Mesela birisi ile sohbet ederken size "haa ben aptal mıyım? dedi. Siz de ona "estağfurullah" dediniz. Şimdi buradaki estağfurullah "hayır ne münasebet tabiki değilsiniz." anlamında mı oluyor? Yoksa "yani evet biraz aptalsınız." demek mi oluyor. Anlatabildim inşallah😄😄 Sizin düşünceniz nedir?
"Estağfurullah" ne demek? Hangi anlamda bunu karşınızdakine söylersiniz?
"Estağfurullah" gerçek anlamı Allah`dan hata ve kusurlarını bağışlamasını yani kısaca özür dilemek demektir. İbadete başlamadan önce 3 gere çekilir.
Sözlükde geçen ise; yaptığı bir işten, iyi bir davranıştan dolayı kendisine teşekkür edilen bir kimsenin söylediği, teşekküre değmez, bir şey değil, rica ederim anlamında bir incelik ve alçak gönüllülük sözüdür.
Daha çok estağfirullah olur mu öyle şey, derim. Yani rica ederim, utandırmayın beni. Cümlenin anlamına göre kendine kötü bir şey diyorsa estağfirullah canım (olmaz öyle şey beni de mahçup ediyorsun). Sana karşı gelen iltifata da alçakgönüllülük gösterme manasında da kullanılır. Aklıma gelenler.
Ne yani ben aptalmıyım diyen birine yok canım estağfurullah demek ne münasebet demek. Yok canım estağfurullahtaaaağ yani ne bileyim işte diye tepki göstermek ise eh işte aptal değilsen bile "kıt" sın demek oluyor kanısındayım. ya da diğer bir deyişle hah şunu bileydin 😀
Bir anlamı şu insan hata yaptığında tövbe çekerken kullanır bunu 3 kere. Diğer anlamıda: Senin dediğin gibi, "hayır ne münasebet tabiki değilsiniz." Nezaketen öyle der. Şakayla karışık söylediği cümleyi ve kelimeyi sen farklı algıladıysan "estağfurullah" der. "Öyle bir şey demek istememiştim", gibisinden.
Genelde birini övdüğünüz zaman karşındaki kimsenin incelik mütevazilik anlamında kullandığı sözdür. Ama tabii herkes olur olmaz yerde kullandığı için gerçek anlamında nadir kullanılıyor. Versiğin örnekte öyle orada kullanılmaması gereken bil kelimesir. Umarım anlatabildim😉
Estağfurullah tevazu, alçak gönüllülük anlamı taşır. Siz birine iyilik ettiğiniz vakit, karşınızdaki kişi buna karşılık olarak teşekkürler eder ve sizde teşekküre gerek olmadığı babında kullanırsınız. Birkaç durumda kullanılır, yazcam uzar... :)
Aslında estağfurullah tövbe ediyorum demektir Buda yalnızca Allah'a söylenir yani bir günah yaptığınızda yalnızca estağfurullah veya yarabbi töbe ediyorum diye söyleyebilirsiniz استغفر الله
Özür gibi de kullanılıyor büyüklere saygı manasında da kullanılıyor bir şey rica edildiğinde işte hani derler ya estağfurullah ne demek o da bizim çocuğumuz gibisine diyorlar
En İyi Cevaplar