Herkese merhabalar, umarım sorunuma bir cevap alabilirim.
Ben Vakıflar Bankasını çeşitli tarhlerde almış olduğum Konut ve Tüketici kredilerinden kesilen ücretlerin tarafıma iadesi için Tüketici hakem Heyetine başvurdum, Hakem heyeti üç şikayetim içinde beni haklı bularak ilgili paranın tarafıma iadesine karar verdi. İlgili banka Asliye Hukuk Mahkemesine başvurdu ve Mahkeme onları haksız bularak Tüketici Hakem Heyeti kararını onadı. Sorun tamda burda başladı, toplam 1100 lira olan üç dosyayı icra ile uğraşmamak için Avukata verdim 15.03.2013 tarihinde icra takibi başlatıldı ama 21.10.2013 tarihi itibari ile hala söz konusu parayı alamadım, Avukata sorduğumda ilgili banka zorluk çıkarıyor ödememek için diyor, bankanın mahkeme kararından sonra bir üst mahkemeye başvurmadan ödeme yapmaması gibi bir durum olabilirmi, Avukat parayı niye tahsil edemiyor, görüşleriniz nedir.Teşekkür ediyorum
Ben Vakıflar Bankasını çeşitli tarhlerde almış olduğum Konut ve Tüketici kredilerinden kesilen ücretlerin tarafıma iadesi için Tüketici hakem Heyetine başvurdum, Hakem heyeti üç şikayetim içinde beni haklı bularak ilgili paranın tarafıma iadesine karar verdi. İlgili banka Asliye Hukuk Mahkemesine başvurdu ve Mahkeme onları haksız bularak Tüketici Hakem Heyeti kararını onadı. Sorun tamda burda başladı, toplam 1100 lira olan üç dosyayı icra ile uğraşmamak için Avukata verdim 15.03.2013 tarihinde icra takibi başlatıldı ama 21.10.2013 tarihi itibari ile hala söz konusu parayı alamadım, Avukata sorduğumda ilgili banka zorluk çıkarıyor ödememek için diyor, bankanın mahkeme kararından sonra bir üst mahkemeye başvurmadan ödeme yapmaması gibi bir durum olabilirmi, Avukat parayı niye tahsil edemiyor, görüşleriniz nedir.Teşekkür ediyorum
İcra işlemleri kaç gün sürer gibi soruların cevabı, her olay için farklı olarak cevaplanabilmektedir. Bu durumun sebebi, icranın türlerine ve icra takibine itiraz edilişine göre değişik durumlarım çıkmasındandır.
İcra takibinin kaç günde sonuçlanacağı konusu ilamlı ya da ilamsız icra olmasına göre değişiklik göstermektedir.
Bu yüzden icra takibine başlarken ne kadarlık bir süreçten bahsedildiği net olarak bilinmemektir. Yine de karşılaşılabilecek tüm durumları öngörerek bir sonuca varmak mümkündür.
İcra takibi nasıl başlar?
İcra kaç günde sonuçlanır?
İcra takibinde itiraz nasıl olur?
İcra takibine yapılan itirazların birçok sebebi olabilir ve bu sebepler şu şekilde sıralanmaktadır:
Tüm bu sebeplerle ödeme emrine itirazda bulunmak mümkündür. Ancak itirazın mutlaka 7 gün içerisinde yapılması gerekmektedir. 7 günlük süre hak düşürücü süredir.
Yapılan itirazlar takibin durmasına sebebiyet verir. Bunun üzerine alacaklı kişinin 6 aylık süre içerisinde itirazın kaldırılması davası açması mümkündür. Genel mahkemelerde bu dava itirazın iptali adıyla geçmektedir.
Burada süre 6 ay değil 12 ay olarak belirlenmiştir. Bu davaların açılmasında borç miktarına oranla bir teminat yatırılması gerekmektedir. Borçlunun da bu davaları açması mümkündür. Bunun için ödeme emri kaçırılmış ve takip kesinleşmiş olmalıdır. Alacaklı da borçlu da bu davaları açabilir. Ancak mutlaka teminat göstermelidir. Gösterilen teminat haksız çıkan tarafa yükletilecektir.
Eğer ki davayı açan taraf haksız çıkmışsa bu teminat geri verilmeyecektir. Teminatın istenmesinin sebebi, takibin sürüncemede kalması için bu yola başvurulmasını engellemektir. Gerçekten itirazında ciddi olan kişilerin bu yollara başvurması hedeflenmiştir. Ayrıca teminatın yatırılmaması durumunda hakim samimi gördüğü tarafa belirli bir süre daha verebilir.