tesadüfen mevlanayla ilgili bir video izledim. mevlana türk değil fars asıllıymış. amacı türkleri araplaştırmak ve de asıl türkleri sevmezmiş. şemsle aralarında ilahi bir aşk varmış. onda Allahın suretini görürmüş. ama bu bana biraz abartı geldi. birazcık. sonuçta bende mevlanayı seviyorum onun birçok sözünü biliyorum. lakin ben bunları şemse yazdığını öğrenince biraz şaşırmıştım. ama sonra aralarında ilahi aşk olduğunu duydum. kesinlikle kötü bir niyetle yazmadım. yazdıklarıma saygı çerçevesinde cevap verin.
Mevlana Fars asıllı değildir, Türk'tür Hakaniye Lehçesi ile konuşur. Eserlerini Farsça yazar. Haliyle İranlı yakınlaştırması yapıştırılmıştır yanlıştır. İnternetteki yazılmış saçmalıklar çok itibar etmeyin, kötülemek için uydurulmuştur. Şems, çok yakın arkadaşı doğru ona yazmıştır bazı eserlerini, ondan çok etkilenmiştir. Siz siz olun bir adamı kötülüyorlarsa fazla itibar etmeyin hele ki tasavvuf ve din alimi olan bir kişiyi. 😊
Türktür Türk, Oğuz boyuna dayanmaktadır azıcık eser okuyun da gelin. Her Farsça konuşan Türk değildir yanılgısına da düşerseniz yanlış yaparsınız. Sultan Mahmut da Arapça ve Hintçe konuşurdu peki ne o adam melez mi, Selçuklu da Farsça edebi dille yazardı ne o Fars mı?
Ya YouTube kaynak mı doğru mu o tarih mi? Gidin araştırın kitap karıştırın da. Vikipedi YouTube değil de hayatını anlatan eserleri okuyun. Sultan Veled okuyun kardeşim
Ya ben gerceten bu sorumu kötü bir niyetle sormadım. tamamen tesadüf eseri bu videoyu izledim. Mevlana aşkı gercekten çok iyi anlatmış ama dedigin gibi bu mektup ve şiirlerini semse yazdığını öğrenince şok oldum ilk. Ondan önce hani karısını çok seviyor da karısına mı yazmış diye düşünüyordum. Sonra öyle değilmiş. Ondan sonra bende dedim demek ki Allah aşkı böyle falan filan diye. Ama biraz arastirincada bilmiyorum kelimelere dökülenler bana sıradan değil gibi geldi.
Adam, Moğollardan kaçıp Anadolu'ya gelmiş bir Taciktir. Türk flan değildir. Nizami Gencevi, Nesimi Türktür ama onları okullarda öğretmezler. Mevlana'ın Türk sanılması çok yapılan bir hatadır.
Kara cahil @Allizwell93 , bir de Mevlana için Oğuz demişsin. Kara cahil misin nesin? Mevlana, Kitaplarinda Rumları, Çinleri överken Oğuzları içkici, Kavgacı olarak gösterir. Git biraz okuma yap. Bilgi sahibi değilsin. Kendini rezil etme.
Neden böyle yüce kişilikleri kendiniz gibi içten pazarlıklı hilekar ve alçak zannediyorsunuz? Fars asıllı ve türkleri araplaştırmak istiyormuşmuşşş.. Kendi içinde kendinle çelişiyorsun zaten.
Türk olup olmamasının ne önemi var? Hz. Muhammed araptı, bilal habeşi etiyopyalıydı, Hz. Yunus kürdtü. Habeşiler arap olmadı kürdlerde türklerde. Senin bugünkü yangının neye? Tayyipde türk değil bu arada. Ve atatürk'te türk değil.. M. Akif ersoyda türk değil.
Hz. Yunus Kürt mü asdfg Semitik ırklardan başka hiçbir kavimden peygamber çıkmamıştır. Kafadan atıyorsun. Atatürk de Türk'tür. Karaman yörüklerindendir.
ama biraz abartı geldi bana bu zaten şemse yazdığını duyunca şok olmuştum biraz. sonra dedim tamam Allah aşkından yapmış olabilir dedim ama sonra şunu duydum mevlana şemste Allahın suratını görüyormuş diye haşa tabi
Öyle ama biz Aşk nedir bilmeyen bir neslin fertleriyiz. Onlar ise bunu zirve de yaşayan nadide insanlardır. Lezzetini almışlar Ve birbirinin desteğiyle İlahi Aşkın tadını zirveler de yaşayan zatlardır...
ya ilk başta bende öyle düşündüm zaten şaşırdığım için bu soruyu görme gereksinimi duydum. bende gerçekten mevlananın sözlerini çok beğeniyorum da işte dediğim gibi şemsi çok seviyormuş. mesela şuna bak bunu da şemse yazmış. Seni ne huzuru arayanlara, ne huzuru bulanlara, ne de huzurdan kaçanlara sordum. Güneşin sıcaklığını en iyi kim anlatabilir? Sıcaktan düşüp bayılan mı? Hayır, onun aşkı zayıftır. Güneşe yolculuk yapan mı? O da değil, gitse gitse nereye kadar gidebilir ki? Gölgeye sığınanlara ise güneşi hiç sormamalı. Aşk mabedim, Efendim, söyler misin, nedir bu çektiğim acıların manası? Bu ayrılığın esrarengizliği, yüreğime saldığın alevlerin lavlaşması içinse, yeterince erimedim mi ateş toplarında? Öyle yandım ki; Sen yandıkça, ben yanayım! Sen dondukça, ben de donayım
Keşke benim de böyle bir arkadaşım olsaydı da ben de böyle Aşk ile yansaydım... Olaya farklı gözle bakmayalım. Bu devre göre değerlendirme yapsak yanılırız...
Ya tamam da bak mevlananin sözleri gercekten güzel. Ama bilmiyorum umarım mevlana bunları gercekten Allah aski için yazmıştır semse. Fesat olmak istemiyorum
Bunu yorumlayabilmek için önce tasavvufu bilmen gerek, tasavvufun mertebelerin bilmen gerekir, Şems in Mevlana üzerindeki etkisini bilmen gerekir, Şems sayesinde Mevlana'nın hakikat mertebesine çıktığını bilmen gerekir. Hakikat mertebesindeki sırları Mesnevisinde ifşa ettiğini görmen gerekir.
Ya tamam Allah aşkından yazdı diyelim yinede biraz abartı. Ben biraz araştırdım internette zaten mevlana semside Allahin nurunu falan görüyormuş diyordu. Belkide o yuzden bu kadar sevdi. bilmiyorum
Bakın bilmediğiniz konu hakkında boş yorumlar yapmayın. Dediğim gibi Mevlana'yı anlayabilmek için önce onun geçtiği mertebeleri ve nasıl geçtiğini öğrenin. Sonra eserlerini okuyun. Daha bir tane eserini okumadan böyle sorular sormanız zaten abes-i iştigal.
En İyi Cevaplar