Hipnopompik Sanrı, karabasanla ilgili olarak uyku sonrası felce verilen addır. Çoğu zaman, uyku felcine uğrayan kişi tarafından bunun bir rüya sebebiyle oluştuğuna inanılır. Bu yüzden, insanların hareket etmek istese de hareket edemediği rüya sayısı bu kadar fazladır. Uyku felcinin sebep olduğu sanrılar bazen durumun normal bir rüya olarak algılanmasına, bazen de oda içerisinde hayali şeyler görülmesine sebep olur.
Uyku felci, uyandıktan hemen sonra (hipnopompik felç olarak da bilinir) veya seyrek olarak, uykuya dalmadan hemen önce, bedenin geçici olarak hareket edememesi (felç olması) ile karakterize edilen bir durumdur. Fizyolojik olarak, REM atonia olarak da bilinen REM uykusu sırasında oluşan normal felç ile yakından ilgilidir. Buna göre bazı bilim adamları ve fizikçiler bunun uyku döngüsünün "doğal" bir etkisi olduğuna inanır. Uyku felci beyin REM durumundan tamamen uyanık duruma geçse de beden felcinin devam etmesi durumunda oluşur. Bu durum, kişinin bilincinin tamamen açık olmasına rağmen hareket edememesine sebep olur.
Son bir kaç yıldır başıma gelen şey. Önceleri çok korkutucuydu. Uyandıktan sonra gözlerim açık haldeyken gerçekte olmayan bir şey görüyorum. Bu ilk başlarda daha çok hareket eden bir cisimken bir aralar örümceğe döndü. Hayatımda hiç görmediğimi düşündüğüm bir çok örümcek şeklini bu şekilde gördüm. Hipnopompik uyku bozukluğu olarak geçiyor. Ama sevimsiz ve bazen çok korkutucu olabilen bir durum. Görsel hafızam iyi, resim yaparım. Genelde görsel hafızası kuvvetli insanlar ve uyku bozukluğu olanlar daha çok yaşıyormuş. İlerleyen zamanlarda gözlerimle hareket eden o cisimi, hayvanı veya her neyse.. izlemeye takip ediyorum genelde beşinci saniyeye doğru iyice saydamlasip yok oluyor. Artık uyandığımda hareket halinde birsey gördüğümde onun gerçek olmadığını bildiğim için tüm detaylarını heyecanla izliyorum. Beynim böyle birşeyi nasıl üretebiliyor diyerek. Korkmayın. Bu bir uyku bozukluğu sekliymis. Tedavi yöntemleri mevcut.. Son gördüğüm şey basketbol topu büyüklüğünde bir kan hucresiydi. (Kan hücresi nasıl bir şey derseniz bende görünce öğrendim)
Benim başıma iki üç defa geldi bağırmak istiyorum bağıramıyorum gözümü açmak istiyorum ama açamıyorum çok kötü bir duygu gerçekten insan birkaç dk olsa bile etkisinden çıkamıyor