Evde bira yapmak istiyorum. Nasıl yapabilirim?
Kendi biramı kendim yapacağım :))))
Kendi biramı kendim yapacağım :))))
Bu forumda yer alanlarin bira yapimi konusunda bilgi sahibi olmadiklari cok acik. Evde bira yapmak hem cok kolay ve hemde urununuz marketten alacaginiz biradan da cok ustun kalitede ve dogal , katkisiz. Ben 3 senedir evde bira yapmaktayim ve rahatlikla soyleyebilirim ki evde bira yapmaya basladiktan sonra bir daha market birasina bakmayacaksiniz bile. Ayrica fiyatida cok ucuz. Markette en vasat kalite bira 4-5 TL ama evde cok, cok daha kaliteli biranin sise maliyeti sadece 2 TL. Gereken malzemeler : 3 Kg. Malt ozutu ( kuru ) , yarim kilo ezilmis tahil ( farkli tat ve renkler icin farkli tahil satiliyor ), tahil icin bez file, serbetci otu, biramayasi, kapaklar, siseler.
yapimini anlatayim :
Bir tencereye 5L su doldurun.. kaynatin. Atesi kapatin. yarim kilo ezilmis tahili bez fileye koyup kaynamis suya sallandirin ve tencerenin kapagini kapatip 20 dk bekletin. Sonra tahil filesini cikarip tahillari atin. Suyu tekrar kaynatin ( suyunuz simdi tahillarin rengini almistir ). Atesi tekrar kapatin. Suyu karistirirken ayni zamanda 3 kg maltinizi da ekleyin. Malt suya karisincaya kadar karistirmaya devam edin. tekrar kaynamaya getirin. Karisim kopuklenince atesi kisin ya da kapatin. Kopuk kaybolunca tekrar acin hafif ateste kaynatmaya devam edin. Bunu kopuk tamamen kayboluncaya dek tekrarlayin. Sonra hafif ateste 45 dk kaynatin ve sonlara dogru biraz serbetci otu ekleyin.
12 L soguk suyu ( cok soguk olmasinda fayda var ). mayalanma bidonuna ekleyin. Ve yavasca kaynattiginiz karisimi ( wort ) buna ekleyin. uzerine daha soguk su ekleyip bidondaki siviyi 25 L seviyesine getirin. Sivinin oda sicakligina dusmesi icin 15 Dk kadar bekletin. Uzerine biramayasi serpin. 10dk daha bekledikten sonra biraz daha serbetci otu serpin. Ve uzun bir kasikla karistirin. Bidonun uzerini iceri hava girmeyecek sekilde kapagi ile kapatin ve 2 hafta mayalanmaya birakin.
Daha detayli bilgi icin temasa gecebilirsiniz.
Evde bira yapmak marketten almaktan daha zahmetli. Fakat barbar Vikingler gibi kahkaha atıp dana budu ısırmayı hak etmek için kendi biranızı kendiniz yapmalısınız.
Biranın ana malzemesi olan arpayı biraya dönüştürmek için arpa özü hazırlamanız lazım. Değişik bira türleri için farklı araç kitleri satılır. Her kitin içinde bir paket kurutulmuş şerbetçiotu özü ve bir paket bira mayası da bulunur. Bir kitten yaklaşık 2,5 litre bira çıkıyor. Büyük boy tencerenin içine su koyun ve kaynatın. Su fokurdamaya başladığında tencereyi ateşten alıp arpa özünü ekleyin. Suyun içinde pıhtı kalmaması için iyice karıştırın. Daha sonra şerbetçiotunu ekleyin ve kaynatmaya başlayın.
Bu süreçte arpa karışımı çok köpüklenir ve hemen taşar. Taştıkça biranın tadından bir şeyler eksilir. Bu nedenle kaynama esnasında hiç su taşmamasına özen gösterin. Tencerenin içine bir iki temiz bakır madeni para atarak da taşmanın önüne geçebilirsiniz.
Tekrar oda sıcaklığına gelinceye kadar soğutun. Böylece mayalanma sağlanacak. Karışım iyice kaynadıktan hemen sonra hızla soğutulmalı. Soğutulmuş arpa karışımını plastik bir sürahiye havadan dökün. Karışıma hava aldırıp mayanın gelişmesi için gereken oksijeni vermiş olacaksınız. Sürahinin kalanını 2,5 litreye tamamlayacak şekilde suyla doldurun ve bir kez daha havalandırmak için bir sürahiye aktarın.
Şimdi bira mayasını 32-38 derece arası ılık bir fincan suyla ıslatın. Mayayı iyice çözülünceye kadar karıştırın ve sürahi karışımına ekleyin. 10 saniye kadar iki karışımın iyice bütünleşmesi için kuvvetli karıştırın. Sürahinin ağzını sıkıca kapatın ve oda sıcaklığında iki hafta dinlendirin. 24 saat sonra bira karışımı iyice köpüklenir. Bu da mayalanma sürecinin başladığını gösterir. Biran tam anlamıyla 14 gün sonra tadına kavuşmuş olacak.
Alıntı yaptım ama yararlı olacaktır :)
yanında aşağıdakiler de gerekli. 1) Arpa maltı.İsteğe göre buğday maltı da kullanılabilir hatta belli oranlarda arpa ve buğday maltını birbirine karıştırarakda yapabilirsiniz ancak ençok kullanılan arpa maltıdır. Ben buğday birasını yapmayı düşünüyorum ama henüz yapmadım. Bu yüzden size de tavsiye edemem ama bugday birasinı da yaptığımda buradan sizinle paylaşıcam. 2) ŞerbetçiotuBiraya acımtrak tadını veren ve karakterini belirleyen en önemli bileşen.Çeşitleri bol . Ben bugüne kadar saaz - brewers gold - aroma ve premiant tiplerini kullandım. Hepsi de birbirinden güzel ,sizde damak zevkinize uygun aromaya sahip şerbetçiotunu seçip kullanabilirsiniz. Resimde görünen şerbetçiotu nun işlenmiş hali. Bu formu Pellet diye adlandırılıyor.Türkiye de bulmak hayli zor . Fiyatının yüksek olması zor bulunamasından mı yoksa çok az miktarıyla dünyalar kadar bira yapıldığındanmıdır bilmiyorum. Ben çok sık bira ürettiğim için bol biktarda temin ettim. 3) MayaMaya biranın fermante olmasını sağlar. Alt fermente ve üst fermente mayaları olmak üzere iki ana gruba ayrılırlar ve onlarca çeşidi vardır. Üst fermente Bira mayasının ekmek yapılan maya ile aynı aileden olmasına rağmen hamur mayalamak için olan mayadan bira üretemi yapamadım. 4) SuBiranın %
Butik bira gibi sitelerden başlangıç seti al sonra talimatları izle ortalama 1 saat sürüyor 2 hafta kovada beklet bu arada şişe bul veya satın al 2 hafta sonra siseleme bilirsin sisede 1 hafta bekledikten sonra icebilirsin. Turkiye de satilan yaklaşık 200 farklı bira kiti var. ilk biranda şişesi ortalama 5 liraya gelicek 2 den sonra 2 lira gibi bir maliyetin var 23 litre toplamda 3 saatle 46 şişe bira üretebilirsin
Cevap
38Cevap
Bu sıralar bende bunla uğraşıyorum.. Bulduğum kaynaklardanda fırsat buldukça aktarmaya niyetliyim.. Biraz zahmetli bir iş ama insanın kendi birası gibide olmuyor. Uzun süredir bu işi yapanların şişesini 80 kuruşa mal ettiğini biliyorum.
https://evdebirayapimi.blogspot.com.tr/
Valla nasıl yapıldığını bilmiyorum ama eğer tutturabillirsen pastorizeedilmemiş bira dünyanın en güel içkisidir.
Bu arada dünyanı en eski içkisiymiş bira, demekki ilkel insanlar bile yapabildiğine göre sende başarabilirsin :)
Ya da boş ver ya tekel bayi 2 sokak arkada :)
arpaları köklendirmelisin fasulye gibi sonra onları tavada bir gezdir sonra su doldur sonra hamur mayası at biraz hava almaması çok önemli alkol fermentasyonu oksijensiz ortamda gerçekleşir ama co2 gazı açığa çıkartır bu yüzden hava kilidi falan diye b işey var google da araştır genellikle şarap yapımında kullanılıyor onu kullanman gerekli ve 1 hafta falan sonunda oluşur
Takdir ettim.
çayın dibinde biraz bırak üzerine su ekle sonra bulaşık detarjanını süngere dök biraz köpürt. Köpüğü üzerine su eklediğin bardağın üstüne sıktır.
(görünüm olarak bira yapabildim ama daha tadı veremedim çalışmalarım sürüyor)
sen çay koy bırak birayı :D
evde bira yapman kolay değil hatta hiç uğraşma bile. ama likör yapabilirsin evde. bu kolay. istediğin meyvenin likörünü yap
Evde ilk defa bira yapacaklara önerim bira kiti ile başlamalarıdır. Malt özü şerbetçi otu kaynatılmış hazır yanında mayasıda var.
Hem pratik, hen uygun fiyata hemde sanayi biralarından çok çok lezzetli biralar elde edebilirsiniz.
