Bağımlılık ile alışkanlık arasındaki fark nedir ?
İnsana... Bir maddeye veya günümüzün vazgeçilmezi internete...
İnsana... Bir maddeye veya günümüzün vazgeçilmezi internete...
BAĞIMLILIK : Bağımlılık zarar verici sonuçlar doğurmasına karşın, zorlantılı bir şekilde madde arama ve kullanma ile karakterize süreğen ve tekrarlayıcı bir beyin hastalığıdır. Bu hastalığa zarar verici davranışlar da eşlik etmektedir. Bağımlılık, hem beyni hem de davranışları etkileyen bir hastalıktır. Ancak bu hastalığın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu unutmamak gerekir. Bu hastalığın gelişmesi ve ilerlemesinde birçok biyolojik ve çevresel etmenler rol oynamaktadır. Ancak bağımlılık bir sürecin sonunda gelişen bir olgudur. Bağımlılık gelişene kadar kişi bazı evrelerden geçer. Önce denemek amaçlı kullanım, daha sonra sosyal kullanım ve bu aşamadan sonra kötüye kullanım ve bağımlılık ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle alkol ve madde kullanımının erken tanınması ile birçok olumsuz sonucun gelişmesi önlenebilir. Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından hazırlanmış olan tanı sınıflamasında (DSMIV) bağımlılık tanısı şu ölçütlere dayanarak konmaktadır: Bağımlılık 12 aylık bir dönem içinde aşağıda sıralanan belirtilerden üç veya daha fazlasının bulunması ile tanımlanmır.
ALIŞKANLIK : Alışkanlık en temel haliyle “Düzenli ve sürekli olarak kendini gösteren, öğrenilerek edinilmiş yalın davranışlar” anlamına gelir. Alışkanlık bana göre keskin bir bıçaktır. Ayrıca iyi bir öğretmendir doğru kullanıldığında.
Yavaş yavaş, sinsi sinsi gelir yerleşir uygun bulduğu yere. Önceleri çok masumdur, sevimlidir, tehlikesizdir. Zaman olur öyle bir duruma gelir ki zehirli bir yılan gibi zehrini akıtır fark ettirmeden. İyice yerleşir olduğu yere. Tecrübeleri siler atar. Özeleştiriyi unutturur insana.
Çok zor değil örneklendirmek. Düşünmeye bile gerek yok esasen. Nasıl alıştırıldı, nasıl oluşturuldu bilmiyorum ama lanet olsun ona, HAİN SİGARA!
En saçma alışkanlıklarımızdan. Ağır çekimli intihar!
Size kim alıştırdı? Hikayeniz ne? Kim üzdü de teselli aradınız onda?
Hayat kaybettiriyorsun bize. Lanet olsun sana SİGARA!
Alışkanlık her zaman kötü mü? Hayır:) Peki buna örnek vermeye gerek var mı?
Bağımlılık ile Alışkanlık arasında en temel fark birisinin iradeniz dışında olması diğerinin iradeniz altında olmasıdır.
Örneğin,
Bağımlılık; Alkol bağımlısı olmanız durumunda alkol içmeniz alışkanlık değil bağımlılıktır.
Alışkanlık; Ayakkabınızı giyerken ilk sağ ayakkabınızı giymeniz.
Alışkanlıklar reflekslere dönüşmeye yakındır ancak bağımlılık gibi iradenizi yok edecek kadar ağır değildir, tercihlerinizin kalıplaşıp üzerinize yapışmasıdır.
Bağımlılık ile Alışkanlık arasında ne fark dersek ilk diyeceğim budur.
Daha farklılıklar vardır ancak uzatmanın manası yok zira insanlar okumayı terk ettiğinden beri böyle yerlerde uzun yazmamaya karar verdim.
Yaşasın megalomanizm.
Sağlık bilgisi dersinde anlatmıştım, hey gidi günler...
"Bağımlılık; bir nesneye, kişiye ya da bir varlığa duyulan önlenemez istek; veya bir başka iradenin yönetimi altına girme durumu olarak tanımlanır." Bağımlılıkta kişi kendi iradesi dışında hareket eder, kendine hakim olamaz. Örneğin, madde bağımlılığında istediği maddeyi elde edemezse yoksunluk görülür ve kusma, titreme ile başlayan belirtiler komaya hatta ölüme kadar gidebilir.
"Alışkanlık; düzenli ve sürekli olarak kendini gösteren, öğrenilerek edinilmiş yalın davranışlardır." Alışkanlıkta kişi kendi iradesini kullanarak hareket edebilir, kendine hakim olabilir. Örneğin, her gece dışarı çıkmayı alışkanlık haline getirmiş biri, bir gece istemez ve çıkmaz. Bu onun iradesidir. Ama her gece içiyorsa,o gece dışarı çıkmasa bile evde içer, bu bağımlılıktır ve kendine hakim olamaz.
Rica ederim :)
bu genceecik yşaında aptal aptal insanlarla takılıpta kötü alışkanlıklar yapma ilerde çok pişman olursun kardeş
adalar400ist; ne alaka anlamadım? Öğretmenim ve görev yaptığım okulda sağlık dersinde bu konular da vardı, anlatmıştım.
Soran kişi haklısın, çok şükür kötü bir alışkanlığım yoktur. O yüzden öğrenciler üstünde daha etkili oluyordum bunları anlatırken :)
Teşekkürler :)
alışkanlık sıradan rutin bişeymiş gibi, bağımlılık bunların yanı sıra bir de üstüne kötümser olumsuzmuş gibi:)
Cevap
30Cevap
Alışkanlık sabah yataktan kalktığımızda gözlerimizi ellerimizle ovmamız dır çapaklar için ihtiyacım yok aslında böyle bir reflekse
Bağımlık ise zararını bildiğimiz sigaranın her gün az içmek iste sekte nedense bunu başaramayız ve istemde dışı olarak onu vücut ve psikolojik men isteriz sürekli o nikotini hissetmek isteriz yani düşün parmaklarının arasında 6.parmak gibi olur bunu her gün yaparız
Kısacası bağımlılık insanın iç metabolizma yapısı ile alakalı
alışkanlıkta fiziksel olarak yaptığımız şeyler
Bağımlılık ile Alışkanlık arasında pek bir fark yok aslında.
Alışkanlıklarından vazgeçebilirsin ama bağımlıklarından vazgeçmek çok zordur.
Bağımlı olduğun maddeyi beyin istiyor çünkü artık mutluluğu onda bulduğun için bir yerden sonra sadece beynin o maddeye odaklanıyor ve hep daha çok istiyorsun mutlu olabilmek için.Ama alışkanlk böyle birşey değildir.Daha fazla istemezsin asla az olsun ama olsun istersin bağımlık çok değişik bir kavram olduğunu düşünüyorum.
alışkanlık, başka şeylerden takviye bir kuvvet almadan, değiştirmeye gücünün yetebileceği şeylerdir. yani iraden ile, zorlansanda başarabilirsin.
bağımlılık, değiştirmek istediğinde, mutlaka başka şeylerden takviye gereklidir ve başarabilme ihtimalin de çok zayıftır.
alışkanlıklarımızı değiştirebiliriz bağımlılıklarımızı değiştirmek daha zor.
Bağımlılık vücudun ihtiyacıdır karşılanmadığında vücuttaki bazı faaliyetler düzgün çalışmaz
Alışkanlık ruhun ihtiyacıdır canının çikolata çekmesi gibidir.Karşılanmazsa kendini huzursuz hissedersin ve bazı hormonlar fazla salgılanır.Örnek : canın şeker çektiğinde vücudunda insülin salgılanması artar.
cut.
Bağımlılık : Eğer bir şeyi normal hissetmek için yapman/kullanman gerekiyorsa o'nun bağımlısı olmuşsun demektir..
Alışkanlık : Bağımlılığın tanımına uymayan, ama mütamâdiyen yaptığın/kullandığın şey'dir..
benim tabirime göre bağımlılık kanına işleyen şeydir. damarlarında o ihtiyacı hissedersin. o olmadan fiziksel ve ruhsal olarak çökersin.
ama alışkanlık öyle değildir. Yerine başka bir şey bulduğunda o alışkanlığı terk edebilirsin. Ama bağımlıysan terk etmek zordur
Bağımlılık iradenin körelmesinden doğar vazgeçmesi zordur. Alışkanlık bazen kendiliğinden bile bırakılabilir. Bağımlılık daha çok negatifken alışkanlık pozitiftir.
alışmış kudurmuştan beterdir.
böyle bir söz vardı. alışkanlık bırakılamaz ama bağımlılık bırakılabilir.
Benim için :
Haftada en az 1 kez ton balığı yerim sabah kahvaltıda, bu bağımlılıktır
Eğer evde varsa %100 ketçap dökerim üstüne, yoksa pek umursamam, bu da alışkanlıktır
Bağımlılık alışkanlığın doz aşımıdır
Alışkanlıksa bağımlılığın başlangıçıdır
alışkanlık bağımlılığın göze batmayan halidir.ilk inkar safhası :)
Bir şeyleri yapmayacağım diye sürekli üst üste tekrar edip yapıyorsanız bu bağımlılıktır. Bir şeyleri yapıyorsunuz ama o an olmasa da olmasın dediniz şeylerde alışkanlık.
link
had safhada hemde
bağımlılık onu bırakman destek almadan neredeyse imkansıza yakındır çok aşırı zorur ama alışkanlıksa biraz uğraşmayla bırakılabilir
insan alıştığın birşeydir,
diğerleri bağımlı olduğun.
tezat bir şekilde
insandan vazgeçersin, diğer herşey sabit kalır.
Bana gore ınternette sanal eroindir.
Bağımlılıkla alışkanlık arasında fark yok denecek kadar azdır.
alışkanlık bellı aralıkla yaptığın şeydir ama bağımlılık sürekli yaptığın şeydir :D
Biri fiziksel + psikolojik diğeri sadece psikolojik.
Bağımlılık kısaca benim için istemsiz yapılan, Alışkanlık ise istemli yapılan..
alışkanlıktan vazgeçebilirsin bağımlılığı en fazla ertelersin
Alışkanlıkları diğer işlerden ayıran onu sürekli yapmamızdır. Ama bağımlılığı diğer işlerden ayıra artık onsuz yapamamamızdır.
ikiside kontrol edilebilir :D
Alışmış bağımlıdan beterdir...
Bir insan birşeye bağlanır veya alışkanlık haline getirir,Alışkanlık insanın iradesini yok eder.Birşeye alışan kişi bağımlı olan kişiden daha kötü durumdadır...
Herkes aynı yorumu atsa farklı yoruma gerek kalmaz ;)
biri öldürür digeri ise süründürür
Alışmış kudurmuştan beterdir
bağımlılık negatif alışkanlık pozitif
insana alışmak çok kötü oluyor
bagimlilik aliskanligin kroniklesmis halidir
bence var yok alısınca zaten bağımlı oluyorsun
güzel bir soru cevabı öğrenince bizede söyle
Sevgi ve aşk gibi.
yazilis sekilleri
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar