Matrix filminde “mavi hap mı kırmızı hap mı“ sorusunun sorulduğu bir sahne var. Mavi hap, cahilliğin mutluluğunu temsil ediyor. Kırmızı hap ise, hakikatin acılığını temsil ediyor.
Matrix 4 filmi için hazırlanan internet sitesinde de bu soru soruluyor. “Mavi hap mı kırmızı hap mı?” Seçiminize göre size görüntü sunuluyor. WhatIsTheMatrix.com
Matrix 4 ne zaman çıkacak?
Matrix 4, 22 Aralık 2021 tarihinde vizyona girecek.
Bu tarz soruyu okulda bir kere felsefe dersinde de sormuşlardı cahillik mi farkındalık mı şeklinde, herkes farkındalık derken ben cahilliği seçmiştim. İnsan yanlış bir şey yapıp onun yanlış olduğunun farkında olursa yaşadığı içsel sıkıntı çok büyük boyutlara varabiliyor. Vicdan, pişmanlık vb gibi duygular... Cehalet güzel bir şey değil tabii ki de, hiçbir şekilde bunu savunmuyorum ama içinde belirli bir güç bulunduruyor. Bir şeyin doğrusunu/doğruluğunu bilmemek insanın kendisini yiyip bitirmesine engel olabiliyor bazen, bu da bize rahat bir kafa veriyor (bence)
Zaten bu zamana kadar farkındalığın ızdırabını yeterince çektim, çekiyorum. Bana biri gelse ve dese kırmızı hap mı mavi hap mı? Düşünmem bile direkt mavi hapın mutluluğuna kendimi bırakırım. Bu zamana kadar realistik olduk da noldu? Neyi değiştirebildim? Kime yaranabildim? Mutlu olmayı ya da etmeyi başarabildim mi? Huzura erebildim mi? Hayallerime kavuşabildim mi? Hayır! Tükeniyorum artık, sıkıldım. Verin o mavi hapı bana!!! Bırakın cehalet paçalarımdan aksın. Aptal olayım, mal mal dolaşayım piyasada. İyi bişeyleri hakettiğime eminim ama bu yolla elde edemiyorum. Belki diğer yol da elde edebilirim. Denemem gerek. Bi o kaldı çünkü.
Hakikatin acılığını isterdim zaten hayatımız bazı noktaları polyannacılıkta geçiyor. İnsanlar doğası gereği gerçeklerden her zaman kaçmıştır. Ona gerçek gibi gelen yalanların ardına sığınmaya çalışmıştır. Böyle yaparak her zaman günü kurtardığını düşünmüştür. Ama günü kurtarmak ne zamana kadar sürecek. Ama bir gün o sığındığı yalanların büyüdüğünü fark edecek ama çok geç kalmış olacaktır. Daha sonra diyecek ki ben ne yaptım ama söylediği yalanların hele ki geri dönüşü telafisi olmayanlardansa vay onun haline derim