Benim fovarim ;)
fermantasyonmarket. com
Bu bir nevi kaçakcılığada girer.. dsadsa sözüm ona her denemede başarırlar ama tam bir fiyaskodur mayasını tuturamazsın. dsa
arpayı toz haline getir havanda döverek sonra o tozu al su ile karıştır ayran gibi iyice çalkala suya yedir sonra yemek kaşığı kolonya dök tamamdır bim marka biran hazır =)
kendi ellerimle şarap yapıyorum da hani evde bira yapmak hiç aklıma gelmemişti :D
evde bira imalatı çok zor bunun için bilgi ve küçük bir labaratuvara ihtiyacın var.
Benim arkadaşımın Almanya onaylı bira üretim ruhsatı var,o dahi birasını büfeden alıp içiyor.
arpayı alıosun bı guzel yıka suzgecle suz bıraz sogan domates ınce ınce dogra kısık ateşte yarım saat karıstır sonra soguyunca suz suyunu dolaba koy 45 gun bekle sonra iç
bira yapmak zor iş.
en kolayına bak bakkala git iki liraya bira göbeği yap
Hani şarap desen eyvallah dicem ama bira da neyin nesi :D
Normal bira alsan daha ucuza patlar :)) söyleyelimde sonra başın yanmasın
Netten arat ama bence gerek yok..Paşa gibi 4 TL ye al :)
Kola,Limon,Kolonya,Nişasta,Renklendirici ve Su tamamdır :)
evde nasıl bira yapılır arpa ile arpayı nereden bulacaz ya :) ev yapımı bira istiyorum ama içmek .
Yakalayın sahte içki üretiliyor baskın yapılsın malzemelere el konulsun :)
Cok zahmetli ise benziyo yav
icerken hic oyle gorunmuyo
alkolsüz bir al sonra etil alkol al ikisini karıştır
Bira mı şarap yapmayı deniyebilirsin ama bira olmaz ya o efesin tadını hayatta tutturamazsın :)
Herkes söylemiş zaten normal bira al rahatla hem daha ucuz hemde uğraş gerektirmiyor :D
gıda bölümü okuyan birini bul o sana yardımcı olacaktır
evde bira yapmak pek akıl karı değil, şarap yap çok daha kolay ve alkol oranı daha yüksek
Ne gerek var, fıçı gibi olur mu :)
32 yıllık Trakyalıyım böyle kafa görmedim:))
ooo kim uğraşıcak onunla beya :D
britannica ansiklopedilerinde yazıyormuş hatte bu yüzden bir ülkede yasakmış ansiklopedi
Gidip almak varken uğraşmak niye?
bira kilo aldırır tatlım :)
:)) sanırım o içmeyle değil yapma konusunu araştırıyor ama yapınca içersin bu böyledir. :D
bira yapmak kolaydır efes yapmak zordur
çamasır suyumu cıkarıon dübür . yazdgn yazıyı bidaha oku . bira yapmak kolay ama efes zor . yapılan biranın üstüne efes amblemi yapıstırılıyor al sana efes ayıktın . tuborg ise farklı sehirde üretildignden efesle aynı tadı veremiolar malum her gram malzeme esit koyulamaz . ama casberg . bomonti gibi biralar firmaya geldigi gbi arpa suyu azaltılıp . su katılıyor . simdi burayı terket cahil .
votkalı bira nedir allah aşkına :) hiç bir bira markası votkalı bira yapmaz. yapsa satın aldıkları votka firmasınında mutlaka adını koyarlardı. örneğin burger kingte kullanılan patates cipsinin üstünde feast yazması gibi. o votkalı dediğin biranın içeriğinde votka değil sadece alkol oranı yüksektir. :)
uğraşma ver 4 lira paşa paşa iç be yavrum :)
vay beeee nane aromasıda koy:))
Benimki biraz sert olsun :D
arpa al sen ben diğer malzemelerle yetişirim :)
şarap yapıyorum da bira yapmayı bilmiyorum valla.
Bi efes bir tuborg al karıştır
İcmeye kobay lazimsa haber verirsin :)
Biz marketten alıyoruz
Organik takılıyorsun.
Arpayı sık suyunu çıkar :D
Önce gazoz yapmayı Bi öğren :)))
arpanın suyunu cıkar ıc :)
Bizde eskiden gazoz yapmaya çalışırdık :)
Zorlasan etil alkol solunumu yaparsın senqeweqerq
milli içkiden verelim :)
Evde arpa mı yetiştiyorsun :D
öğrende bende yapıyım :p
rakı yapan arkadaşlar çokta bira hiç duymadım
çok zor boşver git baltika al 3.75
efes değil baltika 3.75 burada
Bira içilir mi ya çulsuz işi
satın almak daha ucuza gelmez mi ?
yaparsan seni alırım :DDDD
Yap da görelim.
hımm bence uğraşma:)