Yaşadığım yerde inanılmaz şimşekler çakıyor ve ben altıma ediyorum çok korkuyorum yaa 😰😱 bu kadarını görmemiştim dağ eteğindeyiz bütün şehirin tepesinden görüyorum cidden korkunçç. Şimşek neden çakar? Fotoğraf anlık şimşek çakışı ve şu an burda gece 😱
Bizleri her seferinde o ürkütücü ses ile korkutan ve daha çok sanki geceleri meydana geldiğini düşündüğümüz ve duyduğumuz şimşek neden çakar ve nasıl oluşur merak ediyor musunuz? Şimşek bir hava hareketliliğidir ve özellikle yağmurlu, soğuk havalarda çok sık görünüyor.
Bildiğimiz gibi gökyüzünde bulutlar yer almaktadır. Bu bulutların üzerinden ve altında su damlacıkları bulunur. Üst tarafındakiler pozitif iken, alt kısımları ise negatif enerji yüklü olarak barınırlar. Bu iki enerji birbirine çok fazla yaklaştığında ise ışık patlaması meydana geliyor ve bu da bizim gökyüzünde izlediğimiz ışık patlamasını meydana çıkarmış oluyor.
Işık parlaması ile beraber bir ses de duyuyor ve oldukça ürkütücü bir ana tanık olmuş oluyoruz. Öncelikli olarak görüntü bizlere ulaşır ve sonrasında ise ses duyulur. Özellikle yağmur yağdığı sırada şimşek olabileceğinden metal ya da demir gibi ürün gruplarının yanında çok durmadan hareket etmeliyiz. Dünyada birçok kez şimşek düşmesi sebebi ile hayatını kaybedenler insanlar olmuş ve olmaya da devam etmektedir.
imşek ve yıldırımın kendisi birer elektriksel akımdır. Bunlardan bulutlar arasında olana şimşek, yeryüzü ile bulutlar arasında olana ise yıldırım adı verilmektedir. Bulutlar elektrik yükleri taşımaktadırlar ve bu yüklerin boşalması için yağmurlu havalar uygun ortamı oluşturmaktadır. Eğer ki + yükü fazla olan bir bulut, - yükü fazla olan başka bir buluta yaklaşacak olursa birbirlerine elektrik akımlarını geçirirler ve bu sırada hava aydınlanır, belli bir süre sonra da ses duyulur. İşte buna şimşek adını veriyoruz, çünkü bulutlar arasında gerçekleşmiştir. Yine yağmurlu havalarda yeryüzünün uç noktalarında elektrik yükleri birikir ve bu uç noktalara zıt yüklü bulutlar yaklaşacak olursa birbirlerine elektrik yükleri geçer. İşte, bu şekilde yeryüzü ile bulutlar arasında gerçekleşen elektrik boşalmasına da yıldırım denilmektedir.
Sıcaklık yüksek olup nem değeri de yükselince hava termodinamik ısınarak yükselir. Yükseldikçe soğuyarak dikey bulut formasyonları olan sırasıyla > Cumulus > Cumulus medioaris > Cumulus congestus > Cumulunimbus bulutlarına ulaşır. Bulut gelişirken içindeki su buharı sıvı hale dönüşmesi sonucunda gizli ısı belirir. Uzun süren gizli ısı toplanmasından sonra hava patlar ve gök gürültüsü oluşur. Yüksek elektrik akımı olursa da çatlak gibi elektrik cereyanı gökyüzünde belirir.
Şimşek sadece Cumulonimbus buludunda oluşur. Diğer bulutlara bu bulutla aktarılabilir.
Şimşek niye çakar çünkü Zeus reis böyle istediği için diyip çarpılma tehlikesini yaşamak istemiyorum :) Allah çak şimşek demiştir o da çakmıştır bu kadar basit :)
En İyi Cevaplar