Arkadaşlar bireysel emeklilik yaptıran var mi? Ben geleceğime yönelik yatırım için bunu sectim ama bilmiyorum. Devlet memuruyum. Yaşım 25. Bireysel emeklilik mantıklı geliyor. Her ay 100 küsür ödeyip %25 ekstra devlet katkısı alabiliyormuşum. Parayı 56 yaşında alabiliyorum galiba.10 yıl ödeme yapmam gerekiyormuş. Ne düşünüyorsunuz?
Cevabın nedir?
+1 yılBu konuda ben şöyle düşünüyorum. İki farklı insan tipine göre "evet" veya "hayır" derim.
1) Para biriktirmeyi bilmiyorsanız, elinize para geçtiğinde onunla mutlaka kıyafet, araba, telefon vs. alıyorsanız, ya da evlililik, askerlik, sağlık gibi durumlarda kenara koyduğunuz para sürekli sizi kaşıyorsa "bu durum acil ama" diyip o paraya dokunma şansınız varsa
2) yatırım seçeneklerini çok bilmiyorsanız: yani yatırım bilginiz "dolar düşmüş alıyım, bir arkadaş borsa tavsiye etti tüyo varmış zengin olucam"dan ibaretse
3)iyi bir kazancınız varsa, yaşınız gençse ve her diğer yatırımlara ek "200 de kenara atıp unutayım 20 yıl sonra bir şekil olsun" tarzında büyük beklentiniz yoksa
BİREYSEL EMEKLİLİK TAM SİZE GÖRE!
+++
1) Hiç bir durumda biriktirdiğiniz parayı harcamayacak iradeniz varsa, kenara koyduğunuz para yokmuş gibi davranabiliyorsanız(ketum olmak da önemli çünkü mesela müstakbel eşiniz kenarda 10-20 yıl sonrası için biriktirdiğiniz o parayı bilebilir ve evlilik sürecinde "bunu da harcayalım şimdi, sonra yerine koyabiliriz" deyip disiplininizi bozabilir ve emin olun hiç yerine konmaz o para)
2) yatırım konusunda daha önce test edilmiş sabır ve iradeniz varsa, temettü dağıtan hisseleri her ay düzenli alıp ufak ufak biriktirebiliyorsanız, altın, dolar, arsa gibi uygun fırsatları yan gözler de olsa araştırabiliyorsanız
3)kazancınız çok iyi değilse ve biraz daha risk alıp ileride hedefiniz olan gelir seviyesine veya toplu miktara biraz daha çabuk ulaşmaya çalışıyorsanız
BİREYSEL EMEKLİLİK SİZİN İÇİN VAKİT KAYBI!
+++
Uzun bir yazı oldu kimse okumaz bunu ama olsun:)
Burada birşey daha var tabii, o da bu işin tam olarak sınıflandırılamayacağı. Şunu demek istiyorum. Kendimden örnek veriyim. 18-27 yaş arası 9 yıl boyunca borsadan sabırlı yatırım yaptım, iyi gelire ancak 23 yaşından sonra kavuştum ve geçtiğimiz ay şimdilik hedeflediğim miktara ulaşıp ev aldım kendime. Mesela bu saatten sonra her ay 200'er lirayı bireysel emekliliğe verme gibi bir düşünce aklımın bir kenarında. Başımı çok ağrıtmayacak, garanti olarak biriktirilebilecek bir para düşüncesi fena gelimoyr. Diyeceğim o ki hayatın farklı dönemlerinde farklı seçenekler olabiliyor.123 Yorumla- +1 yıl
Piyasaların yönüne dair mi?
En İyi Cevaplar
Devletin ödediği %25'in tamamen sizin olabilmesi için iki şart var. En az 10 yıl sistemde kalmanız ve 56 yaşını doldurmanız gerekir.
Eğer ilk 3 yıl içinde ihtiyacınız olur paranızı çekerseniz devlet katkısından hiç faydalanamazsınız.
