İlla yavaş ve bel altı işleyecek zihinleri. Aşktan başka bildilklerini sandıkları malzeme yok. Normalde Türklük bu değil. Türklük çılgınlıktır. Gemiyi karadan yürütmektir. Şimdikiler gibi Arap kültürü misali sevişmek değildir esas meziyetleri. Tv'de sevişip servis ediyorlar, çoğalmasını Araplar yapıyorlar. Enteresan...
Enteresan bi durum bencede ama bu araplaşmadan çok avrupailikten kaynaklı ayrıca öpüşüp şüküşme mevzusuna gelirsek ne arap tarzı ne avrupa bildiğin yerli hint sahneleri gibi reis araplara benzeyen tek yanımız cahillik isteseler ve imkan sunulsa kısa surede adam edilir tv ama isteyen yok haberi ele geçirdiler aile kavramlsrımızı bozdulsr batılaştırdılar araplaştırdılar türklüğü barbarlık yaptılsr komediyi sidik zort ettiler aksiyonu fos mafia tarzı çekimleri kof dönemine göre bi cüneytin filmleri iyiydi birde dönemine göre hatta şu an bile kurtlar vadisi kv yide bi halk sevdi zaten
Hic birini doğru düzgün cekemiyoruz ki. Senaristler boşa para kazaniyor. Gerçekten iyi oyunculuklari olan insanlar bile dizi veya filmi tek başlarına kaldıramıyor maalesef.
Türkler aynı konuları işlese de korkuda iyi bence. Ben şahsen izlemiyorum çünkü çoğu yaşanmış olaylar.
Aksiyonda başarılı olamasak da dramda müthişiz bence.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Abartıya kaçıyorlar veya aşktan meşkten kurgulamaya sıra gelmiyor. Şahsen aşk filmii, aşk dizisi, bunalım filmleri, bunalım dizileri, yaşanmış hayat hikayesi dedikleri majör depresyona sokacak cinsten senaryolar yüzünden ülkenin çoğu ya ağlak ya da dizilerdeki zalimler gibi olmaya başladı. Yapamıyorlar bu işi. Bilimle ilgili bile çok bir şey bulunmaz.
Çünkü ülke ekonomik aksiyon içerisinde yüksek tansiyon yüksek enflasyon yüksek depresyon hepsi var herkes gergin gerilim aksiyona gerekyokki
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Yapmacık duruyor oynayacak adam akıllı oyuncu yok olsa da o yüz olmuyor herkeste mesela hande erçel'i oynatamazsınız ya da benzer kişileri oynayabilecek adamlar da kabul etmiyor genelde kıvanç tatlıtuğ ya da farah zeynep diyelim mesela
Çünkü ülkede en meşhur senaryolar fal, cin, şeytan, büyü. Normal hayatta da insanların duyduğu, içinde olduğu senaryolar. Yani zaten dürtü hazır diyerek üstüne gitmeye çalışıyorlar ama SIKICI ʘ‿ʘ
western filmidir oda ayrı bir tarz eğer ilginiz yoksa kesmez sizi bazen filimlerde anlatılmak istenen durumlar vardır mesajlar karakterlerin hayatı geçmişi ve nasıl yaklaştığı neyse yaşınız çok genç daha zamanla anlarsınız :) geceniz güzel olsun
Bende korku filmlerini cok severim turklerinde yabancilarinda bircogunu izledim aradaki fark konular kesinlikle ve bizim turkler hep ayni sonla bitiriyorlar kim ne buyusu yapmis onu gosteriyorlar bitiriyorlar hic ters kose yok buda sarmiyor. Yabancilarda bide korkunun oyle bi konuda ele aliyorlar ki cok iyi ya yaratilicik var bizim turklerde kopyala yapistir hepsi birbirinin aynısı çok sıkıcı oluyor buda
Ben yabancı korku filmlerinden korkmuyorum. Cinli olandan korkarım. Çünkü gerçekte var olan yaratıklar. Aksiyon filmde vasatın altındayız. Bizde aile, drama, komedi güzel iş yapıyor.
Gerek yok çünkü. Gerek yok evet o onu aldatmış o ona kaymış. Senaryoları bizim ülkede güzel ekmek getiriyor. Niye risk alsınlar? İzleyici kitlesi kalitesiz
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
Düşük maliyet Adam gibi senaryo yazulamamasi Bir kaç gerçek sanatçı dışında oynayacak artist olmaması
Yaşlıyım ben yaşlı sende şikayet etme karşıdan karşıya geçir bir zahmet :D sonra sonra sonra avrupa yakası vauvvvv :D ekmek teknesi deli yürek.. kayış koptu bende iyi durumda değilim :D
Günlük hayatları zaten dram korku ve aksiyon dolu bide TV demi izleyek diyip çekme gereksinimi duymuyorlar. Ne zmaan zam gelecek aksiyonu heyecanı acaba Corona bulaşacak mi deprem olucak mı korkusu ölümler geçim sikintisi zaten bı dram...
Piyasa bunu istemiyor çünkü. Mesela çok iyi kültür sanat filmleri var ama destek yok, izlenme az. Dizi film sektörünün patronlarının anlayışı şu: bu millet canım ve aptal aptal şeyleri izler ancak.
Rica ederim. Mesela Gülse Birsel Avrupa Yakası'nı yazarken bunu kimse izlemez, üst seviye demişler. Ama herkes izledi. Ama işte bu sektörün patronları halkı aşağı görüyor. Kemal Sunal'a zamanında saçma sapan şeyler çektirdikleri gibi. Sanattan ekonomiye, eğitimden tarım ve ticarete... Her şey siyasettir, bürokrasidir.