ya özellikle şiir yazarken tanrı sıfatıni kullandigmda insanlar Tanrı değil Allah diye uyarmaya başlıyorlar ben bazı araştırmalar yaptım ama bir sonuç elde edemedim kafam iyice karıştı ikilemde kaldım size göre hangisi?
İkiside aynı anlama gelmektedir. Tanrı derken Allahı, Allah derken Tanrıyı kastediyoruz sonuçta. Karahanlı metinlerinde olsun, Kaşgarlının metinlerinde olsun Allah yerine Tanrı çok kullanmışlardır. Bu adamlar haşa inançsızlar mıydı? Bazı kelimeler kullanılmaya kullanılmaya bozulmaya ve unutulmaya yüz tutuyor. Hatta İslami dönem Türk edebiyatını işlerken Tanrı adın birle diye eserin konusuna başlanmıştır. Türkler Ulug Tengri ya da Ulu Tanrı der. İstersen Yahudilerin dediği gibi Rab de, (bunu biz de kullanıyoruz) istersen Huda de (İranlılar) ikisi de aynı anlama gelmektedir. Yunus Emre Çalab demiş, inançsız mı hayır. Onun için senin gönlünden ne geçiyorsa onu deme hakkın var, Tanrı desen bile inançsız değilsin Allah içindekini gayet iyi biliyor. 😊
Kimse kimseye sen Tanrı dedin sen Allah dedin ya da sen Rab dedin diye dinsiz yerine konulamaz. Bak sana Türkçe Arapça ve İbranice kelimeler vereceğim dikkatli bak;
Allah Arapça'da ilah anlamına gelirken Tengri yani Tanrı da Türkçe'de tapınılacak ilah anlamına gelir. Tanrı kelimesi bir şekilde Allah kelimesini barındırıyor. Bazıları zırvalayp Tanrı kelilesine atarlı sallamalar yapıyor andak günah işliyor. Nasıl ki İngilizcede God aynı kelimeleri karşılıyorsa... Hiç bir fark yok. Burdaki sıkıntı şu yıllarca yabancı filmlerde çeviri yapılırken Tanrı diye çevrildi, onun için toplum önyargılı hale geldi. Necip Fazıl'ın bütün Tanrıların Allah belasını versin lafı da bazı kesimlerin çarptırmasına maruz kaldı.
İslam dininde şu uygundur, yok efendim tabi ki Allah gibi herhangi bir kalıp yok. İslam dininde de Allah değil Rabb diye geçer çoğunlukla. Çok okuyup çok bilen arkadaşlar belli olduğuna göre küçük de bir açıklık getireyim:d Önemli olan senin hissettiğin hitabın değil, o yüzden buradaki kadın avcısı yobazlara sorma bile. Net kaynaklardan araştır
Allah, islam inancındaki tanrının özel bir ismidir. 1 tane Allah vardır çünkü 1 tane islam inancı vardır. Ama tanrı bütün dinlerin inanışların ilahi liderlerine verilen ortak bir isim. Kısacası Tanrı bir tür ismi. Ne bileyim basit bir örnekle bitki tüm bitkileri kapsar ama Nergis dediğin zaman sadece bir çiçeği anlarsın. Yani Tanrı demek günahtır demek dayanağı olan bir şey değil Allah tanrıdır çünkü. Ha islam ise şayet dinin Allah demekte fayda vardır çünkü inandığın Tanrı'yı özelleştirmek, ismiyle hitap etmek iyidir her zaman
Allah ve tanrı aynı anlamdadır biri arapça biri türkçesi Ona bakarsan cahiliye döneminde araplar putlarına da Allah diyormuş ;) Bizdeki bu yanlış anlaşılma yabancı filmlerin çevirilerinde god türkçeye tanrı olarak çevrildiğinden herkes sanıyor hristiyanlar tanrı diyor ben hiç bir yabancının tanrı diye diye dolaştığını ne gördüm ne duydum :) Yanisi allahım da desen tanrım da desen inandığın ilahı kasdetmiş olursun ;)
tengri tan yeri zamani ulgen ata.. yersu ruhlari ve umay anaya yapilan baycar.. sagu ve yog toreninde soylenen kutlug isimdir tanyeri=tengri olarak soylenir o yuzden... tengri dediginiz zaman arapca Allah demek degildir... Allah baska bir kulturel norm ve degerleri anlatir yani semavi inanctir... tengri dediginiz animist bir inanci anlatir...
Bayan şair; Allah arapça kökenli, Tanrı Türkçe kökenli, Mevla Farsça kökenli, Rab Ibranice kökenli bir kelimedir. Yani bu yazdıklarımı herhangi birini kullanmanın sakıncası yoktur. Cunku hepsi aynı varlığı ifade eder ve dinen de sakıncası asla yoktur.
Tanrı - Tengri kelimesi şudur. Hepimiz daha önce tıngır mıngır söz öbeğini duyduk. Tıngırla Tengri aynı kökenden gelir. Yani ; döndüren , hayatı ve döngüyü devam ettiren demektir ve bana kalırsa gayet hoş bir mantığı var. Şimdi Allah kelimesinin kökenine inmeden Allah kelimesi sempatizanlarına soruyorum, neden Tanrı yerine Allah? Bana kalırsa ikisini de kullanabiliriz
tanrılar ALLÂH belanızı versin diyorum ben. ikisini de kullanırım problem olmaz yazılarımda. Sen şiirlerinde redif veya kafiyeye uyumlu olsun diye arıyorsan hangisi işine gelirse onu kullan bence ☺
Tanrı Türkçe bir kelime ve gönül rahatlığıyla kullanabilirsin. Etrafındakiler boş konuşuyor.. Fakat ben anlamadım ters çevrilince yazıların birbirine nasıl benzediğini..
TANRI ilah demektir. Kullanılabilir yeri vardır, kullanılması doğru olmayan yeri vardır. Bu kelime, bizi ezansız bırakanların sözlüğünde yaygın olduğu için o kelimeye soğuğuz. Her kullanıldığında ezansız günler akla gelmektedir. Mesele budur. Eski Türkçe’de kullanılan bir kelime olduğu için İLAH manasında kullanılmaktadır. İlah kelimesi için kullanılması caiz olabilir ama Allah manasında kullanılması doğru değildir.
Tanri dediğinde dier putlar yunan tanrilarinida demis olursun ama ALLAH dedinmi tek olan ondan ustun hicbirsey olmayan kainatin yaraticisini demis olursun seni yaradani demis olursun ki 99 ismi olan ALLAH in 99 ismi birakipda tanri deyip sacmalamak cok komik olur daa 😂😂😂
Allah kelimesi Allah'in bazi sifatlarini kapsayan bir kelime layik olana layikiyla ifade etmek gerek ve Allah kelimesini yaraticidan baska kimseye veremezsin yani direk yaraticiyi bildiriyor bir de asil ad Allah baska dillere cevrilmesi dogru degildi diye biliyorum
Önemli olan kelimeler değil, o kelimeyi söyleyerek neyi kastettiğimizdir. O yüzden böyle şeylere takılmamak gerekir. Sadece Yaradan desekte olur, Allah desekte, Tanrı desekte... Dinimizi şekilcilikten çıkartmadığımız sürece iflah olmayız
Tanrı sözcüğünü kullanmak, sana isminle hitap etmeleri yerine "insan" demeleri gibi bir şey oluyor. Bizim diline çok düşkün gençlerimiz, tamam a okey, doğala natürel, özele spesiyal derler. Ama sırf Arapça olduğu için Allah kelimesini kullanamazlar.
Yaratıcının genel ismi tanrı değil. Hüda, yehova vs. neymiş bir araştır istersen.. Türkçede yaratıcının ismi tanrı Arapçada Allah durum bundan ibaret. Ayrıca Allah kelimesinin kökeni sümerlere dayanıyor. İslam'la birlikte yeniden doğan bir kelime değil yani...
İslâm dininde tanrı yoktur Biricik Allah vardır tevhid inancı yani Tanrı dediğimiz de Allah dan bahsetmiyoruz Allah'ın 99 sıfatı var onu anacaksan o sıfatlarla olmalı
@birorozpuçocu asıl cahil sensin. bin tanrı ili demişler anadoluya her medeniyetin inancını ki eski milletler çok tanrılı dine inanırlardı ben sümerlerden geldiğim için tek bir tanrıya inanırdım. Onunda ismi Rab Allah elohim elah İlah kendine özeldir.
Tanrı putperestler tarafından uydurulmuş bir terimdir kardeş Güneş tanrısı, ateş tanrısı o tanrısı bu tanrısı vs.. Allahu tealanin 99 ismi şerifi varken tanrı demek sence uygun mudur?
Ayrıca o ters çevir saçmalığı da uydurma alakası yok biri sallamış atmiş ortaya inanmayın
En İyi Cevaplar