3-6yıl içinde çıkarsanız devlet katkısının %15'ini alablirsiniz yani %25 x %15 = %3.75 lik bir katkı olur
6-10yıl içinde çıkarsanız devlet katkısının %35'ini alablirsiniz yani %25 x %35= %8.75 lik bir katkı olur
10 yılı doldurup 56 yaşını beklemeden parayı çekerseniz devlet katkısının %60'ını alablirsiniz yani %25 x %60= %15 lik bir katkı olur
Peki yatırdığınız para sabit kalıp enflasyon karşısında eriyecek mi? Kısmen evet ya da kısmen hayır, hatta enflasyon üzerinde bir kazancınız da olabilir. Sebebi ise bir fon olduğu için orada biriken paranızı da aynı zamanda çeşitli fon sepetlerinden oluşturabilirsiniz. Kısaca; yüksek risk, yüksek kar veya az risk düşük kar gibi seçenekler mevcut.26 Yorumlateşekkür ederim
Bana altın hesabı daha mantıklı geliyor. Mesela her ay elimde kalan parayla internet bankacılığımdan gram altın alsam. Birikse biraz. Daha sonra altın yükseldiği zaman satsam?
Son olarak bana ne önerirsin? BES bana sıkıcı geliyor. Ben param olduğu zamanlarda (aylık 150-200 tl gibi küçük bir miktar) yatırım yapmak istiyorum. Maaşım iyi. ama ayrıca bir birikimim olsun istiyorum. birikirken azalmasın artsın :)
Para & Ekonomi konusunda 971 cevap paylaştı. Düşünüyorum ya. gelecekte iyi bir şey eline geçebiliyor birde %25 devletin katkısı var. Hiç fena değil aslında
01 Yorumla
bazen düşünüyorum da sanırım sadece iş bankası yapıyor. o bankaya da gıcığım.
12 Yorumla- +1 yıl
bankalar ve sigorta şirketleride yapıyor canım.
AI Persona’ya Sor
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
2
Cevap
24Cevap
Para & Ekonomi konusunda 11,8b cevap paylaştı. Sakın haa... Para biriktirebilme alışkanlığın varsa asla buna girme derim. Senin ödediğin pirimden firma kar ediyor, yüzlerce personeline maaş ödüyor, giderlerini karşılıyor. Ben yaklaşık 5000 tl yatırmıştım.1 sene sonra 400 TL eksiğini alarak hesabımı kapattım.. Bir de hesap açması çok kolay ama kapatması da o kadar zor ve zahmetli. Bu kapitalist sistemde kimse zkmediği eşşeğe su vermez. paranı biriktir ve arsa filan almaya çalış. Üstelik 100 TL ile hiç bir sonuç alman olanaksız.
310 Yorumla- +1 yıl
İyi bir maaşım var. Her ay bir kısmı ile altın alıp, yükseldiği zaman satmak takip etmek nasıl mantıklı mı?
- +1 yıl
Farklı yatırımlar deneyebilirsin... Altın, döviz, borsa... Asla bütün yumurtaları aynı sepete koyma. Yükseleni sat azalnı elinde tut. Ve imkanın varsa da arsa yatırımı yapmaya çalış.. Tabii iyi bir danışmanlık alarak. Sadece altında kalırsan dalgalanmalardan olumsuz etkilenebilirsin.. Mesela uzun yıllar altın stabil kalırsa sen de hep beklersin artacak diye.
- +1 yıl
Arsa yatırımı derken neyi kastettin anlayamadım :)
- +1 yıl
Anladım da, arsa almak için peşin para lazım.
- +1 yıl
Arabamı krediyle almıştım. Krediye hiç ama hiç bulaşmak istemiyorum. Böyle küçük bir yatırımı, kardeşimin eğitimi için ayırmayı düşünüyorum.100-200 TL beni çok etkilemezm ama üç beş yıl birikirse kayda değer birşey eder
- +1 yıl
Tşkler :)) iyi günler
+1 yıl10 yıl düzenli olarak yatırman gerekiyor , o parayı alabilmen için... eğer ki beş yıl yatrıdın diyelim orana göre yüzde 25lik oran değişiyor , mesela 5 yıl yatırdın yarısı 12.5 oluyor , yani devlet seni felan desteklemiyor , bankacılara yani yasal tefecilere sıcak para akışı sağlıyor :)
22 Yorumla
Gizli SoranYanı ıyı bır sey degıl mı
iyi birşey olması mümkün mü? bu tefecilere köle olmak için herşey , zaten yeterince bankalara para kaptırıyoruz
Bireysel emeklilik sistemi senin ben para biriktiremiyorum sizler bana benim kazancımla zorla ve yaptırımla benim paramı eflasyona karşı koruyup bir sistemin içine dahil edin deme şeklidir. Hiçbirşey değişmez 10 yıl sonra hesaba vurduğunda yatırdığın kadar para alırsın. Anadolu sigorta batağından sonra türkiyede hiç gelişmemiş olmasıyla birlikte yeni yeni bu konular ortaya atılıyor. Halen bu anlamda çok yetersiz bir ülkeyiz. Ben para biriktiremiyorum diyenede tavsiye edilebilir..
00 Yorumla
+1 yıl10 sene sonra çıkar isen devlet katkısının tamamını alıyorsun.
6 sene gibi bir zaman da bir kısmını alıyorsun..
bu gibi bir ton şey war sözleşmeni iyi oku..07 Yorumla
Gizli Soran+1 yılİyi bir sey mi sizce 3 yıl bırıktırsem %13 alcam galıba sonradan bır sorun olur mu ote yandan 3 yıl yasıcaz mı orası muamma allah korusun bır sey olsa bana bosuna mı odedım paraları
- +1 yıl
3 yıldan önce çekmeye çalışır isende bir ton para kesiyorlar.. aslında gene de mantıklı 10 sene kalacak diyorsan..
Gizli Soran+1 yılYok 10 sene degıl 3 sene falan kalsa tam 3 sene dolu o parayı alabılır mıyım kesıntısız
- +1 yıl
3 senede devlet katkısını alamıyorsun..
Gizli Soran+1 yılHadi ya en az 10 yıl mı
- +1 yıl
bence sen yaptırma seni kandırırlar.. yazdım o kadar acıkladım halen neler diyorsun bana :)
Gizli Soran+1 yıl😒😒😒
İyi bişey aslında yapabilirsiniz. Belirli bir yılı var tam bilmiyorum. öyle hemen 100 yatır 25 verim olayı değil. istikrar arıyor devlet.
02 Yorumla
Gizli Soran+1 yılMesela 3 yıl bırıktırsem 150 tl den 400 kusur alıyorum sanırım herhangı bır sorun var mı ne bılıyım sonradan bır seylık cıkar falan
- Para & Ekonomi konusunda 1b cevap paylaştı.
+1 yılyaptırma hocam bireysel emeklilik paranı senin paranla koruyan bir sistem ben beğenmiyorum ama sen diyorsan ki ben hiç para biriktiremiyorum diyorsan o zaman biriktir.
00 Yorumla muhtesem bir iş fırsatı sunuyum sana ihtiyacın varsa mesaj at :) tamamen patron sensin ve istedigin saat istedigin sekilde calısıyosun :) bunu okuyupda dusunen bilgi almak isteyenlerede anlatırım mesaj atın :)
04 Yorumla- +1 yıl
İş aramıyorum. Param çok birikim yapacam :D
- +1 yıl
:) teşekkür ederim istemem
bir yıl oldu ve birikim şu an itibariyle ekside. esasen disiplinli bir şekilde para biririktirmeyi becerebilirse insan bu tür fonlara hiç gerek yok. kapitalist sistemin aldatmacası sadece.
11 Yorumla- Para & Ekonomi konusunda 7,7b cevap paylaştı.
+1 yıl%25 verilen katkı payının tamamını alabilmen için 56 yaşını bitirme zorunluluğu var.10 sene kalırsan sistemde%60 ının alabilirsin %25 lerin.
07 Yorumla
Gizli Soran+1 yıl3 yıl kalırsamda %13 sanırım 3 yıl kalma sansım var mı ılla 56 yasınımı tamamlamak gerek parayı almak ıcın
- +1 yıl
56 yaşından önce çıkarsan sistemde kazandığın paradan kesinti oluyor kardan. En az 10 sene kalmak gerekli sistemde kazanç için.
Gizli Soran+1 yılAyy ne sacma
- +1 yıl
tam kesintisiz alma için 56 yaş ondan sonra iyi olan 10 sene kalmak. Hemen çıkmak iyi değili 2-3 yılda.
Gizli Soran+1 yılAnladım tesekkur ederım
- +1 yıl
şimdi çıkıcam. sorun olursa sor ben cevaplarım görünce.
