Dünyaca ünlü Matematikçi Pascal bir olasılık hesaplaması yaparak tanrıya inanmayı seçmiş. Çok sevdiğim olasılıksız kitabından bir alıntıyla paylaşıyorum..
a) beklenen değer (hedonizm yani fiziksel yaşamdan zevk alma) ya da b) beklenen değer (dini hayat) varsayım a) olasılık (ölümden sonra hayat yok) * (hedonizmden alınacak zevk) + olasılık (ölümden sonra hayat var) * (sonsuza dek lanetlenmek) ve b) olasılık (ölümden sonra hayat yok) * (dinden alınacak zevk) olasılık (ölümden sonra hayat var)* (sonsuz mutluluk) pascal'ın mantığı çok basitti: eğer (a) (b) den büyükse o zaman hedonizme devam edecekti, ama eğer (a) (b) den küçükse o zaman dindar olmalıydı. ama değişkenlerin değerlerini bilmeden bu denklemi nasıl çözülür. birkaç varsayımda bulundu, örneğin, sonsuz mutluluğun değeri pozitif sonsuzdu ve sonsuza dek lanetlenmenin değeri negatif sonsuzdu. sonsuz mutluluk = +00(+ sonsuz) sonsuza dek lanetlenmek =-00(- sonsuz) "eğer bir denklemde sonsuzu kullanırsanız bu diğer her şeyi etkiler, çünkü çok büyük bir sayıdır, böylece (a) hedonizmin beklenen değeri negatif sonsuz ve (b) dini hayatın beklenen değeri pozitif sonsuz." (a) hedonizm = -00 ve (b) din = +00 o zaman {a)< (b) böylece... (b) beklenen değer (hedonizm) < beklenen değer (dini hayat) yani eğer "tanrı yoksa inanmakla az kaybederim ama eğer bir de varsa inanmakla sonsuz mutluluk kazanırım."
Ünlü Matematikçi Pascalın Tanrının Varlığı Ve Yokluğu İçin Yaptığı Olasılık Hesaplamasını Biliyor musunuz?
Şimdi ben sana elma var desem sana bir elma göstermekle ispatlarım ama sen bana elma yok desen dünyadaki tüm bağ bahçe ne varsa gezip elmanın olmadığını kanıtlaman gerek. Elmayıda delil gibi düşün;)
0
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Off ya basit, anlamsız ve klişe sözlerle gelmeyin 😞
Burada sabaha kadar konuşsam boş ne gerek var ki. Basit insanlarla basit konuşulur. Zaten burada amacım sana bişeyi ispatlamak da değil. Hayatına bak. Ölüm yakın.
Boşuna uğraşmış bu kadar şeyle. İnsanın kendisi bile Allah’ın varlığı için bir delildir. Hatta bizler için basit görünen bir karıncanın varlığı bile buna delildir.
Çok daha fazla basitleştirelim o halde. Bana bir elmanın topraktan, çamurdan ince bir tel ile oduna bağlanıp renkli, tatlı, sulu bir kıvama geldiğini Allah’ın rahmet elinden başka ney ile ispat edebilirsin? Kuru bir üzüm çubuğundan tatlı su tulumbacıkları hükmünde olan üzümün olmasını başka ney ile açıklayabilirsin? Bunlarda kasıt vardır ama görebilene..
Bu olasılık hesabı da dahil olmak üzere: İnanırsam eğer varsa cennet ve sonsuzluğu sonsuz mutluluğu kazanırım. Ama yoksa da eğer inanırsam pek te bir durum kaybetmem çünkü sadece istediğim gibi yaşıyorum. Şimdi bu arkadaşın bu mantığı bir alimde daha var ve bu mantıkta aslında ateizm agnostik veya deist mantığına nosyonuna yani kavramına da birnevi uyuyor. Ateistlikte olsa inançlılıkta olsa işine gelene bakılmalı. Ateizm de işine gelen ne var ve ne kaybedersin veya yazdığım gibi ilkte ne kazanırsın. Veya inançlılıkta ne var inanırsan ne kazanırsın veya inandığın yoksa ne kaybedersin. Bunların ayrımına varmak lazım ilk önce. Ve ilk yatkın gelene yanaşmak lazım...
Hesaba katmadığı şu, eğer tanrı varsa sırf o inandı diye ona işkence etmekten vazgeçecek mi? Ya Zeus gerçekse? Ya bambaşka bir tanrı? Binlerce tanrı var insanlık tarihinde adı geçen, boş bir hesap.
Kaldı ki eğer sonsuz bilge bir tanrı varsa o beni yaksa bile bundan feyiz alırım. Yok sadistin tekiyse, cennetine girsem kaç yazat
Offf matematik ve olasılıklar. Dinin ve Yaradan'ın gerçekliğini ispatlamak için matematik ve olasılıklar da devreye girdiyse işimiz var. Islâm dinini yaşamamak için bahaneler üretmeyin. Er ya da geç gideceğiniz yer 2 metrekarelik bir yer. 😒
0
4 Yorumla
Soran
+1 yıl
Ya soruyu okumadın, ya da okuduklarını anlamıyorsun
İnanmıyorsan bir şey kazanamazsın. İnanıyorsan bir şeyler vadediliyor. İnanmayarak bunu bilmekten yoksun olacağından inanmak daha avantajlıdır. Zira geri dönüş olmayabilir.
İlk defa okudum, guzel paylaşım ama kafa karıstırıcı. Sonuç mantıklı geliyor. Var olduğunu reddedip kaybetmektense var sayarak bir seye inanıp kazanmayı ummak daha mantıklı.
tanri olabilir veya olmayabilir, (a) tanri var (b) tanri yok diyelim. bir insan tanriya inanmayabilir, (x) inaniyor, (y) inanmiyor diyelim.
$imdi, tanriya inanmayan bir insanin kazancinin "n" oldugunu varsayalim, zira tanriya inanan birisi dünyevi zevklerden para seks alkol gibi zevkli du$kunluklerden mahrum kalacak, tanrisina sadik olacaktir. fakat inanca gore tanriya inanan birinin, eger tanri varsa, kazanci sonsuz olacaktir, sonsuz bir kutsama ile ya$ayacaktir.
olabilecek kombinasyonlara bakalim: (ax) tanri var ve inaniyoruz, ne mutlu bize, -n+sonsuz = sonsuz kazancli ciktik (bx) tanri yok ve inanmi$iz, yazik -n zarardayiz. (ay) tanri var ve inanmami$iz +n-sonsuz = -sonsuz yedik naneyi. (by) tanri yok ve inanmami$iz superiz +n kardayiz.
e aptal olmayan herkes tanri'ya inanmanin mantikli oldugunu gorebilir
Daha değişken eklenebilir ;) ama her defasında olasılık hesabı buraya cıkar ;)
En İyi Cevaplar