28 Aralık 1895 yılında Paris Capucines bulvarındaki Grand Café’nin kapısından iki kardeş bir cihazla girdiler bu alet "SİNEMATOGRAFTI" böylece sinema tarihinin ilk toplu film gösterimi gerçekleştirildi.
O zamandan bu zamana pandemi süreci ile birlikte netfilix gibi şirketler hayatımıza giderek girmeye başladı Disney gibi dev şirketlerde bu dijital sinema sektörüne adım atıyorlar.
Sinemalarda olmayan kendilerine özgü sinema kalitesinde yapımları milyonlar harcayıp çekiyorlar. Ve bizler de çoğunlukla cepten izliyoruz
Sinema salonları nerdeyse lüx gelmeye başladı insanlara Sinemalar bir gün gerçekten kapanıp tamamen ceplere mi girecek?
Yani dediğiniz şey mantıklı olsa da ben bir çok kişinin sinema kültürünün öldürüleceğine karşı geleceğini düşünüyorum. Çünkü ne kadar ceplerimiz de olsa ile bu kültürü hat safa da tutan yönetmenler var. O yüzden azalma olabilir ve lüks olabilir ama tamamen sinema kültürünün öleceğini sanmam.
Sinemaların kapatılacağını düşünmüyorum çünkü orada izlemenin hazzı zevki Bir başkadır diye tahmin ediyorum hiç gitmediğim için bilmiyorum.
Ancak bakıldığı zaman evde izlemek çok daha rahat ve zaten bir film vizyona girdiği zaman ertesi güne bile hemen internete düşebiliyor. Yani insanlar boş para vermek de istemiyor veya rahatını bozmak istemiyor. Tamamen sinemanın kapatılacağını düşünmüyorum ancak eskisi gibi rağbet görmez sanıyorum.
sinemanın tadı farklı. aksine insanlar ileride filmleri yerde uzanarak izleyecekler. gökyüzüne yansıtacaklar filmleri. ve insanlar yapay bir mekanda terasta gökyüzüne bakarak film izletyecekler 3 boyutlu.
Aslında bu anlamda size katılıyorum ama o sinema olmayacak ve eklemek istiyorum
Biliyoruz ki metaverse evreni diye bir şey çıktı şu an evlerde gözlüklerle sınırlı sayıda yapılmış olan şeylere erişiyoruz ve stabil değiller sağlık sorunları düzeltilip Facebook henüz bu anlamda ortaya yatırım yapmasına karşın rakipleri gibi bir ürün zinciri ortaya koymadı.
Metaversede filmler, konserler izlenebilecek hale gelecek hatta gözlüksüz tasarımlar düşünülüyor, dediğiniz gibi projeksiyon bazlı ceplerden yansıtmalı.
bu evren yeni çıkan cep telefonlarına evrilirse Nihayetinde sinema salonlarına yine ihtiyaç kalmıyor.
çok güzel bir noktaya değinmişsiniz. ben maalesef öyle olacağını düşünüyorum. zaten amaç sadece rahatlık ve ulaşılabilirlik değil, aynı zamanda mümkün olduğunca daha bireysel hayat ve evlerde zaman geçirme projesi var galiba. o yüzden filmler bile sadece evlerde seyredilecek ileride herhalde.
Aslında bir yandanda teknolojiyi cabuk özümsemekten kaynaklı hale geliyor bunlar. Sinema çoktan can çekişmeye başlamıştı.
3d tvler çıkmıştı ama hem çok kalın hem aşırı pahalı hem çok elektrik maliyetleri vardı ve 3 d yayını yapan tv kanalları yoktur gereksiz görüldü talep bitti.
Sinemalar bireysel olarak sağda solda yer alıyordu izleyici çekmek için avm sistemleri çıktı eskinin pasaj halleri gibi buraların içlerine yerleştirildi konfor ve dizayn eklendi Buna rağmen hala çoğu yerde ışık ses sorunları yaşanıyor.
Hayat pahalılığı sinema biletlerini uçurdu ve insanlar sinemalarda bilet harici para harcamaz oldular sırf açıksınlar diye filmlerin süresi uzun tutulmaya film arası ve öncesi fragmanlar artırıldı.
Ama insanlar artık yanlarında yiyecek getirip rahat rahat yemek istiyorlar bu yasak olunca dışarıda daha ucuz sinemada daha fazla para vermek istemiyorlar
Evin rahatlığında sinema sistemi gibi ses veren sistemler ile ve eskiye nazaran ucuzlayan İnternetli tvler ve projeksiyonkarla evde özgürce izlemek istiyorlar.
Tüm bunlar netfilix gibi firmalara fırsat doğurdu para kazandıkça izleyiciyi elde tutmak için sinema kalitesinde pahalı yapımlar yaptırdılar.
Giderekte yapay zeka ve Blockchain teknoloji ürünleri ile etkileşimli filmler çıkacak filmin bir parçası gibi haraket edilecek alternatif sonlar bizim katılımımız ile gerçekleşecek. Tüm bunları sinemalar uyguna veremez maalesef konfor açısından bile hala eskiyi takip ediyorlar.
haklısınız ama mevcut şartlarda sinemanın yerini tutmaz ev ortamındaki sistem. ileride bahsettiğiniz değişiklikler olursa tamamen ayrı bir seviyede karşılaştırma olur.
sinemalar hiçbir zaman kapanmaz bunu sanmıyorum ve bunca cep yakacak bilet fiyatlarına rağmen giden de birçok insan var. gerçek sinemakolik olanlar tarafından sinema salonları bir şekilde ayakta kalır. lakin ben sinemadansa rahat ev ortamında açıp izlemeyi daha çok seviyorum. hem geçmiş filmleri izliyorum hem vizyona yeni girmiş filmlerin internete düşenlerini
Orası öyle ama o kaliteyi cepler bir gün verecek hale gelecek. Böyle elimizde kaldıkları gibi kalmayacaklar ki katlanabilir versiyonlar hızla gelişiyor ktistalize kağıt gibi tvler çıktılar. Hologram yansımaları projeksiyonlın boyutuna erişince arkalarında bulunan 3 5 kamera ile evde nereye yansıtsak izleyeceğiz. Daha o aşamalara gelmeden bile dev şirketler filmler çekiyor küçücük 6 inç telde izliyoruz bile
Çok kısa sürede olmasa da bizler çoğu ülke gibi geç ve pahalı olarak kullanacağız. Muhtemelen görmüştürsün videoları Asya ülkelerinde mekan genişliği sorunu olduğu için hemen hemen her şey evlerde robotik ve çok fonksiyonel halde kullanılıyor.
Adamlar nerdeyse 7 g İnternet teknolojisine geçtiler bizlerde 4,5 g bile yeni yeni ama her yerde çekmeyerek sürekli 3,5 g düşerek hizmet veriyor
Üstelik su gibi İnternet yiyor fiyat farkı çok oluyor bu yüzden az İnternet gitsin diye ayarlardan 4.5 g kapatıyor insanlar. maalesef sinemalar dünyada bir gün kapanırsa bizde geç geldiği ve pahalı olduğu için hala kullanırız