Gizli Soran+1 yılYok tesekkur ederım
+1 yılHiç kurcalamam oyle şeyleri Özel hayat sigortam var sgk dışında o da yeterli oluyor parasal yatırımımı kendim farklı değerlendiriyorum
13 Yorumla- +1 yıl
Özel hayat sigortası nedir acaba
- +1 yıl
Özel hayat sigortasıda bir sağlık güvencesi şeklidir özel hastanelerde muayne ücreti odemeden ya da %10 unu falan odeyerek muayne olabiliyorsun fark odemeden acil servisten yararlanabılıyorsun ya da ücretsiz amelıytlar olabılıyorsun gerektiğinde tabiki... sgk nın vermedıgı ilaçları bedellerının %10-30 arası misal bedelı odeyıp alabılıyorsun
- +1 yıl
anladım teşekkür ederim
5 yıl sonra %15 devlet katkısıyla beraber alabilirsin
05 Yorumla
Gizli Soran+1 yıl3 yıl %13 yazıyo
Gizli Soran+1 yıl10 yıl yasıycagımız ne malum o bakımdan soru ısaretı var aklımda
Gizli Soran+1 yılBende vazgectım su an
Kesinlikle bir faydası yok. Coook ızun yıllar durcam bu fonda para biriktiremiyorjm kendim diyosan gir
01 Yorumla
Gizli SoranAli tezel de bir ise yaramaz demis iyi bisey olsa banka 100 kere aramaz
+1 yılgünde 50 tane telefon geliyor, ama hiç yaptırmayı düşünmüyorum
03 Yorumla- +1 yıl
aynı banka 50 kere arıyor
7 8 aydır ödüyorum ancak parayı istediğim zaman çekememek düşündürüyor
21 Yorumlaben yaptırdım ama fonların çok da başarılı olduğunu söyleyemem
18 Yorumla- +1 yıl
10 yıl sonra çekebilsem bana cazip gelirdi. Gerçi çekebiliyorum ama kesinti oluyormuş.56 yaşını beklemek lazımmış
- +1 yıl
Otomatik ödeme talimatını maaşımdan versem, düzenli altın alsam. Mesela her ay 200-300 verebilirim. Altın da birikir, hem istediğimde çekerim. Ne dersin?
- +1 yıl
tşkler
- +1 yıl
Evet. Acil durum olmazsa hedef koyarım. Kendime. mesela 5 yıl biriksin
+1 yıldüşünmüştüm fakat sonradan saçma gelip vazgeçtim bende kenara her ay 100 lira atsam 12 ayda 1200 10 yılda 12.000 lira eder
03 Yorumla- +1 yıl
Ama onlar 10 yılda 22.000 lira veriyor yaklaşık
- +1 yıl
fakat hepsini alıp alamayacağın bile malum onlrdan hepsini çekebiliyor musun yoksa emekli maaşı çeker gibi mi çekiyorsun fazla bilgim olmadığından saçma geliyor tabi bana
- +1 yıl
bende güvenmedim yapmıcam açıkçası
yaptırdım ben guzel bır para bırıktırme yontemı ama kısa donemlerde cekerım dıyorsan zararın olur
00 YorumlaPara & Ekonomi konusunda 2,5b cevap paylaştı. 6 yıldır en düşük tarifeden 3 tane ödüyorum 57 yaşıma kadar ödemeye devam edeceğim
10 Yorumla
+1 yılAnadolu Hayat Emeklilikten yaptırdım her ay ödüyorum ama sadece birikim için.
00 YorumlaBen yaptırmıştım bir süre sonra tekrar iptal ettim çok minik geliyor kazancı.
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılben 200 liralık yaptırdım 50 tl geliyormuş ne zaman çekebilirim o zamana kadar yaşarmıyım hiç bilgim yok
11 Yorumla- +1 yıl
İnşallah yaşarsın :)
- Para & Ekonomi konusunda 6,5b cevap paylaştı.
+1 yılEmeklilik düşünmüyorum bro
14 Yorumla
Gizli SoranEn iyisini yapıyosun , kendi paranı kendin biriktir. Baronlar yönetiyor bu sistemi
Zengin ölmek için 50 senemi gençliğimi heba edip yaşlılığımda rahatlamak bana ters
Gizli SoranÇok mantıklı 👍🏼
Çoğu kişi buna aptallık diyor ama işte gelde anlat ben artık kendime yöneldim.
İzah etmekten yoruldum.
- Para & Ekonomi konusunda 3b cevap paylaştı.
+1 yılBen emekli olana kadar ohooo
00 Yorumla
+1 yılben anlamam o ıslerden
10 Yorumla- Para & Ekonomi konusunda 3,3b cevap paylaştı.
+1 yılyok
00 Yorumla
+1 yılyaptırmadım
00 Yorumla
Devamını Gör(11)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Para & Ekonomi > Sorular > Bireysel Emeklilik (BES) yaptıranlar var mı? Yorumlarınız neler?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım