Özel Günler & Hijyen konusunda 3,9b cevap paylaştı.
Merakedip baktım. Aşaşağı daki alıntıyı buldum. Eğer kadının gördüğü lekeler, gerçekten hayız kanından farklı bir şey ise, bu takdirde o bir özür kanıdır ve kadının bu durumda oruç tutması ve namaz kılması gerekir.
Eğer bunun hayız sürecine dahil olup olmadığında tereddüt ediliyorsa, bu takdirde söz konusu lekenin rengine bakmak gerekir. -Normal adet süresi içerisinde görülen “siyah, kırmızı, sarı veya (siyah-beyaz arası) bulanık” renkteki akıntının âdet kanı olduğunda âlimlerin ittifakı vardır.
Hanefi alimleri bu dört renkteki akıntıya, “yeşilimtırak” ve “toprak” renkteki akıntıyı da ekleyerek renklerin sayısını altıya çıkarmışlardır. Şafii alimlerine göre ise, adet kanlarını kuvvetine göre beş çeşit olarak sıralamışlardır: “siyah, kırmızı, pembe (toprak), sarı ve bulanık renkteki akıntı.(V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslamî, 1/458).
Buna göre, bir kadın normal adet süresi içerisinde bu renklerden herhangi birisini gördüğü zaman, bunu aybaşı hali olarak değerlendirecektir.
Kanaatimizce bu -adetten önce- görülen lekelerin özür lekeleri olduğunu tespit etmek için uzman bir doktora baş vurmakta yarar vardır. Ama kuvvetli bir ihtimalle o görülen lekeler hayız kanıdır. Özellikle rengine bakarak bir karara varılır. Bildiğim bir konu değil af edersin.
Bir kadın, âdetten temizlendiğini şu iki şeyden birisiyle öğrenebilir:
1. Rahimden çıkan ve kadının âdetten kesildiğine delâlet eden beyaz akıntının (sıvının) gelmesidir.
2. Kadının bu beyaz akıntısı (sıvısı) yoksa, fercinin tam kuru olmasıdır. Bu takdirde kadın, örneğin; kanın çıktığı yere beyaz pamuk koyarak kendisinin âdetten temizlenip-temizlenmediğini öğrenebiliir. Eğer pamuk çıkarıldıktan sonra temiz olursa, âdetten temizlenmiş demektir. Bu takdirde boy abdesti alır, daha sonra namazını kılar. Yok eğer pamuk kırmızı veya sarı veyahut da kahverengi (bulanık) bir renkte olursa, namaz kılmaz.
Hanımlar âdetli günlerinde namaz kılmadıkları gibi oruç da tutmazlar. Bugünlerde kılınamayan namazlar daha sonra kaza edilmezken, tutulamayan oruçların Ramazan sonrası kaza edilmesi gerekir. Bu hükmün kaynağı Peygamber Efendimizdir. Muaz (r. a.) anlatıyor: "Ben Hz. Aişe'ye hayızlı bir kadının sadece orucu kaza edip, namazı kaza etmediğinin sebebini sordum. O şöyle cevap verdi: "Biz Resulullah ile beraber bulunduğumuzda, hayızlı iken sadece orucu kaza etmemizi söyler, namaz hakkında herhangi bir emirde bulunmazdı." (Buhâri, Savm:14;Müslim, Sıyam: 21.) Bu açıdan oruç tutan bir hanım âdet gördüğünü öğrendiği andan itibaren orucu bozulmuş olur. Orucunu akşama kadar sürdürmemesi gerekir. O anda yiyip içebilir.
Benim bildiğim eğer o akıntı ve adet birlikte 10 günden fazla geldiyse artık gusül alınması gerekiyor çünkü hastalık sayılıyor 10 günden fazlası için zaten o kadar sürüyorsa bir sıkıntı vardır derler, mutlaka doktora gidilmelidir. Eğer sürmüyorsa da kahverengi akıntı bitince zaten alırsın. Bu konularda dikkatli olmak lazım, sağlık asla ihmale gelmez.
bence size Allah akıl fikir versin tüm yorum yapanlara ve böyle dusunenlere, regl olunca namazın neden kabul olmuyor neden günah seni böyle yaratan Allah değil mi kadını bu doğası ile yaratan Allah böyle bir durumu kabul etmez diyorsanız siz Allah'a şerh koyuyorsun iş demektir ve Kur'an-ı Kerim'de böyle bir şey okumadım. olabildiğince siglastiriyorsunuz İslami 😊 Allah yukardan bakıp ya sabır cekiyordur
Regl dönemi kadın için sancılı , yorucu ve gergin dir. O nedenle kadın düşünülür Yoksa Cenab-i Hak bizi pis gördüğü için namazimizi ya da orucumuzu istemiyor değil Çok şükür bizi en çok seven yine Rabbimizdir.
"Hayız gördüğün zaman namazı bırak ve hayız hâlin sona erince, kanı temizleyerek guslet ve namaz kıl." buyurmuştur. Buhâri'deki rivâyet şöyledir:
"Âdetin devam ettiği sürece namazı bırak, sonra boy abdesti al ve namaz kıl." (Buhâri, Hayz, 19, 24, Vüdû, 63; Müslim, Hayz, 62; Ebû Davûd Tâhâret, 109).
En İyi Cevaplar