Orda bir çift 56 metre kare bir evde oturuyorlar kirayada 330 euro veriyorlar bende tek kişiyim 50 metre kare 300-400 euro kirası olan bir ev bulabilir miyim
Cevabın nedir?
- Para & Ekonomi konusunda 332 cevap paylaştı.
+1 yılAvrupa kötü diyen Ç*omarlar yine burada doluşmuş. Bunlara Türkiye' ye dön desen büzükleri yemez. Bunlar öyle a*di insanlardır ki Almanya' yı Almanya Federal İstatistik Kurumundan daha iyi bilirler çünkü bunlar atıp tutmakta 1 numaradır.
Avrupa kötü derler ama Avrupada işletme sahibi olarak sonradan gelen Türklere köpek muammelesi yaparlar, parasını vermezler. Bunun birçok örneği var.
Avrupada yaşayan Türkiye Kökenliler alt kültür insanlarıdır. Yozgat' ın köyünden oraya taşınmış bir insan Avrupadanın medeniyetini anlayamaz. Çünkü onun tek hayalini bir parka yayılıp parmak arasını karıştırırken kola çekirdek yapmaktır. :)
Fazla havlamayın Ç*omarlar. Aldığınız 409 Euro işsizlik parası Türkiye' de köpek gibi ayda 180 saat çalışan ve 298,73 Euro (1404,06 TL) alan Asgari Ücretliden daha fazla.
Daha fazla Ç*omarlık ve İ*tlik yapmayın.
Avrupada kötü ise başka yere çektirip gidebilirsiniz.117 Yorumla- +1 yıl
ne mutlu bize ki bu sekilde imtihan oluyoruz siz hic bir zaman almanyada dogup büyüyen bir türk cocugunu anlayamazsiniz. ha cok iyi yasayanlar var ama o iyi yasayanlar türkiyedekiöere hava atarlar ama iclerinden cok iyi biliröer 95% nin nasil bir hayat sürdügünü. sizde onlari görürsünüz alayina nankör adi diye hakaretler edersiniz. ben sadece rabbim görüyor diyorum naskada hicbirsey demiyorum. kimseye özelimizi yasam tarzimizi anlatmak zorunda degiliz sadece hayatin öyle uzaltan baakmak gibi olmadigini anlatmaya calisiyoruz yine tüm iyi niyetimizle olurda buraya geldiginizde olabilecek sikintilari göz önünde bulundurun diye ama gercekten dogruyu 9 köyden de kovarlarmis..
- +1 yıl
@hayatbahcesi Bu yazdıklarımı size yazmadım, ama iddia ettiğim şeyleri siz de yapıyorsanız üzerinize alınabilirsiniz.
Almanya' dan memnun olmayan Türkler olduğu gibi, Türkiye' de 30 - 35 yaşına kadar yaşayıp Yazılım Mühendisliği mesleğini icra etmiş, Türkiye' de Karı - Koca 10 Bin TL maaş aldığı halde Almanya' da 2750 € Net maaşa Münih' e taşınmış ve orada yaşamaktan mutlu olan Türkler de var. 30 - 35 yıl Türkiye' de yaşadığı için Türkiye' deki durumları Almanya' daki Türklerden çok daha iyi biliyor. Türkiye' de çocuklarıma Almanya' daki eğitim kalitesinden eğitim aldırmam için çocuk başı 20 Bin TL vermem gerekirdi diyor. Çünkü Almanya seviyesinde eğitim özel okullarda var. - +1 yıl
@hayatbahcesi Türkiye' de 10 Bin TL maaş alsanız bile hiç düşünmeden Almanya' da 2500 € net maaş bile olsa gelin diyor.
Siz kabul etsenizde etmeseniz de Almanya insana şu ikisini sağlıyor:
1. Dünyanın 195 ülkesine gidebileceğiniz Dünyanın en güçlü 2' inci pasaportu.
2. Dünyanın 195 ülkesinde Türkiye' deki Üniversitelere göre daha çok kabul gören diploma ve sertifikalar. Almanya' nın size verdiği eğitimle Dünyanın 195 ülkesine çalışmaya gidebilirsiniz. Almanya' daki Üniversitelerin birçoğu Dünyanın en iyi ilk 200 üniversitesi arasında yer alıyor. Örneğin RWTH AACHEN Üniversitesi Bilgisayar bölümü üzerine Dünyanın en iyi 77' inci üniversitesi sıralamasında. Buradan diplomalı alıp Yeni Zelanda' ya çalışmaya gidebilirsiniz ama Türkiye' den diploma alırsanız Yeni Zelanda' da çalışamazsınız. Yeni Zelanda' da tekrar Üniversite bitirmeniz gerekir. - +1 yıl
evet maalesef ülkemin hali bu bunada üzülüyoruz türkiyede de okudum iki sene kadar ama sistem desem sistem yok üniversite desen üniversite değil vs. zaten ordan sonra kpss si falan is imkah nlari belli ama sunu demek istiyorum evet bu durumlar böyleyken burda görüldüğü gibu hersey güllük gulistanlik degil. onun yerine uğraştığımız birsürü seyler var tr de olmayan kağıt isleri.
- +1 yıl
birde kreşe basladiginizdan beri ailenize heryerde tercüme etme zorunluluğu eger almanca biliyosa ki birçoğunun ailesi almanca ogrenmeye gerek duymaz. bütün eve gelen mektuplar ailenin saglik sorunlari doktorlar alisverisler hep ilk okul cocugunun üzerine biner stresli bir hayat yaşar. kendi dönemini okuldaki her cocuk gibi atlatmaz baska sorunlari olur. okullarda hep yabanci olarak gorulur istedigin kadar alman pasaportun olsun sen bir turksundur. tr de okudugumdada türk pasaportumu göstersemde dogum yerim almanya oldugu icin hep bir alman oldum. yani kisaca hic biyere ait olamayan ama herseyin sorumlulugunu küçük yasta üstlenen birisi haline geliyosunuz.
- +1 yıl
sonrada bu piskolojiyle evet diplomalari alirsin üniversiteni okursun bin bir zorluklarla cunku hocaların birakip meslek yapman icin hatta okulda basarili olmaman icin elinden gelenini yaparsin sonrada bir is sahibi olursun ama ömür boyu bu etkiler uzerinde kalir rahat bir hayat yasayamazsin. ayrıca gittigin her yerde hep ekstra calismalisin hep kendini ispatlama cabasi neden cunku sen bir türksün. hele birde basortun varsa her nekadarda özgür ülke deselerde bicok isyerleri seni almiyor. direk eliyorlar ya da başörtünü çıkarırsan alabilirim. benim icin sorun degilde müşteriler vs. rahatsiz oluyorlar diye bide laf yersin. gittigin heryerde kendini ispatlaman gerekir ya da anlatman gerekir.
- +1 yıl
zor bir hayat herkes icin böyle mi bilmiyorum ama ben büyük bir sehirden geliyorum kaderimiz burdaymis en pahali sehirlerden birisi ve cevremin geneli ayni durumu yasiyor. en cokda icimizi acitan masem turkiyeyi bukadar sevuyisunuz ozaman gelin de burda yasayin. kolay mi dogup buyudugun topraklardan ayrilmak. alismisiz cevremiz ailemiz herseyimiz burda hadi diyelum gittik isimizi buraya kurmusuz herseyimiz burda biz oraya gelsek nerde caliscan neyle caliscan yapa yanliz aile yok bisey yok. ailecek dönsek 50 senesini vermis annelerimiz babalarimiz emek vermisler yokluktan var etmeye calismislar didinmislee bizleri okutabilmek icin. ne onlar secti buraya gelmeyi neden biz sectik burda dogmayi. türkiye diyince gözlerimiz dolar düğünlerimiz de hep türkiye sarkilari türküleri inanin orda yasayan bazi insanlardan daha turkuz ve evet ulkemizi allah korusun ama olurda bisey olursa hepimiz burda hazırız.
- +1 yıl
ama gercekten bizim burdaki hayatimizi bilmeden herzaman oyle uzaktan konusmak kolaydir gercekten yazik uzuluyorum. bizde ayni kani tasiyoz bizde turkuz ama adimiz hep almanci olmus. burdada hep yabanci halimizden anlayan birtek gurbetciler var. sadece senin icin demiyorum genel buraya yorum yazanlar icin yaziyorum buraya sadece lafim sana degil sadece birazcik da icimi dökmek istedim. hakkiniza girdiysem hakkinizi helal edin herkesi katmadan genel hissettiklerimi yazmak istedim sadede oda senin yorumunun altina denk geldi.
- +1 yıl
aslinda daha anlatacak olsam bir cok sey var ama daha fazla özelime de girmek istemiyorum ama sunu demeden de yapamicam. o alman devleti varya hani durumu olmayanlara yardim edenler sokakta kalmazsiniz vesaire diyenler öyle kolay kolay kim kime ekmek vermis de bakmis.. hicte öyle degil evet alanlar var kimisi yalan dolanla kimisi baska sekilde ama sen almanyada hic calisma sana para versin devlet öyle bir dünya yok. asgari ücret dediginizin yarisi vergi yarisi kira ya gidiyo sizin tr ye gelenleri gordugunuz insanlarin bir cogu bircla geliyor bide allah onlarida bildigi gibi yapsın gidincede biz soyleyiz boyleyiz diye hava atıyorlar iste almanya soyle iyi boyle iyi diye evet tr den gercekten de iyi ama burdaki durumlarini sanki bilmiyomusuz gibi orda gozlerinize sokmalari
- +1 yıl
onlarida allaha havale ediyorum
- +1 yıl
@hayatbahcesi Dedesinin Almanya' ya taşınmasıyla orada doğan ve sonradan Almanya' ya taşınan birçok Türk tanıdığım var. Almanya' da doğduğu halde Türkiye' ye özlem beslediği halde " Ben Türkiye' de temelli yaşamam " diyen birçok Türk tanıdığım var. Türkiye' de yıllarca çalıştığı halde bir şey elde edilmediğini görüp Almanya' ya taşınan ve Münih gibi ateş pahası bir şehirde çok iyi yaşam şartlarına sahip şekilde yaşadığını söyleyen tanıdığım da var. Her şeyi iyi bir şekilde ayırt edebilen, farkındalığı yüksek insanlara baktığımda Almanya' da yaşamın daha iyi olduğunu algılayabiliyorlar.
İnsan hayatından çalışma, gezme, aile ve çocuk yetiştirme önemli bir yer kaplar. İnan bana çocuk yetiştirmek için Almanya' ya gitmiş pek çok Türk var. Çünkü o çocuğun Türkiye' de ne eğitim alacağını ve ne olacağını bilemezsin. - +1 yıl
Sakin bir hayat, kavgasız gürültüsüz bir yaşam, korna sesi olmayan, insanların birbirlerine saygı gösterdiği, özel yaşamlara burunların sokulmadığın bir ortamda yaşamak için Almanya' ya giden bir sürü Türk var.
Tanıdığım bir Türk Kızı da Almanya' da doğmuş büyümüş, işletme üzerine meslek eğitimi almış Deutsche Post' da çalışan ve Almanya' da yaşamaktan mutlu olan Türkte tanıyorum. Türkiye' deki kalabalıktan, düzensizlikten şikayetçi idi. Tatillere Türkiye' ye gelirdi. İstanbul' u filan hiç sevmezdi, çok kalabalıkmış ve insanlar üstüne üstüne geliyormuş.
Yine aynı kız hiçbir Alman bana ırkçılık yapamaz, çünkü şikayet ederim diyordu. Almanya' da ırkçılığı şikayet ettiğinden karşıdakinin alacağı ceza büyümüş. Keşke bana " Şöyle Türksün böyle Türksün " diye laf etseler de tazminat alsam diyordu. Yani Almanya' da bir Türk, karşısındakinin önüne set çekerse hakaret edilmez. Korkak olursa hakaret yiyebilir. - +1 yıl
Öğretmenlerle ilgili ırkçılık mevzunu sorduğumda her Alman bir değil ama öyle bir sorun varsa sınıf değiştirilebilir, öğretmenin ırkçılığı kanıtlanıp öğretmen dava edilebilir diyordu. Kendisi hiçbir yerde açık açık ırkçılığa rastlamamış. Çalıştığı bir işte ona göre güzel bir işti. Türkiye' de çalışsaydı eminim ki Avrupaya tatile gidemezdi. Oysa Almanya' da çalışıp yılda kez Türkiye' ye tatile gelmişliği var.
Kısaca olaylara tarafsız olarak yaklaşan herkes Avrupadaki imkanların çok çok daha iyi olduğunu bilir. Türkiye' ye özenen bir kız varmış. Burada yorum yapmıştı. "Ben de Türkiye' ye çok özeniyordum. Türkiye' ye okumaya gittim. O trafiğe, o hayat şartlarına dayanamadım geri geldim. Türkiye bizim memleketimiz, evet çok güzel. Orada sürekli yaşayınca oranın sadece bir tatil ülkesi olduğunu anlatıyorsunuz. Orada çalışılmaz ve okunmaz" .
- +1 yıl
Türkiye' de alacağın diplomayı Avrupada çoğu kurum iplemez. Diplomayı Almanca' ya ve diğer dillere çevirtmeni isterler. Denklikte sorun olan dersleri tekrar almanı isterler.
Diğer yandan Türkiye' de hayat maddi anlamda, yaşam kalitesi anlamından çok zor. Dünyada ürün fiyatları Dolar Euro üzerinden. Telefonlar öyle, TV' ler öyle diğer elektronik eşyalar öyle. Buna karşın Türk Lirası kazanıyorsun ve hiçbir alım gücü yok. Telefoncuya gideceksin maaşın Asgari Ücret olan 1404 TL (298 €) ya da Ortalama Maaş olan 2250 TL (478 €) ama telefon 6000 TL (1276 €). Ne yapıyorsun? Borçlanarak alıyorsun. Aynı telefon Almanya' da 900 € filan. Bilgisayar alacaksın, elektrik süpürgesi alacaksın, ocak, buzdolabı alacaksın durum yine aynı. İsterse yerli üretim Arçelik ya da Vestel olsun. Almanya' da işçinin 15 günlük maaşı ile aldığı beyaz eşyayı (bulaşık - çamaşır makinası, buzdolabı) 30 günlük çalıştığın para ile zor alıyorsun. Adam 15 günlük parası ile son model alıyorsun, - +1 yıl
Türkiye' deki insan 2 yıl öncenin modelini alıyor. Şu videoyu izle. Türkiye' de çalışan yaşamını tüm çıplaklığı ile gözler önüne sermiş.
https://www.youtube.com/watch?v=PeU5LjFNFW0
Türkiye' de hayat keşke 4.70 kat değerli Avrupa Parası ile tatil yapmak kadar kolay olabilse idi. Evet Türkiye' de güneşli gün sayısı Almanya' nın 2 katı kadar ama akşam 19:00' dan önce bırakan iş yeri yok. Türkiye' de hava akşamları da güzel ama günde 10 - 12 saat çalışmaktan - trafikte kalmaktan insanlar yorgun düşmüş, akşam dışarıda gezip hava almaktan da zevk almıyorlar. - +1 yıl
@hayatbahcesi Türkiye' nin denizleri, yazı , denizlerinin sıcaklığı çok güzel, evet. Buna rağmen çalışanların yarısı 1500 TL (319 €)' nin altında maaşlarla çalışıyor ve tatile gidemiyor. Tatil yerlerinden gördüğün insanlar da Türkiye' de yaşıyor evet. Ama Türkiye 80 Milyonluk ülke bunun %10' u olan 8 Milyon insanın tatile çıkabilmesi %90' ının tatil yapamadığı gerçeğini değiştirmez. Ege, Akdeniz kıyılarından tatil yapabilmek için para gerekli. O para da ortalama maaşla olmuyor.
Türkiye' de insanlar aç değil evet. Ama açık yumurta seçecekleri zaman bile 1 gram büyüğünü almak için 10 dakika seçmekle uğraşıyorlar. 30' lu yumurta kolisine koyduğu her bir yumurtanın biraz daha büyük olmasına dikkat ediyorlar. Çünkü maddi imkanları yumurtanın bile büyüğünü seçtirmeye neden olacak kadar zorlu.
Et filan yemek konusu da çok zor. Türkiye' de komşusunu, akrabasını çağırıp birkaç kilo etle mangal yapmak çok zor. - +1 yıl
@hayatbahcesi Herkes etin kaç para tutacağının hesabını yapıyor. Hayatım boyunca kasaptan 3 kilodan fazla et istiyorum diyeni görmedim, duymadım. Verilen siparişler 300 gram kıyma, 500 gram kıyma, 1 kilo kuşbaşı, 2 parça antrikot, 4 parça pirzola filan. Almanya' da Türk Marketinden 5 kilo et alıp onu gösteren tanıdığım var. Sonra buzdolabına koyuyor.
En İyi Cevaplar
Para & Ekonomi konusunda 1,1b cevap paylaştı. o şöyle oluyor devlet veriyor o evleri benim bildiğim yani onun için senin belli bir şartları karsılaman laızmki kendi vatandasına veriyor diyede biliyorum
19 Yorumla
Soran+1 yılNasıl şartlar
Soran+1 yılBen mühendis olucam orda inşAllah
Soran+1 yılMühendis net maaşı 2500-3000 euro araştırdım tecrübeyle artıyor tabi en kötü 2000 euro alır en kötü
- +1 yıl
açık konusayım parasına göre meslek seçme:) mutlu olacağın işi yapmalısın bu artık klişe gibi ama ciddi manada senin ileri hayatını etkliyor mesela oyun oynamayı seviyorsun diyelim ona daha fazla fokuslanırsın ama bilgisayarda yazı yazdıreıyorlar diyelim sana ve onda mutsuz olursun dimi çnk istediğin sey değil ve bunu yıllar yıllar tekrarlayacagını dusun:) onun için parasından cok mutlu olacagın bir dal seçmelisin seçme şansın varken yani yaşın ilerlemeden
Soran+1 yılBen Türkiyede Doktor olucaktım parası için Ama doktorluk beni mutlu etmicek çünkü sevmiyorum ama bilgisayar mühendisliği sevdiğim bir iş merak etme parası için olsa doktor olurum ordada doktor maaşı mühendisten daha fazla
Soran+1 yılHiç bir şey için geç değil hayallerimizin peşinden koşmalıyız
Gizli Üye(30-35)+1 yıl50 metrekare evi 300-400€ mu?
Sen 30 metrekare tek odayı o fiyatta bulursan yat kalk dua et bence😂 ev kiralarından haberiniz yok ben söyleyim almanyada yaşıyorum bizim kiracımız tem odaya 35 metrekareye 450€ ödüyor hemde almanyanın en uygun şehrinde kalıyoruz gerisini sen düşün😂19 Yorumla
Soran+1 yılBenim tanıdığım 330 euroda 56 metrekareye oturuyor ausburgta
Cevap sahibi+1 yılAusburg diye biyer yok Augsburg orası bikere 2. Bize 1 saat uzak orası stuttgartın bir iline bağlıyız ve emin ol augsburg bizim olduğumuz yerden daha pahalı bir semt senin tanıdığın seni keklemiştir burda o fiyata öyle büyük bir evde oturmanın mümkünatı yok o tip evlerin kuru kirası 600-650 den başlıyor
Cevap sahibi+1 yılHaaa şunua ekleyim augsburg münihe bağlı benim kaldığım yer stuttgarta münihte stuttgarttan daha pahalı bilmem anlatabildimmi
Soran+1 yılEn sevmediğim şey madde halinde insanı ezerek bilgiler söylemek hiç sevmiyorum bunu
Soran+1 yılTamam siz haklısınız ben eziğim
- +1 yıl
O paraya maddi durumu iyi olmayanlar için olan evler var. Ayrıca Augsburg' un şehir merkezine uzak yerlerinden 300 Euro' ya olmasa bile 400 Euro' ya ev bulunabilir. Almanya' nın köylerinin Türkiye' nin köyleri gibi olmadığını biliyorsunuz. Hollanda Amsterdam' da merkezde evler 1500 Euro ama şehir merkezine 20 dakikada ulaşabildiğin köyde 700 Euro' ya da ev var. Bunun gibi. Zaten Hollanda' nın Amsterdam şehri Almanya' nın birçok şehrine göre daha önemli ve büyük bir şehir. Almanya' da 300 Euro' ya ev bulmak zor ama 500 Euro' ya ev bulunabilir. https://www.immobilienscout24.de/ ' den bakabilirsiniz.
Cevap sahibi+1 yılBen kimseye eziksin falan demedim lafı kendi üzerine çekme bende herşeye kız gibi alınan mızmızlanan erkeklerden hoşlanmam.
Sen sormuşsun bende burda yaşıyorum ve onun o kadarda mümkün olmadığını söylüyorum geçen yıla kadar bende ev arıyordum ama 50 metrekare evleri 700€ dan aşağı bulmak imkansız birşey bunu bende gördüm bir çok ev var o var senin dediğin paraya ama çok afedersin köpek bağlasan durmaz üstüne 200 daha veririm daha iyi biyer bulurum dersin
Soran+1 yılŞakasına yapıyorum sen kimsin mk sana mı inanıcam ben gözümle gördüğüme mi inanıyım sana mı inanıyım orda 20 yıl yaşayan tanıdığına mı inanıyım sana mı inanıyım lan orda ne kadar çomar varsa kötülüyor Almanyayı bıktım bu insanlardan
Soran+1 yılBirde ciddiye almış ezik olduğumu sanıyor çomar
+1 yılküçük şehirlerde 30-40metre kare tek odalı bulabilirsin ama 300den assag kesin bulamazsin.
014 Yorumla
Soran+1 yıl500-600 euroyu geçmesin yeter bulabilir miyim
- +1 yıl
Büyük sehirlerde zor
- +1 yıl
sen 500eurodan assag da bir ev kiralamak istiyorsan alman köylerinde kiralayabilirsin. ama bizim bildigimiz köy degil yani yollari falan sehir gibi asfalt döseli evleri müstakil col bakimli bahceleri falan ama iste etrai ya tatla ya da ormanla cevrili sehire cikmak zaman alir :/
- +1 yıl
İşte köyde kiralar. Almanya' nın köylerinden her türlü sosyal imkan var. Bar bile var :) Almanya' da köylerden iş yerlerinin olduğu merkezlere ulaşım 20 dakika , 30 dakika filan. Yani sıkıntı geçmez. Türkiye' deki köyler gibi mahrumiyet bölgesi değil. Ayrıca bazı köylerde iş imkanı olabiliyor. Almanya' da fabrika olan köyler bile var :)
- +1 yıl
olabilir ben cok köydeki imkanlarini bilmiyorum ama ben büyük bir sehirden geliyorum ve burda iki odali kiralar 40-50 metre kare arasi olanlar en kötüleri 700 orta 900 iyiler 1200 e kadar cikiyor. pahali oldugu icin kimse tasinamiyor kolay kolay..
- +1 yıl
Bu arkadaş 1200 € Net Maaşla çalışırsa Alman Devleti kiraların 900 € olduğu yerde bunu sokakta bırakacak değil. Almanya' da düzenli olarak çalışıp sokakta kalan gördün mü? :) Sokakta kalan var ama Alman Devletinin verdiği aylık otel parasını bile içkiye ve uyuşturucuya veren insanlar :)
Almanya' da bankadan maaşını çekip kirasını ödeyen ve markete giden insan aç kalmaz. Türkiye' de ev sahibi kirayı istedi mi insan da 1404 TL Asgari Ücretle kirayı çıkaramadı mı, insanı evden apar topar çıkartırlar. Almanya' da kiralar sistem çerçevesinden yattığı için bu arkadaş Münih gibi yerde 1200 € ile çalışıyorsa buna gidip de 1000 € kira ödetmezler. Ya sosyal ev verirler ya da kirasının bir bölümünü karşılarlar. - +1 yıl
sana bisey deyim mi cok aci demek istezdim ama özel hayatimi anlatim üstelik burda yasamadigim icin anlamayacagin icin hic kendimi yormicam. sadece gel yasa ve gör dedigin gibi miymis hayat tecrübesi olur en azimdan bisey kaybetmezsin
- +1 yıl
Türkiye ile Almanya' yı karşılaştırıp Almanya kötü demek artniyet gerektirir. Almanya kötü ise Dünyada sadece Almanya' daki Türklerin bir bölümü Almanya' yı kötü görüyor. Çünkü Dünyanın 196 ülkesinden insanlar akın akın Almanya' ya taşınmaya devam ediyor. Çinliler, Japonlar, İngilizler, Polonyalılar, Romanyalılar diğer Balkan Halkları vesaire. Nedense Almanya kötü diye düşünmüyorlar da Türkiye' de para kazanıp yaşamamış biri Almanya kötü diye düşünüyor. Eğitimin ne bilmiyorum ama Almanya Dünyanın en güçlü 2' inci pasaportuna sahip. Almanya' yı beğenmiyorsan Almanya' dan aldığın diplomalarla diğer ülkelere çalışmaya gidebilirsin. Sana bir bilgi de ben vereyim. Yeni Zelanda Almanya' daki diplomaları ve sertifikaları kabul ediyor. Türkiye' nin pasaportunun böyle bir gücü yok, aynı Devletler Türkiye' den gelecek insan için tekrar üniversiteyi bitirmesini, tekrar sertifika almasını istiyorlar. Almanya kötüymüş, gel Türkiye çok eyi. Tabi 1404 TL' ye 180 saat çalış, anlarsınız Hanımefendi.
- +1 yıl
almamyayi kötülemedim sadece sanildigi kadar kolay bo yasam tarzi yok bunu anlatmaya calistim. kesinlikle türkiyeyle de katsilastirmadim. ben almamyada dogup büyüdüm ve yasiyorum 22senedir gayette mutluyum sadece öyle basit degil bunu anlatmaya calisiyorum.. ayrica trdede iki senelik bir vakit gecirdik ve durumlarin ne oldugunu az cok kendi capimda gördüm ve evet memnun kalmadim üzüldüm. ama yinede almanya daha iyi diyemicem cünkü her iki ülkenim de eksi ve arti taraflari garkli zaten geldiginde en iyi sekilde görceksim.. hayatinda basarilar dileeim
- +1 yıl
Benimde hayat tecrübem ve bilgim var. Ekonomi konusunda da iddialıyım. Bir insanın temel gıda ve ihtiyaç maddelerinin ne olduğunu gayet iyi biliyorum. Sizden bir isramım olacak. Almanya' daki Asgari Ücrete ve Ortalama Maaşa fındık, zeytinyağı fiyatlarını bölün, Türkiye' de mi daha fazla alınıyor Almanya' da mı daha fazla alınıyor çıkartın.
İddia ı büyütüyorum. Türkiye' de üretilen Fiat Egea aracın fiyatını Almanya' daki maaşlara bölün. Almanya' da çalışan kişi Türkiye' de Türk İşçinin ürettiği bu aracı kaç ayda alıyor, Türkiye' de çalışan insan ay çalışarak alınıyor hesaplayın.
İddia mı daha da büyütüyorum. Aldi, Lidl' daki ekmek fiyatları ile Bim, Şok, A101' deki ekmek fiyatlarını maaşlara bölün. Almanya' da 2 katından daha fazla ekmek alabileceksiniz.
Almanya kötü demek. Almanya Mercedes, BMW, Audi, VW' i 409 € Hartz IV parası olan Türkiye bile bindirdiği için kötü Hanımefendi. Halbuki o kişi Türkiye' de olsa idi Devlet ondan yılda 624 TL GSS Prim borcu alacaktı. - +1 yıl
Almanya' da 5 parasız insan 409 € yardım aldığı için Almanya kötüdür, Türkiye' de 5 parasız insandan ayda en az 52 TL, yılda 624 TL istediği için iyidir.
Türkiye çok iyi, sen de gelsene? - +1 yıl
Hanımefendi derdim sizi kızdırmak değil. Size bir sorum var? Almanya' da siz şu an çalışmasanız. Ailenizin yanında da kalmasanız. Almanya' da sokakta mı kalırsınız yoksa Devlet size ev kirası ya da motel parası verir mi?
Türkiye' de şuanda erkek olsaydınız ve çalışmıyor olsaydınız Devlet sizden ayda en az 52 TL para keserdi. Dışarıda mı kalıyorsunuz? Dışarda kalsanız da Devletin size Motel parası ya da aylık işsizlik parası gibi bir para verme yükümlülüğü olmazdı.
Türkiye' nin iyi yanı, doğal güzellileri. Ekonomik anlamda hiçbir özelliği yok. Polonya diye Almanya' da beğenmediğiniz ülkede Asgari Ücret 473 Euro' ya çıktı ve dana kıyma 3.33 Euro hanım efendi. Türkiye' de ise Asgari Ücret 1404 TL ama dana kıyma ithal etle en ucuz 29 TL ile 40 TL hanımefendi.
473 € ile 3.33 €' yu
1404 TL ile de 29 TL' yi bölmek size kalsın Hanımefendi.
Manzara ortada, Türkiye ile ilgili gerçekleri görmezden gelmeye gerek yok.
Soran+1 yılBen 3000 euro maaşla az kira vereceklerdenim şehirden uzakta bir yerde 500 euroya kira vermeyi düşünüyorum boşuna 1000-1500 euro vermem kirayaa
Soran+1 yılBrüt maaşta 5000 euro bu arada devlet 2000 euro kesiyor vergi olarak ama her türlü hakkı veriyor kesilen para helal olsun yani
AI Persona’ya Sor
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
6
Cevap
1Cevap
+1 yılNerede oturmak istedigine bagli. Büyük sehirlerde 700€dan asagi bulamazsin
218 Yorumla
Soran+1 yılAma büyük şehirlerde maaşım daha fazla olucağı için aynı hesaba gelmiyor mu
- +1 yıl
ne olarak calisiyorsun? Hayir öyle bir genelleme yapilmaz maalesef
Soran+1 yılOrda yaşayan insanlar böyle söylüyor berlinde vb büyük şehirlerde kiralar fazla olduğu için maaşlar daha fazla veriliyormuş Bilgisayar mühendisliği
- +1 yıl
hayir bu bilgi dogru degil maalesef. Merkezi bir yerde birak 56 metre kareyi, 15 metre karelik yer bile bulamazsin. Anca merkezden bayagi uzak olan ormanli yerlerde uygun fiyatta seyler bulabilisin. Almanyada genel olarak dogu ve bati arasinda maas farki oluyor genelde dogudakiler daha az para kazaniyorlar hangi meslekte olursan ol. Berlin zaten cok issizlik olan bir sehir sen bence batiya tasin kuzey ren vestalya taraflarda türk nüfusu da cok yüksek yabancilik cekmezsin hem is imkanlari da iyidir
Soran+1 yılAnladım bir mühendis net 2500-3000 euro alıyor herhalde
Soran+1 yılAlman sitelerinden baktım brüt yıllık mühendis maaşları 55.000-90.000 arası 60.000den yıllık brütten aylık net maaş vergisini hesapladım 2900 euro net maaş oluyor
- +1 yıl
eee yanii biraz zor olabilir.. bayagi iyi bir yerde calisman ve cok tecrübeli olman gerekiyor bu maasi alabilmen icin.. Sans meselesi tanidigim mühendisler var calisip memnunlar hayatlarindan
Soran+1 yılTÜrkiyede her şeyde vergi var mühendis maaşı 2000-3000 tl Türkiyeden kaçmam lazım kaynakçı bile orda 2000-2200 euro alıyormuş mühendis filan daha fazla alır
- +1 yıl
Almanya'da vergi yok mu saniyorsun büyük hayal kirikligi yasarsin. Benim ögrenci olarak calistigim kafedeki maasimdan bile vergi kesiyor devlet :D
Soran+1 yılBrüt maaş 5000-5500 eurodan 3000e 3de 1ini kesiyor devlet kesilen para helal olsun bütün sigortanı karşılıyorlar
Soran+1 yılBütün her şeyi biliyorum hiç bir şey beni durduramaz Türkiyeden 1000 kat daha iyi
- +1 yıl
sigorta konusunda haklisin ama mühendis olarak calisirm zengin olurum falan düsünme dedigim gibi hayal kirikligi yasarsin. Eger mütevazi bir yasamla memnunsan cok mutlu olursun ama. Sunu da unutma türk olarak gelip burda yasarsan cok iyi almanca konusman lazim yoksa hic bir yerde adam yerine koymazlar seni
- +1 yıl
iyi ne diyim hayirlisi olsun kardesim senin icin :D
Soran+1 yılBen zengin olmak istemiyorum zaten insan gibi yaşasam yeter
Soran+1 yılAlmanlar gibi konuşamam zaten her türlü yabancı olduğumu anlarlar sorun etmezler zaten iyi biri olduğumdan
- +1 yıl
ah güzel kardesim Allah hayal kirikligi yasatmasin. Ben de 'iyi' biriyim bir sürü iste calistim ve almancam cogu almandan daha iyi derece falan yaptim hep okulda ama gel görki adam yerine konulmuyorum türk oldugum icin ev kiralamakta is bulmakta zorluk cekiyorum. Bu yabanci düsmanligi doguda daha yaygin buna dair bilimsel arastirmalar falan bile var yani benim uydurmam degil. Erkek olarak daha da zor ama tabi cok güzel yönleri de var Almanya'nin ve almanlarin kötülemek istemem. Sadece gercekci ol, burasi yer yüzündeki cennet degil
Soran+1 yılEn kötü dönerim ülkeme sıkıntı yok ama dönüceğimi sanmıyorum
- +1 yıl
hayirlisi olsun senin icin :)
- Para & Ekonomi konusunda 435 cevap paylaştı.
