Merhaba KScanlar! Nasılsınız? Film dünyasının olmazsa olmazı gibidir müzikler. Sessiz sinema dönemlerin de bile komedi unsuru müziklerle vurgulanırdı. Hep buna alıştırıldık. Müziklerin bile Oskar aldığı dönemde müziksiz doğal sesleri ile filmleri izlemek sizce keyifli olur muydu?
⭐ TRT 2' nin pek çok sineması müziksiz ve bence o sükûnet, repliklerin daha iyi algılanmasını sağlıyor. Aslında sinemada müziksiz filmler de hitap ettiği izleyici için şahane bir tarz. Müzik genellikle averajı oluşturan çoğunluğun dikkatini çekebilmek için vazgeçilmez önemde. Kendi adıma müziksiz filmlerdeki o sessizliği seviyorum. ⭐
Amatör filmler, kısa filmler genel de böyle yapılıyor haklısınız TRT de tanıtımı yapılan bu oluşumlar duyguları anlattıkları drama ve gerçeklerden kesitleri içeriği bakımından taktire şayan.
Evet keyif alırdım sanırım.. Ama bazı filmler var ki; senaryo ve oyunculuklardan çok müzikleri ile unutulmazlar listesine girmiştir.. Örneğin Kill Bill ve Top Gun filmlerini müzikleri olmadan izlediğimi hayal bile edemiyorum..
Oskarı her kategoriye layık görmüyorum özür dilerim. Müzik ödülleri bakımından bir çok yarışma da ödül veriliyor. Sinema da müzik olmasın demiyorum ama biraz daha doğallık olursa film müzikleri kategorisin de Oskara ihtiyaç duyulacağını sanmıyorum.
Ha başka bir yarışma, festival adın da verilir tamamen müzik içeriği olan kategoriye sunulabilir. Oskar çok fazla dallanıp budaklandı bana göre.
Hazırda olan bir müziğin fşlmde kullanıldığı gibi bir de sadece o filme özel yapılan müzikler var. Dolayısıyla bu müzikleri yılın en iyi albümü, yılın en iyi grubu, yılın en iyi çıkış yapanı gibi kategorilerde kuyaslayamayacağımız için film müzikleri diye bir kategori oluşturulmuş. Size Gülpembe desem aklınıza Barış Manço ve/veya Kurtalan Ekspres gelir. Herhangi yerli veya yabancı bir film aklınıza gelmez. Ama size Karaip Korsanları yazmamla bile melodisi kafanızda dönmeye başladı büyük ihtimalle şimdi. Çünkü o müzik sadece o film için yazılmış. Bakın yazılmış dedim. Senaryo yazmak nasıl bir sanat beceri ve emek ise o müzik de öyle sanat, beceri ve emektir. Film müziği olduğu için de filmle birlikte "en iyi film müziği" kategorisinde oskara layık görülmesi gayet güzel ve anlamlıdır
Aslında savaş ve diyalog kısımları için müziğe gerek yok sonuçta insanlar karşılıklı konuşurken veya kavga ederken müzik olmaz.
Hadi gerilim anları fırtına öncesi sessizlik misali olaylar öncesi ve sonrası olabilir. Uzaylılar saldırıyor açık alan savaşı var müziğin ne işi var orada ya kılıç, bıçak, silah acı ahh mahh duymak lazım o anlarda.
Sanki biz savaşıyoruz gibi bizi niye hareketli müzikle gaza getiriyorsunuz elimiz de kola patlamış mısır yiyoruz o an be!
Napalım ekrana mı fırlatalım onları gaza gelip savaşıyor gibi!