+1 yılTürkiyede hayat çok pahalı diyenler bakım adamların derdine
010 Yorumla
Soran+1 yılTürkiyede hayat çok pahalı zaten
- +1 yıl
Sadece burda değil oku yorumları adamlar kaç kira veriomuş gör
Soran+1 yılAraştırdım merak etme Türkiyede kaçmak için yeterli sebebim var
- +1 yıl
Kaçmak derken nasıl Türksün sen
Soran+1 yılBen burda birileri sarayında krallar gibi yaşıcak diye her şeyr vergi veremem Annem temizlikçilik yapıyor hala Türkiyede mühendisin maaşı 2000-3000 tl o maaşla ben kendime bile bakamam anneme para veremem çoluğuma çocuğuma iyi bakamam Almanyada göndercem 500 euro anneme 2300 tl birazda o mutlu olsun evet kaçmak istiyorum ülkemi seviyorum Ama insan doğduğu değil doyduğu ülkede yaşar Atatürk gibi biri gelmedikçe Türkiyede çalışmam
- +1 yıl
Sen yeni mühendissin heralde ama bu paraya mühendislik zaten yapılmaz zaten bu parada değil mühendis maaşları ilk başlıcan için böledir emin ol bir git ondan sora anlarsın türkiyenin değerini
Soran+1 yılTürkiyenin sadece iklimi güzel
- +1 yıl
Herşeyi güzel can Dündar kafalı olmayın
Soran+1 yılKoyun çok ama etin fiyatı pahalı anlayana
- +1 yıl
Aynen öyle herkes karşındakini kendi gibi görürmüş asıl koyun sizin kafalarda
nerde bulacagina bagli. 2 oda bulursun belki kuru kira o da
ögrenci evleri genelde ucuz olur.012 Yorumla
Soran+1 yılŞehir merkezlerinden biraz uzakta
Soran+1 yılAylık Giderim 1000 euro olur dimi sigara alkol yok internet doğal gaz vb ve kirayla birlikte 600-700 euroya halletsem 300-400 euroyada kıyafet yiyecek vb
Soran+1 yılKenara koyucamda para mühendislerin net maaşları 2500-3000 euro herhalde tabi bu tecrübeyle artıyor
Soran+1 yılYa ordan anneme 500 euro göndersem 2300 tl filan eder hala temizlikçilik yapıyor burda annem bana koyuyor valla
Soran+1 yılORdan memur vb biriyle doktor vb bir Almanla evlensem gül gibi yaşarız
Soran+1 yılBen burda okuyup mezun olduktan sonra 1 yıl Türkiyede çalıştıktan sonra Alman şirketlerine başvuru yapıcam eğer kabul ederlerse gelirim direk oraya
Soran+1 yılSağolun
Gizli Üye(30-35)+1 yıloha ne ucuz ben isvicrede 60metre kareye 1300fr ödüyorum yaklasik 1200 euro ediyo o. o
07 Yorumla
Soran+1 yılNe kadar maaş alıyorsunuz ki yaşam nasıl orda
Cevap sahibi+1 yıl4000fr aliyorum, hayat pahali, ay sonunu zor getiriyorum
Soran+1 yılTÜrkiyede 1400 tl alan adam 1000 lira kira veriyor 1000 tl faturalar her şeyde vergi var yine iyisiniz Türkiyede değilsiniz
Cevap sahibi+1 yılburdada vergi var, yaklasik 1 maas vergiye gidiyo, bu yazdigim kiranin icinde daha ceyran ve su parasi yok, bir alisverise cikiyosun ev icin 250fr gidiyo (aylik degil iki haftalik), ben en son ne zaman disarda bisey ictigimi ya da yedigimi hatirlamiyorum. ben gene iyi maas alanlardanim, bazileri aylik 2500fr aliyo ben ay sonunu zor getirirken onlar nasil geciniyo hic anlamiyorum
Soran+1 yılValla ben Türkiyeden kaçmak istiyorum artık iyi bir yaşam için gidicem mühendislik adına Almanya 1. Sıralarda ve hayat koşullarının iyi olması
Cevap sahibi+1 yılbol sans o zaman, umarim bulursun, orda yasayanlar is bulamazken sen almancan olmadan daha az sansin var, kesinlikle almanca ögrende git. eskiden almanyada bir arkadasim vardi, cocuk orda dogup büyümesine ragmen meslek edindigi halde is bulamiyodu.
Soran+1 yılOrda iş çok ama millet beğenmiyor Burda Almanca bilgisayar mühendisliği ya da ingilizce bilgisayar mühendisliği okucam oraya gitmeden b2, c1 Almancam olucak oranın dilini öğrenmeden gidilmez zaten
+1 yıl700 den başlıyor
16 Yorumla
Soran+1 yılNerden biliyorsun
- +1 yıl
Akrabamdan biliyorum
Soran+1 yılBanada ordaki türkler şöyle diyor eğer büyük şehirlerde yaşıyorsanız kiralar yüksek olur ama maaşlarda ona göre fazla olur diyor yani aynı hesaba geliyor
- +1 yıl
Kuzenim fransada yaşıyor asgari 1800 alıyo 700 € kira veriyo büyük şehirde kalıyo
- +1 yıl
Parise 1 saat uzaklıkta
- +1 yıl
Tabi yerine göre değişiyor belki de
+1 yılBulamazsin
11 Yorumla
Soran+1 yılNerden biliyorsun
Gizli Üye(25-29)+1 yılBulursun bulursun
01 Yorumla
Soran+1 yılİnşallah
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz